Pierwsza część nowego cyklu Magdy Mili, tym razem utrzymana w konwencji BDSM.
Główni bohaterowie tej historii to Jonatan i Inez. On jest właścicielem kilku dobrze prosperujących interesów. Do wszystkiego doszedł sam, bez pomocy zamożnych rodziców. Właściwie niewiele wiadomo o jego rodzinie i co dokładnie się stało, ale chęć zemsty pcha go do wygrania zakładu z Leonardem. Stawką w tym zakładzie jest rodzinny dom Leonarda, na którym mu zbytnio nie zależy, ale który był bardzo ważny dla jego przyrodniej siostry, Inez. To ta przegrana popycha niby rozważną dziewczynę w stronę Jonatana. Chce ona za wszelką cenę odzyskać dom. Jej desperacja jest tak wielka, że ostatecznie oferuje w zamian za dom siebie. Doskonale zdaje sobie sprawę z upodobań Jonatana i, chociaż ta perspektywa jest dla niej dość przerażająca, zgadza się przez 3 miesiące być jego uległą. Dość szybko ich relacja jednak przechodzi w coś więcej niż pan-uległa, do czego jednak żadne z nich nie jest skore się przyznać.
Tak, jak i w poprzednich powieściach autorki, sfera erotyczna jest świetnie dopracowana i naprawdę gorąca. Pomimo klimatów BDSM czyta się dobrze i z wypiekami na twarzy. Autorka potrafi operować słowem w taki sposób, że opisywane przez nią sceny nie są wulgarne czy przesadne. Wszystko jest takie, jak powinno.
Co do bohaterów - jak zawsze dojrzali, oboje twardo stąpający po ziemi i uporządkowani. W ten poukładany świat Inez, która seks traktuje raczej jako coś trochę mechanicznego, wkrada się Jonatan, dzięki któremu odkrywa całkiem nowe doznania i potrzeby. Oboje są świadomi siebie i otaczającego ich świata, mają swoje zalety, ale i wady. Żadne z nich nie jest kryształowo czyste.
Mam jednak trochę ale. Wszystko to działo się trochę za szybko. Jedno spojrzenie, seks i nagle okazuje się, że ta relacja pan-uległa nie jest taką do końca, że jest tam coś więcej. Mogła być z tego fajna historia hate to love, a było szybki seks i wielkie love. Trochę mnie to rozczarowało. Samej historii wokół której toczy się ten związek, też mogło być trochę więcej. Wszystko było wyjaśnione szybko, ale według mnie nie do końca.
Czy warto po nią sięgnąć - sama nie wiem. Chyba każdy musi ocenić sam. Ja na pewno sięgnę po kolejne części, bo jestem ciekawa jak potoczy się dalej historia przyjaciół. Ale dużo bardziej polecam drugi cykl (a właściwie pierwszy). Tam oprócz dobrego seksu, były też fajne historie. Tutaj niestety mi troszkę tego zabrakło.
Dla mnie 6/10.