Dobrze jednak skonfrontować sentymentalną pamięć z danymi. Okaże się wówczas, że nieczytane definiowane jako fakt, że czytelnictwo książek jest praktyką uznawaną przez mniej niż połowę społeczeństwa, to dla Polski i Polaków stan endemiczny. Więcej niż połowa nie czytała w latach 60., 70. i na progu 80., co pozwala na konkluzję: „W świetle naszych badań czytelnictwo książek należało w piętnastoleciu 1965-1980 do najsłabiej rozwijających się dziedzin kulturalnego uczestnictwa”.
W drugiej połowie lat 70. nadszedł kryzys i spadła liczba wydawanych książek, zmniejszyła się także liczba widzów w kinach, teatrach i muzeach.
Ciekawa jest synteza podsumowująca powody braku rozwoju czytelnictwa:
1. Konkurencja innych praktyk kulturowych, zwłaszcza telewizji
2. Spadek liczby tytułów i wielkości nakładów, zmniejszenie liczby bibliotek
3. Brak pozytywnego snobizmu na czytanie książek i słabość systemu edukacyjnego w stymulowaniu i utrwalaniu nawyków kulturowych, w tym czytelnictwa
4. Kryzys ekonomiczny.
Na koniec obserwowana na przełomie lat 70. i 80 przemiana gustów czytelniczych: zanika zainteresowanie beletrystyką na rzecz biografii, literatury faktu, pamiętników, książek historycznych.
Okaże się wówczas, że Polacy po ekscesie zainteresowania książkami na przełomie lat 90. i początku stulecia wrócili do stabilnej, ponadustrojowej normy nieczytania książek. Najwyraźniej stabilna praktyka nieczytania, łącząca polskie pokolenia, jest podstawą trwałości polskiej kultury, niezależnie od tego, jak bardzo by na to pomstowali polscy inteligenci bibliofile.
Zagadnieniem polskiego czytelnictwa książek jest nie tylko ich nieczytanie. Spośród tych, którzy wbrew normie marnego trudu czytania się podejmują, upowszechnia się zanik zdolności rozpoznawania ironii, metafory i innych form komunikowania bardziej złożonych niż dosłowność.
Janka napisał(a):Jeśli znajdziesz thriller, w którym akcja będzie się działa w egzotycznym miejscu bardzo realistycznie opisanym, a szczegóły pracy głównego bohatera będą brzmiały wiarygodnie, to będzie znaczyło, że to może być ten.
•Sol• napisał(a):Janko Ty to tak lubisz tajemniczo
do tej pory mi siedzi w głowie ta książka o której pisałaś żei nie mogę wpaść na żaden tropSpoiler:
Janka napisał(a):Jeśli znajdziesz thriller, w którym akcja będzie się działa w egzotycznym miejscu bardzo realistycznie opisanym, a szczegóły pracy głównego bohatera będą brzmiały wiarygodnie, to będzie znaczyło, że to może być ten.
duzzza22 napisał(a):•Sol• napisał(a):Janko Ty to tak lubisz tajemniczo
do tej pory mi siedzi w głowie ta książka o której pisałaś żei nie mogę wpaść na żaden tropSpoiler:
Hmmm a może to...Spoiler:
Janka napisał(a):Duzz, w obu przypadkach to nie są ci panowie, których miałam na myśli, co nie znaczy, że również do nich to samo nie mogłoby pasować.
Janka napisał(a):To jest sytuacja bez wyjścia, bo jak Ci powiem, o jaką książkę chodzi, to nie będzie Cię mogła zaskoczyć na końcu.
Powrót do Wiadomości i publicystyka
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości