Teraz jest 22 listopada 2024, o 13:06

O pielęgnacji i stylizacji włosów

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 23 sierpnia 2019, o 12:40

Też mam aktualnie zmieniony kolor włosów, tylko że życie zadecydowało za mnie samo. A właściwie nie życie, tylko słońce. Tak jasne włosy jak obecnie, ostatni raz miałam w przedszkolu. Podoba mi się bardzo. Może powinnam pójść szybko do fryzjera, żeby porównać w katalogach farb, jak nazywa się ten kolor, bo jestem bardzo ciekawa.
Moje włosy są w tej chwili kremowo-beżowo-szarawe, jasne ale o zimnym odcieniu. O takich marzyłam całe życie, bo w blondzie wpadającym w żółty wyglądam paskudnie, a farbami tylko żółte odcienie dawało się u mnie uzyskać.

We wrześniu jeszcze raz jedziemy nad morze i jeśli dopisze pogoda, to zrobię wszystko, żeby słońce mi jeszcze bardziej utrwaliło ten kolor.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 sierpnia 2019, o 12:57

Teraz są bardzo fajne opcje farbowania. Tonują Ci kolor blondu na ciepły bądź zimny odcień. No i oczywiście w razie potrzeby trzeba ponownie nałożyć toner albo używać specjalnych szamponów.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 23 sierpnia 2019, o 13:07

Ciekawe, czy u mnie by działały.
Kiedyś słyszałam, że pewien procent włosów tak już ma, że nie da się zrobić na nim chłodnego ani platynowego blondu. Wtedy przyjęłam, że mowa o mnie i więcej nie próbowałam farbować. Ale z takimi nowoczesnymi tonerami może dałoby się jakoś popracować. Muszę się zastanowić, bo ten jasny odcień, który mam obecnie, bardzo mi się podoba i chętnie zatrzymałabym go na zawsze.
Obrazek

Post przez Duzzz » 23 sierpnia 2019, o 13:11

Pomyśl i skonsultuj się ze swoją fryzjerką. Jeśli jest dobra i zna twój włos to może się uda zrobić taki odcień jaki chcesz :)

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 23 sierpnia 2019, o 13:16

Moją główną fryzjerką aktualnie jest mój F. Nie da się z nim niczego skonsultować, bo jedyne co on robi, to macha nożyczkami w miejscach, które mu wskażę.
Czasem chodzę do fryzjerki w Polsce nad morzem, ale jej za grosz nie ufam.
Świetną fryzjerkę spotkałam w mieście, w którym mieszka dużo mojej rodziny, ale jeżdżę tam rzadko i na krótko, więc też mi odpadła.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 23 sierpnia 2019, o 18:41

duzz, zmień na rude :P
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Duzzz » 23 sierpnia 2019, o 19:16

To byłoby najtrafniejsze, ale rudy mi chyba jednak nie pasuje :wryyy:

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 25 sierpnia 2019, o 19:35

Janka napisał(a):Moją główną fryzjerką aktualnie jest mój F. Nie da się z nim niczego skonsultować, bo jedyne co on robi, to macha nożyczkami w miejscach, które mu wskażę.
Czasem chodzę do fryzjerki w Polsce nad morzem, ale jej za grosz nie ufam.
Świetną fryzjerkę spotkałam w mieście, w którym mieszka dużo mojej rodziny, ale jeżdżę tam rzadko i na krótko, więc też mi odpadła.

Janko, a próbowałaś szampon i odżywkę do blond i siwych włosów? One nadają włosom taki platynowy odcień. Ja zrezygnowałam z farbowania, bo strasznie mi wychodzą włosy, już ponad rok nie farbuję, ale pozostałości koloru są mimo tego, że farby były bez amoniaku i niby się miały zmywać po iluś tam myciach, nieciekawie to wygląda, ale z tym szamponem i odżywką całość się trochę stonowała.Muszę się przemęczyć. Gdzieś słyszałam, że teraz "modne" są właśnie kolory włosów z popielem, widziałam zdjęcie popielatego brązu, bardzo ładnie to wygląda.

Post przez Janka » 25 sierpnia 2019, o 21:01

Próbowałam jakieś szampony i odżywki do jasnych włosów dawno temu, gdy swoje farbowałam na blond. Firma się nazywa "John Frieda", albo jakoś podobnie. Niestety nie zmieniały u mnie odcienia na jaśniejszy lub zimniejszy.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 25 sierpnia 2019, o 21:25

IMG_0283.jpg

Takie mam z różnych firm, ale odzywkę można często stosować, z tej firmy co szampon była tylko taka do stosowania raz w tygodniu, bez pewnie bym sobie resztę włosów wyrwała ;). One mają fioletowy kolor. Widzę, że z tej serii John Frida też takie są, to może na twoje włosy nie działają :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 6 września 2019, o 07:56

Szuwarku ty kiedyś polecałaś szampony z apteki, poleciłabyś znów?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Janka » 6 października 2019, o 21:39

Moja obcięta grzywka trochę mi odrosła i powinnam teraz szybko podjąć decyzję, czy ją znowu podciąć, czy zacząć zapuszczać.
Zupełnie nie mam pojęcia, co zrobić.
Z grzywką długości do brwi wyglądam milion razy lepiej niż z odsłoniętym czołem, ale utrzymanie jej w odpowiednim stanie wymaga dodatkowego nakładu pracy od samego rana. Nie da się wstać rano i wyglądać od razu możliwie, tylko trzeba najpierw się zająć grzywką wymiętoloną od poduszki.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2019, o 14:02

To są Janko, problemy pierwszego świata, jak nic :D
Ale skoro lepiej się czujesz z grzywką i zabawą z nią - obetnij. Zawsze za trochę, jak znów będziesz miała ten dylemat, a on raz dwa wróci, to nie obetniesz :D
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Janka » 13 października 2019, o 14:13

Sama dla siebie też nazwałam to problemami pierwszego świata. No ale kto bogatemu zabroni!?

Jednak podcięłam grzywkę. Chęć wyglądania ładniej wygrała jednak z lenistwem.
Idzie zima, jak mi się ta grzywka nie będzie chciała ładnie układać, to będę nosić czapki.
Obrazek

Post przez •Sol• » 13 października 2019, o 14:21

Nikt. Nawet kto biednemu zabroni bogato żyć? :D

No i super. Czapki a potem odrośnie i będzie można ją przypiąć. Albo podciąć i czasem olać niech po domu sobie wygląda jak chce, ale będziesz mieć świadomość, że zawsze możesz ją okiełznać w ulubiony sposób.

Post przez Janka » 13 października 2019, o 14:23

Po zimie to już mam nadzieję, że ona się przyzwyczai do tego, że ma się układać pionowo po czole w dół. Bo na razie jeszcze jej została zakodowana pamięć o tym, że ma być na bok.
Obrazek

Post przez •Sol• » 13 października 2019, o 14:26

ach bo to są wersje letnie i zimowe grzywki. Rozumiem.
I po takiej zmianie nie robi Ci się przedziałek?
Raz miałam podejście do pionowej grzywki, takiej 'pełnej' i robił mi się fryz a'la Marek Mostowiak.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 13 października 2019, o 14:29

Miałam kiedyś grzywkę i nie mam zamiaru do niej wracać ale z przodu zawsze mam "pazurki". ;)
Mam ochotę na ombre. :D
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Janka » 13 października 2019, o 14:33

•Sol• napisał(a):ach bo to są wersje letnie i zimowe grzywki. Rozumiem.
I po takiej zmianie nie robi Ci się przedziałek?

Właśnie robi mi się przedziałek. Cały czas. Tylko spuszczę na chwilę z oka tę moją grzywkę, a ona, pach, i ma przedziałek.
Rano po wymamlaniu jej o poduszkę, to w ogóle jej muszę szukać nie wiadomo gdzie, bo mi ucieka gdzies tam do tyłu za głowę.
Przejawia straszliwy brak subordynacji. Już miewałam grzywkę zasłaniającą czoło i to nie raz, ale nigdy nie trafiła mi się taka dzika i nie poddająca się dyscyplinie.
Jedyną różnicą jest to, że kiedyś używałam piany do układania włosów, a teraz spraye. Widocznie piana lepiej sobie radziła z tą małpą.
Obrazek

Post przez Janka » 12 grudnia 2019, o 15:04

Mam bardzo mocno obcięte włoski. Cieszę się niesamowicie.
Właściwie straciłam tylko 5-6 cm, ale czuję się, jakby mi zdjęto wielki ciężar z barków.
Chciałam pozostawić dłuższe do sylwestra, by zrobić jakąś ciekawszą fryzurę, może z loczkami. Ale miałam już całkiem dość konieczności pilnowania, by się dobrze układały i marnowania czasu na długie ich suszenie. Teraz mam święty spokój.
Będzie mi też łatwiej z czapkami.
Mała rzecz, a cieszy.
Obrazek

Post przez Duzzz » 14 grudnia 2019, o 20:12

Ja też ostatnio zmieniłam fryzurę :D Przefarbowałam się na prawie czarno :evillaugh: Nie ma to jak drastyczne zmiany :D
Moja fryzjerka jak zobaczyła na zdjęciu co też ja chcę to prawie uciekła z salonu :hihi: Przed nałożeniem farby się przeżegnała :evillaugh: Musiała zmieszać 5 różnych farb by osiągnąć taki, a nie inny efekt :evillaugh:

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 grudnia 2019, o 20:25

a gdzie zdjęcie, byśmy mogły przeżyć (lub nie :P) szok?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 15 grudnia 2019, o 00:21

A ja mam ombre i czerwone końcówki. Jak szaleć to szaleć. :hihi:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 15 grudnia 2019, o 01:34

My z Mała tez dzisiaj zaliczylysmy fryzjera :) Jakos wyjatkowo krotko nsm wyszlo ;)

Post przez Janka » 15 grudnia 2019, o 16:16

Widzę, że głównie szalejecie z kolorem.
U mnie samo zaszalało z kolorem bez mojego aktywnego udziału. Latem po trzech urlopach nad morzem z przepiękną, słoneczną pogodą, byłam bardzo jasną blondynką, a obecnie mam ciemniejsze włosy niż kiedykolwiek w życiu.
Nie mam pojęcia, jak to się stało. Możliwe, że włosy tylko trochę mi ściemniały, a efekt spotęgował się tym, że byłam bardzo opalona na twarzy, a ostatnio opalenizna ze mnie całkiem zeszła i znowu jestem bladzioszką.
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich