Teraz jest 21 listopada 2024, o 17:31

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 1 maja 2019, o 22:52

Lucy napisał(a):Obrazek

Mafia z Chicago i mafia z Nowego Jorku, planują ''połączenie'' z powodu rosnących wpływów Triady i Braci. Dlatego piętnastoletnia Aria Scuderi, zostaje zmuszona do zawarcia małżeństwa z Lucą „Imadło” Vitiellim, kiedy skończy 18 lat. Dziewczyna była wychowywana w przekonaniu, że kobieta to słaba płeć i musi się podporządkować mężczyźnie. Aria wie, że nie ma nic do gadania, pomimo tego, postanawia nie dać sobą pomiatać. W noc poślubną stawia się swojemu mężowi i małżeństwo nie zostaje skonsumowane. Mimo reputacji Luki, mężczyzna nie naciska i widać, że dziewczyna zrobiła na nim wrażenie swoją odwagą. Obydwoje zaczynają się poznawać i pomału rodzi się między nimi uczucie. Niestety w świecie w jakim żyją, szybko można zginąć i na spokój nie ma co liczyć.
Historia wciąga, nie mogę zaprzeczyć. Dużym plusem są bohaterowie drugoplanowi w postaci siostry Ari i brata Luki. Ta dwójka będzie miała swoją historię i już nie mogę się jej doczekać.
Jak na romans z mafią w tle, daję zasłużone 4/6

2 jest równie dobra, 3 z moją ulubieńcem :bigeyes: a Luka jest okropny w tej części. Natomiast 4 to jakieś nieporozumienie :disgust:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 1 maja 2019, o 23:55

Już wszystkie masz obczajone? :lol:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 2 maja 2019, o 14:53

mam w domu tą pierwszą :hyhy: a kiedy kolejne części ?

Post przez Liberty » 2 maja 2019, o 18:55

Czy ktoś na naszym forum czyta Penelope Douglas? Bo bym sobie podyskutowała ;)

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 2 maja 2019, o 21:04

Czyta, czyta :P a o której jej książce chcesz podyskutować? ;)
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Post przez aniazlipca » 2 maja 2019, o 23:31

Lucy napisał(a):Już wszystkie masz obczajone? :lol:

przynajmniej 4 pierwsze :wink:
to są całkiem niezłe książki. :wink:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 2 maja 2019, o 23:52

szybka jesteś :lol:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Liberty » 3 maja 2019, o 16:05

Ancymonek napisał(a):Czyta, czyta :P a o której jej książce chcesz podyskutować? ;)

Najlepiej o serii Devil's Night. Z serii Fall Away jak na razie tylko Bully przeczytałam, reszta przede mną. No i jeszcze czytałam Birthday Girl i Punk 57.

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 4 maja 2019, o 04:06

Ja czytałam Dręczyciela :-D A na półce mam wyczekujące "Birthday Girl" :)

Post przez Ancymonek » 4 maja 2019, o 09:26

Very bier się za "Birthday girl", fajne to :D w ogóle ta książka mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. To, że pani Douglas umie pisać nie było dla mnie niczym nowym, ale w sposób tak bardzo przekonując przedstawić miłość między ludźmi z tak dużą różnicą wieku? To jest naprawdę wielka sztuka ;)

Liberty czytałam "Corrupt" już jakiś czas temu, ale nie zachwyciła mnie ta książka. Miałam wrażenie, że autorka trochę przegięła tam z "mrocznością" i przerysowała wątek miłosny. Druga część jest dobra?

Bully czytałam, zresztą całą tą serię czytałam i mi się podobała. Mam słabość do książek opowiadających po kolei o grupie przyjaciół.

A za "Punk 57" się zabrałam całkiem niedawno (nie dokończyłam), ale poczekam na polską premierę, która o i ile się nie mylę już wkrótce (?) ;)

Do mnie osobiście autorka przemawia i nawet jak ma "słabsze" książki, to nadal są to moim zdaniem bardzo dobrze napisane historie z gatunku NA/YA :)

Post przez Liberty » 4 maja 2019, o 20:32

Wyrażę to tak. Nie lubię YA/NA, prawdopodobne dlatego że już nie jestem w grupie docelowej. No i amerykańskie problemy są mi kompletnie obojętne. Dlatego też wolałabym żeby PD pisała więcej dorosłych romansów, choćby takich jak Birthday Girl. Po zapowiedzi kolejnej serii - marne szanse. No ale to co przeczytałam jej autorstwa sprawiło, że machnęłam rękę na to YA/NA i czytam mimo wszytko. Tylko nie wiem czy mogę powiedzieć, że to dobre książki są :P Stąd potrzeba dyskusji :lol: Wciągające na pewno.

