Teraz jest 21 listopada 2024, o 21:35

Sylvia Day (+18)

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 10 września 2018, o 17:48

Dla mnie najlepsza była scena z porwaniem, bo biedak nie wiedział, jak do siebie przekonać :evillaugh: Dobrze to mi się czytało, ale faktycznie było to średnie.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 10 września 2018, o 17:58

To fakt, fajne to było :hihi:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez Księżycowa Kawa » 10 września 2018, o 19:09

W sumie sensu ni za grosz, lecz fajnie to się czytało :hahaha:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 17 września 2018, o 17:49

mam wrażenie że u Day to nagminne :P
seks gra pierwsze, drugie i trzecie skrzypce i jakby go wyciąć zostają ochłapy.
Ale z tych ochłapów można by zbudować dobrą i spójną historię. Ciekawą, tylko, że autorka zastosowała seksowy wypełniacz i klops :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Księżycowa Kawa » 17 września 2018, o 20:38

No cóż, niektóre już tak mają, że im seks wszystko przesłania :lol:
Denis Diderot

*
*

Post przez Karina32 » 26 listopada 2018, o 08:54

Obrazek

Jessicę i Alistaira poznajemy, kiedy ona ma 18 lat i jest w przededniu swojego ślubu, a on 16 i jest najlepszym przyjacielem brata pana młodego. On jest zabójczo przystojnym najmłodszym z czwórki braci, więc może sobie pozwolić na to, aby prowadzić szalone, nieograniczone żadnymi ramami życie. Ona jest śliczna jak z obrazka, ale chłodna i konserwatywna. A wszystko to przez wychowanie. Niestety jej ojciec lubił używać do wychowania córek szpicruty i różnych tego typu atrybutów, stąd zakorzenione w Jessice przekonanie, że tylko właściwe (według ówczesnych standardów) zachowanie przyniesie szczęście i spokój. Jessica i Alistaire znają się przelotnie, ale pewne wydarzenie z nocy przed ślubem, wpłynie na nich oboje i na całe ich życie.
Jej małżeństwo z Benedictem, chociaż zaaranżowane, było szczęśliwe, aż do chwili jego choroby i śmierci. Prawie rok po śmierci męża Jessica postanawia wyjechać na Jamajkę, gdzie znajduje się, zapisana jej w testamencie przez męża, posiadłość. Chce na trochę oderwać się od znanego jej świata i współczujących ludzi. Na statku okazuje się, że razem z nią będzie płynął Alistaire, którego nie widziała właściwie od pamiętnej nocy poprzedzającej jej ślub, a który jest właścicielem statku. Został on poproszony przez Michaela, brata zmarłego męża Jessicy, o to aby czuwał nad nią w trakcie tej podróży. I tak mają kilka tygodni na wyjaśnienie sobie wydarzeń sprzed kilku lat i szansę na uczucie, które musiało tyle lat czekać na możliwość rozwinięcia.

To bardzo fajna historia. Niezwykle zmysłowa, ale nie aż tak przesiąknięta seksem, jak drugi historyk autorki. Tutaj jest trochę bardziej subtelnie, chociaż nie mniej namiętnie. Czuć chemię między bohaterami. Jest kilka zaskakujących zwrotów akcji, ale też sporo spokoju (podczas kilku tygodni na statku). Chociaż był jeden moment, który był dziwnie urwany przez autorkę - niby statek był atakowany przez piratów, a potem nagle w ogóle nic na ten temat nie było. Więc tak naprawdę nie wiadomo co się wydarzyło :bezradny: Takie dziwne to było. Ale poza tym nie mam większych zastrzeżeń do historii. Oczywiście jest trochę rozmyślania bohaterki, że jest starsza od bohatera. Największą przeszkodą dla ich związku jest bezpłodność Jessicy. W końcu w tamtych czasach była to najważniejsza cecha kobiety - czy może dać mężczyźnie dziedziców.
Jest też w książce historia drugiej pary - siostry Jessicy, Hester oraz Michaela (szwagra Jessicy). Niestety Hester nie miała już tyle szczęścia w małżeństwie, co Jessica. Po kilku latach związku jej mąż okazał się równie brutalny co jej ojciec. Doprowadziło to do różnych dramatycznych wydarzeń, ale nie będę Wam pisać do jakich dokładnie.

Książka jest raczej w poważniejszym klimacie. Niestety temat przemocy w rodzinie nie jest zbyt łatwy, a jeszcze biorąc pod uwagę czasy, w których się dzieje, był dodatkowo trudny. Właściwie nikt nie mógł nic zrobić, aby pomóc kobiecie, która była dotknięta tym problemem. Mężczyzna miał władzę nad rodziną i nic na to nie można było poradzić.

Dużym plusem historii jest również to, jak bohaterowie (szczególnie Jessica i Alistaire) ewoluują i dojrzewają. Jessica z konserwatywnej i sztywnej kobiety, dla której najważniejsze są konwenanse i opinia otoczenia, przeistacza się w osobę świadomą siebie i swojej kobiecości, taką która nie boi się wyrażać swoich najskrytszych pragnień. Alistaire z kolei, z hulaki i rozpustnika, przeistacza się w mężczyznę świadomego swojej wartości (nie tylko urody) i swoich możliwości.

Polecam jak najbardziej. Dla mnie 8/10 :)

Post przez Księżycowa Kawa » 29 listopada 2018, o 19:10

Właściwie już niewiele pamiętam, chyba najbardziej początek, ale dobrze to mi się czytało.
Denis Diderot

*
*

Post przez Księżycowa Kawa » 7 stycznia 2019, o 02:47

Pojawia się wznowienie Day pod koniec miesiąca:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Denis Diderot

*
*

Post przez Liberty » 13 stycznia 2019, o 14:25

Ja czekam, od jakiś dwóch lat na to: https://www.goodreads.com/book/show/29763838-so-close Udostępniony fragment był bardzo zachęcający. Mam nadzieję, że warto było czekać. Hmmm, znowu przesunęli datę :disgust:

Post przez •Sol• » 13 stycznia 2019, o 14:41

już wznowienie Crossa a ja nawet nie doczytałam serii :hyhy:

Za dużo jest tego wszystkiego i mam wrażenie że w natłoku Day blednie.

Post przez Karina32 » 13 stycznia 2019, o 16:12

To tak, jak ja. Przeczytałam chyba 3 albo 4 i uważam, że na tym powinna zakończyć. Nawet nie miałam ochoty czytać następnych i sama nie wiem ile tego było. Jak dla mnie, to co za dużo to niezdrowo i niepotrzebnie chyba przeciągała tę serię.

Post przez Liberty » 13 stycznia 2019, o 16:14

Było chyba 5 tomów i zgadzam się, że o jakieś dwa za dużo. I jeszcze ten wątek matki wciśnięty na koniec :zalamka:

Post przez •Sol• » 13 stycznia 2019, o 16:26

ja chyba tylko dwa przeczytałam.
skończyłam na tym co
Spoiler:
, kolejną kupiłam ale już nie przeczytałam.

Post przez Księżycowa Kawa » 15 stycznia 2019, o 16:24

Liberty napisał(a):Ja czekam, od jakiś dwóch lat na to: https://www.goodreads.com/book/show/29763838-so-close Udostępniony fragment był bardzo zachęcający. Mam nadzieję, że warto było czekać. Hmmm, znowu przesunęli datę :disgust:

Wolę, gdy autorzy odzywają się, gdy już maja gotowe, a nie ze coś kiedyś nie wiadomo kiedy i czasem tak przez wieczność...

U nas o Day jakby już się zapomniało, bo nic nowego się nie wydaje. Może nie ma co.

O dziwo, piąty tom Crossa mi się podobał, ale fakt to zostało rozciągnięte, ponaginane i nie do końca racjonalnie ujęte.
Denis Diderot

*
*

Post przez Liberty » 15 stycznia 2019, o 20:03

No właśnie nie wiem czemu tak długo wychodzi ta nowa książka, bo zapowiedź pojawiła się w 5 tomie Crossa. Marketingowa porażka.

Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 15 stycznia 2019, o 23:09

Parę lat temu śledziłam Sylvie Day bp dobrze mi się jej książki czytało i po 5 Grossa czekałam na coś nowego, ale jakoś cicho się zrobiło.
Nawet nie wiedziałam że ma juz cos w planach, szkoda że brak szczegółów

Post przez Księżycowa Kawa » 16 stycznia 2019, o 00:37

Może już się wypaliła. Nie zakończyła jeszcze pewnej trylogii.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 16 stycznia 2019, o 07:38

Tak? A która masz na myśli?

Post przez Księżycowa Kawa » 17 stycznia 2019, o 20:39

Strażnicy snów – nic szczególnego, lecz mogłabym dokończyć, gdyby nadarzyła się okazja.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 stycznia 2019, o 12:41

Karina32 napisał(a):Obrazek

Karino, poproszę do działu z recenzjami :prosi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Karina32 » 28 stycznia 2019, o 12:58

Zrobione, duzzz :)

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Butterfly in Frost by Sylvia Day

Post przez Lilia ❀ » 4 maja 2019, o 00:56

Obrazek
From #1 New York Times bestselling phenomenon Sylvia Day comes a hotly anticipated and passionate new love story.

Once, I would never have imagined myself here. But I’m settled now. In a place I love, in a home I renovated, spending time with new friends I adore, and working a job that fulfills me. I am reconciling the past and laying the groundwork for the future.

Then Garrett Frost moves in next door.

He’s obstinate and too bold, a raging force of nature that disrupts the careful order of my life. I recognize the ghosts that haunt him, the torment driving him. Garrett would be risky in any form, but wounded, he’s far more dangerous. I fear I’m too fragile for the storm raging inside him, too delicate to withstand the pain that buffets him. But he’s too determined…and too tempting.

And sometimes hope soars above even the iciest desolation.

Emotional and heartrending, Butterfly in Frost marks a brilliant return by global sensation Sylvia Day, the #1 international multimillion bestselling author of the Crossfire saga.

Expected publication: August 27th 2019 by Montlake Romance
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Liberty » 4 maja 2019, o 19:41

A co z So Close? Data premiery minęła w styczniu i nadal ani słychu ani widu, a oczekiwanie trwa już chyba 3 rok :czeka: Piękny sposób na wkurzenie czytelników.

Post przez Księżycowa Kawa » 5 maja 2019, o 11:58

Może zabrakło na to pomysłu albo coś podobnego. Tyle że powinien być jakiś komentarz ze strony autorki cz jakoś tak...
Denis Diderot

*
*

Post przez Karina32 » 6 kwietnia 2020, o 18:45

"Uśpiona namiętność" Sylvii Day to lektura w sam raz na jeden wieczór. Jest cieniutka, bo ledwo 200 stron, ale według mnie mogło być jej trochę więcej.
Sylvia Day to autorka serii Cross, którą czytałam, ale której wielką fanką nie jestem (chyba nawet nie przeczytałam wszystkich książek). Wraca z historią połączoną trochę z Crossem, ponieważ bohaterka, Teagan, jest ich znajomą.
Teagan, jest znanym chirurgiem plastycznym, która po nieudanym małżeństwie ucieka z Nowego Jorku i zaszywa się gdzieś na przedmieściach Sacramento. Jej życie jest bardzo poukładane, nie przepada za ludźmi i jak tylko może ogranicza z nimi kontakty. Po powrocie z urlopu dowiaduje się, że do domu obok niej wprowadził się ktoś z artystyczną duszą. Szybko okazuje się, że jest to znany artysta, łączący fotografię z malarstwem. Między Teagan a Garrettem wybucha nagłe pożądanie, jednak oboje mają za sobą traumatyczne doświadczenia, które utrudniają nawiązanie bliższej relacji. Oboje są niesamowicie poranieni. Walczą z depresją i lękami.
Garrett to mężczyzna prawie idealny - przystojny, wysportowany i inteligentny. Próbuje wydobyć Teagan ze skorupy, w której ukryła się jakiś czas temu. Jest cierpliwy i delikatny, ale jednocześnie walczy ze swoimi potworami.

Najbardziej w całej końcówce zaskakująca jest końcówka. Myślę, że niewiele osób domyśliłoby się takiego zakończenia. Jednak dla mnie zabrakło tam czegoś, kilku więcej stron wyjaśnienia. Nie wiem, czy autorce zabrakło pomysłu jak to zrobić, czy nie chciało jej się bardziej nad nią popracować. Szkoda. Zabrakło tu również emocji. Tak wiem, może to dziwnie brzmi, biorąc pod uwagę poboczny temat, jakim jest śmierć dziecka i walka z depresją, ale nie poczułam tego. Liczyłam na coś więcej. Gdyby autorka przetargała mną emocjonalnie, tak, jak to potrafi np. Colleen Hoover, byłaby dużo wyższa ocena. A tak jest tylko 5/10, bo to krótka historyjka, do przeczytania i raczej zapomnienia.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do D