Ty - Caroline KepnesTa książka sprawi, że będziesz zerkać przez ramię…
Do księgarni w East Village trafia piękna początkująca pisarka, która natychmiast staje się obiektem fascynacji pracującego tam mężczyzny. Całkowicie zauroczony nią Joe Goldberg zapamiętuje dane z jej karty kredytowej i wyszukuje ją w internecie. Profile kobiety w mediach społecznościowych są publicznie dostępne i stają się dla Joego źródłem wielu przydatnych informacji. Również stamtąd dowiaduje się, że tego wieczoru Beck planuje pojawić się w barze na Brooklynie. W ten sposób może się z nią ponownie spotkać, pozornie przypadkowo…
Mężczyzna powoli i wytrwale przejmuje kontrolę nad życiem Beck. Robi wszystko, by wpadła w jego ramiona. Staje się jej idealnym, wymarzonym chłopakiem, jednocześnie po cichu usuwając przeszkody, które stoją na drodze do ich szczęścia. Nawet jeśli oznacza to, że musi kogoś zamordować. Obsesyjny związek szybko nakręca spiralę śmiertelnych konsekwencji…
Na podstawie powieści powstał znakomity serial Netflix o tym samym tytule.
Niestety zawiodłam się bardzo na tej książce. Miałam ochotę na coś mocnego i trzymającego w napięciu i niestety nic takiego nie dostałam
Książka napisana jest z perspektywy Joe i w formie takiego jakby opowiadania do Beck. To do niej zwraca się przez całą książkę, przedstawiając historię ich znajomości.
Sama historia mogła być naprawdę ciekawa i z potencjałem. Ale czegoś w niej zabrakło. Na pewno nie było tego napięcia i trzymania w napięciu. To fakt, że Joe jest świrem i to niezłym, ale ani przez chwilę nie poczułam dreszczyku emocji.
O Joe właściwie za dużo nie wiemy, oprócz tego, że pracuje w księgarni, miał jakieś niezbyt przyjemne przejścia z jej właścicielem (chociaż do końca nie wiadomo jakie i o co chodziło) i że Beck to nie jego pierwsza wielka miłość.
Kiedy Beck przychodzi do księgarni, Joe od razu czuje fascynację, a dzięki temu, że do transakcji użyła karty kredytowej, poznaje jej nazwisko. Potem idzie już z górki. Beck uwielbia social media i ma profil chyba na każdym, więc Joe bardzo szybko zaczyna ją śledzić nie tylko wirtualnie, ale też realnie. Za wszelką cenę próbuje ją uwieść i sprawić aby poczuła do niego to samo, co on do niej. Początkowo Beck się opiera, ale z czasem zaczyna się w niej rodzić jakieś uczucie. Chociaż może też nie do końca, bo myślę, że ona nie jest zdolna do jakichś głębszych uczuć. Nie da się jej polubić. Jest płytka, samolubna i puszczalska
Do tego kłamie i oszukuje znajomych bez mrugnięcia okiem. Zdecydowanie nie wzbudziła mojej sympatii.
Joe wcale nie jest lepszy. Zafiksowany na punkcie Beck, robi wszystko aby do niej dotrzeć. Nie cofa się przed niczym, nawet zbrodnią. Jego myśli i uczynki skupiają się na tym, aby
. To jet głównie przesłanie tej książki i podobne sformułowania są na porządku dziennym. W ogóle bardzo dużo w tej książce przekleństw i dosadnych określeń.
Szczerze mówiąc wynudzila mnie ta książka. Naprawdę liczyłam na coś fajnego i emocjonującego, ale niestety się nie doczekałam
Czy polecam - raczej nie, myślę że można ten czas spożytkować na coś innego.
Dla mnie 2/10.