Lucy napisał(a):Jeżeli ofiara opowiada o tym w telewizji i nie zakrywa twarzy, to trudno mi zatkać uszy i udawać, że tego nie ma.
Tym razem nie będzie żadnych protestów, bo protesty przeciwko ACTA nie były spontanicznym buntem internautów. To bajka, którą media same sobie opowiedziały i w nią uwierzyły, jak to media.
Rynek wyszukiwania w internecie jest zdominowany (prawie 90 proc. udziałów) przez Google. Sektor portali społecznościowych (prawie 80 proc. rynku) należy do Facebooka. Obie firmy mają duopol na rynku reklamy w internecie. Z kolei branżę sklepów internetowych zdominował Amazon.
Ale koncentracja nie dotyczy tylko internetu. Dwie firmy w USA mają 90 proc. rynku piwa. Czterech graczy kontroluje rynek amerykańskiej wołowiny. Cztery linie lotnicze przejęły za oceanem sektor lokalnych połączeń lotniczych. Pięć banków kontroluje ponad połowę aktywów sektora bankowego. 75 proc. gospodarstw domowych w USA ma możliwość uzyskania dostępu do internetu tylko od jednego operatora.
Po serii ostatnich fuzji trzy firmy kontrolują 70 proc. światowego rynku pestycydów i 80 proc. amerykańskiego rynku kukurydzy. Tę listę można ciągnąć bardzo długo.
Kawka napisał(a):Problem z kasowaniem prawicowych kont nie polegał na tym, że kogoś zbanowano w ogóle, bo jeśli faktycznie łamał prawo albo kogoś obrażał to fakt, ban się należał. Problem polega na tym, że FB banuje na pstryknięcie za sam donos i nikt tego nie weryfikuje, czy donos był słuszny, czy nie, albo weryfikuje w jakiś chory sposób i nie ma nad tym żadnej kontroli, a tłumaczeń zbanowanego użytkownika nikt nie słucha. To jest widzimisię dużych korporacji, które są monopolistami na rynku. A nie oszukujmy się, te wielkie korporacje swoje poglądy polityczne też mają i to bardzo widać po tym, co jest przez nie promowane.
Kawka napisał(a):Skoro twierdzisz, że korporacje nie są lewicowe, to dlaczego kanały takie jak np. ten (Stefan Thomson), mają ściąganą monetyzację? https://www.youtube.com/watch?v=x8PH2Iax7n8 Ten facet nie mówi kłamstw, jest grzeczny, kulturalny, nie przeklina, daje się wypowiedzieć różnym stronom, a mimo to jego filmy co chwila są demonetyzowane. Subskrybuję go od dłuższego czasu i nawet mi powiadomienia nie przychodzą, mimo że mam dzwoneczek wciśnięty. Jak to nie jest przykład dyskryminacji prawicowych kanałów, to ja już nie wiem co nim jest.
Kawka napisał(a):Skoro podane partie według Ciebie nie są lewicą to czym są?
Moim zdaniem w Polsce nie ma takiej prawdziwej prawicy z krwi i kości, zarówno w sferze poglądowej jak i gospodarki. PiS np. jest bardziej lewicowy gospodarczo niż PO. Z kolei PO w sferze ideologii trudno nazwać prawicową partią. Fakt, może za bardzo upraszczam sprawę ale w mojej opinii w Polsce są tylko różne warianty lewicy i centrum. Nawet wspomniana wcześniej koalicja propolska, choć zdecydowanie zmierza bardziej na prawo od PiS, ma w swoich szeregach centrystów.
Jeśli zaś chodzi o hasło "śmierć wrogom ojczyzny" ma ono swoje historyczne znaczenie. Odsyłam do artykułów, zwłaszcza tych, gdzie jest mowa, że było to hasło używane przez żołnierzy AK w czasie okupacji oraz inne organizacje podziemne. Osobiście nie widzę w nim nic zdrożnego, czy kontrowersyjnego, a w każdym razie nie przeszkadza mi bardziej niż hasło "aborcja znaczy życie". W ogóle uważam, że powinna być swoboda wyrażania poglądów i przekonań. Jakoś antifa jak głosi swoje skrajne poglądy, to nikt się ich nie czepia w mediach i nie przypina się im łatki oszołomów, awanturników, mimo iż czasem lubią sobie zjarać parę aut podczas protestu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości