przez basik » 19 lipca 2018, o 17:07
Mam podobne odczucia Gio.
Natomiast nie polecam nowej powieści Rogali Kopia doskonała
Po prostu nie wierzę,że to "dzieło" wyszło spod pióra lubianej przeze mnie autorki za cykl o Agacie i Sławku.
Nawet nie wiem jak zakwalifikować tą powieść, bo kryminał to na pewno nie jest, chociaż gdzieś tam w tle jest morderstwo, które nie jest głównym tematem powieści tylko dodatkiem, żeby było bardziej dramatycznie.
Dla mnie to takie lekkie, wakacyjne czytadło , bardzo naiwne jakby pisała je debiutantka a nie doświadczona pisarka. Cała akcja rozmyta jest przez dokładne,turystyczne opisy małych miejscowości we Francji do których trafiają bohaterki. Owszem to może się podobać, ale to nie przewodnik turystyczny według którego wiemy ze teraz trzeba skręcić w ta czy inna ulicę, żeby dojść do celu.
Do tego żeby zwiększyć objętość cytowane są teksty francuskich piosenek, oczywiście nie tłumaczone na język polski, więc nic mi to nie mówi.
Jedna z bohaterek zamiast zgłosić się do polskiego konsulatu ucieka przed szukającym ją osobom coraz to do innego miasta, ale ma czas na zwiedzanie atrakcji turystycznych zamiast się ukrywać. Druga szuka jej po całej okolicy ciągnąc za sobą "ogon" w postaci przystojnego policjanta.
Nawet dziecko może odgadnąć, kto pomaga złoczyńcom i dlaczego ten "ktoś" kto je szuka zawsze wie gdzie się wybierają.
Najbardziej denerwowały mnie jednak ciągłe powtórki tego co było, w kółko to samo, o tym dlaczego dlaczego bohaterka boi się ciasnych przestrzeni, dlaczego została namalowana kopia itp.
Niestety dla mnie ta powieść to wielkie rozczarowanie i na pewno po dalsze części już nie sięgnę, bo ta powieść jest tak naiwna i przewidywalna jakby była pisana dla dzieci a nie dla dorosłych.
Mam też po raz kolejny żal do niektórych pań piszących recenzje na zamówienie, za nierzetelne i wprowadzające w błąd czytelników opinie, które potrafią tylko wychwalać a nie widzą tego co złe.