Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:45

Adrienne Basso

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 20 września 2016, o 15:23

Aniołku, dałabym ci plusa za to wyjaśnienie :*

Widzę, że mam przeczytane 4 części, do tego nie po kolei :ermm:
Nie wiem dlaczego przerwałam, choć książki mam na półce... Może właśnie o to chodzi: gdy już są na półce jakoś ciężko po nie sięgnąć :roll:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 20 września 2016, o 15:39

Też nie czytałam jej książek po kolei, w ogóle je mało kojarzę. :bezradny: Pamiętam, że są lekkie, zabawne i w sumie tyle ;)
Mam też chyba wszystkie w domu więc może do nich wrócę.
Nocny Anioł napisał(a):Tak, postaram się to wyjaśnić.
W pierwszej części poznajemy Faith Linden, której najlepszą przyjaciółka jest Meredith Barrington najstarsza z rodziny , jest bohaterką części drugiej. Jej mężem jest Trevor Morely, a jego siostra Harriet Sainthill jest bohaterką części trzeciej. W części czwartej natomiast znów wracamy do rodzinny Barrington, a bohaterem tej części jest Jasper Barrington, starszy bat bliźniak Meredith Barrington. W kolejnej części mamy drugiego brata bliźniaka Jasona Barringtona, który bierze sobie za zonę Gwendolyn Ellingham. Natomiast siostra Gwendolin, Dorothea Ellingham, jest bohaterka kolejnej części. Jej mężem jest Carter Grayson którego najlepszy przyjaciel Sebastian Dodd, jest bohaterem ostatniej części.
Tak, to zdecydowanie jest seria. Mamy ciągłość czasu i miejsc. Bohaterowie jednej części, pojawiają się w kolejnych, wiadomo że można to przeczytać osobno, ale co to za radocha.

:padam: Czyli wszystko jasne, powinno być zaznaczone, że jest cyklem. W takim razie nic nie zmieniam, ślicznie dziękuję :padam:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 21 września 2016, o 08:43

♦Lilia♦ napisał(a):Aniołku, dałabym ci plusa za to wyjaśnienie :*

Widzę, że mam przeczytane 4 części, do tego nie po kolei :ermm:
Nie wiem dlaczego przerwałam, choć książki mam na półce... Może właśnie o to chodzi: gdy już są na półce jakoś ciężko po nie sięgnąć :roll:

co tam plusiki, przyjmuje całusy :*

Wiem o co chodzi, chce kupić bo chce przeczytać, kupię i ...a może potem przeczytam. I znów coś kupuję :red: Ale zachęcam do czytania, strasznie fajna gromada wariatów. :rotfl:
Ja akurat zadawałam w zagadkach i wzięło mnie na czytanie, poza tym szukam nowych egzemplarzy, bo stare wyczytałam.

duzzza22 napisał(a):Też nie czytałam jej książek po kolei, w ogóle je mało kojarzę. :bezradny: Pamiętam, że są lekkie, zabawne i w sumie tyle ;)
Mam też chyba wszystkie w domu więc może do nich wrócę.
Nocny Anioł napisał(a):Tak, postaram się to wyjaśnić.
W pierwszej części poznajemy Faith Linden, której najlepszą przyjaciółka jest Meredith Barrington najstarsza z rodziny , jest bohaterką części drugiej. Jej mężem jest Trevor Morely, a jego siostra Harriet Sainthill jest bohaterką części trzeciej. W części czwartej natomiast znów wracamy do rodzinny Barrington, a bohaterem tej części jest Jasper Barrington, starszy bat bliźniak Meredith Barrington. W kolejnej części mamy drugiego brata bliźniaka Jasona Barringtona, który bierze sobie za zonę Gwendolyn Ellingham. Natomiast siostra Gwendolin, Dorothea Ellingham, jest bohaterka kolejnej części. Jej mężem jest Carter Grayson którego najlepszy przyjaciel Sebastian Dodd, jest bohaterem ostatniej części.
Tak, to zdecydowanie jest seria. Mamy ciągłość czasu i miejsc. Bohaterowie jednej części, pojawiają się w kolejnych, wiadomo że można to przeczytać osobno, ale co to za radocha.

:padam: Czyli wszystko jasne, powinno być zaznaczone, że jest cyklem. W takim razie nic nie zmieniam, ślicznie dziękuję :padam:

Czytaj, czytaj :smile:
Ciesze się ze mogłam się przydać :smile:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Duzzz » 27 września 2016, o 22:25

Podlinkowałam Twój post z objaśnieniem do cyklu do tematu z cyklami do Basso. Może komuś się przyda :D Dobrze wiedzieć, że jednak warto trzymać kolejność.

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Nocny Anioł » 28 września 2016, o 08:19

Bardzo się cieszę, może kogoś nakieruję. :smile:
Warto się trzymać, tutaj ma to duże znaczenie.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 14 listopada 2016, o 18:18

Post przez Lilia ❀ » 3 grudnia 2016, o 19:55

Obrazek
Scottish Highlands, 1334: The McKenna clan flourishes under a family of warriors, fierce and righteous, faithful to their own until the last. But to produce an heir, the widowed eldest son must risk his heart again . . .

Lady Joan Armstrong Fraser was once the indulged and pampered daughter of a laird. But marriage to a brute changed her. When he sets her aside, she has only her wits and her beauty to protect herself and her child from the chaos of her former home. She will have to find another husband—a man whose strength is more than a weapon against the weak. A man she can trust . . . if such a man even breathes.

Sir Malcolm McKenna has known Lady Joan since her childhood, a spoiled princess as dangerous as she is lovely. But when she steps forward to protect him against a false accusation, he discovers a character stronger than he guessed—and an attraction he yearns to explore . . .

February 28, 2017

Post przez montgomerry » 3 grudnia 2016, o 21:09

okładka super jakby co ;)

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 3 grudnia 2016, o 21:11

No, kogoś mi ten Szkot przypomina

Post przez Duzzz » 3 grudnia 2016, o 21:11

Dla mnie okładka przerażająca :evillaugh:

Post przez giovanna » 3 grudnia 2016, o 21:12

Bo on ma takie groźne spojrzenie ;)

Post przez Duzzz » 3 grudnia 2016, o 21:12

Wręcz ma mord w oczach :evillaugh:

Post przez montgomerry » 3 grudnia 2016, o 22:20

pewnie o to chodziło :hahaha: ;)

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 3 grudnia 2016, o 22:55

Przede wszystkim to jest takie odmienne od tego, co oferuje nijaki Amber :lol:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Nocny Anioł » 4 grudnia 2016, o 08:25

o matko :heat: mdleje, niech mnie ktoś złapie
Obrazek

Post przez giovanna » 4 grudnia 2016, o 11:58

On po prostu myśli o Anglii

Post przez Duzzz » 4 grudnia 2016, o 13:14

A może o podboju swojej oblubienicy i niech nikt nie wchodzi mu w drogę, bo ona jest jego, tylko jego :evillaugh:

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 4 kwietnia 2018, o 18:28

Przeczytałam "Skazany na miłość", to było moje pierwsze spotkanie z autorką i jestem mega zadowolona.

Czytało się samo, było lekkostrawnie i muszę po coś tej autorki jeszcze sięgnąć.

Polecacie jeszcze jakieś tytuły? :P
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 4 kwietnia 2018, o 18:50

Ja właśnie czytam "Zuchwałą hrabinę" i początek jest taki sobie. Trochę sztucznie napisany. Może się rozkręci.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 4 kwietnia 2018, o 19:11

Bo Zuchwała hrabina jest taka sobie.
Cały cykl Poślubić wicehrabiego jest fajny. :D
Ostatnio edytowano 4 kwietnia 2018, o 19:44 przez LiaMort, łącznie edytowano 1 raz
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez giovanna » 4 kwietnia 2018, o 19:36

Zgadzam się Lio Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 4 kwietnia 2018, o 23:19

Dzięki dziewczyny, to będę celować raczej w książki z tego cyklu :D
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Post przez Lilia ❀ » 16 czerwca 2019, o 14:05

Obrazek
When a young lady sacrifices her reputation to save a viscount, it’s the beginning of an extraordinary adventure in Adrienne Basso’s captivating Regency tale . . .

Jon Burwell, Viscount Kendall, knows what the gossips say about him. They claim he’s been a dejected, half-mad recluse ever since he was jilted at the altar. The simple truth is that Jon has thrown all the passion he once had for his fiancée into his latest mechanical invention. But his single-minded existence has lately been shattered by repeated encounters with Miss Emma Ellingham, his neighbor’s intriguing sister-in-law . . .

Painting and sketching have been Emma’s consolation since her own secret heartbreak. When she stumbles upon the viscount’s workshop, his machine revives her artistic imagination. The gentleman himself is even more fascinating—and deeply seductive. When Jon is accused of a crime, Emma risks her good name for his sake. But though the threat of scandal compels them to wed, only courage can overcome their pasts, and allow desire to transform into love . . .

March 31, 2020

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 27 lipca 2020, o 09:20

Adrienne Basso "Poślubić wicehrabiego"

Panna Faith Linden jest w tarapatach, odkąd zmarły niedawno ojciec zostawił w testamencie dziwny zapis, w myśl którego dziewczyna aby uzyskać dostęp do spadku, musi poślubić wicehrabiego Dewhursta. Obecnie tytuł ten dzierży brat jej tragicznie zmarłego narzeczonego – lekkoduch – Griffin Sainthil. Przyzwyczajony do swobody mężczyzna wcale nie chce wybawić Faith z kłopotów więc rezolutna kobieta bierze sprawy we własne ręce.

Jest to dla mnie powtórka, bo już kiedyś czytałam tę książkę. Zupełnie jej nie pamiętałam, co jest sygnałem, że powieść nie należy do tych fascynujących, które zapadają w pamięć na długo. Niemniej, czytało się ją sprawnie, szybko i z przyjemnością.

Akcja nie jest zbyt szybka, a fabuła nie porywa, jest to spokojny i relaksujący romans historyczny, w sam raz na kilka wieczorów. Nie ma w tej książce żadnych wielkich wzruszeń, dramatów ani spektakularnych przygód. Nastrój książki nie jest ani zbyt humorystyczny (choć jest kilka zabawnych momentów), ani zbyt ponury. Taki spokojny i wyważony. W zasadzie niewiele zaskakuje w tej historii.

Największą zaletą tej powieści jest bohaterka. To silna kobieta, która wie, czego chce i nie waha się po to sięgnąć. Sama stwarza sobie możliwości, nie boi się konsekwencji i podjęcia ryzyka. Ma plan na życie i wewnętrzną siłę. Przyćmiewa pozostałych bohaterów, choć Gryffin też jest niczego sobie. Od razu polubiłam Faith, a z Gryffinem zeszło mi dłużej, głównie dlatego, że był nijaki w porównaniu z nią. Pozostałe postacie też w zasadzie niczym się nie wyróżniają, może poza oszałamiającą Meredith i zrzędliwą Harriet.

Ogólne wrażenie ciepła i spokoju dominuje w tej powieści. Nie jest to książka, którą łatwo zrecenzować, bo jest zbyt przeźroczysta i za mało wyrazista. W porównaniu z pierwszym wrażeniem, sprzed kilku lat, raczej się nie broni. Nie mogę jednak stwierdzić, że to zła powieść albo stracony czas. Jest to całkiem zgrabnie napisany romans, który może się podobać ale też nie zostawia po sobie wrażenia czegoś wyjątkowego, dlatego moja ocena to 7/10.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 27 lipca 2020, o 18:51

Książki Adrienne Basso jakoś nie zapadają w pamięci.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do B