Nie wiem w sumie gdzie to dać, bo pasuje mi i tutaj, i do literatury nieromansowej i lekko do romans + thriller.
"Cokolwiek wybierzesz" Jakub SzamałekKiedy ginie znany prezenter programów dla dzieci – Ryszard Buczek, wszystko wskazuje na nieszczęśliwy wypadek. Jednak młoda dziennikarka, Julita Wójcicka, podejrzewa, że za tą sprawą kryje się coś więcej. Postanawia przeprowadzić dziennikarskie śledztwo. Szybko okazuje się, że komuś bardzo zależy by prawda o całym zdarzeniu nie wyszła na jaw…
Widziałam wcześniej sporo pozytywnych, czasami wręcz entuzjastycznych recenzji tej książki i szczerze mówiąc przez to trochę się jej obawiałam. Miałam przeczucie, że tylko się rozczaruję. Na szczęście tak się nie stało. Muszę Wam powiedzieć, że dawno nie czytałam tak dobrego thrillera!
Ta historia niesamowicie wciąga, naprawdę ciężko się od niej oderwać. Szybkiemu tempu czytania sprzyja zwłaszcza wielokrotna zmiana narratora. Historia jest opowiadana naprzemienne przez kilku bohaterów, których relacje zawsze urywają się
w takim miejscu, że koniecznie trzeba czytać dalej i dalej.
Jakub Szamałek miał naprawdę świetny pomysł na tę powieść - całą intrygę oparł na rozwoju nowych technologii. Widać, że wykonał solidny research w tym temacie i doszedł do przerażających wniosków – nikt z nas nie jest bezpieczny w sieci. W obecnych czasach większość urządzeń codziennego użytku ma dostęp do internetu, z czego wszyscy chętnie korzystamy. Niestety robimy to bardzo niefrasobliwie, lekceważymy niebezpieczeństwo. Nie zdajemy sobie, że każde nasze „kliknięcie” pozostawia ślad, który potem bardzo łatwo wykorzystać. Okazuje się, że nawet średnio doświadczony haker może włamać się do naszego komputera i bardzo utrudnić nam życie. Inną kwestią jest tzw. dark net i to co się w nim znajduje…
O współczesności tej powieści świadczy również zawód głównej bohaterki. Julita pracuje w serwisie plotkarskim - czymś na zasadzie Pudelka. Przyznam, że z zaciekawieniem czytałam jak wygląda praca w takim miejscu, jak są tworzone artykuły i skąd dziennikarze pozyskuję te wszystkie sensacyjne newsy.
Bardzo Wam polecam tę książkę, sama z niecierpliwością czekam na kolejny tom.