Teraz jest 22 listopada 2024, o 13:13

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 lipca 2018, o 15:06

Nutellą je przełóż, tak będzie najprościej.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 25 lipca 2018, o 15:21

Janko, a krem karpatkowy? Albo coś takiego jak do mlecznej kanapki?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 25 lipca 2018, o 17:08

Jak będę mieć znowu eklery, to zrobię doświadczenie i trochę kremu budyniowego zeżrę z waflem. Może być ciekawe.
Dorotka napisał(a):Nutellą je przełóż, tak będzie najprościej.

Jest z tym kłopot, bo nie lubię i nigdy nie kupuję ani Nutelli, ani innych podobnych kremów ze słoików.

Ostatnio mój F. zrobił też krem do wafli z czekolady, masła i śmietany. Było całkiem dobre, tylko przesadził z masłem (wziął dwie całe kostki na dwa bloki czekoladowe, a starczyłoby pewnie pół). Dałam radę to zjeść bez strat na zdrowiu, ale on nie jest tak zaprawiony w bojach i trochę bolał go brzuch. Miał i tak szczęście, że jestem chytra i dużo mu nie dałam.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Dołączył(a): 18 listopada 2015, o 18:19
Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 25 lipca 2018, o 21:04

Możesz zrobić kajmak, ale też trzeba gotować https://www.mojewypieki.com/przepis/dom ... -kajmakowa

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 3 sierpnia 2018, o 22:02

Ja ostatnio piekłam delicje jabłkowo-serowe.To dwa placki kruche,któe najpierw przekłada się prażonymi jakbłkami podgotowanymi z galaretką(wylewa się gorącą masę na ciosto iprzyktrywa drugm),a potem robi się gotowany sernik(ser wymieszany z jajkami i cukrem pudrem zagotowuje się i dodaje się budyń wymiaszany w odrobinie mleka,gotuje sie do gęstości).Na to cokolwiek-polewa,lukier,starta czekolada itp
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 22 sierpnia 2018, o 20:31

•Sol• napisał(a):Muffinki z czekoladą i bananami

suche:
4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kakao (opcjonalnie, ja nie dałam)
posiekana tabliczka czekolady
1 1/2 szklanki cukru
mokre:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki maślanki (w przepisie jest jogurt :))
6 jajek
5 średnich bananów
szklanka oleju

wymieszać najpierw osobno, potem przelać mokre do suchych. Mieszać widelcem.
Piec w 180 stopniach około 20-25 minut

Piekłam małe muffinki, takie na dwa kęsy, więc wyszło mi tego pewnie blisko setki :D


Ten przepis jest super prosty, a ciastka mega pyszne. Właśnie zrobiłam po raz 5 :P Recepta oczywiście puszczona dalej. Także dzięki Sol za podzielenie się :smile:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 22 sierpnia 2018, o 20:33

Aleqsiu bardzo się ciesze ;)
I smacznego :D
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 399
Dołączył(a): 6 marca 2014, o 02:25
Ulubiona autorka/autor: Julie Garwood

Post przez Antenka » 23 sierpnia 2018, o 01:07

Ostatnio robiłam to ciasto jest mega proste ale jak smakuje :bigeyes:
Banoffi
Składniki na spód:
85 g masła, roztopionego
150 g ciastek digestive, pokruszonych (lub innych ciastek pełnoziarnistych)
25 g zmielonych migdałów (dałam troche więcej)
25 g zmielonych orzechów laskowych (dałam troche więcej)
W naczyniu połączyć rozpuszczone masło, pokruszone ciastka, zmielone migdały i orzechy laskowe. Dobrze wymieszać, wcisnąć na dno formy do tarty o średnicy 23 cm (np. z wyjmowanym dnem), wyrównać.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 - 12 minut. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na masę toffi:

2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godziny pod przykryciem lub 2 puszki gotowej masy toffi (z takiej korzystałam) - każda puszka o wadze 400 g
4 dojrzałe banany może być wiecej
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
475 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Banany obrać, pokroić. Wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać ekstraktu z wanilli i wymieszać z pokrojonymi bananami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Wierzch przykryć masą toffi z puszki.

