Teraz jest 22 listopada 2024, o 14:25

Perfekcyjna Pani Domu: sprzątanie i renowacja

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 7 marca 2018, o 19:49

•Sol• napisał(a):Aralku jak będzie trzeba to postaram się kawałek rozebrać żeby pokazać konstrukcję ;)

Sol, dziękuję bardzo. Nie powiem od razu, że nie skorzystam z pomocy zdjęciowej, bo ci moi panowie to jakby dwie lewe ręce mieli, ewentualnie żadnej z nich ;)
Ale dałam im wyzwanie, zobaczymy.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 7 marca 2018, o 19:56

Kminek to ja potrafię wydlubac z chleba tak mnie brzydzi ;)
Wiec taka kiełbasa byłaby karą ;)

Aralku jak coś pisz ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 7 marca 2018, o 20:16

Ja w niej właśnie wtedy dłubałam. Dłubałam i dłubałam, i dłubałam, i pewnie nadal bym siedziała i dłubała, gdybym jej wtedy nie wyrzuciła.
Zmieniliśmy wtedy całkowicie sklep z polskimi wędlinami, tak bardzo się zraziłam.
Obrazek

Post przez •Sol• » 7 marca 2018, o 20:28

Nie dziwie się skoro więcej było do wydlubania niż do zjedzenia ;)

Post przez Janka » 7 marca 2018, o 22:15

Dziewczynki, mam pytanie z innej bajki: Jak można się pozbyć zapachu z pokrywki słoiczka, w którym już coś było, np. przecier pomidorowy?
Obrazek

Post przez Dorotka » 7 marca 2018, o 22:56

Janko - spróbuj nalać do słoiczka bardzo gorącej wody, dosyp kwasku cytrynowego, dobrze zakręć i odwróć słoik do góry nogami, tak żeby woda zakryła całe denko pokrywki i zostaw na kilka godzin [najlepiej na noc]. Jeśli rano nadal będzie "waniało", to powtórz tę czynność kilka razy - powinno pomóc.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Janka » 7 marca 2018, o 23:00

Ślicznie dziękuję, Dorotko. Nie mam kwasku, ale jutro kupię.
Próbowałam to samo zrobić z płynem do mycia naczyń, to nie pomogło.
Wiem też, że ocet zabija niechciane zapachy, ale nie powinno się go stosować w środku nakrętki.
Obrazek

Post przez Dorotka » 7 marca 2018, o 23:17

Nie dam głowy, że to podziała, ale jeśli kwasek nie pomoże, to spróbuj ją jeszcze porządnie wygotować.

Post przez Janka » 7 marca 2018, o 23:21

O, fajnie, Dorotko. Dziękuję. Będę próbować.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 9 marca 2018, o 20:56

może tez pomóc namoczenie w roztworze sody oczyszczonej,też dobrze wyłapuje zapachy...

Co do przyprawników to ja kupiłam słoiczki takie małe specjalne na przyprawy i w nich je przechowuję.Mam taką małą szafkę,która mąż zrobił mi na początku naszego małżeństwa,na górze jest półeczka a balustradką,pod spodem dwie szufladki,w których trzymam inne przyprawy.na dole ma jeszcze kołki,do zawieszania np.chochli
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Janka » 9 marca 2018, o 22:01

Dziękuję bardzo.

Pamiętam, Ewo, że już wspominałaś o tej szafce, ale czy wstawiałaś wtedy jej zdjęcie?
Może pokazałabyś ją nam teraz? Mnie bardzo ciekawi. Uwielbiam małe meble.
Obrazek

Post przez ewa.p » 9 marca 2018, o 22:43

jutro wrzucę,może wyraźniejsze zdjęcie będzie przy dziennym świetle...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Dorotka » 23 kwietnia 2018, o 16:17

Porady dotyczące sprzątania kuchni – 5 sprytnych sposobów

1. Bierz przykład z profesjonalistów - kiedy sprzątasz kuchnię, pracuj metodycznie – z góry na dół, od lewej do prawej, a zlewozmywak zostaw sobie na sam koniec. Wszystkie środki czystości zgromadź w jednym miejscu. Włóż je do wiaderka lub koszyka, który będziesz miała zawsze pod ręką. Dzięki temu nie musisz biegać po całym domu w poszukiwaniu odpowiedniego detergentu. Po każdym sprzątaniu uzupełnij zużyte produkty, tak by zawsze mieć pełen zestaw gotowy do pracy.

2. Oszukaj brud - szafki kuchenne przyciągają tłuszcz i kurz. Wyłóż je od góry gazetami lub specjalnym papierem, dzięki czemu nie będziesz musiała za każdym razem ich szorować. Kiedy uznasz, że są brudne, po prostu wyrzuć stare arkusze papieru i zastąp je nowymi. To samo możesz zrobić z lodówką. Wystarczy, że wyłożysz szklane półki papierowymi ręcznikami. W przypadku piekarnika wyłóż dolną blaszkę papierem do pieczenia, który będzie zbierał tłuszcz i zapobiegnie przypalaniu się sosów wyciekających podczas pieczenia potraw na wyższych poziomach.

3. Pokonaj tłuszcz… tłuszczem! - tłuste powierzchnie [takie jak np. okap] przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym olejem roślinnym lub oliwą z oliwek. Olej nie tylko usunie tłuszcz i sprawi, że stal nierdzewna będzie lśniąca, ale też stworzy swoistą barierę ochronną, dzięki której kolejne czyszczenie będzie o wiele łatwiejsze.

4. Sięgnij po cytrynę - wetrzyj sok z połowy cytryny i odrobinę soli gruboziarnistej w drewniane deski do krojenia, by je zdezynfekować i odświeżyć. Możesz też włożyć połówkę cytryny do lodówki, by nadać jej wnętrzu przyjemny zapach. Cytryna świetnie sprawdzi się też przy czyszczeniu mikrofalówki. Wystarczy, że włożysz do niej miseczkę z wodą z kilkoma plastrami cytryny i podgrzejesz. Zostaw naczynie w środku mikrofalówki na kilka minut, by para zrobiła swoje. Kiedy otworzysz drzwiczki, z łatwością usuniesz brud za pomocą ręcznika papierowego.

5. Pozwól zmywarce działać - po co męczyć się szorowaniem, kiedy zmywarka może wykonać tę pracę za Ciebie? Kratki kuchenne, filtr okapu, osłonki na palniki kuchenne, pokrywki koszy na śmieci, pojemniki na kompost, a nawet zmywaki do naczyń mogą być skutecznie czyszczone w zmywarce. Musisz mieć po prostu odpowiedni detergent! Kapsułki do zmywania to najlepszy wybór, ponieważ usuwają tłuszcz i nawet najbardziej uporczywe zabrudzenia, pozostawiając wszystko czyste i świeże.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 23 kwietnia 2018, o 20:28

A do umycia piekarnika można zastosować amoniak – wystarczy zostawić go w miseczce na noc, a potem można łatwiej umyć.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Janka » 30 kwietnia 2018, o 02:03

Na YouTube działa kanał o nazwie Ula Pedantula. Prowadzi go pani Urszula Chincz, znana z telewizji. Jak sama określa swój kanał, są tam "sprytne sposoby na dekorowanie, porządkowanie i urządzanie domu".
Obejrzałam jej kilka filmików. Miło mi się oglądało, bo ona ładnie mówi i ma fajne zwierzaczki. (Na dodatek filmiki są zrobione profesjonalnie, co jest przyjemną odmianą w stosunku do wielu innych kanałów.)
Jednak nie wszystkie jej rady wydają mi się idealne.
W jednym z filmików, w którym chodziło o sprzątanie łazienek, powiedziała, że gąbkę po umyciu muszli klozetowej należy uprać w pralce na 90 stopni i będzie jak nowa do następnego sprzątania. Nie podoba mi się ta rada ani trochę. Nie mówię o tym, że wydaje mi się to obrzydliwe, bo nie każdy się brzydzi. Najgorsze wydaje mi się to, że na upranie gąbki za dziesięć groszy zużyje się prądu i proszku do prania za wielokrotnie wyższą sumę, że o marnowaniu wody nie wspomnę. Ciągle się słyszy ostrzeżenia, że pranie bardziej niszczy środowisko naturalne niż śmieci, a ona namawia do prania w pralce głupiej gąbki.
No więc, tak się zastanawiam, czy może w Polsce pranie jest tańsze niż gąbka, a wody jest pod dostatkiem i wcale nie ma tego problemu, który ja w tym widzę.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 2 maja 2018, o 14:38

O rany, no cóż. Nie wyprałabym gąbki z łazienki. Już wolę ją wyrzucić. Ostatnio robię też tak z mokrymi ścierkami w kuchni, którymi przecieram blat i stół. Po upraniu i tak nie są już takie jak powinny więc je po prostu wywalam :red:

A co do wcześniejszych porad, to prawda zmywarka dobra rzecz. Sama wrzucam np. plastikowe suszarki na naczynia, które mam przy zlewie postawione. Po pewnym czasie się brudzą, a mi się ich jakoś nie chce myć :red: :P

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 3 maja 2018, o 04:36

Często spotykam rady, jak czyścić czajnik, czym go odkamieniać, a nigdy jeszcze nie spotkałam, co zrobić, by kamień wcale się nie wytworzył.
Mój własny sposób na zapobieganie jest bardzo prosty: za każdym razem, bezpośrednio po zagotowaniu wody, wylewam z niego wszystko do ostatniej kropelki. Dzięki tej metodzie nie zbiera mi się w nim zupełnie nic, żaden kamień ani nic innego. Metoda najlepiej się sprawdza, gdy nie robi się wyjątków.
Obrazek

Post przez •Sol• » 3 maja 2018, o 16:02

Dziewczynki, a sposób na mrówki znacie?
Melon nie dożera karmy i zawsze też narozwala, ile by się mu nie dało. No i mrówki stadnie na to lecą.
Spirytus działa doraźnie...

Post przez ewa.p » 3 maja 2018, o 19:39

ja na mrówki stosowałam jakis chemiczny srodek,nie pamiętam jak sie to nazywało,ale miało postać niebieskich kryształków,kupowałam w zwykłym sklepie ogrodniczym..Rozsypuje się to na drodze mrówek i pomaga po jakimś czasie

Post przez •Sol• » 4 maja 2018, o 13:08

czyli jednak chemia, domowe sposoby się nie sprawdzają ;)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 maja 2018, o 14:15

W sumie to się sprawdzają ;)
U mnie nie ma mrówek, bo zwalczyłam je piołunem. :twisted: Kilka lat wstecz miałam jakieś naloty mrówek. Czasami jeszcze się pojawią, ale wiem co na nie już zastosować. Piołun doradziła mi kiedyś moja starsza sąsiadka, babuleńka ponad 90-letnia, taka troszkę moja przyszywana babcia. ;) I to ona mi pierwszy zerwała i przyniosła jak dowiedziała się jaką masę mrówek miałam ;)

Zerwaną roślinę kładę w większych skupiskach mrówek i tam gdzie ich nie chcę. Po pewnym czasie się wynoszą. :wink: Wiem też, że robi się z piołunu napar i nim spryskuje, ale tego nie próbowałam, więc nie wiem jak jest skuteczne. Sam piołun daje jak najbardziej rade ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 7 czerwca 2018, o 18:47

Polecam wam te mleczko do czyszczenia mebli. Nie pozostawia smug i ładnie nabłyszcza .
Zapach miodzio :bigeyes:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 7 czerwca 2018, o 18:59

Janka napisał(a):Często spotykam rady, jak czyścić czajnik, czym go odkamieniać, a nigdy jeszcze nie spotkałam, co zrobić, by kamień wcale się nie wytworzył.
Mój własny sposób na zapobieganie jest bardzo prosty: za każdym razem, bezpośrednio po zagotowaniu wody, wylewam z niego wszystko do ostatniej kropelki. Dzięki tej metodzie nie zbiera mi się w nim zupełnie nic, żaden kamień ani nic innego. Metoda najlepiej się sprawdza, gdy nie robi się wyjątków.

Janko ja odkąd filtruję wodę przez BRITĘ, nie odkamieniałam czajnika. To będzie jakieś 1,5 roku. A wygląda jakby wczoraj kupiony.

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 11 września 2018, o 07:12

ja ostatnio kupuję ściereczki w rolce i zaraz po użyciu wyrzucam . Moze poza myciem podłogi (bo sa jednak małe) sprawdzają się i nie ma problemu czystości.
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 11 września 2018, o 07:44

Lucy napisał(a):Polecam wam te mleczko do czyszczenia mebli. Nie pozostawia smug i ładnie nabłyszcza .
Zapach miodzio :bigeyes:

Kupiłam je do biura i na naszych czarnych meblach niestety zostawia brzydkie ślady :bezradny:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja