Teraz jest 21 listopada 2024, o 13:53

Zakazane życzenie - Jessica Khoury (•Sol•)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW PARANORMALNYCH I FANTASTYCZNYCH)

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Zakazane życzenie - Jessica Khoury (•Sol•)

Post przez •Sol• » 4 lipca 2018, o 16:37

Obrazek
Ona jest potężnym dżinnem. On złodziejem z ulicy. Połączyła ich pradawna magia. Kiedy Aladyn odnajduje magiczną lampę, Zahra zostaje przywrócona światu, którego nie widziała od pięciuset lat. Ludzie i dżinny pozostają w stanie wojny, więc aby przetrwać, musi ukrywać swą tożsamość. Przybierając różne kształty, będzie trwać przy swoim nowym panu aż do czasu, kiedy ten wypowie swoje trzy życzenia. Wszystko się komplikuje, gdy Nardukha, potężny król dżinnów, oferuje Zahrze szansę całkowitego uwolnienia od magii lampy. Uratowanie siebie oznacza jednak zdradzenie Aladyna – człowieka, w którym Zahra… zakochała się wbrew sobie.

Teraz musi podjąć dramatyczną decyzję: wybrać między wolnością a uczuciem – zakazanym, lecz silniejszym niż wszystko, co znała do tej pory. Skrywane przez stulecia tajemnice, baśniowy świat skrzący magią, niebezpieczeństwo i miłość wbrew wszelkim zasadom.

Bajkę o Aladynie zna chyba każdy. Disnejowska adaptacja to moja niemal rówieśniczka, jedynie dwa lata młodsza ode mnie, to jak nic ;)
Po Zakazane życzenie sięgnęłam przez natknięcie się na opinię w serwisie LC. Przeczytałam i zapaliła się lampka – MUSZĘ POZNAĆ.
No i poznałam ;)

Książka jest oparta na schemacie animowanej bajki, kilka rzeczy się powtarza, ale nie do końca dosłownie. Jest złodziej Aladyn, jest dżinn, księżniczka, zły wezyr i trzy życzenia. Tylko, że dżinn w wersji pani Khoury jest kobietą. A życzenia mają więcej reguł.
Jest też magia. Magia dżinnów, ale i magia klimatu orientalnego kraju. Opisów jest dużo, ale nie za dużo, jest ich akurat tyle byśmy mogli z łatwością przenieść się do świata Zakazanego życzenia.

Czym jest Zakazane życzenie? To okazuje się na finiszu, mogę jedynie powiedzieć, że istotność tego sformułowania jest tak duża, że wcale nie dziwię się tytułowi powieści ;)

A bohaterowie… Nie sposób nie lubić tych pozytywnych. Są ciekawie skonstruowani, przyjaźni i o wielkich sercach. Natomiast źli… No jest złol i jego niezbyt rozgarnięty przydupas, owszem ;)

Aladyn to nadal uroczy chłopak, zadziora o stu twarzach ale dzielnym i wiernym sercu. Komu je jednak oddał? Księżniczka jest, trochę wojownicza co prawda, ale jest. Więc czy jej?
A może Zahrze, potężnemu dżinnowi z lampy, który życzenia Aladyna spełnia nie do końca z samego obowiązku. Ma też jakiś swój interes w tym co robi, a cena tych knowań jest najwyższa.

Za losy Aladyna i Zahry tak na dobre zaczęłam trzymać kciuki od połowy. Do połowy jednak książka mi się ciągnęła. Czegoś brakło, nie umiem sprecyzować czego. Autorka ciągnęła opowieść, nadawała klimat i sens, ale jakby nie do końca wiedziała co ma się dziać. Na dodatek ta pierwsza część obejmuje kilka tygodni wydarzeń. Natomiast po połowie to zaledwie dwa dni. Zagęszcza się treść, akcja i intryga co czytelnika ma większe szanse wciągnąć.
Sama końcówka natomiast to jedna wielka bitwa, udało się jej wycisnąć ze mnie nawet łzę czy dwie ;)
W ogólnym rozrachunku jest to baśń o miłości, przyjaźni, wierności i walce dobra ze złem. Czyli tak jak Disney przykazał.

Książka poruszy struny w wielbicielach baśni na pewno. Jako powrót do dzieciństwa sprawdzi się świetnie, ale jeszcze lepiej jako lektura dla czytelnika troszkę młodszego. Nie całkiem małego, bo okrucieństwo i walki się przewijają ale nastolatek powinien być zadowolony. Ten starszy czytasz dla relaksu i oderwania też przeczyta z przyjemnością. Ale bardziej od połowy, zdecydowanie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 4 lipca 2018, o 17:55

Dzięki Sol :D

Chyba jednak nie dla mnie :P zwłaszcza, że jak jest czary mary to musi być fajny i porządny romans a sądząc po Twoim opisie pupy nie urywa ;)
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Post przez •Sol• » 4 lipca 2018, o 17:59

romans zaczyna się od połowy na dobrą sprawę. I to jak zawiązuje się też widzimy dopiero ze wspominków Zahry, bo ta pierwsza połowa to nie wiem na czym zlatuje.
Jak nie będziesz miała już co wziąć do weź to, ale nie namawiam Cię jakoś usilnie ;)

Gdyby cała książka była taka jak właśnie jej druga część to byłby to kawał świetnej lektury ;)

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 4 lipca 2018, o 18:03

To ja chyba wolę nadrobić Miszczukową :hyhy:
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 4 lipca 2018, o 18:05

Niby mam w domu, ale dziecię mi na razie zabrało, więc w sumie nie mam ;)

Post przez •Sol• » 4 lipca 2018, o 18:11

Ancymonku, dobra decyzja :D

Aralku, w tym wypadku obstawiam, że dziecię może być bardziej zadowolone od Ciebie ;)
chociaż ona też przetrzepała już trochę tego magicznego świata więc może być różnie ;)

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 4 lipca 2018, o 18:15

Zobaczymy, najwyżej rodzinnie zabiorę ją na wakacje i tam dopadnę ;) Sol, wiesz, że ja od czasu do czasu lubię tego typu książki :)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 lipca 2018, o 18:19

Czytałam to, zaraz jakoś po premierze i zbyt dużego na mnie wrażenia nie zrobiło. A dziś już nie pamiętam nawet o czym było ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez •Sol• » 4 lipca 2018, o 18:19

Wiesz, wakacyjnie ta książka ma większe szanse Ci podejść ;)
Na leniwo, na luzie i bez oczekiwań. Wygrać tym możesz sporo ;)

A intuicja i pewne słowa które padają na koniec, mówią mi, że drugi tom będzie pewnie o Sindbadzie :hyhy:

Duz, nie dziwię się ;)
Ja też pewnie zapomnę, chociaż klimat to miało atrakcyjny. Arabska noc jak malowana :mrgreen:

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 4 lipca 2018, o 18:46

Ale historia jest tu skończona? Nie będzie dalszego ciągu dalszego?

Post przez •Sol• » 4 lipca 2018, o 18:52

Historia tej pary tak ;) jest HEA ;)
Ale świat i drugoplanowych bohaterów jest tak dużo, że jak autorka będzie chciała to ma materiał na wiele kolejnych książek ;)

Powrót do Recenzje romansów paranormalnych i fantastycznych