Teraz jest 23 listopada 2024, o 22:51

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 stycznia 2019, o 17:15

o to już brzmi lepiej ;)
a czy mąż-padalec zostaje ukarany?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 10 stycznia 2019, o 17:41

oczywiście....chociaż wcześniej dużo potrafi narozrabiać

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 10 stycznia 2019, o 18:49

Tylko nie wiadomo czy w ogóle ta druga część będzie, a mogłaby być fajna

Post przez basik » 10 stycznia 2019, o 19:01

Gio ja mam nadzieję że będzie, no bo co z tym skarbem?, co z policjantem , co z drugim domem i z córką. Można by zrobić z tego bardzo fajną drugą część.

Post przez •Sol• » 10 stycznia 2019, o 19:05

Przy takiej ilości niezamknietych wątków musi być druga część ;)

Skoro mąż dostaje za swoje, nawet po czasie, to jestem zachęcona ;)
Chociaż HEA by mnie uszczesliwilo jeszcze bardziej :P

Post przez giovanna » 10 stycznia 2019, o 22:59

No mnie też, ale po końcówce można sądzić że będzie :)

basik napisał(a):Gio ja mam nadzieję że będzie, no bo co z tym skarbem?, co z policjantem , co z drugim domem i z córką. Można by zrobić z tego bardzo fajną drugą część.

Najbardziej to mnie interesuje policjant i skarb :hihi:

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 14 stycznia 2019, o 00:09

ObrazekObrazek

Julianna Różańska wraz z bratem bliźniakiem Jakubem i jego córką Majką, mieszka w Katowicach i pracuje w lokalnej gazecie. Kobieta ma za sobą trudną przeszłość, była uzależniona od narkotyków i rodzice się od niej odwrócili.
Jakub pracuje w policji i ciągle zmaga się ze śmiercią żony. Nie potrafiąc dogadać się z nastoletnią córką, żeni się z cichą i posłuszną Weroniką. Weronika jest wpatrzona w męża, a ten nie zwraca na nią uwagi.
15-letnia Majka, która nie potrafi pogodzić się ze śmiercią matki, jest samotna i nie ma przyjaciół. Zaczyna obracać się w nieciekawym towarzystwie i sprowadza na siebie kłopoty.
W pierwszej części, wątek kryminalny dotyczy znalezienia w parku kości. Julianna z racji ''wtyki'' w policji, pierwsza dostaje cynk i postanawia napisać obszerny artykuł. Prowadzone śledztwo, zmierza do nieoczekiwanego rozwiązania.

W drugiej części, Juliana wraz z rodziną wracają do rodzinnej Łodzi i postanawiają zacząć wszystko od nowa. Kobieta znajduje zatrudnienie w tamtejszej gazecie, a Jakub po traumatycznych przeżyciach, powraca do pracy w policji. Majka nie potrafi odnaleźć się w nowym miejscu, tym bardziej, że tęskni za chłopakiem. Pewnego dnia dziewczyna znika bez śladu, a jej chłopak Tomek, okazuje się synem pary, która zajmuje się handlem żywym towarem. Kto i dlaczego porwał Majkę?

Nie są to kryminały, raczej obyczajówki z wątkiem kryminalnym. Różne opinie, ale mnie się całość bardzo podoba. Jedne postacie wkurzają, inne wzbudzają litość - na pewno nie jest nudno i kulawo. W drugiej części jest też romans :yes: Juliana w końcu odkłada na bok pancerz i daje sobie szanse na miłość. Co z tego wyniknie? Trzeba czekać na kolejny tom.
Ostatnio edytowano 14 stycznia 2019, o 13:13 przez Lucy, łącznie edytowano 1 raz
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 14 stycznia 2019, o 01:52

Brzmi bardzo interesująco.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 stycznia 2019, o 14:59

Nie wiem w sumie gdzie to dać, bo pasuje mi i tutaj, i do literatury nieromansowej i lekko do romans + thriller. :hyhy:
Obrazek

"Cokolwiek wybierzesz" Jakub Szamałek

Kiedy ginie znany prezenter programów dla dzieci – Ryszard Buczek, wszystko wskazuje na nieszczęśliwy wypadek. Jednak młoda dziennikarka, Julita Wójcicka, podejrzewa, że za tą sprawą kryje się coś więcej. Postanawia przeprowadzić dziennikarskie śledztwo. Szybko okazuje się, że komuś bardzo zależy by prawda o całym zdarzeniu nie wyszła na jaw…

Widziałam wcześniej sporo pozytywnych, czasami wręcz entuzjastycznych recenzji tej książki i szczerze mówiąc przez to trochę się jej obawiałam. Miałam przeczucie, że tylko się rozczaruję. Na szczęście tak się nie stało. Muszę Wam powiedzieć, że dawno nie czytałam tak dobrego thrillera! :bigeyes: Ta historia niesamowicie wciąga, naprawdę ciężko się od niej oderwać. Szybkiemu tempu czytania sprzyja zwłaszcza wielokrotna zmiana narratora. Historia jest opowiadana naprzemienne przez kilku bohaterów, których relacje zawsze urywają się
w takim miejscu, że koniecznie trzeba czytać dalej i dalej.

