przez ewa.p » 18 marca 2018, o 17:22
ten przepis dostałam od koleżanki i wypróbowałam wczoraj.Pyszny,choć trochę kaloryczny
Szarlotka z bezą
ciasto krucze:
2 i 1/2 szkl mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 szkl cukru,5 żółtek,1 margaryna(25 dag)
Zagnieść ciasto,upiec dwa placki.
Beza:
5 białek 1 cukier waniliowy,1 i 1/2 szkl cukru.
Ubic piane,utrwalić cukrem.Piec na papierze do pieczenia 45-60 minut w temp.150 stopni Celcjusza
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek,1 galaretka cytrynowa,cukier do smaku
Jabłka obrać,zetrzeć na grubych oczkach tarki,podsmażyć z cukrem,aż jabłka zaczna się rozpadać,wsypać proszek z galaretki i smażyć jeszcze chwilę.
Wylać na jedno ciasto kruche,przykryc drugim,ostudzić
Bita śmietana:
200 ml śmietanki 30 %,2 łyżki cukru pudru,2 śmietan-fixy
Ochłodzona śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami
Układanie
placek kruchy
masa jabłkowa
drugi placek
bita śmietana
beza
________________***________________
Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.