Ancymonek napisał(a):
Liberty czytałam "Corrupt" już jakiś czas temu, ale nie zachwyciła mnie ta książka. Miałam wrażenie, że autorka trochę przegięła tam z "mrocznością" i przerysowała wątek miłosny. Druga część jest dobra?

No właśnie ta mrrroczność. W Corrupt pierwsza połowa była przepełniona napięciem i poczuciem zagrożenia rodem z porządnego thrillera, potem autorka trochę przegięła i miałam nie sięgać po drugi tom, no ale nie wyszło :P Po trzech tomach chyba mogę powiedzieć, że ten kiczowaty mrrrok to zamierzony zabieg. Chyba. Im dłużej myślę nad tymi książkami, tym bardziej wydaje mi się, że PD gra trochę różnymi konwencjami i odwołuje się do szeroko pojętej popkultury. Najmocniej widać tu inspirację powieściami gotyckimi, co chyba najbardziej mi się podoba. Jakbym się uparła to nawet udowodniłabym nawiązanie do Upiora w operze :P
Co do drugiego tomu, to trochę jest podobna do tomu drugiego, ale para głównych bohaterów jest zupełnie inna pod względem charakterów. A z powodu pewnej sceny w kościele raczej nie zobaczymy tej serii na polskim rynku, chyba że cichcem przemyci jakieś odważne wydawnictwo :P
Punk 57 jest lżejsze od Devil's Night, choć panowie odwiedzają Mishę. Premiera pod koniec maja?

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 5 maja 2019, o 12:08

Brzmi to całkiem interesująco. Dotąd jakoś moje ścieżki się rozmijały z tą autorką...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Liberty » 5 maja 2019, o 14:54

Warto zerknąć i zacząć od bezpiecznej opcji czyli Birthday Girl albo Punk 57. Bohaterowie pozostałych książek są jakby urwali się z bodice rippera :P

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 5 maja 2019, o 17:38

Problem, że tego nie ma w bibliotece, a ostatnio szukać mi się nie chce. Ewentualnie jeszcze pozostaje audiobook w oryginale hmmm
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez aniazlipca » 5 maja 2019, o 21:22

Lucy napisał(a):szybka jesteś :lol:

czytałam nt :wink: mam zamiar zrobić powtórkę jak wydadzą mam nadzieję wszystkie u nas :wink:
“What?”
“Testosterone.”

Post przez Ancymonek » 6 maja 2019, o 21:07

Księżycowa Kawa napisał(a):Problem, że tego nie ma w bibliotece, a ostatnio szukać mi się nie chce. Ewentualnie jeszcze pozostaje audiobook w oryginale hmmm

Kawo ja też Ci polecam "Birthday Girl". Liberty dobrze prawi, zresztą chciałam Ci dać tą książkę w polecance. Ona jest naprawdę godna uwagi i krzywdy z pewnością nie zrobi ;)

Liberty napisał(a):Wyrażę to tak. Nie lubię YA/NA, prawdopodobne dlatego że już nie jestem w grupie docelowej. No i amerykańskie problemy są mi kompletnie obojętne. Dlatego też wolałabym żeby PD pisała więcej dorosłych romansów, choćby takich jak Birthday Girl. Po zapowiedzi kolejnej serii - marne szanse. No ale to co przeczytałam jej autorstwa sprawiło, że machnęłam rękę na to YA/NA i czytam mimo wszytko. Tylko nie wiem czy mogę powiedzieć, że to dobre książki są :P Stąd potrzeba dyskusji :lol: Wciągające na pewno.

Ancymonek napisał(a):

No właśnie ta mrrroczność. W Corrupt pierwsza połowa była przepełniona napięciem i poczuciem zagrożenia rodem z porządnego thrillera, potem autorka trochę przegięła i miałam nie sięgać po drugi tom, no ale nie wyszło :P Po trzech tomach chyba mogę powiedzieć, że ten kiczowaty mrrrok to zamierzony zabieg. Chyba. Im dłużej myślę nad tymi książkami, tym bardziej wydaje mi się, że PD gra trochę różnymi konwencjami i odwołuje się do szeroko pojętej popkultury. Najmocniej widać tu inspirację powieściami gotyckimi, co chyba najbardziej mi się podoba. Jakbym się uparła to nawet udowodniłabym nawiązanie do Upiora w operze :P
Co do drugiego tomu, to trochę jest podobna do tomu drugiego, ale para głównych bohaterów jest zupełnie inna pod względem charakterów. A z powodu pewnej sceny w kościele raczej nie zobaczymy tej serii na polskim rynku, chyba że cichcem przemyci jakieś odważne wydawnictwo :P
Punk 57 jest lżejsze od Devil's Night, choć panowie odwiedzają Mishę. Premiera pod koniec maja?

A możesz mi pospojlerowac co to za scena w kościele? hmmm

Mnie ta mroczność w "Currupt" nie do końca podeszła i chociaż uwielbiam NA/YA to też bym chciała żeby autorka spróbowała ze starszymi bohaterami bo myślę, że dałaby radę. Generalnie P. Douglas ma coś w sobie takiego, że ja to kupuje w całości. U niej relacje są zwykle oparte na hate/love co ja też uwielbiam i do czego mam słabość :P

A że ma trochę
Spoiler:

Dokładnie, "Punk 57" ma premierę pod koniec maja ;)

Post przez Liberty » 7 maja 2019, o 19:14

Ancymonek napisał(a):

Nie domyślasz się? :hyhy: W konfesjonale to oni się nie spowiadali :wink:

Post przez Ancymonek » 9 maja 2019, o 21:12

Rozumiem :evillaugh: ale liczę na to, że tą serię też wydadzą mimo wszystko :P

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 9 maja 2019, o 22:41

Liberty napisał(a):
Ancymonek napisał(a):

Nie domyślasz się? :hyhy: W konfesjonale to oni się nie spowiadali :wink:

Matko, poplułam się :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ancymonek napisał(a):Very bier się za "Birthday girl", fajne to :D w ogóle ta książka mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. To, że pani Douglas umie pisać nie było dla mnie niczym nowym, ale w sposób tak bardzo przekonując przedstawić miłość między ludźmi z tak dużą różnicą wieku? To jest naprawdę wielka sztuka ;)

Jak będzie mi się bardziej chciało czytać na pewno ją wcisnę. Póki co jestem zawalona innymi, a i tak ich nie czytam :wryyy:

Post przez Ancymonek » 10 maja 2019, o 16:53

:przytul: wiem jak to jest jak się zastój przypałęta :* ale jak już będzie spoko, to tą książkę autorki bardzo Ci polecam, bo naprawdę jej się udała ;)

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 15 maja 2019, o 15:49

ostatnio rozmawiałyście...

FREE
ObrazekObrazek
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Liberty » 15 maja 2019, o 19:09

O jak fajnie! Dzięki Lilio ;)

Post przez Alias » 15 maja 2019, o 20:52

Liberty napisał(a):Czy ktoś na naszym forum czyta Penelope Douglas? Bo bym sobie podyskutowała ;)

O tym, że uwielbiam Birthday Girl to chyba wszyscy na forum już wiedzą ;)
Czytałam Corrupt i kiedyś tam pewnie przeczytam kolejne części.
Czy mi się podobało? Ciężko na to odpowiedzieć jednoznacznie. To raczej (w pewien sposób) niepokojąca lektura. Jest mrocznie, bohaterowie mega pokręceni (btw, ciężko wyobrazić sobie trzecią część... ciekawe jak autorka wybrnęła z tego). Ale jednocześnie czytało się błyskawicznie, z ogromnym zaciekawieniem.
Chyba nie można odmówić Douglas talentu ;)
Ale czekam na coś w stylu BG, ale pewnie długo się nie doczekam bo chyba znowu szykuje jakieś YA.
Może na ten Punk57 trzeba zerknąć, skoro za darmo dali (Corrupt swoją drogą też tak zdobyłam) i wkrótce premiera w PL.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 15 maja 2019, o 23:18

Corrupt wydaje mi się, że czytałam. :mysli:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 23 maja 2019, o 09:03

Obrazek

Poznaj bestsellerową serię „Strażnicy gwiazd” jednej z najpopularniejszych autorek powieści young adult! Wkrocz do świata niezwykłej egipskiej mitologii!
Lily Young myślała, że podróż na drugą stronę świata z ponownie przebudzonym księciem słońca była wielką przygodą. Ale dopiero teraz stanęła przed prawdziwym wyzwaniem.
Gdy Amon zostaje w dramatycznych okolicznościach rozdzielony z Lily, przenosi się do krainy umarłych – miejsca, które śmiertelnicy nazwaliby piekłem. Udręczony stratą jedynej prawdziwej miłości, gotów jest raczej cierpieć katusze niż wypełniać swoje zadanie chronienia ludzkości.
Załamana Lily szuka schronienia na farmie swojej babci. Ale wciąż współodczuwa ból Amona. Ma sny, w których jej ukochany nieustannie cierpi.
Dzieje się tak, bo tuż przed rozstaniem chłopak wręczył jej niezwykły dar – skarabeusza sercowego, który ma moc łączyć ich, nawet gdy dzielą ich całe światy. Lily musi go użyć, by uwolnić ukochanego, a także ocalić wszechświat przed mrokiem i totalnym chaosem. I zrobi to za wszelką cenę.

Nie wiem, czy to kwestia samej książki, czy może nie trafiła w dobry moment, ale strasznie długo mi się czytało tę część :bezradny:

Tym razem ciężar historii jest przede wszystkim na Lily. Musi ona przenieść się świata umarłych, aby uratować Amona oraz ochronić świat przed niszczycielskimi zapędami Seta. Tak, jak w poprzednich książkach autorki, jest tu bardzo dużo mitologii, różnych wierzeń i legend, dzięki czemu cała historia jest bardzo ciekawa. Z drugiej strony ten podziemny świat i ciągłe obracanie się wokół tematu śmierci i życia po niej, był dla mnie trochę przyciężki. Być może dlatego też nie byłam w stanie przeczytać tej książki szybciej.
Lily jest naprawdę ciekawą bohaterką. Nie jest typową grzeczną panienką z dobrego domu. Potrafi postawić na swoim czy komuś przygadać i za to wielkie plusy dla niej.
Pomimo tego, że historia skupia się przede wszystkim na Lily, mamy też trochę męskich bohaterów. Amona jest tym razem jak na lekarstwo, ale w pewnym momencie pojawiają się jego bracia, którzy towarzyszą Lily w jej podróży po zaświatach. Dzięki temu poznajemy ich trochę lepiej, szczególnie Astena, który wiele zyskuje. Jego historia jest trudna i niepozbawiona błędów, ale potrafi się niesamowicie zrehabilitować. Poza tym ma urok niegrzecznego chłopca, który uwielbiam u męskich książkowych bohaterów, więc jak go nie kochać :evillaugh: Oprócz, tych znanych z pierwszej części postaci, poznajemy kilku nowych, którzy chyba zagoszczą w historii na dłużej. Mamy dwie nowe dziewczyny - Tię i Ashleigh oraz sporą ilość egipskich bogów, którzy pomagają lub utrudniają zadanie Lily. Podobało mi się bardzo jak zostali oni tutaj przedstawieni. Pomimo tego, że są potężni i właściwie wszechmocni, są ludzcy i targają nimi takie same ludzkie odruchy jak nami.

Dla tych którzy nie lubią takich wątków - jest tu dość mocno zagmatwany wątek romantyczny i pojawia się trójkąt, a może i czworokąt, a w sumie to figura z jakimiś 6 wierzchołkami. Zachowanie Lily może czasami zaskakiwać i denerwować, ale kto nie oparłby się zakusom przystojnych bóstw? Jestem mega ciekawa jak autorka rozwiąże tę sytuację, ale mam nadzieję, że każdy z braci dostanie swoją ukochaną.

Ta część była dla mnie cięższa niż pierwsza, ale nadal ciekawa, dlatego tym razem tylko 7/10. Mimo wszystko czekam z niecierpliwością na kolejną książkę :-D
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...