Teraz jest 23 listopada 2024, o 00:56

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 4786
Dołączył(a): 29 sierpnia 2017, o 08:25
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 10 lipca 2018, o 13:24

Lilia - niestety mam ten sam problem :bezradny: U mnie przeważnie jajka (na twardo albo jajecznica), ale oprócz tego to kompletnie nie mam pomysłu. No i np. owsianki nie powinnam jeść na pierwsze śniadanie, więc :shit:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 lipca 2018, o 13:25

Przepis na pastę jajeczną kiedyś wrzucałam ;)

na śniadanie też uwielbiam twarożek sernikowy z mleczarni sam, albo z miodem, albo z owocami. Czasem owsianka ;) albo jajko na miękko. Na twardo to tylko na kanapki ;)
Lil, a pasta łososiowa? Chcesz przepis?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 lipca 2018, o 13:45

Lucy, nie lubię szpinaku.
Karina, mam się odchudzać, więc jajecznica itp kilka razy w tygodniu odpadają.
Sol poproszę.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 4786
Dołączył(a): 29 sierpnia 2017, o 08:25
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 10 lipca 2018, o 13:49

Lilia - ja też, dlatego nie mogę jeść owsianki, bo za bardzo podbija cukier z rana, a jajka są super sycące (przynajmniej dla mnie) i to jedna z niewielu form w jakich jestem je w stanie zjeść. Bo na przykład takiego omleta to nie zjem. Rośnie mi w buzi i nie jestem w stanie przełknąć :bezradny:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 lipca 2018, o 13:52

Zawsze robiłam tę pastę z łososia mrożonego w kostkach i były to dwie sztuki, więc pewnie masa jakieś 200-250 gramów rybki. Usmażonej na łyżce oleju, ale dla odchudzenia można upiec. 25-30 minut, jakieś 180 stopni i jest ;)
do zrobienia pasty trzeba ją wystudzić oczywiście.
plus 2-3 jajka na twardo
sól
pieprz
łyżka majonezu (jak się masz odchudzać to pomiń albo daj jogurt albo serek biały dla zlepienia)
trzy małe albo dwie średnie cebule
można też dodać troszkę soku z cytryny, bazylii albo innych ulubionych ziół
Wszystko razem do malaksera i zmiksować na w miarę jednolitą masę ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 lipca 2018, o 15:44

W sumie jajka, cebula i majonez to nie takie do końca zdrowe rzeczy ;) Łosoś w większej ilości też nie jest do końca wskazany, pomimo iż ma również dobre tłuszcze. ;)

Lilio, a masz jakieś konkretne zalecenia dotyczące diety?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 lipca 2018, o 15:49

jajek mniej niż w paście jajecznej, majonez można zastąpić, a łosoś... upieczony ma mniej kalorii.
No cóż, łosoś jest zdrowy, ale tłusty. Tłusty ale ma zdrowe te tłuszcze, zalecane nawet na diecie (nie każdej, odchudzającej owszem) ale w odpowiedniej ilości. No bo przecie niektóre witaminy się w tłuszczu rozpuszczają ;)
A co do jakości łososia dostępnego powszechnie to już inna bajka.

No i dla odmiany, nie codziennie, jako np śniadanie co któryś dzień, czemu nie.
A właśnie, z past może jeszcze hummus?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 lipca 2018, o 18:09

Jak ja tęsknię za hummusem :smarkam: W ogole za normalnym jedzeniem mi tęskno :smarkam: Ale do końca roku nie mam co liczyć na zmianę sytuacji.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 4786
Dołączył(a): 29 sierpnia 2017, o 08:25
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 10 lipca 2018, o 18:17

•Sol• napisał(a):jajek mniej niż w paście jajecznej, majonez można zastąpić, a łosoś... upieczony ma mniej kalorii.
No cóż, łosoś jest zdrowy, ale tłusty. Tłusty ale ma zdrowe te tłuszcze, zalecane nawet na diecie (nie każdej, odchudzającej owszem) ale w odpowiedniej ilości. No bo przecie niektóre witaminy się w tłuszczu rozpuszczają ;)
A co do jakości łososia dostępnego powszechnie to już inna bajka.

No i dla odmiany, nie codziennie, jako np śniadanie co któryś dzień, czemu nie.
A właśnie, z past może jeszcze hummus?


Łosoś jest OK, byle nie bałtycki i nie hodowlany, bo to syf porównywalny do pangi. Kiedyś oglądałam taki fajny program, gdzie badali różne produkty pod względem zawartości różnych toksyn i lepiej zjeść burgera w Macu niż łososia hodowlanego....
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 lipca 2018, o 18:25

Niestety.
Mi dietetyczka powiedziała, że mogę jeść łososia, ale tak raz w tygodniu. I żeby z nim nie przesadzać pomimo iż posiada dobre tłuszcze to nie do końca jest taki ok ;)

Ale teraz to w sumie wszystko jest niezdrowe i szkodliwe :ermm:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 lipca 2018, o 19:33

Nie byłam u dietetyczki. To raczej mus, zdrowy rozsądek, tylko z chęciami gorzej. A od śniadania lepiej zacząć, bo to co jem obecnie na pewno nie pomaga.

SZUKAM INSPIRACJI!!

PS. Okazało się, że łosoś odpada. Za drogi interes na 5-osobową rodzinę. Nie przejdzie, że tylko dla mnie.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 lipca 2018, o 20:08

Karino wiem właśnie...
Kiedyś myślałam że to ściema i narzekanie mojej ekscentrycznej ciotki wariatki ale no w tym wypadku miała rację...

Lil, to tak samo ale z makreli wędzonej ;) też dobre, gwarantuję.

A sałatki jakieś? Makaronowe (ciemny makaron oczywiście) albo z kurczakiem, z sosem winegret albo octem balsamicznym?


Duz, współczuję... Bez hummusu to okropnie źle :(
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 lipca 2018, o 21:06

Lilio, a może podpasuje ci Szakszuka - https://nietylkopasta.pl/szakszuka/
U mnie najlepiej sprawdzają się kanapki, nimi się najszybciej najadam ale czasami mam też fazę na zupy mleczne albo kaszę krakowską z masłem, albo ryż z masłem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 192
Dołączył(a): 2 lipca 2013, o 19:03
Ulubiona autorka/autor: Nicholas Sparks, Eric Emmanuel Schmitt

Post przez Lizzy » 10 lipca 2018, o 21:13

A koktajle owocowe albo sałatki owocowe skoro jest lato?
Nie cierpiałam poezji, dopóki ktoś nie nauczył mnie jej cenić.
Powiedział, żebym patrzyła na wiersz jak na zagadkę.
Rolą czytelnika jest odszyfrowanie kodu, czyli słów, na podstawie całej posiadanej wiedzy o życiu i emocjach.
Czy poeta używa czerwieni jako symbolu krwi? Gniewu? Pożądania? A może taczka z wiersza jest czerwona po prostu dlatego, że czerwony brzmi lepiej niż czarny?
(...)

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 lipca 2018, o 21:23

Szakszuka jest przepyszna :bigeyes:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 11 lipca 2018, o 09:01

U mnie standard to chyba owsianka, z różnymi owocami, przyprawami(cynamon, wanilia, itp.) i mlekami (kokosowe, ryżowe, sojowe, itp.), chodź częściej jem tą na wodzie (jestem z tych co za mlekiem średnio przepadają). A jak nie owsiankę to ryżankę z płatków ryżowych, bądź jaglankę z płatków jaglanych. Podobne kombinacje owocowo-przyprawowe.
Jem też kanapki, ale kroję sobie inaczej bułkę, nie na dwie części, a na kromki tak jak się kroi hmm chleb ;) Udaję, że jest więcej jedzenia niż faktycznie go jest.
Jem też jajecznicę z samych białek, plus do tego pomidor obrany ze skórki.
Parówki, chude, drobiowe, najlepiej dla dzieci.
Zwykłe płatki na mleku.
Sałata lub mix sałat z pomidorem odrobina soli, bazylii i skropione to oliwa z oliwek.
Tosty z biały serem, dżemem lub miodem.
Podobnie chałkę przerabiam na tost i jem z dżemem, chudym twarogiem lub miodem. Czasami jem ze wszystkim na raz czasami każdym z osobna ;) Dorzucam często na górę jakieś owoce, np. przekrojone na pół winogrona.
Jajko w koszulce, jeśli zjesz 2 całej jajka tygodniowo to nie będzie tragedii ;)
Omlet z białek, który można jeść w rożnych wersjach, wytrawnie lub np. na słodko.
Dobre są np. też pasty z warzyw, którymi można posmarować różnego rodzaju pieczywo, w tych chrupkie i sucharki ;)
Jogurty z owocami. Często taki wariant jest u mnie drugim śniadaniem, tym, które jem w pracy. Biorę sobie owoce w pojemniczek i jakiś jogurt, niestety mam małe pole manewru, bo mogę jeść te 0% i homogenizowane. :bezradny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 22 lipca 2018, o 01:05

dzisiejszy obiadek :P
Klopsiki mięsne z kaszą gryczaną, czosnkiem i suszonymi pomidorami
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 lipca 2018, o 07:07

Mniam, wyglądają apetycznie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 22 lipca 2018, o 12:34

smacznie wygląda :drool:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 22 lipca 2018, o 18:24

Lucy napisał(a):dzisiejszy obiadek :P

Bardzo fotogeniczny.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 22 lipca 2018, o 23:21

a jaki smaczny :hyhy:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 3 sierpnia 2018, o 22:11

duzzza22 napisał(a):Ja nie mogę jeść już serów :wryyy: To jest chyba moja największa zmora :wryyy: Ale mogę jeść pomidory bez skóry, więc nie jest źle :mrgreen:

Dziewczęta robiłyście kiedyś leniwe pierogi? albo pierogi z mąki ryżowej?

ja robiłam leniwe,ale dawno temu.Twaróg mieliłam,dodawałam jajka,sól,mąkę i wyrabiałam,tak,by było dość luźne.Gotowałam wodę z solą i nakładałam łyżka pojedyncze kluski,przez chwilę musiały się podgotoać,ale nie za długo,żeby się nie rozpadły.Moje dzieci bardzo je lubiły
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 30 sierpnia 2018, o 22:38

Ciocia mnie dziś obdarowała :evillaugh: Chyba nikt się nie zdziwi jak powiem, że mam w planie dwie nalewki. :evillaugh:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 sierpnia 2018, o 23:09

Nalewki? Hmm, ja od dwóch miesięcy zbieram się do zrobienia nalewki i, póki co, nic z tego nie wyszło. Miała być wiśniowa, ale sezon na wiśnie już się niestety skończył, więc pozostaje mi śliwkowa.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 30 sierpnia 2018, o 23:12

Ja zrobię jedną śliwkową i z aronii. :P
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości