przez kasiek » 6 kwietnia 2009, o 15:07
Jesiene ognie W. Komarowa
ksiązka jest bardzo dobra, czyta się ją szybko i przyjemnie, ciekawa konstrukcja świata Ruś w której znajduje się granica oddzielająca nasz świat od Chaosu, od jakiegoś czasu cos złego dzieje się z tą Granicą, slabnie a siły Chaosu szykują się do ataku, komputery na końcu ksiazki to zmyła, bo to jest epilog setki lat po opisanych wydarzeniach
główna bohaterka to feyra, wychowana przez ludzi i majac cazysto ludzkie uczucia, sama nie wie kim jest ma cos w rtodzaju zmnezji, powoli odkrywa prawdę o sobie, nie zawsze jest to prawda przyjemna
głowny bohater Kes ta feyra, zabiła mu całą rodzinę, ściga ją i chce zabić, ale sprawa wcale nie jest taka oczywista,
feyra (Płomień Jesiennych Ognisk, Rey-line) i Kes kochają się, ale to miłość cholernie trudna i smutna, ale nie tragiczna
oczywiscie ktoś chce zniszczyc świat, dodam, że ktoś płci żeńskiej. Rey-line, Kes i inni będa usiłowali to powstrzymać
trudno streścić tę książkę bo jest że tak to ujmę bardzo bogata treściwo
przez pierwsze strony się przebijałam, i wydawało mi się, ze to bedzie totalna porażka, ale akcja szybko się rozkręciła i wciągnęła mnie na całego
ostrzegam to nie jest ksiażka z gatunku śmiesznych to kawał dobrej ale nie radosnej fantastyki