Teraz jest 26 listopada 2024, o 16:01

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 31 marca 2009, o 13:10

Albo z kurczaka wędzonego - ze świeżym ogórkiem, kukurydzą albo fasolą czerwoną z puszki, jak kto woli, serem żółtym, ryżem lub kuskusem, można też dać paprykę i w sumie to co tam smakuje, posolić , popieprzyć, wymieszać z majonezem. Pychota Obrazek

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 31 marca 2009, o 13:29

Jeśli sałatka jest z majonezem to zazwyczaj jej próbuję... Moja ciocia robi takie świene danie, sałata/kapusta w tym jest, mięsko drobiowe usmażone w kwawłkach, chyba pomidory i jakiś sos, wszytko ułożone warstwami w przezroczystym naczyniu, na wierzchu chyba majonez, spytam się o dokładny przepis...

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 31 marca 2009, o 15:02

a nie gyros? tylko tam nie ma pomidorów....

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 31 marca 2009, o 15:27

U mnie sałatka warzywna i gyros. Mniam Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21066
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 31 marca 2009, o 16:04

Uwielbiam tę sałatkę. Prosta w przygotowaniu i smaczna:



<span style="font-weight: bold">sałatka buraczkowa:</span>



1 słoik litrowy buraczków marynowanych

1 słoik litrowy ogórków na occie

8 jaj

2 cebule

majonez

pół puszki groszku zielonego

sól

pieprz



Buraczki i ogórki zetrzeć na grube wiórka i lekko odcisnąć. Cebulę drobno posiekać, lekko sparzyć i też delikatnie odcisnąć, tak, żeby nie była za sucha, ani za mokra. Dodać posiekane drobno jajka, groszek, majonez, oraz sól i pieprz do smaku.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 31 marca 2009, o 16:08

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Schab w miodzie </span>



Tradycyjny polski schab przyrządzony w nietradycyjny sposób według przepisu pani Bożeny Dykiel. Porcja: 316 kcal Przygotowanie: 50 minut Na 4 porcje



* 4 plastry o grubości 1 cm niezbyt mocno przerośniętego schabu karkowego (całość ok. 400 g)

* kilka ząbków czosnku

* płynny miód

* 200 ml keczupu



Płaty mięsa wytrzeć skropioną octem ściereczką, rozłożyć na desce, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem (nie dodawać innych przypraw i nie solić!). Potem mięso ułożyć na arkuszu folii aluminiowej i obficie posmarować miodem. Folię szczelnie zawinąć i włożyć pakunek na kilka godzin do lodówki).

Na godzinę przed podaniem plastry mięsa rozłożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 30–35 minut. Od czasu do czasu mięso polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Gdy będzie miękkie, zalać keczupem.

Powstały sos wymieszać i znów wstawić razem z mięsem mniej więcej na 5 minut do piekarnika. Podawać z makaronem wstążki lub kładzionymi kluskami.

Obrazek

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 31 marca 2009, o 17:22

Tylko ten keczup mi nie pasuje...

Ale może spróbuję na sinne składniki juz mam...

Avatar użytkownika
 
Posty: 21066
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 31 marca 2009, o 17:31

Przyznam szczerze, że ten miód mnie zaciekawił. Muszę to kiedyś wypróbować.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 31 marca 2009, o 18:33

dlaczego? wyjdzie sos słodko-kwaśny Obrazek

 

Post przez Jesc » 31 marca 2009, o 18:49

Obrazek



Orzechy pieczone w polewie:

rozpuscic na patelni maslo,dodac miod, wymieszac, wsypac orzechy, wymieszac tak,zeby wszystkie byly "otoczone" maslem i midem, przesypac na pergamin i zapiec w piekarniku 15 min w niskiej temperaturze.

Mozna tez nie zapiekac a tylko podsmazyc na patelni, przesypac na pergamin i poczekac az ostygna.



Najlepsze sa do tego orzechy "Pecans" ale mozna i inne tak zrobic.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 31 marca 2009, o 21:18

sprobujcie schab w miodzie i sezamie - odlot ObrazekObrazekObrazek znaczy sie kotlet w takiej panierce Obrazek

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 1 kwietnia 2009, o 14:09

Orzechy... Jak ja je lubię. Niestety jestem na nie uczulona, rok temu nieźle sobie dogodziłam. Chodziła sparszywiała przez prawie miesiąc...

Co do sezamu, moja ciocia robi skrzydełka w sezamie, bardzo dobre, więc ten schab też na pewno pysznie wychodzi...

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 2 kwietnia 2009, o 14:13

sałatka 1



sałata, ogórek zielony, pomidor, kukurydza w puszcze, kiełki soi w puszcze, ser feta, prażone pestki słonecznika, zalać sosem francuskim z papierka





sałatka 2



liście szpinaku surowe, ser feta ten w kartoniku favita, pomidory suszone (dobre muszą być, sprawdzone)

i podsmażone na patelni pestki ze słonecznika i dodać,

wszystko mieszać i polać troche tym olejem z pomidorów

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 2 kwietnia 2009, o 16:46

dziękuję Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 7 kwietnia 2009, o 16:58

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Pasztet drobiowy z pistacjami </span>



Pasztet to wyzwanie (głównie ze względu na długi czas przygotowania), ale warto je podjąć, bo po dobrym pasztecie poznaje się mistrza!



