•Sol• napisał(a):Frin, to wiadomo, że jajko nie ze sklepu trójka, tylko jak to moja ciotka mówi, spod kurzej dupy
klarek napisał(a):Chyba trochę planowaliśmy sytuację. Napoiłam ją z palca i chyba się udało. Problemem mogło być to że ona bardzo niewiele jadła. A dzisiaj zjadła jak na nią bardzo dużo bo całą saszetkę. I nie było problemu z siusiu. Sprawiła się Szaleje, gryzie. Od dzisiaj wspina się po spodniach. Ja bylam w jeansach wiec przeżyłam. Mała w leginsach więc to musiało boleć. Slubnego nawet nie sprobowala przetestować W sumie chyba najbardziej przyzwoicie zachowuje się w jego obecności.
Dziewczyny dziękuję za rady basiku, może spróbuję jutro z mlekiem z odrobinę wody, bardziej dla wyrobienia odruchu. Tylko mleko jakieś zwykle muszę kupić
Lia, on faktycznie mocno Puchatkowy jest. Gio, duże masz kociaki. I zmartwienie, że Stefek nie chce jeść.
Wiem, że to może głupie, ale dajecie kotom coś innego niż gotowa karma? Za czasów moich kotów nie było takich produktów i koty jadł różnie. Rozumiem, że teraz robi się to inaczej. Ale czy faktycznie mam gonić kota jak dobrał się do mojego białego twarożku Prawie nic nie zjadła, ale rzuciła sie jakby od tygodnia nic nie dostala do jedzenia
SPIS KARM DLA KOTA
Autor listy: xlchtloi, ser_Kociątko
KARMY MOKRE
Słabe:
Odpowiednik zupek chińskich i parówek z Biedronki. Niby można na tym przeżyć, ale co to za życie?
Karmy te składają się głównie z odpadów każdego możliwego przemysłu: mięsnego, owocowo-warzywnego, zbożowego, mleczarskiego. Niewiele w nich wartości odżywczych, ale dzięki sztucznym aromatom cieszą się powodzeniem.
Whiskas
Kitikat
Simba
Gourmet
Sheba
Felix
Catessy
Dr. Clauder's
VERSELE-LAGA Lara Fitness
Jollycat
Tomi
Vitakraft
Festi
Princess Maintenance
Animonda Brocconis, Rafine
Stuzzy
Royal Canin
IAMS
[wstaw dowolną nazwę sieci sklepów]
(lista w żadnym razie nie jest zamknięta, bo tego szajsu jest od groma, a wypisanie wszystkiego zajęłoby lata i wymagało o wiele większej ilości postów, niż ten jeden)
Średnie:
Odpowiednich kupnych dań gotowych. Zwolennicy zdrowego żywienia pewnie by umarli, gdyby się dowiedzieli, co w nich siedzi, ale dla życia i samopoczucia zdrowego osobnika zupełnie wystarczą. Butcher's Classic, którego producent otwarcie przyznaje, że tylko 80% składników jest świeże (a reszta pewnie na etapie zakładania cywilizacji )], jak i zupełnie nieokreślone (Bozita czy Leonardo, w których nie sposób stwierdzić, jakie składniki zostały użyte do produkcji) oraz takie, którym niewiele brakuje do bycia dobrymi (np. Animonda Carny, która cierpi przede wszystkim ze względu na zbyt duży udział podrobów w stosunku do mięsa). Wspólnym mianownikiem jest to, że podstawę stanowią produkty mięsne, karmy te mają też zazwyczaj pewne dodatki witaminowe i taurynę, ale w niezadowalających ilościach. Zbilansowane średnio na jeża.
Bozita
Smilla
Animonda Carny, Exotic, Vom Feinsten
Leonardo
Shmusy Nature's Menu, Vollwert Flakes
Princess Nature's Power
Miamor Ragout Royle, Vital Balance, Pastete, Milde Mahlzeit/Delikatna Przekąska
Hills
Feline Porta Holistic Cat
Amora
Yarrah Bio
Defu Bio
Butcher's Classic
Specific
Husse
Natures Menu
Evangers
MyStar
Concept For Life
Dobre:
Odpowiednik jedzenia w ekologicznych restauracjach. Niby dalej nie wiesz, co tam jest, ale masz poczucie wyższości i całe mnóstwo gwarancji zdrowotnych. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy...
