Teraz jest 23 listopada 2024, o 21:15

Sport

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 11 lipca 2018, o 22:52

Chciałabym. Bardzo :)

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 lipca 2018, o 22:57

Będzie ciekawy finał :yes: Stawiam na Chorwację.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 11 lipca 2018, o 23:46

Będę trzymać kciuki za Chorwację

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 lipca 2018, o 08:31

A mi obojętne kto wygra, za obie drużyny trzymam kciuki i cieszę się, że jest taki a nie inny finał :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 12 lipca 2018, o 09:36

No i Chorwacja w finale! :cheer:
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Lucy » 12 lipca 2018, o 12:14

Jerzy Brzęczek został nowym trenerem reprezentacji Polski.

Nie rozumiem naszego wstrętu do zagranicznych trenerów. Przyszedłby ktoś z inną mentalnością, bez układów i ze ''świeżym'' spojrzeniem .
I przede wszystkim ktoś, kto ma już jakieś sukcesy na koncie. Patrząc na naszych zawodników, którzy grają w znanych klubach, taka osoba jak Brzęczek nie będzie wzbudzać autorytetu.
Taki mały smaczek na koniec. Brzęczek jest wujkiem Kuby Błaszczykowskiego.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Kawka » 12 lipca 2018, o 12:47

Aż sprawdziłam ilu było zagranicznych trenerów repry. W całej historii trzech - w 1936 Niemiec, w 1954 Węgier i w latach 2006-2009 Holender. Faktycznie nie jest to dużo.

Racja, że polska reprezentacja potrzebuje kogoś z wiedzą, kogoś charyzmatycznego, kogoś z sukcesami. Jest jeden problem - ktoś taki kosztuje. Sporo kosztuje. Inna sprawa, czy osoba, która spełnia te warunki koniecznie musi być z zagranicy? Już mieliśmy jedną trenerską zagraniczną gwiazdę i na dobre to nam nie wyszło. Nawałka jest Polakiem, a zrobił coś, czego się od dawna żadnemu trenerowi nie udało. Owszem, miał swoje wady, ale generalnie w ostatnich 30 latach jest to jeden z najlepszych trenerów polskiej reprezentacji, jeśli nie najlepszy.

Wszyscy chyba pamiętamy jakie było oburzenie kiedy Beenhakker dostawał naprawdę grubą forsę, a wyniki sportowe były mocno przeciętne i jak prasa jechała po wszystkich z tego powodu, począwszy od zawodników, a skończywszy na działaczach i trenerze.

Pan Brzęczek ma jedną zaletę - na pewno nie będzie kosztował aż tyle PZPN, żeby wzbudzać oburzenie kibiców. Nie wiem czy jest dobrym czy złym trenerem, ale jeśli to jest TEN wujek Błaszczykowskiego, o którym się mówi, że zaopiekował się chłopakiem i zaraził pasją do sportu, to ja jestem dobrej myśli. Skoro wraz z babcią wychował Kubę na naprawdę porządnego człowieka i był dla niego drugim ojcem, to myślę, że to dobry człowiek, który potrafi zarazić pasją innych. A myślący piłkarze się mu podporządkują, bo zdają sobie sprawę, że sukces reprezentacji może im tylko pomóc w karierze i przeciwnie, dołująca kadra robi im kłopoty - vide Lewy i jego transfer do Realu. Nigdy ten transfer nie był szczególnie realny ale po tak złym występie na Mundialu nikt już nawet nie śmie o tym wspominać.

Teraz wszyscy jadą po Bońku, że nie wziął kogoś zza granicy. Pamiętam również falę krytyki za wybór Nawałki na selekcjonera. A potem, na Euro 2016 wszyscy niemal czcili go jak boga, więc wstrzymałabym się z ocenianiem Pana Brzęczka do momentu, aż faktycznie zacznie pracę z reprezentacją i pokaże się z dobrej albo złej strony.

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Lucy » 12 lipca 2018, o 14:52

Beenhakkerowi można dużo zarzucić, ale to za jego kadencji awansowaliśmy pierwszy raz do ME.
PZPN uczy się na własnych ''błędach'' i dlatego wybiera ''swoich''. Nie układała się współpraca z Leo, ponieważ facet nie dał sobie w kasze dmuchać i nie był podatny na wpływy. Myśleli, że będzie można nim sterować, ale się pomylili.

Kawka napisał(a):Racja, że polska reprezentacja potrzebuje kogoś z wiedzą, kogoś charyzmatycznego, kogoś z sukcesami. Jest jeden problem - ktoś taki kosztuje. Sporo kosztuje. Inna sprawa, czy osoba, która spełnia te warunki koniecznie musi być z zagranicy?

A dlaczego nie ? Dlaczego w końcu nie spróbować z kimś, kto ma jakieś sukcesy np. wygrywając ligę mistrzów, ligę europy. U nas takich trenerów nie ma. Mamy piłkarzy, którzy zaczynają grać/grają w bardzo dobrych klubach. Dajmy im też trenera na wyższym poziomie niż nasza liga. Wiadomo, że taki kosztuje, ale nie mówimy o osobach typu Joachim Löw, Mourinho, czy Zidane.
Trener powinien imponować piłkarzom i mieć autorytet, inaczej go oleją i to dosłownie ( pamiętam aferę z trenerem Argentyny Sabellą, którego zawodnik w czasie meczu oblał wodą z butelki).

Na początku lutego 2010 Brzęczek został pierwszym trenerem Rakowa Częstochowa. Po serii nieudanych meczów umowa z klubem została rozwiązana 3 listopada 2014, na prośbę głównego sponsora.
17 listopada 2014 został trenerem Lechii Gdańsk. Dnia 1 września 2015 został zwolniony. Od końca września 2015 trener GKS Katowice, 20 maja 2017, po przegranej w meczu z MKS Kluczbork i utracie szans na awans, podał się do dymisji. 11 lipca 2017 roku został trenerem Wisły Płock.

No sorry, ale z takim życiorysem/doświadczeniem, co nowego może przekazać naszym chłopakom ? Zawodnikom, którzy liznęli już wielkiego futbolu?
Według mnie dobrze powiedział kilka lat temu Gmoch :

Jeżeli za trenerem nie stoją wielkie pieniądze, albo ogromne sukcesy, to będzie miał z zawodnikami bardzo ciężkie. Piłkarze półgłówki szanują tylko kasę, to ona rządzi w dzisiejszym futbolu. Jeśli trener zarabia mało, to patrzą na niego z góry. Tacy, którzy trenowali wcześniej młodzieżówki nawet nie mieli kiedy się dorobić…

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 12 lipca 2018, o 16:03

Piłkarze półgłówki szanują tylko kasę, to ona rządzi w dzisiejszym futbolu.

Nie tylko w futbolu tylko kasę się szanuje.

Ja chyba w większości się zgadzam z Lucy co do idei z jednym wyjątkiem: jeden "zagraniczny" trener (czyt. bez powiązań bezpośrednich z tzw. polską szkołą futbolu) wiosny nie uczyni. Na to pracuje cały zespół, i nie chodzi o zawodników.
Z całym szacunkiem dla Brzęczka (a szczególnie, jeśli to także jego zasługa, że Błaszczykowski jest w porządku człowiekiem) ale chyba kolega się zderzy z systemem... :niepewny:

PS chyba kibicowałam Anglii, no ale trudno. Jeszcze jeden mecz przynajmniej ;)
PS2 no kurcze, patrzysz na ekipy, które zasuwają mecz po meczu, powinny być już mega zmęczone (i za to się płaci- patrz Chorwaci) ale jednak biegają wciąż sprawniej po boisku niż Polacy na pierwszym meczu :lol:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Kawka » 12 lipca 2018, o 17:03

Beenhakker to nie był wcale taki cud. Szczerze mówiąc, myślę, że Nawałka zrobił znacznie więcej i w lepszym stylu. Tak naprawdę zepsuł tylko ostatnie MŚ.

Drogi, zagraniczny i dobry trener niekoniecznie się u nas sprawdzi, bo tu by trzeba było cały system i mentalność przebudować, a sukcesy będą naturalną konsekwencją tych zmian. To samo ze skokami. Dlaczego Horngacher podpisał umowę tylko na rok? Bo się zderza z działaczami jak z murem. Na szczęście na skoki jest moda i presja kibiców, więc jakoś się udaje osiągać kompromis i być może działacze w PZN nie schrzanią wszystkiego, jak w innych dyscyplinach zimowych.

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 13 lipca 2018, o 06:56

a na 6 etapie Tour de France Rafał majka zajął 5 miejsce.
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Post przez Kawka » 15 lipca 2018, o 09:13

Belgia - Anglia 2:0 więc jak dla mnie dobrze.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 15 lipca 2018, o 09:18

Jak dla mnie super. Ciekawe jak będzie dzisiaj :)

Post przez giovanna » 15 lipca 2018, o 21:25

Szkoda mi Chorwatów, mój mówi, ze ten karny to wcale nie powinien być, ale sędzia pewnie wie lepiej.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 16 lipca 2018, o 08:26

Karny był za rękę i prawidłowo podyktowany.
Rzut wolny nie powinien mieć miejsca, a z niego strzelili Francuzi pierwszego gola(wykluczając samobójczego oczywiście).

Mecz mi się podobał. Chorwaci prowadzili akcją piłka w pierwszej połowie, a w drugiej jakby coś ich rozproszyło, może te ludki co wpadły ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Kawka » 16 lipca 2018, o 16:51

Ten wolny nie powinien mieć miejsca, to był prezent dla Francuzów od sędziego, a pech sprawił, że wbito samobója, mimo to Chorwaci się nie poddali. Rzut karny, za zagranie ręką, chyba był jednak prawidłowo podyktowany. W ogóle mecz był piękny, a Chorwaci pokazali, że mentalnie to oni są mistrzami świata. To oni lepiej grali przez praktycznie cały mecz. Francja miała odrobinę szczęścia, a stylem nie zachwyciła. Chorwaci tak czy siak górą. Chciałabym, żeby nasi grali w takim stylu i z takim oddaniem.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 17 września 2018, o 21:15

Brawo Polacy. W końcu dobry mecz :wesoły:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Ulubiona autorka/autor: Lisa Kleypas/Sabrina Jeffries/Lucy Maud Montgomery

Post przez lucyferowa » 20 września 2018, o 12:01

Karina32 napisał(a):Brawo Polacy. W końcu dobry mecz :wesoły:

W sensie, że siatkarze?:D
"Perwersji się nie lękaj, gdy klient płaci, klękaj!"

Post przez Karina32 » 20 września 2018, o 17:08

Tak, siatkarze :-D

Post przez Kawka » 21 września 2018, o 13:11

Siatkarska reprezentacja jak zawsze nie zawodzi.

Post przez lucyferowa » 21 września 2018, o 19:59

Francuzi odpadają co mnie bardzo cieszy :evillaugh:

Post przez Kawka » 22 września 2018, o 13:19

Niestety z Argentyną nasi przegrali. :bezradny:

Post przez Karina32 » 22 września 2018, o 13:23

Niestety. Straszny był wczorajszy mecz. Widać było brak kapitana. Jednak Kubiak daje drużynie jakiegoś ducha. Oby dzisiaj było lepiej.

Post przez giovanna » 22 września 2018, o 13:39

Mój mąż był wściekły jak nie wiem co, ja słyszałam tylko z drugiego pokoju, nie mam nerwów na patrzenie. Szkoda :(

Post przez lucyferowa » 23 września 2018, o 13:37

Ja wypiłam półtora wina z rozmachu, tak mnie bolał ten mecz :evillaugh: No ale Kubiak ciężko chory, blady był wczoraj jak ściana.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym