Teraz jest 22 listopada 2024, o 15:42

Literatura nieromansowa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 24 marca 2018, o 20:41

I znowu Surogatka i Nieznajomy do kupienia :yes:

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 27 marca 2018, o 22:26

obczaił może już ktoś ? :mysli: będę mieć z wymiany http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4814309/fashion-victim
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 28 marca 2018, o 03:28

Też mnie to ciekawi. Miałam dostać od wydawnictwa, bo robili na Instagramie akcje z egzemplarzami recenzenckimi dla osób, które mają 1500 i więcej obserwatorów. Babka wzięła mój adres, minęło już ponad trzy tygodnie i ani widu, ani słychu.
Może uda mi się upolować w bibliotece, bo wiem, że mają.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 28 marca 2018, o 10:14

To tak samo jak u mnie, miałam dostać "coś" od wydawnictwa Sonia Draga i minęło cztery miesiące i nic, przypomniałam się raz na facebooku i więcej nie będę bo mi głupio.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 marca 2018, o 16:58

Przez was znowu porobiłam sobie troszkę rezerwacji w biblio :D A Nieznajomy Cobena to nowość czy jakieś wznowienie? :niepewny:

klarek napisał(a):Zaczynałam Wampira uzbrojona w uwagi, zachęty i obiekcje giovanny i basika. I w sumie dobrze, bo jakby nie patrzeć zagoniłyście mnie to tej książki.
Ło, losie. Ale tego się nie spodziewałam. Ja w sumie nie mam nic przeciwko antybohaterom. Niektórych z nich nawet lubię wbrew zdrowemu rozsądkowi. Ale tak mam. A tutaj? W sumie to mogłabym się zastanawiać, które z nich najmniej nielubię. Ale nawet przy takim nielubieniu sama historia jest dobrze skonstruowana, ciekawa. Kilka zwrotów akcji mnie zaskoczyło. Podłość ludzka, przypadek, który potrafi kierować naszym życiem przypomniały o sobie. Jak dla mnie całość pasuje do siebie. Nawet Dawid, którego nie znoszę. Lecz jakby nie patrzeć to on stanowi o tej historii.
Nie powiem, że nie jestem ciekawa drugiej części. Jestem. I nawet mam z biblioteki, ale chyba muszę złapać głębszy oddech. Może jakiś HQ lub romans historyczny postawią mnie na nogi.
W każdym razie bardzo dziękuję i polecam się na przyszłość :)

Chmielarz ostatnio na topie. Mam w domu Wampira, ale ma teraz mocne obawy :wink:

Lucy napisał(a):obczaił może już ktoś ? :mysli: będę mieć z wymiany http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4814309/fashion-victim

Czekam w kolejce w biblio na to. :D Blurb ciekawie brzmi.

A tak z innej bajki to dziwne klimaty mnie ostatnio ogarniają i do domu przytachałam coś z literatury faktu o gwałtach w amerykański miasteczku uniwersyteckim :facepalm: Byle mnie to tylko nie zabiło. :]

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lucy » 28 marca 2018, o 17:08

Te weź ,ja wcale nie lepsza :paluszki: wszędzie szukam tego http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4745023/ ... e-historie :evillaugh: ponoć to obrzydliwe ,ale coś mnie naszło :evillaugh:

Coben to nie jest wznowienie.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 28 marca 2018, o 17:20

Lucy, mam Trupią farmę. Mogę Ci pożyczyć.

giovanna napisał(a):To tak samo jak u mnie, miałam dostać "coś" od wydawnictwa Sonia Draga i minęło cztery miesiące i nic, przypomniałam się raz na facebooku i więcej nie będę bo mi głupio.

O matko, ale wiocha :zalamka:
Pocieszę Cię troszkę, że napisałam do Prószyńskiego o egzemplarz Kleypas ostatniej. Dostałam szybko odpowiedz i to pozytywną. Jutro miną cztery tygodnie od kontaktu. Książkę sobie w końcu kupiłam i już mam w domu...

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 marca 2018, o 17:46

Czytałam, takie złe to nie jest :evillaugh: Dasz radę :D A teraz jest podobno jakaś nowsza wersja tej książki :-D
O ta http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4820774/ ... e-sledztwa

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 4 kwietnia 2018, o 17:43

Przeczytałam polecanego Zakładnika Przemysława Borkowskiego i muszę przyznać, że to całkiem fajna książka. Bohaterowie są fajni, z problemami, ale tacy świetnie "sprzedają się" w sensacjach, historia niebanalna, dobrze poprowadzona. Przyznaję jednak, że w pewnym momencie ciągła gonitwa bohaterów mnie lekko zmęczyła. To ich szukanie po omacku trochę mnie przytłoczyło w pewnym momencie, ale jak złapałam oddech to potem poszło doskonale. Co fajne, to ponoć pierwszy tom z serii o przygodach Pana Psychologa czyli jest szansa na kolejne części. Ciekawią mnie one również w kontekście spraw prywatnych bohatera. A przyszłość? Co będzie z Karoliną?
Ja w każdym razie czekam na kolejną część :)

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 4 kwietnia 2018, o 19:55

Mnie Zakładnik bardzo się podobał....wielkie dzięki Lucy że napisałaś o autorze którego kompletnie nie znałam i książce którą warto przeczytać

Bardzo intrygująca i wciągająca powieść kryminalna.
Początek raczej nudny, ale później zaczyna się "jazda bez trzymanki".
Cała historia zaczęła się bardzo zwyczajnie. Dziennikarka Karolina i psycholog-terapeuta Zygmunt spotkali się przypadkowo w studio telewizyjnym. Niestety w niewłaściwym czasie i w niewłaściwym miejscu. Zostali zakładnikami szaleńca, który na ich oczach zabił z zimna krwią jednego z zakładników i po odczytaniu krótkiego oświadczenia popełnił samobójstwo na oczach widzów.
Karolina chce napiąć na ten temat reportaż i wciąga w to Zygmunta. Zaczynają prowadzić prywatne śledztwo starając się odkryć motyw postępowania mordercy.
I to doprowadza ich do wydarzeń sprzed 20 lat, gdy zaginęła młoda dziewczyna, której szczątki odnaleziono dopiero 18 lat później.
Prowadzone, prywatne śledztwo bardzo ich do siebie zbliża, aż czuć chemię miedzy nimi chociaż ich rozmowy są pełne ironii i kłótni.
Co mi się bardzo podobało to fakt, że śledztwo prawie w całości prowadziły prywatne osoby z małą pomocą policji. To właśnie Karolina i Zygmunt dzięki swojej intuicji i umiejętności kojarzenia faktów odkrywają kolejne mroczne zagadki z przeszłości. To ich rozmowy z różnymi ludźmi doprowadziły do odkrycia kto i dlaczego doprowadził do tragedii w studiu telewizyjnym.
Bardzo podobała mi się ta powieść i mogę ją polecić dla wszystkich lubiących dobry i ciekawy kryminał.
Akcja rozgrywa się w uroczych mazurskich okolicach, którym opisom autor też poświęcił dużo miejsca. Jest tu też miejsce na wątek psychologiczny i delikatny romans. Bohaterów też można polubić , chociaż Zygmunt po traumatycznych przeżyciach ma problemy z alkoholem. Mam nadzieje, że ta dwójka sympatycznych bohaterów znowu pojawi się na kartkach kolejnych powieści.

Post przez giovanna » 4 kwietnia 2018, o 20:05

Podobała mi się na początku, a potem jakoś mnie znudziły te same rzeczy co klarka i przeczytałam tak jakoś na siłę, zobaczę może druga część bardziej mi się spodoba.

Post przez Lucy » 4 kwietnia 2018, o 21:36

basik napisał(a):Mnie Zakładnik bardzo się podobał....wielkie dzięki Lucy że napisałaś o autorze którego kompletnie nie znałam i książce którą warto przeczytać

Cieszę się,że podobało się Tobie i klarkowi :cheer:

Post przez klarek » 4 kwietnia 2018, o 21:44

Lucy, myślę, że basik, giovanna i pewnie jeszcze kilka z nas i oczywiście ja, czekamy na dobre słowo, a potem się rzucamy na książkę ;)
Dzięki za polecenie :) I polecamy się na przyszłość ;)

Post przez Lucy » 4 kwietnia 2018, o 21:49

wzajemnie :*

Post przez giovanna » 4 kwietnia 2018, o 23:38

Ja ją czytałam dużo wcześniej, jakoś niedługo po premierze. A za polecanie też dziękuję :)

Post przez klarek » 5 kwietnia 2018, o 23:30

Ech, w nawale szybkich sensacji, kryminałów czy thrillerów czasami człowiek wpada na książkę taką. Taką, której wcale nie czyta się tak szybko. Która nie składa się w większości z dialogów. Która nie dość, że ma drugi plan, to i trzeci i dalszy też się zdarza. Który niby sensacyjna, ale z szacunkiem podchodzi do obyczaju. W której na równi pokazano nienawiść, zbrodnię, miłość i przyjaźń. Wielowątkową ze sporą ilością bohaterów, odmalowanych z szacunkiem dla nich i dla czytelnika. Z długo rozwijającą się akcją, nawet wolną, do czasu aby uderzyć znienacka i uderzyć czytelnika po głowie. Książka stara, niemal jak świat. I to widać w wielu aspektach. W moich bibliotekach niemal nie do dostania, bo jak twierdzi Pani od książek, dzisiaj już nie ma zapotrzebowania na takie historie, lepiej z Carterem zarwać noc ;) Obiecuję, że tutaj jedna noc nie wystarczy. Myślę, że ciekawa pozycja i godna polecenia, choćby aby zobaczyć jak to kiedyś pisano ;)
Wielkie wybawienie - Elizabeth George jeśli ktoś byłby zainteresowany. No chyba, że wszyscy znają, a ja tak sobie stukam bez sensu ;)

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 6 kwietnia 2018, o 00:07

Myślałam nawet, aby kiedyś Elizabeth George Ci polecić, ale ona jest u nas wydawana nie po kolei :smutny: "Krwawa zapłata" też jest dobra.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Lucy » 6 kwietnia 2018, o 00:56

Dawno ,może z 10 lat temu czytałam ''Szkoła Zbrodni''. Bardzo mi się wtedy ten szkolny klimat podobał.

Post przez giovanna » 6 kwietnia 2018, o 11:07

Coś kiedyś czytałam autorki, ale jakoś mnie nie zachwyciła, może właśnie dlatego, że "ciężko" się czyta jej książki, a ja raczej leniwa jestem :mysli:

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 6 kwietnia 2018, o 17:09

klarek napisał(a):Ech, w nawale szybkich sensacji, kryminałów czy thrillerów czasami człowiek wpada na książkę taką. Taką, której wcale nie czyta się tak szybko. Która nie składa się w większości z dialogów. Która nie dość, że ma drugi plan, to i trzeci i dalszy też się zdarza. Który niby sensacyjna, ale z szacunkiem podchodzi do obyczaju. W której na równi pokazano nienawiść, zbrodnię, miłość i przyjaźń. Wielowątkową ze sporą ilością bohaterów, odmalowanych z szacunkiem dla nich i dla czytelnika. Z długo rozwijającą się akcją, nawet wolną, do czasu aby uderzyć znienacka i uderzyć czytelnika po głowie. Książka stara, niemal jak świat. I to widać w wielu aspektach. W moich bibliotekach niemal nie do dostania, bo jak twierdzi Pani od książek, dzisiaj już nie ma zapotrzebowania na takie historie, lepiej z Carterem zarwać noc ;) Obiecuję, że tutaj jedna noc nie wystarczy. Myślę, że ciekawa pozycja i godna polecenia, choćby aby zobaczyć jak to kiedyś pisano ;)
Wielkie wybawienie - Elizabeth George jeśli ktoś byłby zainteresowany. No chyba, że wszyscy znają, a ja tak sobie stukam bez sensu ;)

Oj tak, dokładnie. Autorkę znam od ładnych paru lat, choć tego tytułu jeszcze nie czytałam. Elizabeth George odpowiednio buduje napięcie, wspaniale rozrysowuje psychologię postaci, przez co intryga jest wiarygodna i na długo zapada w pamięć. Poza tym daje do myślenia, a to w kryminałach cenię o wiele bardziej, niż akcja pędząca na łeb na szyję (choć czytuję i takie :wink: ).
Bardzo polecam Szkołę zbrodni.
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Post przez klarek » 6 kwietnia 2018, o 18:47

A nie mówiłam, że wszyscy znają, tylko nie ja ;)
Ale to dobrze, bo też wydaje mi się, że to książka warta przeczytania :)

giovanno, Hoag do najłatwiejszych tez nie należy, a podobała ci się :) Może to coś innego. Styl? Język?

Z tego co wyczytałam Szkoła zbrodni to część trzecia. Dzisiaj przyniosłam do domu część drugą - Krwawą zapłatę. Pewnie po niej zabiorę się za Szkołę, skoro ją polecacie :)
Tylko kurcze czemu u nas tak to wdają. W serii dziury jak w szwajcarskim serze. A z tego co wyczytałam w blurbach to bohatera życie nie będzie oszczędzało :(

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 6 kwietnia 2018, o 19:58

Krwawą zapłatę też bardzo dobrze wspominam, mimo, że czytałam o ile pamiętam w odwrotnej kolejności :mysli:
I faktycznie nie układa się inspektorowi w życiu prywatnym.
A co do pomijania przez wydawnictwa niektórych części przy wydawaniu, to naprawdę brak słów :mur:
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Post przez giovanna » 6 kwietnia 2018, o 20:02

Nie wiem klarku, muszę spróbować kiedyś jeszcze raz, bo może nastrój będę miała inny to i odbiór lektury też będzie inny. Rzeczywiście wydawane te książki od doopy strony i Sonia Draga chyba już zrezygnowała z wydawania autorki, bo ostatnią wydali pięć lat temu

Post przez klarek » 6 kwietnia 2018, o 21:12

O tyle szkoda, że z tego co się zorientowałam po części pierwszej to równie ważnym wątkiem jest tutaj obyczaj. Przyjaciele bohatera pojawiają się w kolejnych częściach, wszyscy są ze sobą powiązani przeszłością, niekoniecznie dobrą. Przyznam, że nie do końca rozumiem relacje miedz czwórką bohaterów, ale rozumiem, że albo tak ma być i już, albo w kolejnych częściach autorka powie coś więcej co, jak i dlaczego ;)

giovanno, mogłabyś spróbowac, bo jeśli teraz spodobałoby ci się, to miałabyś w zanadrzu kilka fajnych książek :)

Post przez Lucy » 6 kwietnia 2018, o 21:59

klarek napisał(a):Z tego co wyczytałam Szkoła zbrodni to część trzecia. Dzisiaj przyniosłam do domu część drugą - Krwawą zapłatę. Pewnie po niej zabiorę się za Szkołę, skoro ją polecacie :)
Tylko kurcze czemu u nas tak to wdają. W serii dziury jak w szwajcarskim serze. A z tego co wyczytałam w blurbach to bohatera życie nie będzie oszczędzało :(

ja to czytałam nawet nie wiedząc,że jest jakaś seria :wink:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...