Jakub Szamałek miał naprawdę świetny pomysł na tę powieść - całą intrygę oparł na rozwoju nowych technologii. Widać, że wykonał solidny research w tym temacie i doszedł do przerażających wniosków – nikt z nas nie jest bezpieczny w sieci. W obecnych czasach większość urządzeń codziennego użytku ma dostęp do internetu, z czego wszyscy chętnie korzystamy. Niestety robimy to bardzo niefrasobliwie, lekceważymy niebezpieczeństwo. Nie zdajemy sobie, że każde nasze „kliknięcie” pozostawia ślad, który potem bardzo łatwo wykorzystać. Okazuje się, że nawet średnio doświadczony haker może włamać się do naszego komputera i bardzo utrudnić nam życie. Inną kwestią jest tzw. dark net i to co się w nim znajduje…

O współczesności tej powieści świadczy również zawód głównej bohaterki. Julita pracuje w serwisie plotkarskim - czymś na zasadzie Pudelka. Przyznam, że z zaciekawieniem czytałam jak wygląda praca w takim miejscu, jak są tworzone artykuły i skąd dziennikarze pozyskuję te wszystkie sensacyjne newsy.
Bardzo Wam polecam tę książkę, sama z niecierpliwością czekam na kolejny tom.

Post przez Lucy » 14 stycznia 2019, o 17:25

Zapisałam sobie. :smile:
Pierwszy raz ją widzę na oczy.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 14 stycznia 2019, o 17:47

Ja też.
Ja też.
joakar4 napisał(a):Nie wiem w sumie gdzie to dać, bo pasuje mi i tutaj, i do literatury nieromansowej i lekko do romans + thriller. :hyhy:

Myślę, że tu jest idealnie. Polscy autorzy są tu wszyscy razem do kupy, a w innych wątkach by się zagubili.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 stycznia 2019, o 18:03

Dziewczyny, to nowość, premiera 16 stycznia. :)
Bardzo polecam. Rzadko tak mi się jakiś thriller podoba.

Post przez Janka » 14 stycznia 2019, o 18:06

Ciekawe, czy następne ksiązki z cyklu też będą takie udane.
Obrazek

Post przez Lucy » 16 stycznia 2019, o 14:45

Obrazek

„Zmowa byłych żon”, to historia trzech kobiet, które połączył były mąż. Wiktoria, Izabela i Monika nienawidziły się, ale spotkanie w salonie fryzjerskim u Feliksa wszystko zmieniło. Zaczęło się od szorstkiej przyjaźni, wspólnego otwarcia pizzerii, a w końcu na zamieszkaniu razem. Kiedy wszystko zaczęło w końcu grać, kobiety przeczytały wywiad Mikołaja w gazecie, gdzie rozpływał się nad przyszłą żoną, mówiąc lekceważąco o poprzednich. W kobietach coś pękło i postanowiły się zemścić.

Liczyłam trochę na coś w stylu Rudnickiej, a niestety wyszło jak wyszło. Całą historie opowiada Feliks, siedząc na rynku w kawiarnianym ogródku, a wokół niego zbiera się plejada różnych postaci. Momentami było śmiesznie, ale też i nudno, a przeskoki czasowe wprowadzały niepotrzebny chaos.
Cały czas się zastanawiałam, czemu Wiktoria, Izabela i Monika nie spotykają się z Feliksem w tej kawiarni, kiedy opowiadał. Odpowiedz poznałam na koniec i doznałam niezłego szoku.
Spoiler:

:krzyczy:
Dziwna to książka, tyle jestem w stanie napisać.
2/6

Post przez basik » 16 stycznia 2019, o 16:26

Podziwiam Cię Lucy, że przeczytałaś do końca. Ja poległam już po 100 stronach :) szkoda czasu na głupoty.
Osobiście nie specjalnie lubię autorkę i nawet słynna Magnolia nie zrobiła na mnie wrażenia , wprost przeciwnie bardzo mnie denerwowała, ale ciągle mam nadzieję, że może kiedyś zmienię zdanie i właśnie taki styl pisania będzie mi się podobał,

Post przez •Sol• » 16 stycznia 2019, o 18:37

o matko jaka durnotka :ohlala:
Lucy, dobrze, że ostrzegasz, szkoda czasu na takie badziewie...

Post przez giovanna » 16 stycznia 2019, o 20:13

Też nie lubię książek autorki, chyba zaczęłam kiedyś Magnolię i coś jeszcze nie dla mnie to

Post przez Janka » 16 stycznia 2019, o 22:23

Ło matko! Nie tknę tego nawet w gumowych rękawiczkach.
Obrazek

Post przez Lucy » 17 stycznia 2019, o 10:38

basik napisał(a):Podziwiam Cię Lucy, że przeczytałaś do końca. Ja poległam już po 100 stronach :)

Ja się zaparłam, ponieważ byłam ciekawa tej zemsty.
Spoiler:
Ostatnio edytowano 17 stycznia 2019, o 11:28 przez Lucy, łącznie edytowano 1 raz

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 17 stycznia 2019, o 11:02

Obrazek

Bardzo dobra, wczoraj dostałam egzemplarz próbny, miałam tylko zajrzeć - skończyło się na pół nocy czytania. Świetnie się czyta i w końcu fabuła super jak na romans w wydaniu polskim.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 17 stycznia 2019, o 19:46

Lucy napisał(a):
Spoiler:

O Matko i Córko :shock:

Post przez giovanna » 17 stycznia 2019, o 19:49

montgomerry napisał(a):Obrazek

Bardzo dobra, wczoraj dostałam egzemplarz próbny, miałam tylko zajrzeć - skończyło się na pół nocy czytania. Świetnie się czyta i w końcu fabuła super jak na romans w wydaniu polskim.

O to się cieszę, bo mam na nią ochotę :)

Post przez Lucy » 17 stycznia 2019, o 23:23

klarek napisał(a):
Lucy napisał(a):
Spoiler:

O Matko i Córko :shock:

No, niezłe tam kwiatki są. :hihi:

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 18 stycznia 2019, o 21:43

Giovanno warto, nie dość, że wciągająca to mądra. Taki polski Sparks będzie chyba :)))

Post przez •Sol• » 18 stycznia 2019, o 21:52

Montgomerry i też kończy dead endem jak oryginalny Sparks? :hyhy:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...