Liberty napisał(a):Fringilla napisał(a):Liberty napisał(a):Jeśli to tylko promo to nietrafione, bo jak już napisałam zły klimat polityczny mamy i tego typu zabawy mogą zostać potraktowane serio a wtedy to już krok do tragedii (celowo wyolbrzymiam ale kto wie).
Ale jakiej tragedii, bo tu mnie zagięłaś
Takie moje myślenie przyszłościowe w pesymistycznym nastroju. Ano taka tragedia, że zacznie się od pomysłu karania, potem będzie jakaś ustawa jak tu śledzić i inwigilować, potem pierwsze kary, potem ktoś się czajnie jakie ma fajne narzędzie inwigilowania, zastraszania etc. a potem wiadomo różnie: jeden zapłaci nic się nie stanie, innemu zwichnie to życie, ktoś inny się zabije.
Dla mnie mało prawdopodobny scenariusz, bo jednak - wbrew pozorom - to by się musiało komuś skalkulować biznesowo, nawet inwigilacja w naszym kraju musi się zwracać (jak dopalacze - niby wojna, bo słusznie kalkulowano, że w ramach konsumpcji koszty leczenia, hospitalizacji, usuwania szkód i eliminacji zagrożeń etc. nie równoważyły wpływów do budżetu. A na koniec z walki i tak mało wyszło w sumie
A w ramach dyskusji: przypomniałam sobie historię, jak to tekst lobbysty "Zastąpmy biblioteki Amazonem, aby oszczędzić pieniądze podatników" zniknął po publikacji z Forbesa
I był to rok 2018...(ok, autor zapłacił, jak to lobbysta, za publikację.
śmiechu było co niemiara....