przez Duzzz » 23 sierpnia 2019, o 10:16
Cudne zwierzaki kochane.
Lia, śliczne maluszki.
Ale koniecznie wysterylizuj kotkę. Możesz zrobić to bezpłatnie przez swoją Gminę. Musisz u nich tylko wypełnić wniosek, zgłosić, że znalazłaś kotkę wolno żyjącą i że po sterylizacji się nią zaopiekujesz. Mogą Ci zaoferować wypożyczenie transportera i nawet pomóc w jej złapaniu. Ale jak rozumiem ona jest oswojona? No i z dokumentem zgłaszasz się do konkretnej lecznicy i umawiasz na zabieg. U mnie w Gminie to jest dość szybka procedura, dosłownie z dnia na dzień. W przypadku Stanisława nie był potrzebny transporter, bo takowy mam już, złapać go też nie było trudno, bo zdążyłam go oswoić. Poszłam do gminy po jakiś 2-3 tygodniach od tzw. 'łapanki'.
U nas wystąpił problem z szybkim zabiegiem ze względu na to, że Staś był bardzo zarobaczony, miał prawdopodobnie nicienie w płucach, osierdziu. Zresztą ja umawiając na kastrację powiedziałam, że wolałabym, aby go wcześniej obejrzeli i właśnie na takim kontrolnym badaniu wyszło co wyszło. Walczyliśmy troszkę, ale szybko Stasio wrócił do pełni sił i mógł mieć zabieg. Po zabiegu nawet przez chwilkę nie był skołowany, wręcz nadmiernie rozpierała go energia
Jedyne co mi się przyznam szczerze w całej tej procedurze nie podobało to to, że kotom przycinają lekko uszko. Podobno kiedyś tak było, że dwa razy ten sam kot trafił na stół operacyjny
I stąd ta profilaktyka. Z jednej strony rozumiem, z drugiej nie do końca jestem do tego przekonana. W każdym bądź razie pamiętajcie, że w Gminach jest program darmowej sterylizacji/kastracji. Możliwe iż nie jest to reklamowane, upowszechniane jak powinno być. Ale warto zadzwonić czy nawet podejść i się zapytać. Sama dowiedziałam się od osób trzecich. Poszłam zapytałam i od razu poszłam i wypełniłam wniosek.
W niektórych lecznicach również organizują darmowe akcje sterylizacji/kastracji. Szczególnie w miesiącu marcu.
“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise