Teraz jest 22 listopada 2024, o 18:36

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 stycznia 2020, o 03:42

O kurczę! :niepewny: Jeżeli faktycznie tak jest, to też się wstrzymam.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 11 stycznia 2020, o 15:06

Sprawa kryminalna z drugiego tomu ma być podobno w pełni rozwiązana, a to coś na końcu już jest zapowiedzią śledztwa z trzeciego tomu.
Przez przypadek się dowiedziałam, co to jest, ale nie będę nikomu psuć czytania i nie zdradzę. Ktoś z głównych bohaterów będzie tkwił w bardzo paskudnej sytuacji.

Kiedyś pani Evanovich lubiła cliffhangery, ale one dotyczyły tylko życia prywatnego Stephanie, bo sprawy kryminalne i sensacyjne zawsze od początku do końca znajdowały się w swoim własnym tomie. Tak było tylko na początku, a odkąd każdą książką wchodziła od razu na szczyt list bestsellerów, to przestała się bawić w takie droczenie z czytelnikiem.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 11 stycznia 2020, o 15:51

Janka napisał(a):Doszły mnie słuchy, że "Zaufasz mi" Diany Brzezińskiej kończy się strasznym cliffhangerem. Jest tam jakieś bardzo tajemnicze wydarzenie, które wytłumaczone będzie dopiero w następnej części. Tak się zastanawiam, czy nie zaczekać z kupowaniem książki i czytaniem do czasu, gdy już będzie się zbliżało wydanie następnego tomu.

Wiem, zajrzałam na koniec głupia :mur:

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 11 stycznia 2020, o 17:41

Jestem już po i teraz już wiem, że warto poczekać z lekturą aż wyjdzie trzecia część.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 11 stycznia 2020, o 18:22

Idealny jak diabli S.C.Alekto

Obrazek

Wystarczył jeden jego uśmiech, by wiedziała, że spotkała demona…
Adam spadkobierca fortuny Wetulanich niespodziewanie wraca do Polski. Młody, przystojny mężczyzna wkrótce staje się sensacją na uniwersytecie Jagiellońskim.
Gdy po raz pierwszy ją zobaczył, wyglądała na niewinną, ale jedno spojrzenie jej oczu sprawiło, że zrozumiał, jak bardzo się pomylił…
Anna Maj jest ciężko pracującą studentką, której dzieciństwo wypaliło piętno na duszy. Dziewczyna stara się żyć jak inni, ale gdy zapada zmrok, cienie przeszłości nie przestają jej dręczyć.
Spirala przeznaczenia zaczyna się poruszać…
Oboje stanowią silne osobowości i zawzięcie strzegą swoich sekretów. Jednocześnie fascynacja między nimi wzrasta. Okazuje się bowiem, że mają więcej wspólnego, niż początkowo mogło się wydawać.
Tylko czy w brutalnym świecie rzeczywistości obdartym z magii i marzeń można napisać swoją własną bajkę?
Nie zapominajmy, że prawdziwe baśnie są dużo bardziej mroczne i realne niż mogłoby się wydawać. Życie nigdy nie posługuje się cenzurą…

Mimo dobrego początku i nawet całkiem zgrabnego warsztatu autorki, nie dałam rady tego skończyć. Im dalej, tym było coraz gorzej. Poległam gdzieś w połowie, kiedy poziom debilizmu obojga bohaterów przekroczył dla mnie już wszelkie granice... Kompletnie nie rozumiem ich postępowania i nie jestem w ogóle ciekawe skąd ono wynikało. Oboje są siebie warci, więc mam nadzieję, że skończyli razem. Dobrze, że nie wydałam na nią pieniędzy, a wygrałam, bo plułabym sobie w brodę :hihi:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez giovanna » 11 stycznia 2020, o 19:59

Karina32 napisał(a):Idealny jak diabli S.C.Alekto

Obrazek

Wystarczył jeden jego uśmiech, by wiedziała, że spotkała demona…
Adam spadkobierca fortuny Wetulanich niespodziewanie wraca do Polski. Młody, przystojny mężczyzna wkrótce staje się sensacją na uniwersytecie Jagiellońskim.
Gdy po raz pierwszy ją zobaczył, wyglądała na niewinną, ale jedno spojrzenie jej oczu sprawiło, że zrozumiał, jak bardzo się pomylił…
Anna Maj jest ciężko pracującą studentką, której dzieciństwo wypaliło piętno na duszy. Dziewczyna stara się żyć jak inni, ale gdy zapada zmrok, cienie przeszłości nie przestają jej dręczyć.
Spirala przeznaczenia zaczyna się poruszać…
Oboje stanowią silne osobowości i zawzięcie strzegą swoich sekretów. Jednocześnie fascynacja między nimi wzrasta. Okazuje się bowiem, że mają więcej wspólnego, niż początkowo mogło się wydawać.
Tylko czy w brutalnym świecie rzeczywistości obdartym z magii i marzeń można napisać swoją własną bajkę?
Nie zapominajmy, że prawdziwe baśnie są dużo bardziej mroczne i realne niż mogłoby się wydawać. Życie nigdy nie posługuje się cenzurą…

Mimo dobrego początku i nawet całkiem zgrabnego warsztatu autorki, nie dałam rady tego skończyć. Im dalej, tym było coraz gorzej. Poległam gdzieś w połowie, kiedy poziom debilizmu obojga bohaterów przekroczył dla mnie już wszelkie granice... Kompletnie nie rozumiem ich postępowania i nie jestem w ogóle ciekawe skąd ono wynikało. Oboje są siebie warci, więc mam nadzieję, że skończyli razem. Dobrze, że nie wydałam na nią pieniędzy, a wygrałam, bo plułabym sobie w brodę :hihi:

Moze to kolejna "perełka" z wattpada?

joakar4 napisał(a):Jestem już po i teraz już wiem, że warto poczekać z lekturą aż wyjdzie trzecia część.

Chyba poczekam jednak na trzecią część

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 11 stycznia 2020, o 20:37

gio - chyba tak, jak większość książek polskich autorek w ostatnich czasach :disgust:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez giovanna » 11 stycznia 2020, o 20:45

Ciężko trafić na coś fajnego. Niedługo to mi chyba tylko kryminały zostaną, bo Bis nie będzie wydawał romansów historycznych, a Amber co chwilę powtórki robi i nie wszystkie autorki od nich lubię :(

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 stycznia 2020, o 21:26

Cecylio, obudź się! - Dorota Wójcik

Obrazek

Cecylia niespodziewanie odkrywa, że zdradza ją mąż. Kobieta wywala padalca z domu i wpada w rozpacz. Użalanie się nad sobą przerywa nadejście listu z informacją o śmierci wujka Leopolda. Kobieta leci do sklepu po czarną sukienkę i tak uzbrojona wsiada do samochodu i wyrusza do majątku wuja. Po drodze okazuje się, że ma nieproszonego pasażera - kota sąsiada. W tak doborowym towarzystwie, kobieta dociera na pogrzeb. Na miejscu okazuje się, że ma fajną
Spoiler:
rodzinkę, z którą nie utrzymywała bliskich kontaktów, co postanawia oczywiście naprawić. Po otwarciu testamentu Cecylia jest w szoku, ponieważ oprócz masy książek, dostaje w spadku krowę, która nie daje mleka i jej kompana osła. Kuzyn, który dostał dom, pozwala jej tam zostać przez dwa miesiące. Sielsko nie będzie, bo:
- we śnie nawiedza ją babka Cecylia,
- przyjeżdża jej mąż z kochanką po obrączkę. Niestety wpadła Cecylii do trumny i mimo iż próbowała, nie zdołała jej wymacać. :hahaha:
- do ''własności'' w postaci osła i krowy dołącza kot sąsiada, który okazuje się nie kotem sąsiada :heh:
- testament jest lipny, znaczy podrobiony
Z pomocą rodziny i pewnego osobnika płci męskiej, Cecylia postanawia kopnąć w cztery litery jedną chciwą mendę.

Mam nadzieję, że autorka jest już w trakcie kolejnej książki, bo normalnie przebieram nóżkami Obrazek
Dla mnie rewelacja! Obrazek Humor jaki uwielbiam, czyli niewymuszony i pasujący do danej sytuacji. Nie ma się wrażenia, że coś jest pisane na siłę .
Jeżeli macie ochotę się pośmiać, poprawić sobie nastrój, to ta pozycja będzie w punkt.

6/6
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 11 stycznia 2020, o 22:19

giovanna napisał(a):Ciężko trafić na coś fajnego. Niedługo to mi chyba tylko kryminały zostaną, bo Bis nie będzie wydawał romansów historycznych, a Amber co chwilę powtórki robi i nie wszystkie autorki od nich lubię :(

Gio masz potwierdzona 8nforamcje od BISu?

Post przez Janka » 12 stycznia 2020, o 20:15

joakar4 napisał(a):Jestem już po i teraz już wiem, że warto poczekać z lekturą aż wyjdzie trzecia część.

A najgorsze jest to, że część trzecia dopiero się pisze i nawet nie wiadomo, kiedy się jej można spodziewać.

Joakar, mam dwa pytania, ale odpowiedz mi tylko w przypadku, gdy na pewno niczego mi tym nie zepsujesz:
1) Czy sprawa kryminalna tomu drugiego jest zakończona w tomie drugim?
2) Czy w drugim są jeszcze jakieś wzmianki odnośnie sprawy z tomu pierwszego?
Lucy napisał(a):Cecylio, obudź się! - Dorota Wójcik
Jeżeli macie ochotę się pośmiać, poprawić sobie nastrój, to ta pozycja będzie w punkt.

Bardzo mnie cieszy Twoja opinia, bo jest nadzieja, że i mnie się spodoba, a bardzo chętnie przeczytam kolejną udaną książkę.
Obrazek

Post przez joakar4 » 12 stycznia 2020, o 20:48

W zeszłym tygodniu widziałam na fejsie autorki, że przesłała skończona książkę do wydawnictwa. Nie wiem czy to nie był post z Sylwestra. :wink:

Co do pytań, to dwa razy TAK. :smile:

Post przez Janka » 12 stycznia 2020, o 20:55

Ślicznie dziękuję.
joakar4 napisał(a):przesłała skończona książkę do wydawnictwa

To bardzo dobra wiadomość.
Obrazek

Post przez giovanna » 12 stycznia 2020, o 21:03

aleqsia napisał(a):
giovanna napisał(a):Ciężko trafić na coś fajnego. Niedługo to mi chyba tylko kryminały zostaną, bo Bis nie będzie wydawał romansów historycznych, a Amber co chwilę powtórki robi i nie wszystkie autorki od nich lubię :(

Tak
https://www.facebook.com/15455803791577 ... =3&theater

Post przez joakar4 » 12 stycznia 2020, o 21:10

Wkleję moją recenzję Brzezińskiej, nie ma w niej spojlerów.

"Zaufasz mi" Diana Brzezińska

„Zaufasz mi” to druga część debiutanckiej serii Diany Brzezińskiej, której bohaterami są psycholog Ada Czarnecka i komisarz Krystian Wilk. Tym razem wydział śledczy szczecińskiej policji bada sprawę podejrzanych samobójstw. Nadzorujący śledztwo prokurator podejrzewa, że ofiary nie podjęły samodzielnie decyzji o odebraniu sobie życia. Ma przeczucie, że ktoś ich do tego nakłonił.
Nie wiem jak mam ocenić tę książkę. Na pewno bardzo na nią czekałam i po rewelacyjnym pierwszym tomie nie mogłam się doczekać, żeby sprawdzić jak potoczyły się losy głównych bohaterów, a zwłaszcza jak teraz wygląda ich relacja. To co mnie urzekło w pierwszej części, to niesamowita chemia pomiędzy Adą i Krystianem. Zauroczyła mnie ich przyjaźń, wzajemne docinki i dowcipne przekomarzanie się. Tutaj tego niestety zabrakło, jednak w pewnym sensie rozumiem z czego wynika zmiana w zachowaniu bohaterów. Ada nie pozbierała się jeszcze po traumatycznych wydarzeniach, które spotkały ją w poprzednim tomie. Sprawca nie został ukarany, cały czas toczy się postępowanie sądowe, kobieta będzie musiała jeszcze zeznawać. Oczywistym jest więc, że nie tryska optymizmem i ostatnie o czym myśli to nowy związek. Ciężko mi jednak zrozumieć brak konsekwencji w zachowaniu samego Krystiana, miałam ochotę nim potrząsnąć. Wydawałoby się, że to dorosły i inteligentny facet, a wplątał się w jakiś dziwny układ miłosny, z którego nie potrafi się wydostać.
Natomiast, co do wątku kryminalnego, to tutaj też nie jest za różowo. Na pewno podobał mi się sam pomysł na intrygę, był ciekawszy niż ten z poprzedniej książki. Problem polega na tym, że akcja bardzo długo się rozkręcała. Przez pierwsze kilkaset stron śledztwo praktycznie stało w miejscu. Ada i pozostali psychologowie bardzo szybko odkryli kim może być „morderca”. Nie podali wprawdzie konkretnej osoby, ale wskazali śledczym czym ona się zajmuje i jak poznaje swoje ofiary. Policja też błyskawicznie ustaliła, że zmarli mieli kontakt z ludźmi z otoczenia mordercy, poznała nawet ich nazwiska. Ale co z tego, skoro przez około 200 stron nikt się z nimi nie skontaktował. Przez połowę książki miałam wrażenie, że jeśli któryś samobójca nie zmartwychwstanie i nie wskaże palcem kto pomógł mu się zabić, to policja nigdy tego nie odkryje. Tym bardziej mnie to frustrowało, że sama dość szybko domyśliłam się kto za tym wszystkim stoi.
:ermm:

Post przez Janka » 13 stycznia 2020, o 00:32

Nie brzmi to zbyt optymistycznie.
Obrazek

Post przez joakar4 » 13 stycznia 2020, o 09:26

Ja się zawiodłam. I to nie tyle wątkiem kryminalnym, co relacją bohaterów. Myślałam, że inaczej się to potoczy. :yeahrite:

Post przez Janka » 13 stycznia 2020, o 19:55

Może to jest specjalnie. Żeby potem bardziej nas ucieszyło, jak się w końcu zejdą na dobre.
Często tak widuję w trylogiach (np. filmowych), że w części drugiej jest źle - po to, żeby lepiej docenić, gdy w części trzeciej będzie dobrze.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 15 stycznia 2020, o 11:05

:smutny:
a tak liczyłam na kolejne części Hoyt, jak można serię zakończyć w połowie :smarkam:

Post przez giovanna » 15 stycznia 2020, o 14:28

Seria jak seria, ale w ogóle nic ... :(. Chyba tylko dla dzieci będą wydawać, bo tylko takie książki są w zapowiedziach. Mogliby mniej wydawać, może poszukać innych autorek, a nie nieustająco Jeffries, która teraz pisze wszystko na jedno kopyto :(

Post przez Alias » 16 stycznia 2020, o 19:38

giovanna napisał(a):
Janka napisał(a):Doszły mnie słuchy, że "Zaufasz mi" Diany Brzezińskiej kończy się strasznym cliffhangerem. Jest tam jakieś bardzo tajemnicze wydarzenie, które wytłumaczone będzie dopiero w następnej części. Tak się zastanawiam, czy nie zaczekać z kupowaniem książki i czytaniem do czasu, gdy już będzie się zbliżało wydanie następnego tomu.

Wiem, zajrzałam na koniec głupia :mur:

Dostałam info, że książeczki (pierwszą część też zamówiłam, bo mam tylko ebooka, a wyjątkowo chcę mieć wszystkie na papierze) prawdopodobnie dotrą do mnie już w piątek. Jestem w szoku, że tak szybko. Może sobie być ten cały cliffhanger. Zabieram się jak tylko dostanę, za bardzo stęskniłam się za bohaterami.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Janka » 16 stycznia 2020, o 20:38

Gratuluję zakupu, Alias.

Mój znajomy jedzie w przyszłym tygodniu do Polski i zamówiłam u niego tom drugi. Wielokrotnie przywoziłam mu jakieś zakupy, więc nie mógł mi odmówić.

Też tęsknię za bohaterami i też najprawdopodobniej machnę ręką na cliffhangera. Trudno, najwyżej potem będę żałować.
Obrazek

Post przez Alias » 16 stycznia 2020, o 21:53

To się później podzielimy wrażeniami ;)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Janka » 17 stycznia 2020, o 04:05

Bardzo chętnie.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 21 stycznia 2020, o 17:43

giovanna napisał(a):
aleqsia napisał(a):

Tak
https://www.facebook.com/15455803791577 ... =3&theater

dzięki :wryyy:
z wielkim sentymentem wypożyczam książki Da Capo, Polnordici czy BISu. Do obecnie wydawanych w przyszłości nie będę miała takich uczuć.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...