Teraz jest 22 listopada 2024, o 14:37

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 4 listopada 2018, o 17:46

Paskudne...
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 5 listopada 2018, o 13:03

giovanna napisał(a):Pomysłowe, ale czy smaczne? Jakoś jabłko i masło orzechowe mi nie pasuje razem :hihi:


Koleżanka ost.polecala sos do mięsa na bazie powideł śliwkowych i ketchupu. Mija reakcja podobna jak Twoja :-D
Ciasteczka straszaki pomyslowe

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 5 listopada 2018, o 13:16

potworny deserek :hyhy:
Halloweenowe słodycze atakowały mnie ostatnio z fejsa, ludzie mają fantazję :hyhy:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 5 listopada 2018, o 14:06

Ja też nie przepadam jakoś za połączeniem jabłka i masła orzechowego. :bezradny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 5 listopada 2018, o 19:22

aleqsia napisał(a):
giovanna napisał(a):Pomysłowe, ale czy smaczne? Jakoś jabłko i masło orzechowe mi nie pasuje razem :hihi:


Koleżanka ost.polecala sos do mięsa na bazie powideł śliwkowych i ketchupu. Mija reakcja podobna jak Twoja :-D
Ciasteczka straszaki pomyslowe


Kojarzę ten sos (albo podobny). Raz zrobiłam i był dziwny w smaku. Nie polecam. :P

Co do masła orzechowego - kupiłam kiedyś słoiczek i taka podjarana byłam, bo przecież całe życie widziałam na amerykańskich filmach, że to takie super i hit amerykańskich śniadań, a tu rozczarowanie. Ani to smaczne ani zdrowe, za to kosmicznie kaloryczne. :bezradny:
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 5 listopada 2018, o 19:31

masło orzechowe to tylko z dżemem truskawkowym :P albo do ciasteczek ;)

A z powideł na wytrawnie to sos śliwkowy do kurczaka robię. Smakuje mocno orientem i to mi pasuje. Z keczupem wydaje się deko obrzydliwe...
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 5 listopada 2018, o 19:34

Bo jest obrzydliwe. :evillaugh: Uwierz mi na słowo, no chyba że ktoś lubi takie dziwne połączenia.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 5 listopada 2018, o 21:16

wierzę, nie zamierzam próbować :P

tak jak dla mnie jest obrzydliwe że można jeść placki ziemniaczane z keczupem :P
a Wy z czym jecie placki? :D

u mnie cukier puder albo konfitury ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 5 listopada 2018, o 21:30

Kawka napisał(a):Bo jest obrzydliwe. :evillaugh: Uwierz mi na słowo, no chyba że ktoś lubi takie dziwne połączenia.


Hm, ale jakby tak do podstaw zejść, to sos na bazie pomidorów, śliwek i przypraw do mięs /wytrawnych potraw źle nie brzmi...
Ale ja w ogóle kupnego keczupu nie lubię i uznaję tylko domowy w wersji osiemnastowiecznej, czyli pomidory, ocet, przyprawy a la cynamon, imbir, gałka, pieprz... i serio, widzę wtedy sens połączenia ze sliwkami.
***
Placki... kiedyś ze śmietana i cukrem, dziś z fetą i jak najbardziej "czerwonym sosem" czyli świeżo przygotowanym pomidorowym na ciepło.

PS ale czemu masło orzechowe jest niezdrowe? Znaczy, takie bezdodatkowe (fuj olej palmowy i inne dodatki).
Ja raz na jakiś czas na grzankę i z miodem albo pod kwaśne konfitury a la czarna porzeczka, bo faktycznie -za często to zły pomysł.
I do ciast też (acz cóż - nieekonomiczne ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 5 listopada 2018, o 22:16

Masło orzechowe ma jakieś 588 kcal w 100 g produktu :shock: (bardzo kaloryczna czekolada ma, w zależności od rodzaju, około 540 kcal w 100 g) i może zawierać te złe tłuszcze, o których pisałaś. Nie jest według mnie za smaczne. Wyznaję zasadę, że ma mi tyłek od czegoś urosnąć, to przynajmniej powinno być smaczne. :shades:
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 5 listopada 2018, o 22:18

Rozmowa o plackach to zdecydowanie nie ten temat. :yeahrite: Ale ja je jem ze śmietaną. Albo z gulaszem i ze śmietaną - tak niby po węgiersku. :P Koniec tematu. :okulary:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 5 listopada 2018, o 22:22

Ale placki są w tytule przecież. Nie bij. :P :prosi:
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 5 listopada 2018, o 22:43

Kawka napisał(a):
aleqsia napisał(a):
giovanna napisał(a):Pomysłowe, ale czy smaczne? Jakoś jabłko i masło orzechowe mi nie pasuje razem :hihi:


Koleżanka ost.polecala sos do mięsa na bazie powideł śliwkowych i ketchupu. Mija reakcja podobna jak Twoja :-D
Ciasteczka straszaki pomyslowe


Kojarzę ten sos (albo podobny). Raz zrobiłam i był dziwny w smaku. Nie polecam. :P

Co do masła orzechowego - kupiłam kiedyś słoiczek i taka podjarana byłam, bo przecież całe życie widziałam na amerykańskich filmach, że to takie super i hit amerykańskich śniadań, a tu rozczarowanie. Ani to smaczne ani zdrowe, za to kosmicznie kaloryczne. :bezradny:


Na hamerykanskich wpierdzielaja kanapki z masłem orzechowym i galaretka :rzyg:

•Sol• napisał(a):wierzę, nie zamierzam próbować :P

tak jak dla mnie jest obrzydliwe że można jeść placki ziemniaczane z keczupem :P
a Wy z czym jecie placki? :D

u mnie cukier puder albo konfitury ;)


Placki ziemniaczane na słodko? ? :yeahrite: nie próbowałam nigdy.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 5 listopada 2018, o 22:47

Kawka napisał(a):Ale placki są w tytule przecież. Nie bij. :P :prosi:

Placki owszem, ale tylko takie, które są bazą do ciasta [np. placek z owocami], a nie ziemniaczane. O tych ziemniaczanych możemy pogadać w Kulinarnych smakołykach. :disgust: I muszę krzyczeć i bić gdzie popadnie, bo inaczej bałagan się tu zrobi. :krzyczy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 5 listopada 2018, o 23:46

Dorotka napisał(a):Rozmowa o plackach to zdecydowanie nie ten temat. :yeahrite: Ale ja je jem ze śmietaną. Albo z gulaszem i ze śmietaną - tak niby po węgiersku. :P Koniec tematu. :okulary:

:padam:
Bo ja tu przyszłam dla masła orzechowego bardzo deserowego (zdziwiona, że można nie doceniać :P
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 6 listopada 2018, o 09:19

Masło orzechowe jest okej, bo można go użyć do słodkich wypieków, ale placki ziemniaczane to już inna bajka. A co do masła orzechowego to ja go akurat nie lubię, ale znam wiele osób, które je wprost uwielbiają.
A, żeby było w temacie, to tu znalazłam dwa ciekawe przepisy z dodatkiem masła orzechowego:
- https://www.kwestiasmaku.com/przepis/br ... orzechowym
- https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ci ... -czekolady
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 2330
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Ulubiona autorka/autor: jeszcze nie wiem

Post przez Zephire » 6 listopada 2018, o 09:27

Dziewczyny, potrzebuję przepisy na wypieki z ciemnej mąki - ślubny ma ścisłą dietę. Macie może jakieś sprawdzone?

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 6 listopada 2018, o 09:42

Ciasto ucierane

15 dag masła
szczypta soli
12 dag ciemnego cukru lub fruktozy
4 jajka
4 łyżki mleka
25 dag maki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło dobrze utrzeć z cukrem i solą, dodać całe jajka i mleko - dalej ucierać, po czym dorzucić przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przerzucić do tortownicy 26cm i ułożyć na nim ulubione owoce - jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, maliny. I fru do piekarnika na około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 6 listopada 2018, o 13:14

Fringilla napisał(a):Bo ja tu przyszłam dla masła orzechowego bardzo deserowego (zdziwiona, że można nie doceniać :P

Lubię od czasu do czasu :mrgreen:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 6 listopada 2018, o 15:51

Ja mam lekkie uczulenie na orzechy w wersji surowej, ale pieczone / w ciastach jak najbardziej - czasem fajnie część maki zastąpić mielonymi - tu tegosezonowe w moim domu przełatwe niewegańskie ciasto śliwkowe (znaczy: robione raz w tygodniu, bo jakoś miałam wenę na śliwki :P
http://kuchniaagaty.pl/przepisy/placek- ... chowa-nuta

a czasem własnie zamiast i części mąki i tłuszczu, szczególnie w wegańskich wersjach, dobre masło orzechowe się świetnie sprawdza :P
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 6 listopada 2018, o 16:34

O, wygląda apetycznie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 6 listopada 2018, o 19:08

I fajnie się rumieni, jeśli ktoś lubi dobrze wypieczone ;)

Ja swoją drogą cenię sobie wypieczone boczki, więc zamiast dużego naczynia robię w paru małych - sprawdza się i przy wilgotnawych i suchych ciastach.

***
Co do ciemnej mąki, to przyznaję, że często zastępuję jasną w przepisach i praktycznie zawsze jest ok (ale też to raczej proste zestawy, gdzie najtrudniejszym elementem to "ubić białka do połysku dodając powoli cukier" ;)

Za to na pewno chlebki bananowe działają z ciemną mąką w każdym wydaniu, o ile się lubi.
No i jeszcze kwestia, co oznacza ciemna,czyli czy każda otrębowa - ja często mieszam też ze zmielonymi płatkami owsianymi / mąką owsianą w ciastach z owocami, rzadziej używam orkiszowej.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 7 listopada 2018, o 21:36

Dorzucam przepis na prościutkie muffiny - wychodzą przepyszne, czasem do części dodaję trochę mrożonych owoców leśnych wtedy są takie lekko wilgotne w środku

Składniki
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
1 szklanka mleka
1/2 szkl oleju
2 jajka

przepis pochodzi ze strony: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ ... kie-jadlam

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 8 listopada 2018, o 00:07

Pochwalę się, że mój F. zrobił mi dziś czekoladową masę, którą posmarował duże wafle i je pokroił na kawałki.
Wyszły świetnie i myślę, że lada chwila pęknę.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 8 listopada 2018, o 00:37

to się postarał :P
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość