Roma napisał(a):Pani Kursa w jednym ma rację. Autor, nawet debiutant, powinien posługiwać się poprawnym językiem polskim.
giovanna napisał(a):Romo, ale z drugiej strony od czego są redaktorzy w wydawnictwie? W takim razie nie powinni dopuścić takiej książki do druku, albo kazać autorce poprawić.
Nie zawsze są redaktorzy. Bywają wydawnictwa, które drukują wszystko jak leci. Zależy od autora, czy umówi się na wydanie tekstu poprzedzone redakcją i korektą, czy uważa, że pozjadał wszystkie rozumy.
Roma napisał(a):W normalnym wydawnictwie zawsze jest redakcja i korekta. Ale bardzo wiele zależy od tego jak solidny jest sam redaktor.
Dorotka napisał(a):
"Kryształowe serca" autorstwa Augusty Docher vel Beaty Majewskiej [tej od "Konkursu na żonę"] właśnie skończyłam czytać i cóż, nie bardzo wiem co napisać. Może zacznę od tego, że skusiła mnie okładka, no i opis mi się spodobał, a prezentuję się on tak:
"Fabiana jest studentką, zarabia jako fotomodelka. Gdy dostaje intratną propozycję kilkutygodniowej sesji zdjęciowej na Ukrainie, odrzuca ją bez namysłu, gdyż nie chce sama wyjeżdżać z kraju. Nie przypuszcza jednak, że jej życie już nie zależy od niej. Zostaje uprowadzona i uwięziona w luksusowej posiadłości na Lazurowym Wybrzeżu. Porywacz okazuje się kazachskim miliarderem, jednookim gangsterem. Dba, by dziewczynie niczego nie brakowało – niczego oprócz wolności i wiedzy dotyczącej powodów porwania i dalszych losów. Jednak ona jest uparta i nie zamierza się poddać. Powoli, stopniowo, skrawek po skrawku, zdobywa informacje, ale nie spodziewa się, że prawda okaże się tak groźna, nierzeczywista i wstrząsająca".
Ale w rzeczywistości ta historia jest delikatnie mówiąc od czapy i niby poprawnie napisana, ale.... dość naiwna, nierzeczywista i mało romantyczna. Cóż, jestem mocno zawiedziona, bo liczyłam na suuuuper romans, a dostałam takie nie do końca wiadomo co.
A na "Lubimy czytać" oczywiście mnóstwo pozytywnych opinii, ale muszę przyznać, że były też i niezbyt przychylne.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość