Teraz jest 21 listopada 2024, o 15:21

Pucked - Helena Hunting (•Sol•)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW WSPÓŁCZESNYCH

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Pucked - Helena Hunting (•Sol•)

Post przez •Sol• » 24 sierpnia 2018, o 15:01

Obrazek

Tak, to jest erotyk. Tak, z duuuużą ilością seksów w każdej postaci. Czyli tak jak się spodziewałam.
Ale o dziwo nie tylko jest tym na co wygląda.

Co prawda zaczynając lekturę nie nastawiłam się na nic wielkiego, na dodatek nie brałam na serio tak do końca tej książki. I po lekturze, stwierdzam, że to recepta na to by się dobrze przy niej bawić – wrzucić na luz ;)
Bo jak poważnie można brać laskę która jak sama o sobie mówi nie ma filtra między mózgiem a językiem? Jak serio można brać ludzi którzy dobrze się nie poznali a idą do łóżka?
I jak można wierzyć w ich miłość?
Ano Helena Hunting tak to opisała, tak rozłożyła w czasie relacje bohaterów, że ja w to wierzę. Im się uda, mają na to ogromną szansę.

Zbieranina postaci w tej książce to naprawę kolorowa gromada. Matka która traktuje córkę jak przyjaciółkę i chętnie rozmawia z nią o rozmiarach męskiego sprzętu. Córka która w zasadzie non stop robi aluzje do seksu albo sypie durnymi tekstami. Przyjaciółka która kocha się w hokeiście… W ogóle cała banda hokeistów z Alexem (chyba się zakochałam w nim) i Buckiem (nie można go nie uwielbiać) to cyrk.
Relacja Violet z bratem przyrodnim jest również cudna. To jak oni się kłócą, a potem jak Buck się o nią troszczy jest tak śmieszne i słodkie zarazem… ;)

Cała książka jest śmieszno – słodko – romantyczna. Bo w tym całym ‘pieprzeniu’ naprawdę można znaleźć ogrom romantyzmu i uroku.
Alex uroczo skacze koło Violet, uroczo się o nią stara. Jego upór w tej kwestii jest naprawdę godny podziwu.

Zaskoczona jestem, nie powiem. Bo sportowcy w książkach często są ruchaczami ze złą sławą, opamiętują się dopiero dla bohaterki. Tu jest jednak inaczej ;)
Sama bohaterka to też nie niewiniątko, lelija delikatna, ale zadziorna babka z niezłymi jajami.

Ale jeśli teksty o bzykaniu, pieprzeniu itd., itp. Was rażą, a z pozoru durne i narwane bohaterki wkurzają to dajcie spokój. Przeklinania też nie brak, chociaż jak dla mnie tutaj taki język pasuje.
Chociaż Violet i Alex mogą nieźle zaskoczyć. Popełniają błędy, kochają, są żywi i prawdziwi. Myślę, że warto ich poznać. Zwłaszcza jak lubi się moooocno zakręcony humor ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 25 sierpnia 2018, o 23:11

Ja się przyznaję bez bicia, że bardzo ją lubię.
Bohaterka jest mego odjazdowa i jej pomysły są zajebiste Obrazek
Nie mam żadnych zastrzeżeń do tej książki. Dobrze się bawiłam i o to mi chodziło.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 29 sierpnia 2018, o 13:56

No ja na niektóre wyczyny bohaterki patrzyłam z mocnym niedowierzaniem.
Spoiler:

Ale pomijając te, książkę czytało mi się fajnie. Ciekawa jestem losów pozostałych bohaterów.
Alex był super. :bigeyes:
Z Violet raczej się nie identyfikuję.
Ostatnio edytowano 29 sierpnia 2018, o 20:01 przez Szczypta_Kasi, łącznie edytowano 1 raz

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 29 sierpnia 2018, o 17:19

Bo Violet nie da się traktować serio ;)
Kasiu :paluszki: ja też tak te wszelkie bobrowopenisowe sprawki średnio, ale reszta książki była na tyle fajna że to przeszło :P

Niedługo będę brać się za Pucked up, tylko nie wiem kiedy wcisnąć :hyhy:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Powrót do Recenzje romansów współczesnych