Teraz jest 23 listopada 2024, o 09:02

Woski i świeczki, czyli czym nam w domu pachnie

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 2 lutego 2019, o 00:30

Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 2 lutego 2019, o 00:37

Ale to musi być zmęczony pracownik. Urlop by mu już dali.
Obrazek

Post przez Lucy » 6 lutego 2019, o 01:16

Po prostu chcą zarobić.
Szukałam w internecie i nigdzie nie jest dostępny.

MOONLIGHT Yankee Candle

Subtelna mieszanka bambusa, nut drzewnych i paczuli jest urzekające jak odurzające światło ksieżycowej poświaty.

Bałam się tego zapachu, ponieważ nie lubię w woskach męskich nut . Na zimno pachnie perfumiasto-cytrusowo, a po zapaleniu jest ... dziwny ... inny.
Wprowadza spokój, otula i nie jest męczący. Trudno go jednoznacznie określić :mysli: ale jest w nim coś wyjątkowego.
Taki też klimat czuje paląc : Dreamy Summer Nights, ( kompozycja łącząca aromat wanilii, heliotropu i akordów drzewnych). Niby mało składników, a wychodzi rewelacyjny zapach.
Moonlight, na pewno będzie woskiem kupowanym nie raz.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 6 lutego 2019, o 02:22

Szukałam Moonlight u siebie w sklepie, niestety tu go nie ma.
Obrazek

Post przez Lucy » 6 lutego 2019, o 20:40

Goose Creek Candle -WINTER SPLENDOR

Obrazek

NUTY GŁOWY: jarzębina, cynamon
NUTY SERCA: wanilia
BAZA: cedr, drewno z paleniska

Chciałam kupić dużą gąskę i miałam już ją w koszu - dobrze, że się wstrzymałam. Fajnie, że jest grupa na FB, gdzie można kupić/wymienić po kostce wosku. Zapach jest bardzo ładny, tylko to kopia Kringle Candle - Cozy Christmas. Mam prawie cały wosk i nie potrzebuje do tego świecy za 100 zł. Kurczę, a tak się cieszyłam na wyjątkowy zapach. XD
Ostatnio edytowano 6 lutego 2019, o 21:04 przez Lucy, łącznie edytowano 1 raz

Post przez Janka » 6 lutego 2019, o 20:46

Ładny obrazek na naklejce.
Dobrze, Lucy, że nie straciłaś kasy niepotrzebnie.

W niemieckim "Rossmannie" wyprzedawano ostatnio resztki szklaneczkowych świec zimowo-świątecznych, a teraz pojawiły się nowe zapachy. Częściowo są to powtórzenia z poprzednich lat, tylko z nowym dizajnem naklejki, ale dziś wyczaiłam wśród nich skarb, którego jeszcze nie znałam i nie miałam. Świeca ma kolor blady róż plus jasna mięta (w tych świecach zawsze są dwa kolory) i nazywa się Sommer Wiese, czyli letnia łąka. Zapach jest przepiękny, tylko strasznie słaby, więc nie wiem, czy świeca da radę zapachniać mi książki na półkach. Prawdopodobnie mądrzej będzie ją po prostu spożytkować zgodnie z jej właściwym przeznaczeniem.
Obrazek

Post przez Lucy » 6 lutego 2019, o 21:40

Na Rossmann mam wnerw i to wielki. :shit: Przez trzy miesiące próbuje kupić te świece i cały czas ich nie ma. Wiecznie niedostępne w ofercie online, a w stacjonarnych sklepach figa.
https://www.ros.net.pl/GalleryImages/pr ... _47904.png

Post przez Janka » 6 lutego 2019, o 22:04

Którąś z nich dzisiaj widziałam w sklepie. Albo jakąś inną z serii Nutcracker.
Obrazek

Post przez Lucy » 6 lutego 2019, o 22:19

Dla mnie to jakiś idiotyzm.
Chyba z sześć, siedem sklepów obeszłam i nic. W grudniu mówili, że święta, a czemu teraz nie mają?

Post przez Janka » 6 lutego 2019, o 22:45

Też strasznie nie lubię latać po sklepach i ciągle nie znajdować tego, czego szukam. Wkurzające.
Obrazek

Post przez Lucy » 9 lutego 2019, o 21:28

Palę mojego ulubionego kilera : Yankee Candle- Cosy by the Fire
Nuty korzenne, cytrusowe i całość kojarzy się z grzańcem przy kominku. Bardzo intensywny i nie dla każdego zapach.

Post przez Janka » 10 lutego 2019, o 02:59

Dla mnie pewnie nie.

Od wczoraj palę Winter Wonder. Na zimno sprawiał tak dobre wrażenie, że się wcale nie martwiłam, że przez pomyłkę kupiłam dwa jednakowe samplery. Jednak teraz już się martwię, bo na ciepło ma w zapachu coś, co przypomina mi cynamon i jest średnio fajne.
Opis: "aromat szampana z cytrusami, wanilią i odrobiną żywicy". Wanilia z cytrusami to moje ulubione zestawienie, więc może ten szampan mi tam przeszkadza. Bo żywica chyba nie, skoro lubię zapachy, mające w nazwie lub w składzie bursztyn.
Lucy napisał(a):Na Rossmann mam wnerw i to wielki. :shit: Przez trzy miesiące próbuje kupić te świece i cały czas ich nie ma. Wiecznie niedostępne w ofercie online, a w stacjonarnych sklepach figa.

Kupiłam wczoraj moją pierwszą świecę "glade". Też z serii The Nutcracker, żadną z tych na zdjęciach, tylko żółto-złotą. Nazywa się dancing flowers i w składzie ma lilię, jaśmin i jabłko. Nie wiem, czy ją polubię. Trochę jest dziwna.
Lucy, spróbuj może szukać tych świeczek nie w "Rossmanach", tylko w całkiem zwykłych sklepach spożywczych. Ja swoją znalazłam przypadkowo w "Netto". Były tam dwie wersje z serii The Nutcracker.
Obrazek

Post przez Lucy » 11 lutego 2019, o 00:39

W Winter Wonder nie czuje żadnego cynamonu. :P
Co do Glade, to będę się rozglądać po innych sklepach, chociaż na sukces nie liczę. Wczoraj byłam w Rossmanie i wąchałam te nowe zapachy.
https://www.ros.net.pl/GalleryImages/pr ... _55717.png - pachnie męsko, więc nie dla mnie
https://www.ros.net.pl/GalleryImages/pr ... _55717.png -świeżo, owocowo
https://www.ros.net.pl/GalleryImages/pr ... _55717.png - a to zwyczajnie śmierdzi, fuj :wink:

Post przez Janka » 20 lutego 2019, o 01:12

Jak mi się wreszcie skończyła Winter Wonder, to byłam przeszczęśliwa. Drugą zostawię sobie na okres przed następnymi świętami, gdy będę chciała odbyć pokutę. Muszę do tego czasu bardzo dużo nagrzeszyć, żeby się opłacało tak cierpieć.

A teraz potrzebuję pocieszenia zapachowego i myślę, że jako następną napocznę sobie Sweet Nothings.
Obrazek

Post przez Lucy » 20 lutego 2019, o 01:29

Szkoda, że jednak się do niego nie przekonałaś. :)
Ja ostatnio palę ''Napa Valley Sun'' -YC.
Obrazek
Pachnące promienie złocących się pudrowo-bursztynowych nut z lekkim, waniliowym wykończeniem.

Cudny zapach, szczególnie dobrze prezentujący się w czasie, kiedy świeci słońce i można otworzyć okno robiąc lekki przewiew. Czuć wtedy, że zbliża się lato :hihi: Została mi połowa wosku, więc muszę go szanować.

