Teraz jest 22 listopada 2024, o 14:12

Romans współczesny

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 12 kwietnia 2019, o 11:21

oj miałam nadzieję, że to nie będzie nic aż tak ciężkiego, ale tematyka narkomanii nie zachęca :bezradny:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 13 kwietnia 2019, o 23:10

Też nie czuję się zachęcona :ermm:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 14 kwietnia 2019, o 09:46

A mi ta książka podobała się znacznie bardziej niż "Rozdarte serce". Nie tak bardzo jak "Najtwardsza stal" co prawda.
Ale ja nastawiona byłam, że u tej autorki nie ma lekko i przyjemnie.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 15 kwietnia 2019, o 13:45

Lucy napisał(a):Też nie czuję się zachęcona :ermm:

Ani ja.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 15 kwietnia 2019, o 23:44

Ja też nie.
Może spróbuję na pierwszy tom zerknąc, bo miał dobre opinie. Za pozostałe się nie biorę.
joakar4 napisał(a):Obrazek

Tę za to na pewno kupię, bo bardzo mnie zachęciłaś :smile:

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 20 kwietnia 2019, o 02:30

„Lord and Master” Kait Jagger zaskoczyło mnie. I to bardzo. Raz, że okazało się zupełnie czymś innym, niż się spodziewałam (raczej czegoś w stylu zawartego w opisie). Dwa, sposobem, w jaki została ujęta cała ta historia. Kompletnie niespotykana powściągliwość, umiarkowanie oraz umiejętnie wyważona. I ten klimat! Trudno to ująć w odpowiednie słowa. „Lord and Master” pozostawiło we mnie wrażenie, że gdyby Jane Austen żyła we współczesnych czasach, właśnie tak mogłaby pisać. Ta powieść ma w sobie taki specyficzny klimat. To jest tak odmienne, że odbieram jak coś wyjątkowego. Chodzi mi o sposób przedstawienia tej opowieści, ponieważ fabularnie autorka nie sili się na oryginalność czy niepotrzebną wymyślność. Po prostu Jagger w zasadzie nie opowiada o niczym nowym, ani nie próbuje udawać, że wymyśliła nie wiadomo co, a jednocześnie zdecydowanie ma do opowiedzenia pewną historię i właśnie na tym się skupia, zachowawszy przy tym odpowiedni rytm. Jako że to nie jest dynamiczna historia, ani w niej dużo się nie dzieje, zapewne nie każdemu przypadnie do gustu.
Ponadto zdecydowanie ciekawa kreacja głównej bohaterki, Luny Gregory. Podoba mi się jej postawa, a także jej siła oraz pewien rodzaj bezkompromisowości.
Coś w tym wszystkim się wyróżnia. Tak swoją drogą opis, krótko ujmując, zdecydowanie kiepsko pasuje do tej powieści.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Lucy » 29 kwietnia 2019, o 13:38

Obrazek

Lucy Shakespeare jest prawniczką, której klientem zostaje Lachlan MacLeish. Mężczyzna dostał w spadku tytuł i posiadłość w Szkocji, ale podważyć testament chce przyrodni brat Lachlana. I tu wkracza Lucy, która ma zrobić wszystko, żeby do tego nie dopuścić.
I to właściwie wszystko :bezradny: Przez dwa dni męczyłam połowę książki i dałam sobie w końcu spokój. Jest nudno i bezpłciowo, a bohaterowie ani grzeją, ani ziębią. Akcja strasznie się wlecze i jeżeli nie przeszkadzało mi to w tej świątecznej książce, to tu już tak. Jeżeli liczycie na ekscytujący romans, to się przeliczycie.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 29 kwietnia 2019, o 17:55

Tak samo z tą świąteczną było, chociaż podejrzewam, że powyższe dzieeeuo jest jeszcze bardziej nudne ;) szkoda, że takie coś wydają, a inne, zapewne dużo lepsze książki nie mogą doczekać się tłumaczenia na nasz język.
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Post przez Księżycowa Kawa » 1 maja 2019, o 11:22

Może nie do końca na temat, bo ja o bohaterce, a nie o książce, lecz chciałabym mieć taką przyjaciółkę jak Stellaluna Gregory i słusznie Kyle prawiła, że z nią na wojnę i takie tam, to będzie dobrze. Drugiej takiej bohaterki pewnie już nie znajdę (ale jej się naszukałam! Na dodatek trafiło mi się w najmniej spodziewanym momencie!); pozostają mi w takim razie powtórki i póki nie mam w innej formie, trzeba będzie w takiej samej. Niemniej jednak warto.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 1 maja 2019, o 11:34

A co to za książka?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Księżycowa Kawa » 1 maja 2019, o 13:57

Wspominałam już o niej: „Lord and Master” Kait Jagger :bigeyes: zresztą cykl tak samo się nazywa. Całość już za mną i jak na razie nic innego tej autorki nie znalazłam. Za jakiś czas pewnie będzie strach tykać, w sumie już teraz, bo jednak pewnych rzeczy nie da się powtórzyć :mysli:
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Julie Garwood

Post przez Antenka » 21 maja 2019, o 01:13

Właśnie skończyłam Współlokatorów Beth O’Leary. Wspaniała książka pełna ciepła humoru i emocji. Polecam!

Post przez Lucy » 29 maja 2019, o 19:30

https://cdn.aros.pl/cache/8/299b7ea6-mi ... ku_200.jpg

Miłość po sąsiedzku Belle Aurora

Friend Zoned polubiłam bardzo i liczyłam, że ta część również mnie zachwyci.
Historia ''Ducha'' i Nat -przyjaciółki Tiny z poprzedniej części. On po koszmarnym dzieciństwie nie wierzy w miłość, a ona ma pecha do mężczyzn. Początkowo stawiają na przyjaźń z bonusem :hyhy: , ale w końcu robi się za poważnie, jedno z nich panikuje i odchodzi.
Trochę mnie wkurzała główna bohaterka, która jest osobą kłótliwą i bezpośrednią. Poznaliśmy jej możliwości w poprzedniej części, więc nie powinnam być zdziwiona :ermm: Znów duży plus za paczkę przyjaciół, która jest po prostu mega.
4/6

Post przez Dorotka » 29 maja 2019, o 20:27

Właśnie czytam o Nat i Duchu. I podoba mi się. Nawet bardziej niż jedynka, bo nie jest już tak obrzydliwie słodko. No i siostrzyczki Nat są świetne. :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 29 maja 2019, o 20:34

Mnie też ta część bardziej przypadła do gustu niż jedynka. Bohaterka wydawała mi się trochę mądrzejsza.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 29 maja 2019, o 21:34

ja niedługo się biorę :) troche zaniedbałam czytanie

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Antenka » 30 maja 2019, o 02:12

A ja właśnie zaczełam i mam tylko nadzieje że nie będzie tak bardzo słodko jak w pierwszej części.

Post przez kejti » 2 czerwca 2019, o 18:01

Lucy napisał(a):Obrazek

Friend Zoned polubiłam bardzo i liczyłam, że ta część również mnie zachwyci.
Historia ''Ducha'' i Nat -przyjaciółki Tiny z poprzedniej części. On po koszmarnym dzieciństwie nie wierzy w miłość, a ona ma pecha do mężczyzn. Początkowo stawiają na przyjaźń z bonusem :hyhy: , ale w końcu robi się za poważnie, jedno z nich panikuje i odchodzi.
Trochę mnie wkurzała główna bohaterka, która jest osobą kłótliwą i bezpośrednią. Poznaliśmy jej możliwości w poprzedniej części, więc nie powinnam być zdziwiona :ermm: Znów duży plus za paczkę przyjaciół, która jest po prostu mega.
4/6

właśnie przeczytałam, zdecydowanie lepsza niż pierwsza. Tego mi było trzeba!! Świetnie się czytało. Czekam na kolejną część, oby przetłumaczyli :)

.
.

Post przez Lucy » 12 czerwca 2019, o 20:49

Obrazek

Jak czytaliście ''Jego banana'', to musicie kojarzyć Williama, brata bliźniaka Bruce’a Chambersona. Facet jest kompletnie odjechany i na dodatek jest kleptomanem :hahaha: W gabinecie posiada ukryty pokoik w którym wystawia swoje skradzione skarby. :hahaha: Pewnego dnia wstępując do piekarni, poznaje właścicielkę Hailey, kradnie jej kwiaty i zostawia wizytówkę. Tak zaczyna się ich historia, która dla mnie dzieje się ciut za szybko.
Jest dużo fajnego humoru, tekstów i dwuznaczności. Na uznanie zasługuje też babcia Hailey, która jest zarąbista.
4/6

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 3 lipca 2019, o 07:35

http://s.lubimyczytac.pl/upload/books/4 ... 52x500.jpg

Współlokatorzy Beth O'Leary

Dość lekka i przyjemna lektura, w sam raz na letni czas.
Normalni bohaterowie, z normalnymi problemami. Oboje mają za sobą dość ciężkie doświadczenia, ale ta przeszłość nie rzutuje na ich zachowaniach, jak w niektórych obecnych romansowych książkach. Oboje są do polubienia i pokochania.
Leon jest dość zamknięty w sobie, ale otwiera się na ludzi i świat pod wpływem Tiffy. Ona z kolei jest lekko zwariowaną dziewczyną, która lubi kolorowe ciuchy i do wszystkich odnosi się z zaraźliwą życzliwością. Nie sposób się nią nie zauroczyć.
Podobały mi się bardzo liściki, które między sobą wymieniali, początkowo króciutkie, z czasem zaczęły być coraz dłuższe i coraz bardziej osobiste. Fajnie, że właśnie od tego zaczęła się ich znajomość i to dzięki nim w dużym stopniu zaczęli czuć do siebie coś więcej niż sympatię.
Fajnie, że historia jest przedstawiona zarówno z perspektywy Leona, jak i Tiffy, chociaż te Leona czytało się trochę ciężko, bo były w formie scenariusza, czy czegoś podobnego. Za to jeden mały minus. Poza tym właściwie nie ma się do czego przyczepić. Historia trzyma się kupy, bohaterowie są sympatyczni i nie ma jakiejś wielkiej dramatozy.
Dla mnie 9/10 :)
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 3 lipca 2019, o 14:20

Chciałabym poczytać książkę o bracie Leona :hyhy:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Karina32 » 3 lipca 2019, o 14:35

Ja też :hihi:

Post przez kejti » 3 lipca 2019, o 15:38

ile mają lat?

.
.

Post przez Antenka » 3 lipca 2019, o 15:48

Nie pamiętam dokładnie ale to dorośli ludzie tak dobrze po dwudziestce. Czytaj kejti powinno ci się spodobać.

Post przez Karina32 » 3 lipca 2019, o 15:49

Nie zwróciłam uwagi, ale chyba tak między 25 a 30. hmmm

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...