duzzza22 napisał(a):Janko, gratuluję.
Ewo, a podasz jakiś dokładniejszy przepis na ten sernik?
Sernik królewski
Ciasto kruche:
30 dag mąki,3 żółtka,25 dag margaryny,10 dag cukru pudru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,ew.łyżka śmietany
Zagnieść ciasto,podzielić na dwie części i rozwałkować na blachy.Jedną posmarować powidłem śliwkowym.piec na złoto,ostudzić
Ciasto serowe:
25 dag margaryny,8 jajek,1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego,1 szkl. cukru pudru(ja dałam 3/4 szkl i wystarczyło),1 budyń śmietankowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,ew.2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładko,dodawać ser.Dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia,dodać skórkę pomarańczową.Ubić pianę z białek,delikatnie wymieszać z utartą masa serową.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,piec w temp.ok. 180 stopni ok.50 minut.Gdy całkiem wystygnie ,wyciągnąć z blachy.
Masa budyniowa:
1/2 l mleka,1/2 szkl. cukru,2 cukry waniliowe,3 żółtka,po 1 kopiastej łyżkce mąki pszennej i ziemniaczanej,25 dag masła
odlać 1/2 szkl mąki,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym..W pozostałym mleku rozprowadzić mąki i żółtka,wlać na gotujące się mleko i mieszać aż budyń będzie gęsty.Ostudzić,utrzeć na puch razem z masłem.
Skladanie:
ciasto kruche z powidłęm
1/2 masy budyniowej
ciasto serowe
reszta masy budyniowej
ciasto kruche.
Wierzch polac polewą czekoladową
Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 12-16 godzin(w tym czasie zmiękną ciasta kruche)
Ja do ciasta serowego użyłam sera z biedronki(kupowane w wiadereczku kilogramowym,nie wymagające mielenia) i sprawdziło się bardzo dobrze.