Kremówkę ubić na sztywno, wyłożyć na masę tofii

Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała - choć nigdy nie będzie w pełni sztywna, będzie miała konsystencję masy toffi.

Smacznego :-).

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 23 sierpnia 2018, o 18:21

Brzmi zachęcająco. A ciasto jest m9cno słodkie?

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 sierpnia 2018, o 18:46

Banoffe to chyba najsłodsze ciasto zaraz obok sernika milionera jakie jadłam :hihi:
i nie da się tego zredukować bo cała słodycz idzie z masy kajmakowej.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 23 sierpnia 2018, o 20:21

To niestety przepis nie dla mmie. Moja rodzina ostatnio przerzucila się na ciasta lekkokwaskowe więc te slodkawe odpadają.
Wiesz że dopiero zajarzylam że to zczepienie slow banan i toffi :facepalm:


•Sol• napisał(a):Aleqsiu, przerobiłam tego sporo, ale takie żeby utkwiły w pamięci na lata mam jeszcze dwa. Tu pamiętam skąd więc się mogę posiłkować netem:
z imbirem i gruszkami: https://www.mojewypieki.com/przepis/muf ... -i-imbirem
z orzechami laskowymi (ze świeżymi naprawdę wymiatają) czekoladą i śliwkami: http://www.chillibite.pl/2010/08/mniamu ... olada.html

robiłam jeszcze kiedyś z orzechami włoskimi i wiśniami z nalewki, też szał :P baza do ciasta z przepisu na muffinki z gruszką i imbirem.


Te z orzechami i śliwkami to niebo w buzi. Jeszcze lepsze od tych bananowych :bigeyes: powinnam "reglamentacje" zeobic bo te muffinki za szybko mi znikają :hihi:

A Ty masz teraz faze na jakieś słodkości?

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 23 sierpnia 2018, o 21:28

Może spróbuj ciasta z cukinii :smile:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 23 sierpnia 2018, o 22:21

A wiesz ze juz próbowałam? Koleżanka mnie czestowala i gdyby nie powiedziała o tym składniku to nie byłabym świadoma dodania?
Ciasto było z dużą ilością kakao.
A masz jakiś sprawdzony przepis? Podobno modne tez jest takie brownie z czerwonych burakow albo z fasoli :evillaugh:

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 24 sierpnia 2018, o 08:30

Aleqsia, a może cytrynowe ciasto od Dorotki się u was sprawdzi?
Jest naprawdę pyszne :)
http://romansoholiczki.pl/viewtopic.php ... 40#p941440

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 24 sierpnia 2018, o 09:21

Ja z ciast cytrynowych często piekę te trzy:
https://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-drizzle-cake
https://www.mojewypieki.com/przepis/cyt ... kwadraciki
https://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-cytrynowa - radzę dać troszkę mniej soku z cytryny
Są sprawdzone i zawsze wychodzą.

Polecam też to brownie. Zazwyczaj robię je z truskawkami, bo nie przepadam za malinami w cieście i zamieniam część czekolady na mleczną. Jest pyszne, migdały w cieście dają efekt lekkiej bezy.
https://www.mojewypieki.com/przepis/mig ... z-malinami

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 24 sierpnia 2018, o 15:36

aleqsia napisał(a):Te z orzechami i śliwkami to niebo w buzi. Jeszcze lepsze od tych bananowych powinnam "reglamentacje" zeobic bo te muffinki za szybko mi znikają

A Ty masz teraz faze na jakieś słodkości?
zgodzę się, te z orzechami i śliwkami to sztos nad sztosy :smile:

Ciasto cytrynowe Dorotkowe, które Duz Ci podlinkowała u mnie niezmiennie na tapecie ;) daję mniej cukru do ciasta, wtedy jest takie rześkie ;)
I ostatnio robiłam sernikobrownie z malinami - znikało w oczach.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 24 sierpnia 2018, o 17:47

aleqsia napisał(a):A wiesz ze juz próbowałam? Koleżanka mnie czestowala i gdyby nie powiedziała o tym składniku to nie byłabym świadoma dodania?
Ciasto było z dużą ilością kakao.
A masz jakiś sprawdzony przepis? Podobno modne tez jest takie brownie z czerwonych burakow albo z fasoli :evillaugh:

Faktycznie nic nie czuć cukinii. Takie próbowałam:
- https://www.obzarciuch.pl/2017/08/szybk ... uknia.html
- https://malacukierenka.pl/bardzo-czekol ... kinia.html
- https://www.obzarciuch.pl/2017/09/ciast ... kosem.html
i jestem za :smile:

O burakach niedawno słyszałam.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 25 sierpnia 2018, o 00:21

Najpierw na tapetę wezmę przepis na ciasto cytrynowe od Forotki. Dzięki Duz za odświeżenie przepisu bo pewnie sama bym nie znalazła. A skoro sprawdzone to szybko zrobie
Później brownie z malinami :bigeyes: u mnie z kolei truskawki ida tylko na kompot. Sami zwolennicy malin.
Nie dawno do pracy koleżanka przyniosla ciacho pt. Malinowa chmurka to było przepyszne. Spod kruchy później maliny z galaretka, kremówka i na to beza z migdałami. Bardzo polecam, szybko znika z tacy :smile: A co ważne nie jest ciastem z tych slodkawych

Kawo wezmę któryś przepis na wypróbowanie zwłaszcza że jeszcze trochę sezonu na cukinię jest. Lubisz takie że zdrowymi zamiennikami?

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 25 sierpnia 2018, o 19:19

Miałam je podane na tacy, nic nie musiałam robić, a że dobre...
Przede wszystkim lubię próbować nowe rzeczy :smile:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 26 sierpnia 2018, o 16:41

Skoro macie ochotę na eksperymenty, to może spróbujcie upiec piernik pomidorowy. O taki:

Piernik pomidorowy
Czas przygotowania: do 45 minut


Składniki na jedną keksówkę o długości 27 - 33 cm lub na dwie mniejsze keksówki::

1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki cukru trzcinowego

2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
½ łyżeczki soli

oraz: powidła do posmarowania i opcjonalnie roztopiona czekolada z 2 łyżkami oleju do polania

Przygotowanie:

1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję.
2.W dużej misce przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do mokrych i wymieszać przy pomocy łyżki lub szpatuły na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.
3.Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub lukrem. Podawać na świąteczny stół i patrzeć na zdziwione miny domowników, gdy dowiadują się z czego piernik jest zrobiony.

Porady:
•Szklanka to nie puszka pomidorów – odmierzcie z puszki szklankę, czyli 250 ml.
•Krojone pomidory nie mogą być zamienione na przecier, passatę ani koncentrat.
•To ciasto zawsze się udaje i bardzo pięknie wyrasta – dlatego nie należy nakładać go za dużo do keksówki, wystarczy, aby ciasto sięgało do połowy wysokości. Jeśli ciasto przekroczy ¾ wysokości może mieć kłopoty z wyrastaniem i powstanie zakalec.

Przepis pochodzi z tej strony: http://www.jadlonomia.com/przepisy/piernik-pomidorowy/
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 listopada 2018, o 21:16

Naszło mnie wczoraj na "Palce wiedźmy". Jak coś rano jeszcze zostanie to pstryknę fotkę, bo całkiem kształtne mi wyszły. I wyjątkowo smaczne jak na kruche ciasteczka.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 3 listopada 2018, o 02:31

Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 3 listopada 2018, o 07:47

No, niezłe. :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 3 listopada 2018, o 12:44

pomysłowe :hihi:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Dołączył(a): 18 listopada 2015, o 18:19
Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 3 listopada 2018, o 21:38

Pomysłowe, ale czy smaczne? Jakoś jabłko i masło orzechowe mi nie pasuje razem :hihi:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości