Teraz jest 22 listopada 2024, o 20:10

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 30 sierpnia 2018, o 23:56

Lucy napisał(a):Ciocia mnie dziś obdarowała :evillaugh: Chyba nikt się nie zdziwi jak powiem, że mam w planie dwie nalewki. :evillaugh:

Lucy, gratuluję i życzę smacznego. Na zdrowie!
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 31 sierpnia 2018, o 11:00

Lucy napisał(a):Ciocia mnie dziś obdarowała :evillaugh: Chyba nikt się nie zdziwi jak powiem, że mam w planie dwie nalewki. :evillaugh:


Dobra ta ciocia, będzie trzeba zaprosić na sprobowanie :P

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 27 stycznia 2019, o 15:34

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem:
Składniki:
ZUPA
pomidory, świeże, małe – 700 g (dałam 1 kg rzymskich)
ananas, świeży – ½ szt. (dałam prawie całego)
olej kokosowy – 2 łyżki
cynamon – ½ łyżeczki (wszelkie przyprawy sypałam 'na oko' i na pewno było ich więcej)
curry – szczypta
przecier pomidorowy – 1 łyżeczka (dałam małą puszeczkę z Dawtony)
wywar z jarzyn – 1 l (wywar na dwóch pęczkach jarzyn, wyszło na pewno więcej niż 1 l)
ciecierzyca – 1 puszka (gotowałam sama, wyszło więcej)
sól
pieprz
płatki migdałów – 3 łyżki (nie dałam)
KARMELIZOWANA CEBULA (pominęłam całkowicie)
czerwona cebula – 2 szt.
suszone śliwki – 6 szt.
cukier trzcinowy – 2 łyżki

Zupa:

Pomidory nacinamy od spodu na krzyż, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Oczyszczony ananas i pomidory kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy olej kokosowy, dodajemy ananas, cynamon, curry i przecier pomidorowy – po czym podsmażamy. Dokładamy pomidory i jeszcze chwilę dusimy, następnie zalewamy wywarem i dodajemy odsączoną ciecierzycę. Gotujemy ok. 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Zupę doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na złoty kolor.

Cebulka karmelizowana: (opcjonalnie)
Cebule kroimy w piórka, suszone śliwki w paski. Na patelni podgrzewamy cukier. Gdy zacznie się roztapiać, dodajemy cebulę i suszone śliwki. Karmelizujemy na małym ogniu, mieszając, aż cebula będzie miękka.

Zupę przelewamy do misek i podajemy razem z karmelizowaną cebulą i płatkami migdałów.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 kwietnia 2019, o 22:23

Ostatnio mam fazę na serek robiony z jogurtów greckich. Ciągle je robię. A wy? Lubicie takie serki?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 kwietnia 2019, o 20:16

Gołąbki z kaszą gryczaną :-D
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 13 kwietnia 2019, o 20:20

Uwielbiam gołąbki. Te są pewnie jarskie, ale ja do swoich, w których jest mięso, też czasem dodaję kaszę. A czym je polałaś?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 13 kwietnia 2019, o 21:26

Duzz sio stąd z tymi gołąbkami.. aż się głodna zrobiłam. ;P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 kwietnia 2019, o 01:05

moja siostra wierci mamie dziurę od kilku dni, by zrobiła gołąbki z kaszą. :hihi:

mama na niedzielę zrobiła z mięsem :evillaugh:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 14 kwietnia 2019, o 09:07

Uwielbiam gołąbki z kaszą i sosem śmietanowo grzybowym :bigeyes:
Duzzz, ale ale smaka mi narobiłaś :smile:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 14 kwietnia 2019, o 11:20

jaką ja mam ochotę na wege gołąbki :bigeyes:
Daaawno nie jadłam :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 15 kwietnia 2019, o 13:51

LiaMort napisał(a):Duzz sio stąd z tymi gołąbkami.. aż się głodna zrobiłam. ;P

Ja też.
A do obiadu tak daleko!!!
duzzza22 napisał(a):Gołąbki z kaszą gryczaną :-D

Wyglądają bardzo apetycznie.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 maja 2019, o 18:07

Dorotka napisał(a):Uwielbiam gołąbki. Te są pewnie jarskie, ale ja do swoich, w których jest mięso, też czasem dodaję kaszę. A czym je polałaś?

Śmietanowo-koperkowym. Ale na ogół podaję tak jak Aralk z sosem śmietanowo-grzybowym. Tylko tym razem miałam mega dużo leśnych grzybów w farszu. Nie chciałam by całe danie zdominowały. Więc do sosu już nie dawałam ;)

A dziś u mnie domowa chińszczyzna była, w wersji wege oczywiście :wink:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 3 maja 2019, o 19:21

Fajnie to wygląda – tak do zjedzenia :)
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 3 maja 2019, o 19:57

smacznie to wygląda :bigeyes:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 3 maja 2019, o 20:41

Moja mama, która też jest wegetarianką, robi gołąbki z kaszą, a do niej dodaje pieczarki, paprykę, cebulę i inne warzywa i naprawdę mi to smakuje. Ale nie dodaje do nich sosu śmietanowego. :yeahrite:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 maja 2019, o 12:13

Całkiem wegetarianką nie jestem, ale staram się jak najmniej jeść mięsa. Raczej od kilku lat jestem w tej fazie przejściowej. Ciągle brakuje mi odwagi na całkowite przejście na wegetarianizm.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 4 maja 2019, o 12:48

Ja bym nie potrafiła zrezygnować z mięsa.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 4 maja 2019, o 16:05

Z mięsa mogę zrezygnować, właściwie mało go jem, ale nie wyobrażam sobie posiłków bez jajek, białego sera, śmietany czy innych produktów mlecznych.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 5 maja 2019, o 12:02

Zdarza mi się ograniczać mięso raz na jakiś czas, głównie przypadkowo, bo akurat coś innego mi się trafia, ale tak ogólnie to niekoniecznie.

Zjadłabym coś z grilla, lecz chyba nie będzie okazji w najbliższym czasie :mysli:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 5 maja 2019, o 16:17

To znowu ja nie przepadam za grillem, za ciężki dla mnie jest. Dobrze, jak załapię się na niego raz w roku, gdy jesteśmy u znajomych nad morzem, i to mi w zupełności wystarczy. Jakby go nie było to nie płakałabym.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 5 maja 2019, o 17:37

Rzadko mi się przydarza, a zatem traktuję to jako miłą odmianę.
Dzisiaj trochę eksperymentowałam z soczewicą, zrobiłam sałatkę z jarmużem i szparagami; został mi jeszcze do przerobienia szpinak i część selera naciowego.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 5 maja 2019, o 23:26

Dorotka napisał(a):Z mięsa mogę zrezygnować, właściwie mało go jem, ale nie wyobrażam sobie posiłków bez jajek, białego sera, śmietany czy innych produktów mlecznych.

Wszystko zależy jaką odmianę wegetarianizmu być wybrała. Nie wszyscy rezygnują z produktów zwierzęcych.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 czerwca 2019, o 18:37

Mój dzisiejszy obiad :P W takie upały kompletnie nie chce się jeść.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 28667
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 12 czerwca 2019, o 19:13

Ja natomiast zakupiłam zapas agaru i się przerzucam na galaretki (na jogurcie też niestety) :lol:

I w ogóle mam problem, bo jem większość posiłków na ciepło, a w ten koszmarny upał nawet szybkie podgrzewanie to mordęga... :yeahrite:

Dorotka napisał(a):Moja mama, która też jest wegetarianką, robi gołąbki z kaszą, a do niej dodaje pieczarki, paprykę, cebulę i inne warzywa i naprawdę mi to smakuje. Ale nie dodaje do nich sosu śmietanowego. :yeahrite:

Też nie znam tradycji z sosem na bazie śmietany (chociaż tak, jak dla mnie można do środka dać wszystko, co warzywne, w tym zbożowe ;)

A co do zup pomidorowych - polecam wersję eko-przyjacielską czyli brzoskwinie (już za chwilę!) zamiast ananasa ;)
W ogóle z podstawą pomidorową można eksperymentować...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 12 czerwca 2019, o 21:35

U mnie teraz królują chłodniki na bazie botwinki. A do tego młode ziemniaki z dużą ilością koperku - ale te tycie, najmniejsze, bo najbardziej je lubię. Na szczęście mam maszynkę do ich obierania, więc wrzucam tylko do niej ziemniaczki, włączam czerwony przycisk i fru, po minucie ziemniaczki pięknie obrane.
Ale jutro będę miała leniwe z roztopionym masełkiem. No i czas zacząć robić koktajle, bo sezon na truskawki w pełni.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość