Zamieściłam tutaj, choć dla dobrych poszukiwaczy, znajdzie się początek czegoś co może kiedyś być całkiem niezłym romansem. On ma zadatki
Tak cię straciłamJenny BlackhurstTo moja pierwsza książka autorki, ale na pewno nie ostatnia.
Bardzo dobrze opisana i skonstruowana. Retrospekcje prowadzone z punktu widzenia różnych osób, nadają dramatyzmu, wprowadzają czytelnika w mroczną przeszłość, pokazują okrucieństwo i podłość o jakie trudno podejrzewać drugiego człowieka.
Nawet jeśli bohaterka wydawała się naiwna, a mnie niekiedy taka właśnie się wydawała, to jako postać skomponowana jest przekonująco. Nie jest bohaterem wielkim i odważnym. Nie jest do momentu… Wierzy i ufa, jest zagubiona, niepewna, łatwo wyprowadzić ją w pole, oszukać, ale ma w sobie determinację właściwą matce poszukującej dziecka. I właśnie ta jej miłość, to zagubienie, brak punktu oparcia czy zwykła ludzka ufność sprawiają, że Susan jest taka wiarygodna, wzbudza w czytelniku współczucie i współodczucie (jeśli coś takiego istnieje).
Historia matki odsiadującej wyrok za zabicie własnego dziecka nie potrzebuje więcej dramatyzmu, ale Blackhurst sięgnęła po głębsze pokłady emocji wiążąc teraźniejszość z przeszłością. Wiążąc bardzo silnie, niekiedy niemal dramatycznie.
Jakim potworem w przeszłości mogą być ludzie z którymi dzisiaj dzielimy życie? Co w nas sprawa, że jesteśmy w stanie dokonywać tak okrutnych i przerażających rzeczy? Kto dał nam prawo po czymś takim żyć normalnie, z uśmiechem na ustach czerpać radość i szczęście? I co się stanie kiedy pewnego dnia nasza przeszłość stanie i zapuka do naszych drzwi? Kiedy zaatakuje nie tylko nas, ale naszych bliskich?
Ja kupiłam tę historię, nawet jeśli niekiedy zgrzytałam zębami nad zachowaniem Susan. Nawet jeśli brakowało mi postaci Nicka, szczególnie w momencie kiedy wyszła na jaw jego tożsamość. Kiedy Cassie była tylko naszkicowana, a wydaje się, że zasługiwałaby na więcej.
Podoba mi się Jenny Blackhurst jako autorka. Jestem bardzo ciekawa jej kolejnych książek. Zobaczymy.
Niezależnie od pozostałych pozycji, tę mogę śmiało polecić.