Karmy te aspirują do miana zbilansowanych, składają się z mięsa i wymienionych z nazwy podrobów uzupełnionych niezbędnymi witaminami, minerałami i tauryną. Efekty są różne, ale przynajmniej się starają.
GranataPet
Grau
Catz Finefood
Power of Nature
Moonlight Dinner (No. 21-26)
Terra Faelis
Feringa
Herrmann's Bio
ZiwiPeak
Wild Freedom
MAC's
O'Canis
Gussto
Zooplus BIO
KARMY Uzupełniające MOKRE:
Znasz kogoś, kto nie lubi pizzy? Ja też nie. A znasz kogoś, kto jadłby wyłącznie pizzę i dobrze na tym wyszedł? Ja też nie.
Karmy te składają się z ładnego, czystego mięska (zwykle ryby lub kurczaka) + wody/galaretki + ryżu lub innego niczego nie wnoszącego dodatku. Pachną i wyglądają ładnie, są smaczne i chętnie jedzone, ale kompletnie niezbilansowane i podawanie ich na dłuższą metę może nie być najlepszym pomysłem.
W dodatku są drogie jak psy
Princess Premium
Applaws
Animonda Carny Ocean
Feline Porta 21
Almo Nature
Cosma
Miamor Feine Filets
Gimpet Shiny Cat
Schesir
Sheba Filety
Brit Care
Lunderland
Moonlight Dinner (No. 1-8)
Sushicat
Thrive
KARMY SUCHE DOBRE I BARDZO DOBRE
Tutaj ograniczę się do wypisania karm polecanych, gdyż tych gorszych jest na tyle dużo, że zebranie ich do kupy stanowiłoby naprawdę syzyfową pracę, a różnice między słabymi a średnimi są zbyt mętne i nie podejmuję się wykreślenia definitywnej granicy.
ZiwiPeak
Power of Nature Meadowland Mix
Wildcat Etosha
Orijen
Acana
Purizon
Wild Freedom
MAC's
Farmina N&D Grain Free
Canagan
GranataPet
Feringa
Applaws
Porta 21 (tylko niebieska i zielona)
Carnilove
TOTW
Jaguar (Essential)
Mój jada głównie GranataPet, Grau, Catz Finefood, Feringa, Wild Freedom, MAC's, O'Canis
Wcześniej żywił się różnymi domowymi odpadkami i 'śmieciowymi' karmami.
klarek napisał(a):Duzzz,
Dzięki wielkie. Zaraz sobie posprawdzam co i jak. Zbyt mało jeszcze wiem żeby się wypowiadać głośno, ale takiego Brit care to moje nie chce jeść. Tylko prycha i warczy. W sumie cały czas zastanawia mnie, że jej lepiej wychodzi warczenie niż miauczenie
I dostaje kota kiedy zobaczy albo wyczuje biały ser. I to już nieważne czy pod postacią twarożku czy takiego zwykłego w kawałku. Drze się jakby jej nikt nie karmił przez tydzień co najmniej.
Nie wiem jak z jedzeniem. Lekarz krzyczy tylko suche. Forum mówi że mokre. Każdy ma inne zdanie i pewnie inne doświadczenia. U mnie Talia zjada saszetkę dziennie, a suche stoi cały czas. W poniedziałek idziemy na szczepienie więc pewnie znowu ja zważą. Ostatnio wazyla całe 850
klarek napisał(a):Lekarz krzyczy tylko suche.
gonia napisał(a):Kot to drapieżnik, powinien jeść mięso, w mięsie jest plus minus 75% wody, sucha karma zawiera około 8% wilgoci... też jestem ciekawa, dlaczego kot ma jeść tylko suche
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości