Teraz jest 23 listopada 2024, o 17:11

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 26 marca 2019, o 20:02

•Sol• napisał(a):Aralku, teraz to jest na fali. I to są książki które są popularne :zalamka:
I to nie tak, że wydane jest w selfpublishingu, czy wydawnictwo niszowe. Edito to nie jest byle co :]

Matko :facepalm:
Rozumiem, że powiedzenie - Nie ważne co czyta, byle czytał - traci na swojej aktualności :]

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 26 marca 2019, o 20:07

Janka napisał(a):No rzeczywiście.
Strzelam, że wspólną cechą tych wszystkich autorek jest duże ukierunkowanie erotyczne. Jeśli tak by było naprawdę, to może Małgorzata Falkowska wstrzeliła się w falę i dlatego ją wydano, nie patrząc na jakość tekstu.
to fakt, tu się wstrzeliła.
Ale raczej pozostałe autorki piszą chociaż jakoś tak... przyjemniej, mniej bełkotliwie.
Tylko, że z polskich autorek to wydawnictwo wydaje Haner. Tą od podróbki Sinnersów, kolejne brednie :]
giovanna napisał(a):O rany, w życiu po opisie bym nie wiedziała, że to taki bzdet :shock:
takich niespodzianek jest więcej :mrgreen:
klarek napisał(a):Rozumiem, że powiedzenie - Nie ważne co czyta, byle czytał - traci na swojej aktualności
zdecydowanie. Już nie wiem co gorsze. Nie czytać nic, czy czytać takie banialuki :czeka:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Dorotka » 26 marca 2019, o 22:10

Kiedyś była moda na klony Bridget Jones, a teraz nadszedł czas na popłuczyny po Greyu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Krentz\S.E.Philips\S.Shannon\Ch.Lauren\Kleypas\N.R

Post przez Kidełka » 26 marca 2019, o 22:39

Aż mną trzęsie jak myślę o tym, że taką Haner wydają a kontynuacji takich np. Orzeszków Clayton można tylko pomarzyć :evil:
Obrazek

"Bardzo dobrze - odrzekł cicho. - Podpal cały świat. Z przyjemnością podam ci zapałki."

Ulubiona autorka/autor: Julie Garwood

Post przez Antenka » 27 marca 2019, o 04:54

Jakoś wolałam czytać klony Bridget Jones niż to coś ... Kurcze czy już naprawdę nie można wydawać “normalnych” romansów? Mnie się wydaje że to jest właśnie efekt Lipińskiej i jej “popularności”. Dużo się o niej mówiło i sporo osób jednak sięgneło po jej książke żeby samemu się przekonać o czym mowa.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 27 marca 2019, o 08:55

•Sol• napisał(a):Karino, to Twoja jest konkretniejsza, moja wiedziała, że nie czas na niego :evillaugh:

Czasami się zdarza :evillaugh: Chociaż pamiętaj, że miałam na półce "365 dni" i nadal mam "Gordiana" :hihi:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez •Sol• » 27 marca 2019, o 11:53

Klony BJ nadal się trafiają ;) np taka Randka z Hugo Bosym - BJ&Magda M. :]
Kidełka napisał(a):Aż mną trzęsie jak myślę o tym, że taką Haner wydają a kontynuacji takich np. Orzeszków Clayton można tylko pomarzyć :evil:
niezbadane są wyroki wydawnictw :P ja też ich nie rozumiem ;)
Ale tę Haner muszę spróbować. Nawet jeśli oznacza to narażenie się połowie blogosfery i wattpada :evillaugh:

Karino, ale 365 dni to miałaś jeszcze zanim było wiadomo, że to zgniłe jajco :D Ty po prostu miałaś prawo się pomylić :P
A Gordian... Może okaże się fajny? :evillaugh:

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 27 marca 2019, o 12:53

Zobaczymy. Może jeszcze chwilę postoi na półce i w końcu się doczeka przeczytania :)
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 6 kwietnia 2019, o 13:42

Obrazek

Karolina wzdycha do Kuby, kolegi z pracy, który zajmuje biurko naprzeciw niej.
Pewnego dnia, będąc na spacerze ze swoim brataniem Cezarym, Karolina wpada przypadkiem na mężczyznę i cała trójka idzie razem na lody. W końcu zaczyna się coś dziać, wydaje się, że marzenie dziewczyny w końcu się spełni, ale nieoczekiwanie do firmy przyjeżdża seksowny Włoch Roberto, którego przewodnikiem zostaje Karolina. Teraz obydwaj mężczyźni zaczynają się interesować dziewczyną, a ta ma problem. Na Kubę czekała tyle czasu i w końcu ją zauważył, ale z drugiej strony Roberto jest niesamowicie pociągający.
Kogo wybierze Karolina?
Cała historia nie opiera się tylko na perypetiach uczuciowych Karoliny. Dramat przeżywa jej brat Jan.
Jego żona uciekła z kochankiem kilka lat temu, zostawiając Jana z malutkim synem. Teraz wraca i chce widywać dziecko.

