Teraz jest 22 listopada 2024, o 14:37

Romans współczesny

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 4 marca 2019, o 22:06

Dobra, czyli nie są to jakies przesadne dramatozy i emocjonalne pierdoły ;)

Dobrze wiedzieć :D

Może w końcu w tym roku zacznę czytać więcej książek :czeka:
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 4 marca 2019, o 22:29

Nie, jest sensownie ;) I życiowo ;)
Różne rzeczy się mogą wydarzyć jak się ma kogoś w Afganistanie ;)
Zagotuj miej w pamięci, sięgnij jak najszybciej :smile:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 16 marca 2019, o 11:08

Skończyłam Boskie lato Denise Hunter, autorka przesadziła z religią w tej książce :zalamka: jestem osobą wierzącą ale to była przesada jak dla mnie chociaż wiem że w małych miasteczkach tak bywa. Nie jest to jej najlepsza książka ale i tak będę kontynuować bo wiem że może mnie jeszcze zaskoczyć. Czytałyście Taniec ze świetlikami? Ponoć lepsze :mysli:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez •Sol• » 16 marca 2019, o 12:10

Kejti, aż tak?
Autorka chyba lubiana na forum jest...
Wiesz jak inne jej książki czy to Twoja pierwsza?

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 16 marca 2019, o 13:24

Kejti ja czytałam. I chyba faktycznie lepsze. Choć przyznaje że mi te jej książki zalewają się w jedno. Z coraz większym naciskiem na religię :)

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 16 marca 2019, o 19:29

Sięgając po książki tego wydawnictwa, trzeba być przygotowanym, że może być dużo o wierze.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez •Sol• » 17 marca 2019, o 11:45

to chyba jednak usunę te książki :zalamka:
wzmianki o wierze we współczesnych romansach mnie jakoś odrzucają...

Post przez kejti » 17 marca 2019, o 12:15

Sol, Jak płatki śniegu jest baaardzo fajne, polecam ;) czytałam cztery książki i jak na razie tylko ta była taka naprawdę dobra :)

dzięki klarku ;)

.
.

Post przez •Sol• » 17 marca 2019, o 12:19

i umiarkowanie religijne? ;)
To w takim razie tą jedną sobie jeszcze zostawię jako do przeczytania ;)

Post przez kejti » 17 marca 2019, o 12:45

zdecydowanie mniej religii ;) zapisz, nie pożałujesz. W sumie to mi się to trochę kojarzy z SEP Odrobina marzeń, tylko tutaj nie płaczesz :P

.
.

Post przez •Sol• » 17 marca 2019, o 13:19

To na plus bo Odrobina marzeń była trochę za mocno do płakania :P
Chyba muszę zacząć jakoś mocniej systematyzować sobie te moje zaległości. Już się dawno zgubiłam co trzeba co można a czego nie wolno :hyhy:

Post przez kejti » 17 marca 2019, o 14:09

Dlatego ja zaczęłam losować. Ostatnio przeczytałam książki które jeszcze z rok bym odkładała, po losowaniu nie żałuje nawet jak było słabo :)

.
.

Post przez •Sol• » 17 marca 2019, o 14:52

właśnie tak myślę czy nie zerżnąć z Ciebie tego pomysłu :hyhy:
tylko, że ja się zgubiłam już na etapie co wpisać na kandydatów ;) na ten przykład od dobrych dwóch godzin próbuję sobie przypomnieć jaką książkę o rodzicielstwie na wesoło miałam przeczytać. Polskiej autorki. Takiej która napisała też coś o diecie.
I ni huhu :evillaugh:

Post przez kejti » 17 marca 2019, o 15:18

ja mam podzielone na "Muszę to przeczytać" ale tego nie tykam na razie. To co losuje to "Teraz czytam" praktycznie wypisałam sporo paranormali. Większość przeczytałam jedną część i odkładałam kontynuowanie ;)
Wybierz 10 najlepszych, dwie polecanki i jak coś sobie przypomnisz lub nowego znajdziesz to dorzucaj do listy/losowania ;)

.
.

Post przez •Sol• » 17 marca 2019, o 15:35

Niegłupie ;)
Ale zacznę od zrobienia listy na papierze w moim świętym kapowniczku-notatniczku. Na papierze tak łatwo się nie pogubię a notesik leży zawsze w jednym miejscu więc nie przepadnie w niewyjaśnionych okolicznościach jak milion list na luźnych kartkach spisywanych kiedyś :D

Post przez kejti » 17 marca 2019, o 16:19

w takim razie powodzenia i oby zadziałało ;)

.
.

Post przez Lucy » 2 kwietnia 2019, o 21:19

https://cdn.aros.pl/cache/0/6cc093de0bc ... rm_200.jpg

Easy Charm Proby Kristen

Drugi tom serii o rodzinie Boudreaux.
Tym razem bohaterką jest Gabriella, która 7 lat temu zaszła w ciążę. Ojciec jej dziecka dał dyla i od tego momentu, Gabi radzi sobie sama.
Kobieta wychowuje Sama i prowadzi własny pensjonat. To tam przyjeżdża Rhys O'Shaughnessy, gwiazda Chicago Cubs, który po kontuzji musi wrócić do formy. Mężczyzna zaprzyjaźnia się z Samem i zaczyna darzyć uczuciem Gabi.
Pierwszy problem pojawia się w postaci ojca dziecka, który przypominał sobie o swoich obowiązkach. Zbliża się też powrót Rhysa na boisko. Czy oboje będą potrafili iść na kompromis i pogodzić dwa tak różne światy?

Jeżeli lubicie lekkie i mało wymagające romanse, to ta seria taka jest. Spędziłam przy niej miło czas i czekam na kolejne części.
4/6
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 8 kwietnia 2019, o 11:59

Obrazek

"Hold You Close" Corrine Michaels/ Melanie Harlow

Siedemnaście lat temu Ian i London spędzili razem upojną noc, ale następnego ranka chłopak wzgardził uczuciami dziewczyny i na jej oczach flirtował z koleżanką ze studiów. Od tego momentu ta para szczerze się nienawidzi. Jednak jedno tragiczne wydarzenie kompletnie odmieni ich życie i wzajemne relacje. Zostaną zmuszeni do wspólnego działania i zaprzestania długoletniego konfliktu. Pewnego dnia w wypadku lotniczym ginie bowiem siostra Iana i zarazem najlepsza przyjaciółka London – Sabrina. Kobieta osierociła trójkę dzieci, którymi teraz muszą zająć się główni bohaterowie.
Nie czytałam wcześniej książek tych autorek, nie wiedziałam więc czego mogę się po nich spodziewać. Sam pomysł na fabułę jest bardzo często wykorzystywany w romansach, co więcej niedawno oglądałam nawet film o podobnej tematyce. Ale ta książka jest tak cudowna, dowcipna i urocza, że pochłonęłam ją w ciągu jednego dnia. Było mi wręcz przykro kiedy się skończyła.
Główni bohaterowie są dobrani na zasadzie kontrastu. London to doskonale zorganizowana perfekcjonistka. Całe jej życie jest podporządkowane karierze. Pracuje w męskim zawodzie, o czym często przypomina jej szef, więc za wszelką cenę chce pokazać, że jest tak samo dobra, a nawet lepsza od swoich kolegów. Praca pochłania ją do tego stopnia, że nie ma czasu ani ochoty na życie towarzyskie, jej jedyną przyjaciółką była właśnie Sabrina. Obie kobiety znały się od dzieciństwa i uważały się wręcz za siostry. Z kolei główny bohater - Ian jest jej kompletnym przeciwieństwem. Jako właściciel nocnego klubu nie narzeka na brak towarzystwa, zwłaszcza damskiego. Niedawno się rozwiódł, nie ma więc zamiaru ponownie wiązać się z jedną kobietą. Jest towarzyski, rozrywkowy, uwielbia zabawę, także w sypialni.
Można się wiec domyśleć, że pomiędzy tą dwójką ma prawo iskrzyć, często się kłócą, dogryzają sobie. Jednak wraz z rozwojem akcji ich relacja się zmienia, muszą nauczyć się współpracować i ostatecznie świetnie im to wychodzi.
Bardzo Wam tę książkę polecam. Nie jest to może jakaś wybitnie odkrywcza historia. Zapewniam, że jeśli przeczytaliście wcześniej kilka romansów, to rozpoznacie zawarte w niej schematy, ale czyta się ją naprawdę świetnie. Na pewno będziecie się dobrze bawić. Sama chętnie do niej wrócę.

Post przez •Sol• » 8 kwietnia 2019, o 12:11

o proszę a miałam to zignorować ;)
Joakar, to zamknięta historia jest? Czy tak jak w Consolation, będzie trzeba czekać na kontynuację?

Post przez joakar4 » 8 kwietnia 2019, o 12:13

Totalnie zamknięta. :hyhy: I w sumie dość krótka, ma nieco ponad 280 stron.

Post przez •Sol• » 8 kwietnia 2019, o 12:16

Super ;)
to w takim razie przeczytam jak mi się zrobi luka :mrgreen:

Post przez Lucy » 8 kwietnia 2019, o 18:23

zapisałam sobie :smile:

Ulubiona autorka/autor: Julie Garwood

Post przez Antenka » 9 kwietnia 2019, o 03:43

Ja też już mam :hihi:

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 9 kwietnia 2019, o 16:06

Lucy napisał(a):zapisałam sobie :smile:

Jako i ja :D

Post przez joakar4 » 12 kwietnia 2019, o 09:32

Obrazek

"Śmiały podryw" Scarlett Cole

Pixie stara się odciąć od bolesnej przeszłości. Przybiera więc nową tożsamość i przeprowadza się do Miami, gdzie pracuje jako menedżerka w salonie tatuażu. Nie do końca udaje jej się jednak zapomnieć o tym co spotkało ją kilka lat temu, ponieważ cały czas obawia się, że będzie zmuszona ponieść konsekwencje tych dramatycznych wydarzeń. Kiedy więc zaczyna się nią interesować gwiazdor rocka – Dred, dziewczyna początkowo nie jest zainteresowana jakimkolwiek związkiem. Jednak wzajemne przyciągania okazuje się na tyle silne, że Pixie postanawia dać mężczyźnie szansę…

Zarówno tytuł, jak i okładka tej książki sugerują, że będzie to lekki, gorący romans z przystojnym rockmanem w roli głównej. No więc nie do końca. Wszystko mogę powiedzieć o tej historii, ale nie to, że jest lekka i przyjemna. Autorka dużo miejsca poświęciła tematowi narkomanii. Na przykładzie głównych bohaterów pokazała jak ta choroba zmienia życie nie tylko osoby uzależnionej, ale też jej rodziny, a zwłaszcza dzieci. Dodatkowo w tej powieści możemy znaleźć wątki związane z molestowaniem seksualnym czy dorastaniem w domu dziecka. Za sprawą zawodu Dreda obserwujemy też jak wygląda codzienne życie gwiazd rocka i jak trudno jest w show-biznesie znaleźć prawdziwą przyjaźń i obdarzyć kogoś zaufaniem.

Wszystko to powoduje, że czytanie tej książki nie należy do najprzyjemniejszych. Chociaż jest nieźle napisana, a jej bohaterowie są naprawdę wyraziści i dobrze nakreśleni, to w pewnym momencie poczułam się przytłoczona natłokiem dramatów i ludzkich tragedii. Przerwałam nawet lekturę na kilka dni i nie wiedziałam czy w ogóle do niej wrócę. Nie mogłam się wciągnąć w tę historię, po prostu się nudziłam. Brakowało mi więcej romansu w romansie. Pixie i Dred mieszkali w innych państwach, mieli zupełnie inne obowiązki zawodowe. Ich związek toczył się więc właściwie na odległość.

To już trzecia powieść Scarlett Cole, którą przeczytałam i do każdej z nich miałam mniejsze lub większe zastrzeżenie. Pora więc chyba stwierdzić, że nie jest to autorka dla mnie. :smutny:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...