przez Janka » 6 maja 2018, o 01:45
Dokonałam ciekawego odkrycia. W aktualnej gazecie z polskim programem TV "Tele Świat Cyfrowy" nr 9, z 23 kwietnia, na stronie 83 w programie na środę, 9 maja, przy programie "Agent - Gwiazdy" odc.12 napisano: "W grze pozostało troje najlepszych strategów (...)" i dołączono zdjęcie, na którym są Michał, Karolina i Tomek. Dalej jest jeszcze czyjaś noga, więc ich wycięto z większego zdjęcia, ale zdjęcie musi być oficjalne, od producentów, bo gazeta w inny sposób nie mogła go uzyskać. Wydaje mi się, że to może oznaczać, że następna odpadnie Ilona, a kto jest agentem i kto wygra, dowiemy się dopiero w finale.
W internecie krążą przeróżne teorie spiskowe, np. taka, że wszystko w "Agencie" jest ustawką, a uczestnicy tylko grają swoje role. Pewne fakty rzeczywiście mogą tę teorię potwierdzać.
Też mam swoją teorię: że nie odpada osoba, która najsłabiej rozwiąże test, tylko osoba, której produkcja z jakiegoś powodu chce się pozbyć. Beniamina trzymano w programie tak długo, dopóki wnosił pewne urozmaicenie. Gdy zaczął siać za dużo zamętu i uczestnicy już nie mieli ochoty go tolerować, to się go natychmiast pozbyto z programu, żeby przez te kłótnie nie spadła oglądalność. Tak samo było potem z Ryszardem: dopóki był ciekawy, a jego zachowanie nie męczyło, to jego pozycja w programie była bardzo mocna, a jak tylko puściły mu nerwy, spalił pieniądze, zaczął opowiadać androny i postępować bardzo dziwnie, to od razu odpadł. Jeśli to rzeczywiście były decyzje organizatorów, to uważam, że były słuszne. Beniamin i Ryszard odpadli dokładnie w idealnym momencie, gdy ich obecność zaczynała być męcząca.
To że na początku odpadali najwięksi nudziarze też jest dowodem potwierdzającym tę teorię. Było widać, że niczego ciekawego dla widza nie wnoszą, to im podziękowano.
Tak samo fakt, że w jednym odcinku nikt nie odpadł. To mogło być dlatego, że wszyscy uczestnicy w tamtym momencie byli atrakcyjni i producentom było szkoda kogoś z nich odrzucić, skoro można było jeszcze trochę wykorzystać ich potencjał.