Teraz jest 22 listopada 2024, o 18:34

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 17 maja 2018, o 17:02

dziękuję :lovju:
Jeszcze przed wakacjami zamówię ;) Ale fajnie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 17 maja 2018, o 22:02

duzzza22 napisał(a):Janko, gratuluję. :cheer:

Ewo, a podasz jakiś dokładniejszy przepis na ten sernik?



Sernik królewski

Ciasto kruche:
30 dag mąki,3 żółtka,25 dag margaryny,10 dag cukru pudru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,ew.łyżka śmietany

Zagnieść ciasto,podzielić na dwie części i rozwałkować na blachy.Jedną posmarować powidłem śliwkowym.piec na złoto,ostudzić

Ciasto serowe:
25 dag margaryny,8 jajek,1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego,1 szkl. cukru pudru(ja dałam 3/4 szkl i wystarczyło),1 budyń śmietankowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,ew.2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładko,dodawać ser.Dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia,dodać skórkę pomarańczową.Ubić pianę z białek,delikatnie wymieszać z utartą masa serową.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,piec w temp.ok. 180 stopni ok.50 minut.Gdy całkiem wystygnie ,wyciągnąć z blachy.

Masa budyniowa:
1/2 l mleka,1/2 szkl. cukru,2 cukry waniliowe,3 żółtka,po 1 kopiastej łyżkce mąki pszennej i ziemniaczanej,25 dag masła

odlać 1/2 szkl mąki,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym..W pozostałym mleku rozprowadzić mąki i żółtka,wlać na gotujące się mleko i mieszać aż budyń będzie gęsty.Ostudzić,utrzeć na puch razem z masłem.

Skladanie:

ciasto kruche z powidłęm
1/2 masy budyniowej
ciasto serowe
reszta masy budyniowej
ciasto kruche.
Wierzch polac polewą czekoladową

Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 12-16 godzin(w tym czasie zmiękną ciasta kruche)
Ja do ciasta serowego użyłam sera z biedronki(kupowane w wiadereczku kilogramowym,nie wymagające mielenia) i sprawdziło się bardzo dobrze.
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 18 maja 2018, o 10:05

Dzięki kochana :padam:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 18 maja 2018, o 20:08

nie ma sprawy
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 maja 2018, o 10:05

Muffinki z czekoladą i bananami

suche:
4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kakao (opcjonalnie, ja nie dałam)
posiekana tabliczka czekolady
1 1/2 szklanki cukru
mokre:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki maślanki (w przepisie jest jogurt :))
6 jajek
5 średnich bananów
szklanka oleju

wymieszać najpierw osobno, potem przelać mokre do suchych. Mieszać widelcem.
Piec w 180 stopniach około 20-25 minut

Piekłam małe muffinki, takie na dwa kęsy, więc wyszło mi tego pewnie blisko setki :D
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 4786
Dołączył(a): 29 sierpnia 2017, o 08:25
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 23 maja 2018, o 12:12

Dzięki, Sol. Podzielę sobie to chyba na pół, bo po składnikach widać, że sporo wychodzi :hihi:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 maja 2018, o 12:15

podejrzewam że pierwotnie ten przepis był właśnie tak na pół, ale że ja idę zawsze w hurt to od razu powiększyłam :P
ale pewna nie jestem, bo mam go od lat ;)
da się łatwo podzielić ;)
daj potem znać czy miały wzięcie :hyhy:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 4786
Dołączył(a): 29 sierpnia 2017, o 08:25
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 23 maja 2018, o 12:17

Mój mąż nie je słodyczy, moje dzieci wolą kupne, więc pewnie zjem je sama :evillaugh:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 25 maja 2018, o 21:34

Sol zainteresowal mnie przepis na muffinki. Nigdy nie robiłam a ten wydaje sie idealny na sprobowanie. Mozesz podpowiedziec czy te banany to w kawalkach? Dodac po zmieszaniu skladnikow widelcem?

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 25 maja 2018, o 21:42

jest banalny ;)
banany rozgniotłam widelcem na papkę. Można zmiksować, ale mnie się nie chciało miksera myć :hyhy:
A dodajesz je do mokrych i potem przelewasz ze wszystkim do suchych.
Mieszam najpierw osobno mokre i suche (mąki nie przesiewam do muffinek), potem mokre do suchych i widelcem zabełtać żeby się jako tako połączyło. I już ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 26 maja 2018, o 19:41

Dzięki Sol :smile:
pochwalę się jak już zrobię

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 31 maja 2018, o 20:29

Sól muszę Ci podziękować za przepis jest banalnie prosty a babeczki wyszły przepyszne.
Zrobilam polowe porcji a i tak wyszlo 18 sztuk :evillaugh:
Czekolade dodałam gorzka, no i sypnelam trochę kakao, ale następnym razem zrobie bez.
Wstawię jeszcze zdjęcie, musze je tylko obrobic do odpowiedniego rozmiaru.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 31 maja 2018, o 20:34

Bardzo się ciesze ze smakują :smile:
i wcale nie trzeba żadnego kremu do nich prawda? ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 31 maja 2018, o 22:23

Nie trzeba :smile: na czubeczku ladnie popekaly i gdzieniedzie widac bylo slady czekolady.
Jeśli będziesz jeszcze miała jakiś przepis na babeczki to poproszę

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 1 czerwca 2018, o 17:45

Aleqsiu, przerobiłam tego sporo, ale takie żeby utkwiły w pamięci na lata mam jeszcze dwa. Tu pamiętam skąd więc się mogę posiłkować netem:
z imbirem i gruszkami: https://www.mojewypieki.com/przepis/muf ... -i-imbirem
z orzechami laskowymi (ze świeżymi naprawdę wymiatają) czekoladą i śliwkami: http://www.chillibite.pl/2010/08/mniamu ... olada.html

robiłam jeszcze kiedyś z orzechami włoskimi i wiśniami z nalewki, też szał :P baza do ciasta z przepisu na muffinki z gruszką i imbirem.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 1 czerwca 2018, o 21:23

Zapisałam oba, prędzej czy później wypróbuję (poczekam na sliweczki :P ) są bardzo nietuzinkowe, wiesz :smile: rzadko spotykalam z gruszka albo śliwka w skladzie
Ten drugi przepis z kolei wydaje się dobra wypadową do innych dodatkow w muffinie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 1 czerwca 2018, o 21:36

Super ;)
Mam nadzieje ze będą smakowały ;)

Z masłem w składzie są jeszcze smaczniejsze niż z olejem ;) i w sumie można kombinować na tych bazach a i tak coś zaskoczy.
gruszka imbir naprawdę się świetnie komponują :mrgreen:
a te orzechy czekolada śliwka to takie muffiny ekskluzywne :D
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 1 czerwca 2018, o 22:03

Milo pogadac ze znawca babeczek :P Może w pracy zablysne czymś innym niz tylko wariacjami sernika. Dobrze napisałaś ekskluzywne :smile: bo nawet kupnych nie widać z gruszką albo śliwka, same kakaowe, orzechowe czy serowe - to taki standard
A imbir dawałas w proszku czy świeży np. starty?

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 2 czerwca 2018, o 16:04

oj tam :P lubię piec :mrgreen:

jeszcze zaskakujące są te: http://www.chillibite.pl/2010/06/chilli ... ledne.html tylko urody to one nie mają :D

imbir w proszku dawałam ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3091
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 5 czerwca 2018, o 19:30

Nazwę powinny mieć po ang. brzydactwa :rotfl:
W cukierni po nie raczej bym się sięgnęła.
Ale skoro takie smaczne to tez zapisuje

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 6 czerwca 2018, o 19:48

https://kobietamag.pl/biszkopt-na-bialk ... nny-olson/

Zrobiłam biszkopt z białek z tego przepisu i średnio... Zmniejszyłam ilość cukru o połowę, a i tak było strasznie słodkie. :zalamka: I jakieś piankowe, a nie biszkoptowe :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 6 czerwca 2018, o 21:37

Ja tam zawsze korzystam z jednego sprawdzonego przepisu na biszkopt i nie ma takiej opcji, żeby nie wyszedł. I zawsze pięknie mi wyrasta i jest na tyle wysoki, że można go przekroić nawet na trzy blaty.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 czerwca 2018, o 18:49

Ja do tej pory nie robiłam biszkoptu z samych białek ;)
Jak masz jakiś dobry sprawdzony przepis własnie na taki biszkopt to bardzo bym prosiła o podrzucenie :prosi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 7 czerwca 2018, o 22:38

Miałam na myśli tradycyjny biszkopt, ale na białkach robiłam z tego przepisu:

Biszkopt na samych białkach -

7-8 białek (tak, żeby była ich pełna szklanka)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
aromat migdałowy, waniliowy lub cytrynowy

Białka ubić na sztywno, wciąż ubijając dodawać po trochu cukier, dodać przesianą mąkę z proszkiem, aromat i na końcu rozpuszczoną margarynę. Miksować chwilę, wylać do małej tortownicy (śr. 20 cm) i upiec.

Ale białka wykorzystuję też do takiego ciasta:

Szklankowe ciasto białkowe z makiem-

1 szkl. mąki
1 szkl. maku (suchego, nie mielonego)
1 szkl. białek
1 szkl. cukru
1/2 szkl. zimnego stopionego masła
1 łyżeczka proszku do piecz.
bakalie(orzechy, rodzynki, skórka)

Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać powoli do białek, wsypać mak, wlać masło, dodać bakalie, wymieszać. Piec w formie keksówce ok 50 minut.
Zalecana temperatura - 160 -180 stopni, w zależności od piekarnika.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 czerwca 2018, o 18:17

Dzięki kochana :padam:
Niestety jest masło i dla mnie one odpadają :(

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości