Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:06

Katarzyna Berenika Miszczuk

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 14 listopada 2018, o 14:09

Mnie się jednak "Druga szansa" bardziej podobała. Może przez klimat i całą otoczkę. To fakt, że język nie jest jakiś skomplikowany, ale to nie przeszkadza według mnie w odbiorze:).
"Paranoja" była jakaś taka chyba nie do końca dopracowana :bezradny:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 14 listopada 2018, o 14:21

Fakt, nawet Diablica jest tak pisana że widać, że Miszczukowa dopiero się wprawiała ;)
Ale znów Paranoja nie jest pisana jakimś wybitnym językiem... Jedyne co, że autorka ma wiedzę medyczną z której czerpie i to jest jakaś tam przewaga.
Ale błędy i skróty fabularne mnie wykańczały...
Kasiu, sama powiedz, usatysfakcjonowała Cię końcówka Paranoi? To
Spoiler:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 14 listopada 2018, o 16:54

Ja to raczej odebrałam jako, coś niezakończonego. Może furtkę do następnej powieści.

Post przez •Sol• » 14 listopada 2018, o 17:14

oby tak było ;)
bo jak to jest koniec sprawy to licho...
Spoiler:

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 14 listopada 2018, o 17:30

Chyba wypisze się z kolejki w bibliotece :]

Post przez •Sol• » 14 listopada 2018, o 17:50

Aralku, tak to nie ;)
jednak za darmo można próbować,jedynie od kupna bym Cię odwodziła ;) ale spróbuj, na odprężenie i dla rozwinięcia romansu. Dla Marka ;)

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 14 listopada 2018, o 18:01

No chyba że tak :) Zresztą dla Marka można :)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 15 listopada 2018, o 11:29

Karino, podrzucisz opinię o "Drugiej szansie" do działu z recenzjami?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Karina32 » 15 listopada 2018, o 11:40

Zrobione. Nie byłam pewna pod co to podpiąć, więc dałam jako "Literatura nieromansowa" :-D

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 28 listopada 2018, o 00:33

Obrazek

Ja jestem bardzo rozczarowana. :ermm: Z recenzji Sol wywnioskowałam, że bardzo szybko odgadła sprawcę, a mnie w ogóle ta osoba nie przyszła na myśl. Po "Postułce" i "Obsesji", liczyłam na interesujący motyw mordercy, a dostałam jakieś banialuki. Stawiałam na faceta
Spoiler:

Na samą końcówkę autorka nie miała pomysłu i tak to zakończyła. :ermm:
Podobała mi się postać prokurator Świetlik i możliwe, że szykuje się kolejna para. Muszę też przyznać, że przecierałam oczy, kiedy Sebastian zaczął umawiać się z tą pustą laską. :ohlala: Zaskoczył mnie jego gust.
Marek i Asia - nie było tak emocjonująco jak w pierwszej części. Aśka denerwowała mnie niekiedy, np. jak po ucieczce nie dała znaku życia. Seba ciągle do niej dzwonił i nawet nie potrafiła wysłać mu wiadomości, że wszystko u niej w porządku. I to, że że w pewnym momencie zaczęła myśleć o powrocie do Sławka :zalamka:
Widać wyraźnie, że kobieta po przeżytej traumie, powinna była poszukać jakiejś pomocy.
Na dużo liczyłam i się niestety przeliczyłam. :czeka:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Lucy » 21 grudnia 2018, o 01:43

Obrazek

Gdyby moja znajomość z autorką, zaczęła się od tych książek, to w życiu nie sięgnęłabym po inne.
Nastoletnia Margo, wraz z rodzicami, przeprowadza się z Nowego Jorku do miasteczka Wolftown. Oczywiście nie jest zadowolona, ponieważ musi znaleźć nowych znajomych i będzie nowa w szkole. Jej matka dostała intratną propozycję pracy w instytucie medycznym, stąd taka decyzja. Mimo obaw, dziewczyna zaprzyjaźnia się z Ivette i wpada w oko przystojnemu Peterowi. Jak to w szkole są grupki : sportowcy, kujoni, pseudo raperzy, wykolejeńcy i metalowcy. Do tej ostatniej grupy należy Maks, który z kolei wpada w oko Margo.
Dziewczyna jest pod wielkim wrażeniem Maksa, mimo iż on wiecznie burczy pod nosem i wypowiada raptem kilka wyrazów. :zalamka: Ale ona się w nim zakochuje i zostają para. Później okazuje się, że metalowcy to wilkołaki i chcą dowiedzieć się przyczyn przemiany. Wszystkie drogi prowadzą oczywiście do instytutu, do którego postanawiają się włamać.

Powiem wam, że jest to strasznie płytka i infantylna historia. Widać, że napisana przez nastolatką, ponieważ nie ma żadnej głębi. Dziewczyna zakochuje się na śmierć i życie, tylko ma problem z powiedzeniem za co go kocha. To taka miłość, jaką każda z nas przeżyła w młodości, wieszając na ścianach plakaty z ulubionym piosenkarzem. Maks był tak bezpłciową postacią, że trudno o nim coś napisać. Było też dużo nielogicznych sytuacji, np. kiedy jeden wilkołak nie zwracał uwagi na Ivette, a w pewnym momencie zaczął zachowywać się, jakby mu zależało . Kiedy między nimi coś zaiskrzyło, to nie wiemy. :bezradny: I znowu sranie banie o miłości :zalamka:

To było takie głupie :moe: jedyny plus, że szybko się czytało.
Nie, nie i jeszcze raz nie :]
1/6
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 21 grudnia 2018, o 06:35

Lucy, biedactwo, bardzo Ci współczuję, że się z nimi musiałaś przemęczyć.
Obrazek

Post przez Karina32 » 21 grudnia 2018, o 08:38

Dzięki za ostrzeżenie, Lucy. Podziwiam, że przeczytałaś :)

Post przez Lucy » 21 grudnia 2018, o 18:16

Byłam ciekawa końcówki i się nie zawiodłam :evillaugh: Taka sama jak cała książka.

Post przez Karina32 » 8 marca 2019, o 15:48

Nie wiem, czy widziałyście, ale w maju będzie kolejna część serii "Kwiat paproci". Prequel (chyba tak się nazywa część, która dotyczy wcześniejszych wydarzeń), czyli historia Jagi. W sumie sama nie wiem, czy się cieszę, czy nie hmmm Mam nadzieję, że nie będzie naciągane, tylko po to żeby uszczęśliwić czytelników.

https://www.facebook.com/katarzynaberen ... =3&theater

Post przez •Sol• » 8 marca 2019, o 16:33

okładka mi się bardzo podoba ;)
ale pomysł powstania... Chciałam czegoś o Jadze, byłam jej ciekawa, ale teraz gdy już wiemy jak skończy się jej historia, chociaż mniej więcej... No nie wiem.
Mam mieszane uczucia, ale pewnie znając życie kupię i przeczytam :P

Post przez Karina32 » 8 marca 2019, o 19:09

Ze mną pewnie będzie tak samo, ale miałam nadzieję, że to będzie coś innego :bezradny: Kiedyś, ze 2 lata temu, na stronie autorki pojawiły się jej pomysły na książki i jeden był naprawdę fajny. Miałam nadzieję, że to będzie coś nowego.

Post przez •Sol• » 8 marca 2019, o 19:36

wydaje mi się, że Miszczuk nie umie rozstawać się ze swoimi bohaterami. To samo jest w kwestii tej Ja Diablica, Anielica i Potępiona. Też planuje kolejną.
Miszczuk lepsza by była w jednotomowych. Zawsze serię zaczyna mocno a potem jest... różnie.

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 16 maja 2019, o 13:11

"Jaga" Katarzyna Bernika Miszczuk

Kiedy dowiedziałam się, że powstanie prequel serii „Kwiat paproci”, nie byłam przekonana czy to dobry pomysł. Wydawało mi się, że ta historia jest już zamknięta i kolejna książka nie wniesie do niej nic nowego. Dodatkowo obawiałam się, że znając dalsze losy poszczególnych bohaterów, nie będę w stanie z zainteresowaniem czytać o tym jak to wszystko się zaczęło. Jak się okazało – nie mogłam się bardziej mylić! Cudownie było znowu przenieść się do Królestwa Polskiego i poczuć atmosferę słowiańskich wierzeń czy obrzędów. I co najważniejsze - ponownie spotkać Gosię i zobaczyć jak sobie radzi w nowej roli. :bigeyes:

Ale o czym w ogóle jest ta książka? Najprościej mówiąc o Babie Jadze. :wink: Kiedy poznajemy Jarogniewę, kobieta jest powszechnie szanowaną i majętną szeptuchą. Ale nie zawsze tak było. Pierwsze lata pracy były dla niej naprawdę trudne. I o nich właśnie opowiada ta powieść. Młoda Jaga, wbrew woli rodziców, przeprowadza się do Bielin by objąć po zmarłej babci stanowisko szeptuchy. Od pierwszego dnia spotyka ją jednak wiele nieprzyjemnych niespodzianek. Okazuje się na przykład, że ktoś włamał się do chatki, w której ma mieszkać i doszczętnie ją okradł. Ocalały tylko najcięższe meble. Jaga nie ma też praktycznie żadnych pacjentów. Mieszkańcy jej nie ufają, uważają, że powinna zdobyć więcej doświadczenia. Wolą więc pójść ze swoimi problemami do lekarza lub skorzystać z porady szeptuchy w sąsiedniej wiosce. Jakby tego było mało, to w Bielinach nagle pojawia się coraz więcej upirów i innych mitycznych stworzeń.

Wielkim plusem tej książki jest postać głównej bohaterki. Jarogniewa bardzo się różni od Gosi. Wprawdzie obie są młode i niedoświadczone, ale Jaga wydaje się dojrzalsza i samodzielniejsza. Ze spokojem przyjmuje wszystko co ją spotyka i z prawdziwym uporem walczy o swoje. Nie boi się sprzeciwić nawet Swarożycowi, z którym ma interesującą relację. Jest przy tym zabawna i zaskakująco wyzwolona, również w stosunkach z mężczyznami. Niespodzianką jest też postać Mszczuja, który zupełnie nie przypomina swojej starszej wersji.

Jeśli zastanawiacie się w jakiej kolejności czytać książki z tej serii, to uważam, że powinniście zacząć od „Szeptuchy”. Ona lepiej wprowadzi Was w słowiański świat, który w „Jadze” jest opisany mniej szczegółowo. Myślę, że wynika to z tego, że główna bohaterka wiedziała na jego temat o wiele więcej od Gosi, spokojniej też przyjmowała obecność bogów czy innych mitycznych stworzeń. Autorka wprawdzie podaje podstawowe informacje na temat obrzędów czy wierzeń, ale robi to mniej dokładnie. Za czytaniem „Jagi” jako ostatniej części serii przemawia też fakt, że można się z niej dowiedzieć jak potoczą się losy Gosi po wydarzeniach z „Przesilenia”.

Odnoszę wrażenie, że Baba Jaga, nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. I przyznam, że jestem z tego powodu bardzo zadowolona. :bigeyes:

Post przez Karina32 » 16 maja 2019, o 13:35

Twoja opinia, joakar, brzmi zachęcająco. Też byłam sceptycznie nastawiona do tej części i miałam nadzieję na jakąś całkiem nową książkę autorki, a nie ciągnięcie tego cyklu. :-D

Post przez joakar4 » 16 maja 2019, o 13:48

Wydaje mi się, że będzie dalej go ciągnąć. Ona relacjonowała swoją historię Gosi i na koniec jej powiedziała, że ma jeszcze wiele do opowiedzenia. Zresztą nie dotarła nawet do tego, co wiemy o niej z poprzednich książek.
Ogólnie bardzo polecam. Sama jestem zdziwiona, że tak mi się podobało. Jest tam poruszone kilka kwestii, o których nie było wcześniej mowy. Przez co książka nie jest kopią poprzednich tomów. Bardzo polubiłam tez Jagę. Dużo ludzi narzeka na Gosię, mnie absolutnie jej panikarstwo i hipochondria nie przeszkadzały, wręcz mnie bawiły. Ale Jaga jest zupełnie inna. Taka z niej baba z jajami.
Ostrzegam, że jest to obyczajówka i romansu jako takiego nie ma.
Spoiler:

Post przez •Sol• » 14 października 2019, o 14:52

Mam w planie Jagę ;) I liczę, mimo wszystkich negatywnych opinii jakie sypią się na Miszczuk, że będzie pisać więcej o tym słowiańskim świecie. Jednak wychodzi jej to znacznie lepiej niż te pseudo kryminały...

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 29 stycznia 2020, o 21:07

joakar4 napisał(a):"Jaga" Katarzyna Berenika Miszczuk

Joakar, podrzucisz opinię do działu z recenzjami? :prosi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Karina32 » 19 lutego 2020, o 08:13

Nie wiem, czy widziałyście zapowiedź nowej Miszczuk:

https://www.facebook.com/katarzynaberen ... =3&theater

Ja się raczej nie skuszę :bezradny:

Post przez joakar4 » 19 lutego 2020, o 09:44

Ja się jeszcze nad nią zastanawiam, lubię książki o kotach. Ale wolałabym żeby napisała kolejny tom Obsesji. :mysli:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do M