SKŁADNIKI:

● 3 suszone grzyby

● kurczak (1,8 kg)

● 3 marchewki

● 2 pietruszki

● ziele angielskie

● 10 dag pistacji

● łyżka masła

● 2 cebule

● 1/2 kg wątróbek drobiowych

● 4 jajka

● 100 ml smietany

● sól

● pieprz

● gałka muszkatołowa



Grzyby namocz na 2–3 godz. Kurczaka, grzyby, marchewki i pietruszki oraz ziele zalej niewielką ilością wody, duś do miękkości. Z kurczaka usuń kości. Pistacje pogotuj kilka minut. Na maśle zeszklij posiekane cebule, dodaj pokrojone wątróbki, podsmaż razem. Kurczaka, wątróbkę z cebulą, warzywa i pistacje zmiel dwukrotnie, wbij jajka, dodaj śmietanę, przypraw. Wyrób masę, przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Piecz 50 min w temp. 190°C.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3014
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Post przez nana_rlbi » 7 kwietnia 2009, o 19:56

<span style="font-weight: bold">Pasta z avokado</span>



Nie za wiele można tu napisać Obrazek



Dojrzałe avokado, ale nie za miękkie obrać ze skórki (przy takim w sam raz, skórka prawie sama odchodzi przy obieraniu). Wyjąć pestkę, a miąższ zgnieść widelcem doprawiając solą i pieprzem do smaku, oraz ząbkiem czosnku (z czosnkiem trzeba uważać, żeby za ostre nie wyszło Obrazek ). Można również, jak kto lubi innymi przyprawami doprawiać, według gustu.

Ja robię jak powyżej i tak smaruję na chleb...lecker Obrazek





Zapomniałam dodać, że pasta zostawiona na świeżym powietrzu ciemneje. Dlatego najlepiej przy przechowywaniu resztek pasty przykrywać pojemniczek lub miseczkę folią Obrazek .

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 7 kwietnia 2009, o 22:04

Mistrzem nie jestem, ale pasztet pokażę siostrze, uwielbia pistacje...

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 8 kwietnia 2009, o 00:14

DZIĘKI ZA PASTĘ Z AWOKADO Obrazek



A z tego co wiem, to jak włożysz pestkę z awokado do pasty to nie będzie ciemnieć....takie oszukiwanie owocowe Obrazek

 

Post przez Jesc » 8 kwietnia 2009, o 18:52

Dojrzale avocado nalezy pogniesc widelcem, dodac drobniutko pokrojona cebulke, pokrojony w kostke pomidor, doprawic sola,pieprzem, dodac troche soku z cytryny.

Jest to stary, tradycyjny przepis na meksykanskie quacomolie

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 8 kwietnia 2009, o 19:04

Sałatka z ryżu

2 torebki ryżu

1 filet z kurczaka

8 jajek

5-6 marchewek

2 puszki kukurydzy

duży majonez

sól,pieprz



jajka ugotować na twardo,mięso i marchew ugotować,ostudzić,pokroić,ryż ugotować w woreczkach ,kukurydzę odcedzić,wymieszać,doprawić

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 8 kwietnia 2009, o 21:03

Nie mam tylko kukurydzy, moze jeszcze jutro kupię...

 

Post przez Justyna » 9 kwietnia 2009, o 17:41

Sałatka z Tortellini

torebka makaronu Tortellini

puszka kukurydzy

2-3 pomidory

1-2 ogórka zielonego

1 papryka(czerwona lub zielona)

szczypiorek

majonez



makaron ugotować jak jest na opakowaniu. Paprykę obrane pomidory i ogórki pokroić w kostkę, odsączyć kukurydzę,wymieszać z majonezem, doprawić

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 10 kwietnia 2009, o 12:14

zrobiłam: dałam 1/4 szkl soli - i tak jest dość słone, gotowałam dłużej (tzn nie 2 razy a w sumie chyba 4 bo wciąż była szynka twarda), w końcu pokroiłam szynkę na 4 kawałki i już tylko się zaparzała...

ale w smaku - super zwłaszcza z musztardą chrzanową Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13120
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 kwietnia 2009, o 13:37

O kurczę, Obrazek szkoda. :? Ja za to przedwczoraj "schrzaniłam" karkóweczkę. W smaku paluszki lizać, ale nijak pokroić się w równie plastry nie chciała. Po prostu rozpadała się na wiórki pod nożem. Chyba za długo przetrzymałam ją w piekarniku. Ech, szkoda gadać.... :roll:

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 10 kwietnia 2009, o 14:05

Mięsko wypróbuję po powrocie z Olsztyna (albo, jeśli nie pojadę, to juz we wtorek)...

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości