Teraz jest 22 listopada 2024, o 15:17

Literatura nieromansowa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 12 kwietnia 2018, o 18:09

I tak bywa. Tez mi tak się zdarza, choć nie ukrywam, że wolę zgodnie z kolejnością :)

Jej ostatni oddech - Robert Dugoni

Jakiś czas temu napisałam kilka słów o pierwszej części z udziałem Detektyw Tracy Crosswhite Grób mojej siostry. Nie ukrywam, że pozytywnych słów. Bardzo mi się podobała i tym bardziej byłam ciekawa kolejnej części jej losów. I muszę przyznać, że nie jestem zawiedziona. To za co tak chwaliłam część pierwszą, jest tutaj równie dobre, o ile nie lepsze w niektórych momentach.
Fantastycznie okazuje się, że ta część swój początek miała już w pierwszej części. Niektóre wydarzenia, fakty, dla czytelnika niewiele mówiące wtedy, teraz stały się jasne. To bardzo ładne połączenie i w sumie nieoczekiwane.
Jest zbrodnia, jest poszukiwanie przestępcy, jest napięcie i momenty kiedy nie do końca wiemy kto zawinił i gdzie leży prawda. Fantastyczna Tracy jako policjantka, jako szefowa grupy i jako partnerka poznanego w części pierwszej Dana. Fabuła ładnie pozapinana, rozwijająca się, pączkująca z jednaj sprawy w dwie kolejne.
Ja polecam z całego serca. No i autor nie zapomniał o sferze obyczajowej :)

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 12 kwietnia 2018, o 19:21

Mnie się Jej ostatni oddech bardziej podobał od Grobu, w czerwcu ma być trzecia część http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4846856/ ... -wisielcow

Post przez klarek » 12 kwietnia 2018, o 20:00

Właśnie dzisiaj zobaczyłam że będzie część trzecia. I już bardzo się cieszę :)
W ramach oczekiwania zamówiłam sobie inną powieść Dougoniego do przeczytania. Zobaczymy czy równie udana :)
Giovanno, ale podoba ci się ta literatura?

Post przez giovanna » 12 kwietnia 2018, o 20:07

To znaczy kryminały i thrillery? Bardzo lubię, tylko ostatnio dużo badziewia wydają i trzeba uważać, szczególnie z polskimi autorami, bo chyba moda na kryminały u nas nastała i dużo autorów pisze, czy umieją czy nie. A co Dugoniego zamówiłaś, Pana ławy przysięgłych? Daj potem znać czy dobra
Ostatnio edytowano 12 kwietnia 2018, o 20:08 przez giovanna, łącznie edytowano 1 raz

Post przez klarek » 12 kwietnia 2018, o 20:08

Oj, źle napisałam. Chodziło mi o książki Roberta Dugoni. To, że lubisz taką litaraturę wiem, i bardzo się z tego cieszę :)
Sorry ;)

Post przez giovanna » 12 kwietnia 2018, o 20:12

Podoba mi się tylko w pierwszej mnie denerwowały te retrospekcje (pisałam wcześniej o niej), jak dla mnie za dużo ich było, no i ta akcja troszkę za wolna była, a dwójkę już mi się lepiej czytało i pewnie Polanę wisielców kupię.

Post przez klarek » 12 kwietnia 2018, o 20:14

Tak, Pana ławy przysięgłych. Nic innego chyba nie ma. Widziałam, że seria o Tracy ma kilka tomów, więc może jeśli nadal będą wydawać, będzie co czytać ;)
Jest coraz więcej serii w których jestem na bieżąco i wypada mi tylko czekac na kolejne jak na zmiłowanie ;)

Post przez giovanna » 12 kwietnia 2018, o 20:16

O tak, chyba na następną o Maxie Wolfe Parsonsa też będziesz czekać? Mam nadzieję, że u nas wydadzą.

Post przez klarek » 12 kwietnia 2018, o 20:20

Oj, tak :) Ja też taką mam nadzieję.
Ale nie tylko na niego.
Czytam teraz nowego Cartera i zaczynam czekać na dalsze części.
Marsons Angela - przecież nie porzucą jej serii?
Chmielarz - mam Cienie w domu, więc za moment skończę, tyle, że nie wiem czy jest coś dalej czy to koniec serii. Niby epilog jest, ale nie wiem hmmm
Slaughter też jest oczekiwana ;)
Gerritsen podobnie :)
Pewnie coś jeszcze, ale musiałabym pomyśleć :)

Post przez giovanna » 12 kwietnia 2018, o 20:27

Nowego Cartera jeszcze nie czytałam, ale mam, co do Marsons to mam zła przeczucia, bo w sierpniu będzie dwa lata od wydania drugiej części,na Slaughter i Gerritsen też czekam
Co do Cieni: nie jest to podobno ostatnia część o Mortce, ale następna będzie dopiero gdzieś za dwa, trzy lata (słowa autora z facebooka). Chyba, że go wydawnictwo "przyciśnie" to może będzie wcześniej?

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 12 kwietnia 2018, o 21:18

Ale za to będzie Żmijowisko Chmielarza już 9 maja :-D

Post przez giovanna » 12 kwietnia 2018, o 21:25

Muszę powiedzieć, że troszkę się boję tej książki, może, że zbyt dużo emocji w niej będzie?

Post przez klarek » 12 kwietnia 2018, o 21:31

Żmijowisko to część tego drugiego cyklu?
A Koma Chmielarza? Czytałyście? Znacie?

Post przez giovanna » 12 kwietnia 2018, o 22:08

Żmijowisko to osobna książka. Komy nie czytałam, bo jakoś nie przepadam za Zyskowską, ale może kiedyś się skuszę. Nowy to chyba cykl gliwicki? To Wampir i Zombie, jeszcze chyba ma być trzecia.

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 13 kwietnia 2018, o 04:07

Przeczytałam dziwną książkę i będę musiała napisać o niej opinię. W dodatku jakoś tak mnie wystraszyła, że boję się iść spać :mur:

Obrazek

Post przez klarek » 13 kwietnia 2018, o 07:26

giovanna napisał(a):Żmijowisko to osobna książka. Komy nie czytałam, bo jakoś nie przepadam za Zyskowską, ale może kiedyś się skuszę. Nowy to chyba cykl gliwicki? To Wampir i Zombie, jeszcze chyba ma być trzecia.

Tak. Miałam na myśli cykl gliwicki. Ja Kome mam w domu i choć nie wiem kim jest Pani Zyskowska jakoś nie mogę się do tego zabrać. Próbowałam że dwa razy i coś mi nie pasuje hmmm

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 13 kwietnia 2018, o 12:05

Papaveryna napisał(a):Przeczytałam dziwną książkę i będę musiała napisać o niej opinię. W dodatku jakoś tak mnie wystraszyła, że boję się iść spać :mur:

Już mnie zaciekawiłaś :hihi:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez giovanna » 13 kwietnia 2018, o 13:20

Mnie też :hihi:
klarku Zyskowska - Ignaczak jakieś obyczajówki pisze, ale mnie nie podeszły http://lubimyczytac.pl/autor/45950/katarzyna-zyskowska

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 15 kwietnia 2018, o 14:04

Obrazek

Nie wiem czy czytujecie tego typu książki, książki reportaże, ale może kogoś zainteresuje.
W każdym bądź razie mamy tu zbitego różnych reportaży i uwaga niekoniecznie związanych z kobietami. Pierwszy jest o Villas, autorka rozmawia z jej synem i synową-mamy obraz kobiety, która odnosi sukces, ale w życiu prywatnym na każdym kroku mężczyźni próbują ją sobie podporządkować, stłamsić.
Drugi, chyba- bo nie pamiętam już dokładnej kolejności, jest reportaż dotyczący księdza pedofila, który dalej odprawia. Przerażająca historia. Nie mogłam po niej spać, bo kompletnie nie rozumiem jak można w taki sposób skrzywdzić dziecko, w tamtym momencie 12-letnią dziewczynkę. Tak ją skrzywdzić i tak zmarnować, zniszczyć jej życie. A do tego ta kanalia jest jeszcze na wolności :ohlala: Czasami zastanawiam się na jakim świecie my żyjemy....
Kolejny, a raczej jeden z reportaży, jest o żołnierkach, które musiały się mierzyć z molestowaniem przez podpułkownika i prokuratora wojskowego, wysoka pozycja tego pana zapewniała mu nietykalność. Do czasu... ale niestety wyszedł on obronna ręką i dalej żyje sobie jak pan.... W tym reportażu wiecie co mnie najbardziej ubodło, nawet nie chodzi o to, że ten pan został lekko potraktowany i wywinął się. Bardziej ubodło mnie postępowanie koleżanek żołnierek, które również przez owego pana były molestowane, ale jak przyszło co do czego, do zgłoszenia i walczenia o swoje to się wycofały i wręcz napiętnowały tą która nie poddała się naciskom, a walczyła z oprawcą. Kobiety kobietom w takiej sytuacji, straszne....
Ta książka to zbiór różnych reportaży, od spraw morderstw, pedofilii, molestowania po homoseksualizm i kościół. Nie jest tego wiele, bo książka krótka i dość rozłożona(duże akapity, czcionka, etc.), ale sądzę, że warto się z nią zapoznać. Samemu poznać sprawy poruszone przez Kopińską i wyrobić sobie o nich i o tym jak się te sprawy zakończyły opinię. Kopińska nie boi się mówić głośno o tych kontrowersyjnych sprawach, nie zamiata tego pod dywan tylko wykłada kawę na ławę. Nie daje się zastraszyć robi to co uważa za słuszne i próbuje zmienić świat. "Próbuje zmienić świat"-brzmi banalnie? Może, ale jej się to jednak czasami udaje. A to 'czasami' jest zawsze lepsze niż nic.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez klarek » 15 kwietnia 2018, o 18:57

Zastanawiałam się nawet nad tym. Po Polska odwraca oczy, ale jakoś tak nie byłam przekonana. Ale może faktycznie warto zajrzeć hmmm

Dziewczyny czytałyście Sarah Hilary? Zaczęłam w obcej skórze i mam mieszane uczucia hmmm

Post przez giovanna » 15 kwietnia 2018, o 22:02

Tak, jak na razie tylko W obcej skórze,
Spoiler:
muszę nadrobić zaległości w następnych.

Post przez klarek » 15 kwietnia 2018, o 22:30

Tak cała książka jest o przemocy. Dawno nie czytałam czegoś takiego. Silne to jest. Mocne. Wymieszane z przemocą w rodzinie bohaterki. W sumie ciężko się czyta. Również psychicznie.

Post przez giovanna » 15 kwietnia 2018, o 23:58

I z opisów następnych wynika, że też będzie dużo przemocy

Post przez klarek » 16 kwietnia 2018, o 21:13

W obcej skórze - Sarah Hilary.
To bardzo dobra i bardzo mocna książka. Skierowana do czytelnika radzącego sobie z okrucieństwem istot zwykle z nim nie kojarzonych. Kobiet. Jak na moje oko, napisana bardzo prawdziwie, z zachowaniem prawdopodobieństwa psychologicznego i emocjonalnego. Historia kobiet, choć nie tylko, wypaczonych przez życie, które chciał - nie chciał niosą to wypaczenie dalej. Ludzi, którzy godzą się na życie z nimi i ponoszą konsekwencje trwania w kulturze nie pozwalającej im na słabość.
Choć to nie typowy kryminał czy sensacja, czyta się znakomicie, choć nie ukrywam, że lekko poszatkowana narracja, może na początku wprowadzić trochę zamętu w głowie czytelnika.
Lekko obawiam się następnych części. Może dlatego, że bohaterowie Hilary wydają się być ludźmi chodzącymi między nami, czego np. nie można powiedzieć o psychopatach Cartera. Zdecydowanie mniejsza odległość do bohaterów Hilary sprawa, że i nasze emocje są inne, bardziej osadzone w nas, w konkretnej sytuacji, a nie takiej o jakiej czyta się w książkach sensacyjnych.
Poleciłabym ją, ale powiedziałabym ostrożnie ;)
Oczywiście, jest też spora szansa, że jako osoba pracująca również z podobnymi ludźmi odbieram tę historię bliżej, a w rzeczywistości wcale taka nie jest. Powiedziałabym, że najlepiej przekonać się osobiście i do tego bym zachęcała :)

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 16 kwietnia 2018, o 22:40

To chyba coś dla mnie :mysli:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...