Teraz jest 21 listopada 2024, o 15:21

Bang - E.K. Blair (Karina32)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW WSPÓŁCZESNYCH

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Bang - E.K. Blair (Karina32)

Post przez Karina32 » 19 czerwca 2018, o 14:24

Obrazek

Mówią, że ten, kto mści się na drugiej osobie, traci część swojej niewinności.
Ale ja nie jestem niewinna.
Już od dawna.
Zostałam okradziona z niewinności. Odebrano mi los, który był mi pisany. Duszę, z którą przyszłam na świat. Rubinowe serce osadzone w życiu pełnym nadziei i marzeń.
To wszystko odeszło.
Przepadło.
Nigdy nawet nie miałam wyboru.
Opłakuję tamto życie. Rozpaczam nad każdym „co by było, gdyby...”.
Ale z tym już koniec.
Jestem gotowa odebrać to, co zawsze mi się należało.
Jednak każdy plan ma jakiś słaby punkt. Czasem jest nim serce.

O mamo, co to jest za książka... Sama nie wiem, co o niej myśleć.
Z jednej strony jest bardzo dobrze napisana, wszyscy bohaterowie są wyraziści i nie ma jakichś niepotrzebnych dłużyzn. Ale z drugiej problemy z jakimi mamy w niej do czynienia są straszne i to zdecydowanie nie jest książka dla wszystkich.
Elizabeth/Nina w wieku pięciu lat właściwie straciła ojca - został aresztowany na 8 lat za nielegalny handel bronią. Ponieważ nie miała innej rodziny (nie wiadomo co się stało z matką), Elizabeth tułała się po różnych rodzinach zastępczych, aż w końcu trafiła do małżeństwa, które mieszkało w jakiejś prawie ruderze, wiele kilometrów od jej rodzinnego domu. W tym samym domu mieszkał już inny adoptowany chłopiec, Pike (kilka lat starszy od Elizabeth). Między dziećmi zawiązuje się silna więź, która z czasem doprowadza do dramatu. Niestety zastępcza rodzina nie jest do końca normalna - przybrana "mamusia" jest ślepa na to co się dzieje z dziećmi, a "tatuś" zgotuje obojgu prawdziwe piekło.
Spoiler:

A dzieci boją się o tym komukolwiek powiedzieć, aby nie zostać rozdzielonymi. A wszystkie te lata sprawiły, że seks dla Elizabeth jest czymś mechanicznym, jest środkiem do zdobycia czegoś. Ale stara się nie czerpać z niego żadnej przyjemności, brzydzi się tym, że mogłoby jej się to podobać.

W jej dorosłym życiu ważną rolę odgrywa trzech mężczyzn:
- Pike - jej ukochany brat, w którym zawsze miała oparcie i któremu bezgranicznie ufała; ale ich relacja jest chora i nienormalna;
- Bennett - jej mąż, przed którym gra kogoś całkiem innego; dla świata zewnętrznego to jej ukochany mąż; dla niej, to znienawidzony człowiek na którym chce się zemścić;
- Declan - który ma być pionkiem w jej grze z mężem i narzędziem zemsty.

Wszyscy, może oprócz Bennetta, mają za sobą jakieś straszne doświadczenia życiowe, a przez to w jakiś sposób spaczone patrzenie na świat. Każda z tych relacji jest nie do końca normalna i prawdziwa. W pewnej chwili Elizabeth chyba sama zaczyna się plątać już w sieci kłamstw, którą plecie dookoła siebie. Ale kiedy wydawać by się mogło, że wszystko wyjdzie na prostą i Elizabeth znajdzie prawdziwe uczucie, które pozwoli jej się uporać z traumatyczną przeszłością, autorka serwuje jej kolejne przeżycia.

Ciężka to książka. Pełna jest emocji (i to przeważnie nie tych pozytywnych), brudu i chorych zachowań. Ale z drugiej strony też nadziei, że może się udać.
Książka zdecydowanie nie dla wszystkich, ale jeśli ktoś się nie boi takich tematów, myślę, że warto. To pierwsza część z trylogii i myślę, że sięgnę po kolejne części, żeby dowiedzieć się, czy uda się Elizabeth otrząsnąć z dzieciństwa i chociaż trochę uwolnić się od tych demonów z przeszłości.

Dla mnie 7+-8/10.
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 19 czerwca 2018, o 17:20

Chyba już domyślam się, jakiego to rodzaju literatura.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 20 czerwca 2018, o 16:18

Karino w jakie literackie rejony Ty się zapuściłaś :P

Tak, ja też już domyślam się co to jest za książka. To jedna z tych które mnie ciekawią, po lekturze recenzji czuję się mocno zainteresowana, ale wiem, że nigdy nie sięgnę.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Karina32 » 20 czerwca 2018, o 22:06

Oj zapuściłam się gdzieś daleko. To jedna z takich pozycji, która raczej nie zostawi nikogo obojętnym. I trudno żeby się podobała, ale może zaciekawić i myślę że sięgnę po kolejne tomy żeby sprawdzić jak się skończy.

Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 21 czerwca 2018, o 11:14

Karina32 napisał(a):
Elizabeth tułała się po różnych rodzinach zastępczych, aż w końcu trafiła do małżeństwa, które mieszkało w jakiejś prawie ruderze, wiele kilometrów od jej rodzinnego domu. W tym samym domu mieszkał już inny adoptowany chłopiec, Pike (kilka lat starszy od Elizabeth). Między dziećmi zawiązuje się silna więź, która z czasem doprowadza do dramatu. Niestety zastępcza rodzina nie jest do końca normalna - przybrana "mamusia" jest ślepa na to co się dzieje z dziećmi, a "tatuś" zgotuje obojgu prawdziwe piekło.
Spoiler:

Zastanawiam się jak to możliwe, że para mieszkająca w takich warunkach dostała do opieki dziecko :?

Post przez Karina32 » 21 czerwca 2018, o 11:16

Mnie też to zastanowiło, ale cóż to tylko literacka fikcja, więc trzeba patrzeć przez palce :bezradny:

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 24 czerwca 2018, o 10:09

Znana jest mi ta książka, kiedyś dodałam ją sobie na GR do listy do przeczytania.
Jednak po recenzji Kariny wiem, że to nie dla mnie. Dzięki kochana za ostrzeżenie :padam:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 16 stycznia 2019, o 14:01

Boję się tej książki :smutny:

Post przez Karina32 » 16 stycznia 2019, o 14:37

Nie dziwię się, aleqsio.
Trochę jestem ciekawa kolejnego tomu, ale na razie nie wiem czy czytać :bezradny:

Post przez Księżycowa Kawa » 17 stycznia 2019, o 21:02

Dlaczego się wahasz?

aleqsia napisał(a):Zastanawiam się jak to możliwe, że para mieszkająca w takich warunkach dostała do opieki dziecko :?

Ja również. Jakby ci z opieki chcieli byle gdzie ich upchnąć i w ogóle.

Ta historia trochę się różni od tych dark, które czytałam – jest tu mniej romansu, niejako przez większość czasu tkwi we tle, dopiero na koniec wychodzi na pierwszy plan. Tak czy owak, na razie bohaterka i jej losy wydają się najważniejsze.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Karina32 » 18 stycznia 2019, o 08:51

Kawo - biorąc pod uwagę to jak się kończy pierwsza część, nie jestem pewna czy mam ochotę sięgać dalej. Może się w końcu skuszę hmmm

Post przez Księżycowa Kawa » 18 stycznia 2019, o 18:13

Dla mnie końcówka nie do końca pasuje i liczę na to, że dalsza część to wyprostuje jakoś. Może już najgorsze za nami...
Denis Diderot

*
*

Post przez Karina32 » 18 stycznia 2019, o 18:34

Może i masz rację, Kawo, że najgorsze już było hmmm

Post przez Księżycowa Kawa » 18 stycznia 2019, o 18:38

Byle tylko tego nie powiedzieć w złą godzinę...
Denis Diderot

*
*

Powrót do Recenzje romansów współczesnych