Teraz jest 23 listopada 2024, o 07:41

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 września 2019, o 18:47

Mnie się podobała :evillaugh:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 11 września 2019, o 19:09

Tę z nożem w głupim łbie oceniłyśmy zupełnie odwrotnie i parę innych też, więc będę trwać przy tym, by ją jednak omijać z daleka.
Obrazek

Post przez Lucy » 12 września 2019, o 10:40

Jestem pewna, że gdybyś przeczytała, to nie dostałabyś pomieszania zmysłów. :evillaugh:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 12 września 2019, o 14:06

Pomieszania zmysłów pewnie nie, ale jest ryzyko, że bym się skupiała najbardziej na wszelkich niedoróbkach, niedopracowaniach, braku logiki u bohaterów i różnych błędach.
Nie ufam autorce za grosz z powodu traumy, którą zrobiła mi swoim pierwszym bublem.
Obrazek

Post przez Lucy » 12 września 2019, o 19:45

szkoda, że zaczęłaś od tej nieudanej

Post przez Janka » 12 września 2019, o 19:48

No ale ta nieudana była pierwsza.

Całe szczęście, że Olgę Rudnicką zaczęłam czytać od najlepszych, bo po pierwszej już bym jej też nie dała szansy.
Obrazek

Post przez Janka » 15 września 2019, o 13:50

Dziewczyny, czy któraś z Was czytała coś autorki Agnieszki Pruskiej?
Pisze kryminały.
Dla mnie to zupełnie nieznana pisarka.
Ma na swoim koncie czterotomowy cykl o komisarzu Barnabie Uszkierze i trzytomowy o dwóch nauczycielkach, Alicji i Julii. Ten pierwszy cykl jest chyba na serio, a ten drugi humorystyczny. Właśnie jest zapowiedziany tom trzeci Alicji i Julii "Zimne nóżki nieboszczyka".
Strasznie mnie korcą te książki.
Obrazek

Post przez Lucy » 15 września 2019, o 20:15

Czytałam Zwłoki powinny być martwe, ale kompletnie nie pamiętam o czym to było. Dałam mało gwiazdek na LC, więc mnie nie zachwyciło.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 15 września 2019, o 20:25

Ja czytałam pierwszą z Uszkierem (jeszcze wtedy wydawali ebooki) i jakaś taka "drętwa" była nie potrafiłam się wczuć, bohater był mi zupełnie obojętny, z tego co widzę to oceniłam jako przeciętną.

Post przez Janka » 15 września 2019, o 20:44

Ślicznie dziękuję.
W takim razie nie będę się jakoś mocno na nią ukierunkowywać.
Jeśli gdzieś przypadkiem napotkam którąś książkę, to pewnie się skuszę, ale nie będę specjalnie ich wyszukiwać.
Obrazek

Post przez giovanna » 16 września 2019, o 11:21

Może się autorka "wyrobiła", bo ten Literat to jej debiut chyba był.

Post przez Janka » 16 września 2019, o 11:29

Zawsze jest taka nadzieja.
Nowy cykl, z komediami kryminalnymi, ma dla mnie bardzo zachęcające tytuły i wiele obiecujące blurby. Byłoby mi strasznie szkoda, gdyby w środku nie były choć częściowo udane.
Obrazek

Post przez giovanna » 16 września 2019, o 12:30

Opinie na lubimy czytać są mieszane, przeczytałam te co się książka nie podobała i ja bym nie ryzykowała :hihi:

Post przez Janka » 16 września 2019, o 14:46

Aż tak? No to niedobrze, bo naprawdę miałam jeszcze trochę nadziei na nową fajną pisarkę.
Obrazek

Post przez Lucy » 3 października 2019, o 18:30

Obrazek

Kolejne przygody Mario i Miśki, właścicieli agencji eventowe. Tym razem ich walnięta asystentka, zgłasza ich do udziału w reality show Dom tajemnic. Dwanaście celebrytów ma w domu naszpikowanymi kamerami, rozwiązywać zagadki i przechodzić na wyższe poziomy. Nim zacznie się emisja pierwszego odcinka, do policji dociera żądanie okupu. Jeżeli właściciel stacji nie zapłaci, zaczną ginąć ludzie. Do akcji wkracza komisarz Darski, zwany też Bomer.
Jest lekko, przyjemnie i z humorem. Fani komedii kryminalnych i Pana Rogozińskiego nie będą zawiedzeni.
5/6

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 4 października 2019, o 10:07

Kejti prosiła mnie o opinie na temat "Rubinowego księcia"
Obrazek
I powiem wam, że to nie jest wcale romans. No może gdzieś 5% fabuły stanowią rozterki uczuciowe bohaterów, ale nic z tego nie kończy się HEA.
Dużo jest fantastycznych bohaterów,nadnaturalnych mocy, świata zupełnie innego niż nasz.
Jest też trochę dziwaczny humor - dygresje, przypisy, komentarze rodem z naszej rzeczywistości, a nie tej książkowej.
Powiem szczerze, że nie polecę nikomu, ale przede wszystkim dlatego, że bałaby się że to może się nie spodobać. Ja osobiście jakoś łyknęłam tę konwencję. Ale myślę, że nie każdy się z nią pogodzi.
Więcej napisałam na blogu https://czytajacprzyokazji.blogspot.com/2019/10/rubinowy-ksiaze-beata-worobiec.html

Post przez Janka » 4 października 2019, o 14:14

Lucy napisał(a):Jest lekko, przyjemnie i z humorem. Fani komedii kryminalnych i Pana Rogozińskiego nie będą zawiedzeni.
5/6

Jestem przeszczęśliwa.
Mam nadzieję, że "Dom tajemnic" mnie też zachwyci.
Obrazek

Post przez Lucy » 5 października 2019, o 14:12

Jest ciekawie, tylko szkoda, że znów nie o Róży Krull :foch:

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 8 października 2019, o 22:11

Janka napisał(a):Dziewczyny, czy któraś z Was czytała coś autorki Agnieszki Pruskiej?
Pisze kryminały.
Dla mnie to zupełnie nieznana pisarka.
Ma na swoim koncie czterotomowy cykl o komisarzu Barnabie Uszkierze i trzytomowy o dwóch nauczycielkach, Alicji i Julii. Ten pierwszy cykl jest chyba na serio, a ten drugi humorystyczny. Właśnie jest zapowiedziany tom trzeci Alicji i Julii "Zimne nóżki nieboszczyka".
Strasznie mnie korcą te książki.

Czytałam Spadkobiercę i jakos mi nie podeszła , natomiast Porwanie jest świetne...tylko, że to taki rasowy kryminał i nic tu nie jest na wesoło
Porwanie

Nie przypuszczałam, że powieść o porwaniu kilku miesięcznego dziecka, może być tak wciągająca.
Ojciec dziecka boryka się z kłopotami finansowymi swojej firmy. Wpada więc na genialny pomysł i zleca porwanie własnego synka znajomemu sprzed lat, licząc na okup, który zapłaci jego bogaty brat, kochający małego Tymusia jak własne dziecko.
I dopiero wtedy zaczyna się cała szopka. Bo dziecko zostaje porwane, ale nie przez tą osobę co trzeba i dziecko znika. Zostaje powiadomiona policja, która ma bardzo utrudnione zadanie, bo cała rodzinka kłamie a do tego każdy ma coś do ukrycia.
Prowadzący dochodzenie komisarz Kamil Soroka to dobry śledczy ale bez zasad moralnych i z dziwnymi upodobaniami seksualnymi. Pomaga mu prokurator Milena Łempicka-Król, która dobrze rozumie rodziców dziecka, ponieważ sama przez to przeszła i do dziś szuka zaginionego synka a teraz ukazało się światełko w tunelu i szansa na odnalezienie dziecka.
Bardzo wciągająca powieść ze świetną intrygą a jeszcze lepszą rodzinka i jej tajemnicami. Mnóstwo tropów i podejrzanych, które prowadzą do nikąd. Dużo wątków i bardzo dobre postacie bohaterów, których niestety nie można polubić.
To druga część o komisarzu i pani prokurator a ponieważ pierwszej ie czytałam zabieram się za poszukiwania.
Książkę bardzo polecam, bo nie można się przy niej nudzić. Wprost przeciwnie, czyta się z ogromnymi emocjami.

Post przez Janka » 8 października 2019, o 23:05

Ślicznie dziękuję, Basiku, za tę opinię.
Ale sobie narobiłam ochoty na tę książkę. Normalnie zazdroszczę wszystkim, którzy już ją przeczytali.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 9 października 2019, o 15:51

Obrazek

"Niedokończona baśń" Dorota Gąsiorowska

Premiera 14 października!

Młoda wdowa -Julia właśnie dostała wymarzoną posadę. Została asystentką swojej ukochanej pisarki, Suzanne Benoit. Niestety szybko wyszło na jaw, że nowe stanowisko wymaga od niej dużej elastyczności i zaangażowania. Dziewczyna musi być gotowa na częste wyjazdy do Francji, co jest dość kłopotliwe dla samotnej matki. Już po kilku tygodniach towarzyszy Suzanne w podróży do Akwitanii. Dodatkowo nowa szefowa nie jest, jak się wydawało, uroczą starszą panią, wręcz przeciwnie – bywa humorzasta i trudna. Jakby tego było mało, Julia przeżywa rozterki miłosne, z jednej strony dalej kocha zmarłego męża, ale zaczyna też coś czuć do niedawno poznanego architekta – Macieja.

Najpierw opowiem Wam o zaletach tej powieści. :) Dorota Gąsiorowska ma niewątpliwy talent do oddawania atmosfery miejsc, w których rozgrywają się wydarzenia. Zwróciłam na to uwagę już podczas lektury jej poprzedniej książki, kiedy to zachwyciłam się klimatem Syberii. Tym razem autorka postanowiła przenieść czytelnika do Francji, a właściwie do Akwitanii. Barwne i szczegółowe opisy przepięknych zamków, rozległych winnic czy francuskich potraw sprawiły, że zamarzyły mi się wakacje w tym rejonie. Uważam, że biura podróży powinny wykorzystać fragmenty tej książki do reklamy swoich wycieczek. :wink:
Polubiłam też córeczkę Julii - Basię. Ta rezolutna dziewczynka wprowadziła do powieści elementy humorystyczne, a jej zabawne przemyślenia niejednokrotnie ożywiały lekko monotonną akcję. Momentami miałam jednak wrażenie, że Basia jest zbyt dojrzała jak na pięciolatkę, a na pewno posługuje się zbyt wyszukanym słownictwem. Aczkolwiek mogę się mylić, ponieważ nie mam zbyt dużego kontaktu z dziećmi i nie wiem jak powinny się zachowywać w tym wieku.
I to niestety koniec zalet. :niepewny:

Myślę, że ta książka wiele by zyskała gdyby była po prostu krótsza. Było w niej bowiem sporo niepotrzebnych scen, które kompletnie nic nie wnosiły do akcji, a tylko ją spowalniały. Obszerne opisy, wewnętrzne monologi bohaterki czy mała ilość dialogów bardzo utrudniały czytanie. Nie porywa również wątek średniowiecznej księgi. Szczerze się dziwiłam, że komuś chce się drążyć ten temat.
Jednak największym rozczarowaniem jest dla mnie romans Julii i Maćka, a właściwie jego brak. Totalnie nie rozumiem kiedy ta dwójka zdążyła się tak w sobie zakochać. Spotkali się tylko kilka razy, wymienili może z dwa pocałunki i zaraz zaczęli wprost usychać z miłości i tęsknoty. Do samego końca nie czułam pomiędzy nimi nawet odrobiny chemii, co więcej jako para wydawali mi się bezbarwni.
Szczerze mówiąc nie za bardzo wiem jak mam ocenić „Niedokończoną baśń”. Ma ona oczywiście pewne zalety, ale nie ukrywam, że jestem nią zawiedziona. :ermm:

Post przez Alias » 9 października 2019, o 16:10

Mam pytanie do osób które czytały książkę D. Brzezińskiekj "Będziesz moja". Mogłybyście mi polecić coś z polskiej półki w podobnym klimacie?
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Janka » 9 października 2019, o 16:15

joakar4 napisał(a):"Niedokończona baśń" Dorota Gąsiorowska

Szczerze mówiąc nie za bardzo wiem jak mam ocenić „Niedokończoną baśń”. Ma ona oczywiście pewne zalety, ale nie ukrywam, że jestem nią zawiedziona. :ermm:

W sumie brzmi to słabo i niezachęcająco.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 9 października 2019, o 17:24

Alias napisał(a):Mam pytanie do osób które czytały książkę D. Brzezińskiekj "Będziesz moja". Mogłybyście mi polecić coś z polskiej półki w podobnym klimacie?

Zerknij na serię o Sławku i Agacie Małgorzaty Rogali i może książki Pauliny Swist, ale tam może Cię razić wulgarny język.

Janko, bo tak niestety jest. :niepewny:

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 9 października 2019, o 17:32

Gąsiorowska lezie mi w oczy nie pierwszy raz, ale nie skusiłam się jak na razie.
W ogóle boję się trochę czytać polskich autorów.
Wystarczy o nich napisać choć słowo nie do końca pozytywne, a od razu się burmuszą.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...