Dawno nie czytałam tak fajnej i uroczej polskiej komedii romantycznej. Jest lekko, zabawnie i w końcu nie drażniło mnie, że akcja dzieje się na Śląsku, w Tychach. :P
5/6
Ostatnio edytowano 6 kwietnia 2019, o 17:00 przez Lucy, łącznie edytowano 2 razy
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez •Sol• » 6 kwietnia 2019, o 13:53

ooo fajnie to wygląda ;)
Muszę sobie tego poszukać :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 6 kwietnia 2019, o 13:58

Biję się z myślami. Sama nie wiem, czy się skusić.
Obrazek

Post przez •Sol• » 6 kwietnia 2019, o 14:04

daj ;)
ja już mam na czytniku :hyhy:

Teraz mam falę na polskie autorki ;) dwa razy Rogala, teraz Agata Czykierda-Grabowska i dobrze mi z tym :smile:

Post przez Janka » 6 kwietnia 2019, o 14:23

Ja mam fazę na powtórki harlequinów.
Jak już mi się wreszcie uda złapać fazę na coś nowego, to raczej będzie to komedia kryminalna, tak sądzę.
Obrazek

Post przez •Sol• » 6 kwietnia 2019, o 14:24

Rogoziński niedawno napisał coś nowego, tak w temacie polskich książek ;)

Post przez Janka » 6 kwietnia 2019, o 14:28

Za kilka minut (nie dosłownie) jadę do Polski i sobie kupię.
Polskie autorki są dla mnie w tej chwili najważniejsze z wszystkich książek wydawanych po polsku. Tłumaczeń prawie ostatnio nie kupuję. (Nie liczę harlequinów.) Jakoś mnie do nich nie ciągnie. Rozjechały sie nasze drogi.
Natomiast z polskich autorek najbardziej ważne są dla mnie te, które piszą kryminalnie i na wesoło. A najlepiej jak jest dwa w jednym.
Obrazek

Post przez •Sol• » 6 kwietnia 2019, o 14:38

o to dobra wiadomość ;)
Znaczy sama jeszcze nie przeczytałam jego dwóch ostatnich, bo mi szkoda :P

Pewnie u Ciebie wychodzi więcej książek Amerykanek i Angielek niż u nas i się wcale nie dziwię, że polskie tłumaczenia nie są Ci niezbędne. Janko, a jakieś polskie autorki obecnie są tłumaczone na niemiecki?

Post przez Janka » 6 kwietnia 2019, o 14:46

Jeśli są tłumaczone, to tego nie widać w księgarniach. Na pewno kiedyś była Grochola, bo spotkałam używane ksiazki na eBayu. Na sto procent była Chmielewska, ale w tym przypadku nie jestem pewna, czy nie chodzi o NRD, bo to mogły być bardzo zamierzchłe czasy.
Jedyną współczesną autorką, której jestem pewna, że wydano co najmniej jeden tom, jest Katarzyna Bonda. Właśnie sprawdziłam, że 11 marca ukazał się drugi tom cyklu o Saszy Załuskiej. Książka jest droga, dużo droższa niż zwykłe wydania w miękkiej okładce, czyli tom pierwszy dobrze się sprzedał i wydano ją po gwiazdorsku, jak panią Evanovich, w większym formacie. Ho ho, to wielki sukces.
Obrazek

Post przez Lucy » 6 kwietnia 2019, o 17:03

•Sol• napisał(a):ooo fajnie to wygląda ;)
Muszę sobie tego poszukać :hyhy:

Koniecznie :hyhy:
Niby bohaterka wybrała na koniec, ale to pierwsza część cyklu.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Antenka » 6 kwietnia 2019, o 19:54

Też to czytałam niedawno i było bardzo fajnie już nie mogę się doczekać kolejnych części. Czytałam też Tropiciela tej samej autorki i choć to zupełnie inna bajka to było naprawde niezłe. Polecam!

Ulubiona autorka/autor: N.Roberts, A.Lingas-Łoniewska, A.Quick, N.Sparks

Post przez Willa » 7 kwietnia 2019, o 11:47

Lucy napisał(a):Obrazek

Karolina wzdycha do Kuby, kolegi z pracy, który zajmuje biurko naprzeciw niej.
Pewnego dnia, będąc na spacerze ze swoim brataniem Cezarym, Karolina wpada przypadkiem na mężczyznę i cała trójka idzie razem na lody. W końcu zaczyna się coś dziać, wydaje się, że marzenie dziewczyny w końcu się spełni, ale nieoczekiwanie do firmy przyjeżdża seksowny Włoch Roberto, którego przewodnikiem zostaje Karolina. Teraz obydwaj mężczyźni zaczynają się interesować dziewczyną, a ta ma problem. Na Kubę czekała tyle czasu i w końcu ją zauważył, ale z drugiej strony Roberto jest niesamowicie pociągający.
Kogo wybierze Karolina?
Cała historia nie opiera się tylko na perypetiach uczuciowych Karoliny. Dramat przeżywa jej brat Jan.
Jego żona uciekła z kochankiem kilka lat temu, zostawiając Jana z malutkim synem. Teraz wraca i chce widywać dziecko.

Dawno nie czytałam tak fajnej i uroczej polskiej komedii romantycznej. Jest lekko, zabawnie i w końcu nie drażniło mnie, że akcja dzieje się na Śląsku, w Tychach. :P
5/6

Lubię takie historyjki. Chyba się skuszę.

Post przez •Sol• » 7 kwietnia 2019, o 11:51

Janka napisał(a):Jeśli są tłumaczone, to tego nie widać w księgarniach. Na pewno kiedyś była Grochola, bo spotkałam używane ksiazki na eBayu. Na sto procent była Chmielewska, ale w tym przypadku nie jestem pewna, czy nie chodzi o NRD, bo to mogły być bardzo zamierzchłe czasy.
Jedyną współczesną autorką, której jestem pewna, że wydano co najmniej jeden tom, jest Katarzyna Bonda. Właśnie sprawdziłam, że 11 marca ukazał się drugi tom cyklu o Saszy Załuskiej. Książka jest droga, dużo droższa niż zwykłe wydania w miękkiej okładce, czyli tom pierwszy dobrze się sprzedał i wydano ją po gwiazdorsku, jak panią Evanovich, w większym formacie. Ho ho, to wielki sukces.

Grochola i Chmielewska mnie wcale nie zaskakuje, zwłaszcza Chmielewska ;) ona to chyba w ogóle się dorobiła kilku zagranicznych przekładów ;)
O proszę. A u nas ta Bonda niekiedy zbiera takie negatywne oceny, a na zachodzie doceniają ;) mnie ona obojętna, ale dobrze wiedzieć, że tak pozytywnie odbierana jest.

Lucy napisał(a):Niby bohaterka wybrała na koniec, ale to pierwsza część cyklu.
o nie :P
znaczy i tak już mam i będę czytać, ale kurczę czy to zawsze musi być seria? :P
Lucy a jak z seksami w tym książku?
Antenka napisał(a):Czytałam też Tropiciela tej samej autorki i choć to zupełnie inna bajka to było naprawde niezłe. Polecam!
romans to je to? Bo brzmi tak thrillerowato ;)

Post przez Lucy » 7 kwietnia 2019, o 11:55

•Sol• napisał(a):Lucy a jak z seksami w tym książku?

Nie ma ich dużo.
Tam nie wskakują zaraz do łóżka. :P

Willa napisał(a):Lubię takie historyjki. Chyba się skuszę.

Skoro lubisz, to powinnaś być zadowolona. :-D

Post przez •Sol• » 7 kwietnia 2019, o 11:59

O i super ;)
Znaczy dobrze, że są i dobrze że w rozsądnej ilości ;)

Po Rogali wezmę, bo Kopię doskonałą mam do 10 kwietnia i muszę się jakoś wyrobić :hyhy:

Post przez Antenka » 7 kwietnia 2019, o 14:56

Antenka napisał(a):Czytałam też Tropiciela tej samej autorki i choć to zupełnie inna bajka to było naprawde niezłe. Polecam!
romans to je to? Bo brzmi tak thrillerowato ;)[/quote]

Tropiciel to fantasy pierwsza część z seri Bajki krasnoludzkie są do tego jeszcze opowiadania i druga część Czarownica i z zakończenia wynika że będzie jeszcze następna część. Niestety romansu jak na lekarstwo ale tak mi się wydaje że może być w następnej część. Mnie się podobało.

Post przez •Sol• » 7 kwietnia 2019, o 15:07

Brzmi fajnie...
Coś mi się dziś lista w zastraszającym tempie rozrasta :hyhy:
idę szukać i tego ;)

edit.
Ale chyba odpuszczę, bo drugiego tomu nie dorwę... W bibliotece nie mają, a kupować nie chcę.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...