Post przez Janka » 20 lutego 2019, o 22:05

Napa Valley Sun bardzo Ci zazdroszczę.
Obrazek

Post przez Lucy » 23 lutego 2019, o 01:58

Na Allegro wypatrzyłam woski Aromabeads w formie kuleczek zapachowych - 11 zł.
Przykładowe zapachy:

South Seas
nuta zapachowa: mieszanka drewna, owoców tropikalnych i słodkiej nutki karmelu.

Obrazek

Luxurious Velvet Woods
nuta zapachowa: Świeża zieleń, kwitnący tytoń, paczula, jodła, cedr, liście laurowe i kwiatostany owoców cytrusowych

Obrazek

Hidden Oak Cottage
nuta zapachowa: Solone drzewo, zielarska zieleń, bogate elementy cedru gładkiego, paczula, drewno sandałowe, rosy dębowe i ogrzany słońcem bursztyn.

Obrazek

Inne zastosowanie kuleczek :

Obrazek Obrazek

Post przez Janka » 23 lutego 2019, o 03:40

Całkiem zapomniałam, że kiedyś kupiłam buteleczkę takich kuleczek o zapachu waniliowym. Mam nawet teraz porządny kominek i mogłabym wreszcie go jakoś wykorzystać.
Przyszło mi też do głowy, że mogę dosypywać trochę kuleczek, gdy robię swoją mieszankową świeczkę z resztek różnych świeczek. Może być ciekawie.

Zbiła mi się dziś moja najładniejsza szklaneczka do samplerów. Kończyłam ją akurat myć, gdy mi wypadła z rąk do umywalki. Szkoda mi jej bardzo. Mam jakieś inne, ale to nie to samo.
Obrazek

Post przez Lucy » 24 lutego 2019, o 01:51

Janko, cud się zdarzył. :cheer:
Napa Valley Sun jest dostępny na Allegro. Ktoś wystawił 24 sztuki i połowę już nie ma.
https://allegro.pl/oferta/yankee-candle ... ZGRlYzA%3D

Sama też kupiłam, trudno żeby nie . :hihi:

Post przez Janka » 24 lutego 2019, o 19:43

Lucy, bardzo gratuluję.
Spróbuję w takim razie poszukać, bo może też gdzieś teraz znajdę.
Obrazek

Post przez Lucy » 26 lutego 2019, o 14:35

Ta osoba wystawiła też zeszłoroczny zapach : Enchanted Moon
Spokojna, czysta, księżycowa noc otulona magiczną mieszanką jałowca, piwonii i drzewa tekowego.

który był dostępny u nas tylko w formie dużej świecy.
https://allegro.pl/oferta/yankee-candle ... 7864321279
Oczywiście musiałam zamówić :-D
Ostatnio edytowano 26 lutego 2019, o 23:22 przez Lucy, łącznie edytowano 1 raz

Post przez Janka » 26 lutego 2019, o 17:12

Lucy, gratuluję Enchanted Moon. (Na tym mi na szczęście nie zależy, więc mnie nie skręca z zazdrości.)
Obrazek

Post przez Lucy » 26 lutego 2019, o 23:22

:lol:
Napa już przyszedł i jest ok. Trochę się bałam, skąd ta osoba wytrzasnęła ich tyle, ale na szczęście nie jest to żaden zasuszeniec.

Post przez Janka » 5 marca 2019, o 23:59

Zamiast kwiatków na Dzień Kobiet dostanę taki zestaw:
https://www.yankeecandle.de/product/geschenkset-mit-fuumlnf-votivkerzen/_/R-1616358312
Wszystkie te samplery już miałam i każdy z nich mi się bardzo podobał. Zestaw mógłby się nazywać "The Best Of Janka".
Mogłam go dostać już na walentynki, ale wtedy zrezygnowałam, bo wolałam nowego charmsa.
Obrazek

Post przez Lucy » 6 marca 2019, o 09:31

Super się masz :smile:
To chyba wstyd, ale nie miałam jeszcze Pink Sands :wink:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja