Teraz jest 22 listopada 2024, o 00:32

Eko, vege, no waste: pomysły i wskazówki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Eko, vege, no waste: pomysły i wskazówki

Post przez szuwarek » 8 lutego 2019, o 12:16

Zacznę może , bo zaczynamy powoli coraz więcej tych tematów poruszać. Warto je w jednym miejscu zebrać.
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 9 lutego 2019, o 22:24

tak przyznam, że w sklepie nie raz widzę bio i na prawdę np. owoce ładnie wyglądają ale jakie to drogie w Niemczech, prawie podwójna cena!

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 lutego 2019, o 22:47

akurat z tym bio to trzeba brać poprawkę, że nie zawsze tak do końca jest bio ;)
może i nie pryskane i nie nawożone jakimiś chemikaliami, ale rośnie obok 'nie-bio' i woda czy owady tę chemię przenoszą.

Dlatego sama się nie kieruję nigdy etykietką bio, bo to zawsze cena dwa razy w górę.
Za to unikam produktów light. Bo często są bardziej kaloryczne od swoich pełnowartościowych odpowiedników ;)

Jeszcze Wam powiem co mnie irytuje od pewnego czasu.
Lubię awokado, czy samo czy w guacamole czy innym daniu, ale kupienie dobrego awokado to jest sztuka.
Dlatego piszę o tym tu, bo najczęściej ten owoc nadaje się do wywalenia - czyli na zmarnowanie. Ale do brzegu - kupić można albo rozciapcianą miazgę albo kamienie. Kamień niby spoko, kupisz, poleży, dojrzeje. Tylko, że albo ja coś źle robię, albo ten owoc mnie nie lubi, bo jak już jest jędrny to jest też czarny.
I kosz.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 9 lutego 2019, o 22:50

A avocado tak bywa. U mnie w domu zjadane sa stosunkowo często. I same na kanapki z cytryną i jako dodatek do sałatki czy zwykłe guacamole, ale sama mam problem z kupnem dobrego. Niby technicznie wiem jak powinno być, ale w praktyce wychodzi średnio :]
W sumie pewnie pół na pół :(

Post przez kejti » 9 lutego 2019, o 23:01

ja bio omijam, szkoda kasy.... jakoś tak też w to nie wierzę do końca

co do Avocado, jejku, jak ja tego paskudztwa nie lubię! na równi z oliwkami, cofa mnie niesamowicie. Próbuje co parę lat ale no nie idzie :bezradny: pamiętam jak pracowałam w Preta Manger w Anglii i tam robiłam kanapki z avocado (pierwszy raz spróbowałam). Taka wielka łycha i to jak masło, grubo się smarowało. Paćka niesamowita.

.
.

Post przez •Sol• » 9 lutego 2019, o 23:04

też właśnie.
Sama bym częściej jadała, ale nawet jak czasem się połaszę i wezmę to twarde to potem jak dojrzeje jest gorzkie i niedobre. To już wolę takie niedojrzałe chyba...

Teorię znam doskonale i próbowałam też dojrzewania w torbie papierowej z jabłkami, ale nic nie działa.
Strasznie wrażliwy owoc.

Pewnie tak.
To samo mam z orzechem kokosowym - co kupię to wali pleśnią :smutny:
ale o nim nie jęczę bo jednak awokado moja miłość większa.

Kejti, to gdzieś nawet udowodnili, że to w dużej mierze ściema to eko ;)
wiatr, owady, woda w glebie i po eko ;)

A próbowałaś guacamole?
Mój chłop nienawidzi samego a guacamole może łyżkami ;)

Post przez kejti » 9 lutego 2019, o 23:07

tak!! guacamole mogę!!! czyż to nie dziwne??? :D

ja takie prawie dojrzałe pomidory kupuje i wkładam do szafki gdzie ciemno, z 4-5 tygodni leżą, robią się czerwoniutkie i aż byłam zdziwiona że się nie psuły. Jednak mama wie lepiej :hihi:

.
.

Post przez •Sol• » 9 lutego 2019, o 23:13

Mnie to wcale nie dziwi i mówię Ci nie jesteś jedyna :P

Pomidory dojrzewają pięknie przy jabłkach też ;)
Ale te wredne awokado nijak nie chcą ;)
A że się nie psują te pomidory to ciekawe, może w miarę chłodno masz? ;)

Post przez kejti » 9 lutego 2019, o 23:14

a to też prawda, w kuchni jest chłodno ;)

.
.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 10 lutego 2019, o 01:29

Oj tak, termin "bio" jest nadużywany tudzież źle używany.
Ja "bio" rozpoznaję po zapachu :lol: ("zapach pomarańczy z dzieciństwa").
I tak, woda to podstawa...

Nie jem awokado od ponad 10 lat, jeśli jestem poza strefą, gdzie się je uprawia.
Lubię (i na surowo i na ciepło)i pamiętam, jakie było u nas smaczne z 20 lat temu, a potem... się zepsuło i jest takie, jak piszecie: twarde lub szybko przejrzewające niefajnie. Wciąż gdzieniegdzie można dostać całkiem dobre, ale cóż: jest drogie.

(przestałam ostatnio jadać także dlatego: Zanim kupisz kolejne awokado tl;dr - wycinka lasów, wojny karteli, złe traktowanie lokalnej ludności i robotników/zbieraczy, żadne tam "bio").

Hm, ja przez ostatnie lata w ogóle staram się jeść regionalnie w miarę, bo uważam, że mamy globalny problem warzywno-owocowy: owoce i warzywa sprowadzane z daleka (bo jeśli teoretycznie mamy możliwości technologiczo-transportowe) są zrywane niedojrzałe: niższa wartość odżywcza, gorszy smak, "dochemiowanie w transporcie". Szybko, tanio, bylejak.
To właśnie dopadło awokado...
A cena nie taka znowu też niska (chociaż zarazem za niska: prawie na pewno ktoś w tym łańcuchu uprawy i transportu z drugiego końca świata nie jest przyzwoicie opłacany - a przynajmniej niesprawiedliwie w stosunku do zysków innych).

Kurcze, byłabym w stanie zapłacić więcej (i to prawda: także jeść mniej i rzadziej) gdybym wiedziała, że faktycznie: porządnie uprawiane (faktycznie ekologicznie, tak jak Sol wspomniała), odpowiednio transportowane, dobrze opłacani pracownicy.

A wracając na chwilę do awokado: jak przestałam kupować i jeść w Polsce, przypomniało mi się, jak, dzieciakiem będąc, dziwiłam się trochę przyjacielowi wychowanemu w Indiach, jak narzekał, jak trudno (lata 90.) jest kupić w Londynie dobre mango (i nie tylko). Tak dobre jak to, które wówczas wybrał, jadłam dopiero lata później w podróży daleko na wschód.

Poszerzając: tzw. egzotyczne owoce (a konkretnie cytrusy) z Europy i bliskich okolic (np. basen Morza Śródziemnego) tylko w sezonie dla nich naturalnym.
Zimę przeżyję na jabłkach, gruszkach i cytrusach, jeśli chodzi o świeże owoce, oraz w razie potrzeby na mrożonkach (mrożę sama owoce, warzywa raczej kupuję).
Ponadto uważam, że lepszy jest sok np. cytrynowy butelkowany "na miejscu uprawy" z dojrzałych cytryn nie przygotowanych do transportu niż taki z wymęczonych niedojrzałych owoców samodzielnie wyciskany.

[rany, mogłabym tak długo...]

A swoją drogą: gdy ludzie przestaną hodować awokado (z cyklu: nudna opowieść), to
Spoiler:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez szuwarek » 10 lutego 2019, o 11:33

Ja również „wyznaję „ teorię, że po pierwsze sezonowe po drugie lokalne. Sorki ale kuchnia śródziemnomorska przy naszej zimie? Wróciłam do strączków, galaret itd. I ( może przypadek) jako jedna z nielicznych nie byłam chora w styczniu. A przewaliła nam się przez firmę jakaś mega epidemia . Owoce też lokalnie. Koleżanka przywozi jabłka i soki bezpośrednio z sadów. Kiszonki mam z ryneczku. A propos kiszone kwaśne zapobiega robakom. Dlatego dzieciom każą dawać.
Zaczęłam też czytać o tym jaka firma gdzie i jak zatrudnia. Nawet na rynku lokalnym.

Post przez szuwarek » 11 lutego 2019, o 18:12

Ostatnio edytowano 12 lutego 2019, o 09:14 przez szuwarek, łącznie edytowano 1 raz

Post przez Fringilla » 12 lutego 2019, o 01:44

Obejrzę w chwili wolnej, na razie zerknęłam tylko na komentarze :lol:
PS Szuwarku - podpisuj proszę linki, to będziemy wiedzieć, w co klikamy :)

A ja na marginesie jeszcze w nawiązaniu do "bio" oraz wody - polecam fajny przekład cholernie długiej ale pełnej smaczków )i danych łatwych do ogarnięcia) opowieści o tym, dlaczego zniknął problem "owadów na szybie samochodowej" (przedruk z The New York Times Magazine).
Porusza problem, którego my-tylko-konsumenci nie rozwiążemy nawet przy najlepszych chęciach i staraniach :(
https://magazynpismo.pl/owady-natura-ekologia-wymieranie/

PS Magazyn Pismo - Empiku w mych oczach nie zbawi, ale może dzięki niemu nie zostanie to korpo zesłane na ostatni krąg piekielny ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez szuwarek » 12 lutego 2019, o 09:24

poprawiłam..
smutny ten artykuł ale prawdziwy. Rzeczywiscie idąc teraz wieczorem nie odganiam sie tak od owadów jak w dzieciństwie..

Post przez Fringilla » 12 lutego 2019, o 23:00

Obejrzałam filmik i przy okazji wyzwań: w poprzednim roku pojawił się super cykl tekstów publicystki odcinającej się na 5 tygodni od wielkich wirtualnych korpo: Google'a, Facebooka, Amazona, Apple'a itp. - dobra opowieść pokazująca, że łatwiej nie uzywać "codziennego" plastiku niż pozbyć się Amazona ze swego życia ;)

I przy okazji w ramach refleksji: ja bym promowała rozwiązania tanie swoją drogą, łatwo dostępne i nie wymagające za dużo czasu.
U nas paradoksalnie "eko" to wciąż z jednej strony jednak trochę kwestia luksusu i dostępności dla osób z większymi zasobami, a z drugiej "nie po to się dorabialiśmy, żeby teraz żyć jak za ciemnego PRLu" (to słyszę we własnej rodzinie - pewne pokolenie psychicznie czuje się lepiej, gdy zepsuty telewizor może po prostu wyrzucić i kupić nowy, że o innych rzeczach nie wspomnę ;)

Jesteśmy w znacznej większości społeczeństwem, które relatywnie za długo/dużo pracuje za za małe pieniądze i ja się potem nie dziwię, że machamy często ręką i wybieramy "plastik".
A tu trzeba mieć zapas czasu (a czas się liczy w ramach roboczogodzin) aby się dokształcić i przygotować do zmian, nawet jeśli same zmiany w efekcie wyjdą taniej. Dla niektórych to fajna intelektualna rozrywka (taka gra surwiwalowa w realu). Dla innych - czas kosztem zainteresowań innych.
Ech...

PS w nawiązaniu do wyżej przytaczanego artykułu:
.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
— Ursula K. Le Guin

Post przez szuwarek » 13 lutego 2019, o 14:09

Frin - to prawda, niewiele osób może radykalnie stosowań no waste. Więc może opcja less waste. Słoiki, torby na zakupy. Rurki. Naprawde małymi kroczkami mozna zawsze coś zmienić.
To prawda, bycie takim total eko jest drogie, u nas jakoś bardziej. Ale dla mojej teściowej siatka z materiału to okropne i reklamówka to symbol nowoczesności. Ona zyje plastikiem...

Post przez szuwarek » 14 lutego 2019, o 13:55

jakby co to z tej strony kupowałam rurki bambusowe, butelkę na wodę
https://www.mojabutelka.pl/kategoria-pr ... akcesoria/

Post przez Fringilla » 15 lutego 2019, o 01:43

A z ciekawości - czemu akurat ta firma/sklep?
Pytam, bo tyle na rynku, więc zawsze ciekawi mnie, jak sie trafia: czy przez szukanie produktu, czy polecenie...
— Ursula K. Le Guin

Post przez szuwarek » 15 lutego 2019, o 18:16

Polecenie, szukałam fajnej butelki. Znałam tylko Contigo, tą mi wskazano i dprawdziła się . Ale jak znacie inne fajne butelki to poproszę!!!

Ulubiona autorka/autor: McNaught/Howard/Brown/Andrews/Robb

Post przez faris » 20 lutego 2019, o 13:23

Jeśli chodzi o słomki to można kupić np. metalowe - też są kolorowe i różnej szerokości. Bambusa można kompostować, ale metal wytrzyma dłużej.

Butelki chyba też mogą być np. z tritanu, ale jeszcze nie znalazłam takiej która by mi odpowiadała...

Post przez szuwarek » 24 lutego 2019, o 20:27

Dzisiaj koleżanka poleviła owijki... hmmm nie mam jeszcze zdania
https://m.facebook.com/owijki/

Post przez Fringilla » 24 lutego 2019, o 21:27

W opisie i na stronie chyba by się przydało lepsze opisanie, jak się wielorazowo użytkuje, czyli higiena / mycie...

Hm, nie korzystam z folii w kuchni ogóle (taki mam styl życia, że pudełka mi wystarczają) ale zastanawiam się nad czepkiem (do trzymania w cieple masek na głowę/włosy) :lol:
aż się muszę rozejrzeć...
— Ursula K. Le Guin

Post przez szuwarek » 25 lutego 2019, o 09:01

maja filmik, jak umyć pod kranem...
u nas tez pudełka, ale czasem brakuje mi owijacza i mam papier.

Ulubiona autorka/autor: McNaught/Howard/Brown/Andrews/Robb

Post przez faris » 26 lutego 2019, o 21:03

szuwarek napisał(a):Dzisiaj koleżanka poleviła owijki... hmmm nie mam jeszcze zdania
https://m.facebook.com/owijki/

Z tymi owijkami jest tak, że w sumie to jak ktoś korzysta z pudełek, to niepotrzebne mu owijki.

Post przez Fringilla » 3 marca 2019, o 23:31

Rozbawiła mnie troche dyskusja na tym fanpejdżu: Polskie Stowarzyszenie Zero Waste

Mają fajną grafikę, która przypomina, że tak naprawdę nie jesteśmy właścicielami rzeczy, których nie mamy możliwości naprawy ("korzystanie na mocy licencji").

Na marginesie: część osób zwróciła uwagę na hasło "Jeśli nie umiesz czegoś naprawić, nie posiadasz tego" - to jest hasło, które bym poleciła na licealną lekcję polskiego (czyli rozumienie słowa pisanego :lol: A także na lekcje etyki i ekonomii...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
— Ursula K. Le Guin

Następna strona

Powrót do Pani Domu to Ja