Teraz jest 22 listopada 2024, o 18:57

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 3 marca 2018, o 17:36

Maliny mrożone czy świeże?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 marca 2018, o 17:43

U mnie były mrożone. Dałam całe takie opakowanie...
Obrazek

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 marca 2018, o 18:27

noooo ja też chcę kawałek tego z malinami :mrgreen:
miałam na to drożdżowe melodię ale chyba mi się melodia zmienia :hihi:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 3 marca 2018, o 21:14

Rozmrażałaś te maliny?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 marca 2018, o 22:42

Nie. Wyjęłam jak zaczęłam robić piankę. Soku nie puściły. Może lekko 'szron' z nich zszedł. Te Hortexa były ładne, nie rozwalone, całe maliny.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 4 marca 2018, o 03:35

duzzza22 napisał(a):A to moje ciasta :P

Duzz, wyglądają prześlicznie.
Seromakowiec jest tak gładziutki, że chyba będą Ci zazdrościć fachowcy.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 marca 2018, o 09:49

Dzięki kochana :*

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 marca 2018, o 16:21

Lilio, i jak zrobiłyście?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 9 marca 2018, o 12:57

Nie, bo jest post i mama ciast nie piecze ;)
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 marca 2018, o 13:49

o matko, nie wytrzymałabym ;)

u nas dziś albo jutro drożdżowe ze śliwkami i kruszonką będzie :smile:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 12 marca 2018, o 16:25

Duzz ale pyszności :drool:
chapsnęłam przepis na malinowca :mrgreen:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 18 marca 2018, o 17:22

ten przepis dostałam od koleżanki i wypróbowałam wczoraj.Pyszny,choć trochę kaloryczny

Szarlotka z bezą

ciasto krucze:
2 i 1/2 szkl mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 szkl cukru,5 żółtek,1 margaryna(25 dag)
Zagnieść ciasto,upiec dwa placki.

Beza:

5 białek 1 cukier waniliowy,1 i 1/2 szkl cukru.
Ubic piane,utrwalić cukrem.Piec na papierze do pieczenia 45-60 minut w temp.150 stopni Celcjusza

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek,1 galaretka cytrynowa,cukier do smaku

Jabłka obrać,zetrzeć na grubych oczkach tarki,podsmażyć z cukrem,aż jabłka zaczna się rozpadać,wsypać proszek z galaretki i smażyć jeszcze chwilę.
Wylać na jedno ciasto kruche,przykryc drugim,ostudzić

Bita śmietana:
200 ml śmietanki 30 %,2 łyżki cukru pudru,2 śmietan-fixy

Ochłodzona śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami

Układanie
placek kruchy
masa jabłkowa
drugi placek
bita śmietana
beza
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 18 marca 2018, o 18:31

O rany, to musi być pyszne. Dawno już nie robiłam szarlotki, ale kiedy jeszcze ją piekłam, to na wierzch dawałam grubą warstwę bitej śmietany.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 18 marca 2018, o 18:36

Aż mi ślinka pociekła :) Pychota :bigeyes:

Dziewczyny a przepis na babkę cytrynową. Wiem, że to może proste i banalne, ale jakoś nigdy nie miałam okazji, a chciałabym na święta jakieś lżejsze ciasto.
Macie jakieś sprawdzone przepisy?

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 18 marca 2018, o 22:08

tak,już tu wrzucałam

babka cytrtnowa
25 dag margaryny
25 dag mąki
25 dag cukru
4 jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Umyta cytryne zetrzeć na tarce(calość-skrórke i miąższ).
Żółtka utrzeć do białości z cukrem i margaryną.Dodać starta cytrynę.
Przesiać mąke z proszkiem,dodawać do masy.
Ubić piane z białek,wymieszać delikatnie z ciastem.
Piec w temp.ok.160 stopni do suchego patyczka
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 19 marca 2018, o 19:06

ewo, wielkie dzięki :)
Przepis wydaje się nie zwalić mnie z nóg, choć ja do ciast to mam raczej dwie lewe ręce :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 19 marca 2018, o 19:47

Byłam w sobotę w Holandii i przywiozłam sobie 4 tompouce. Przepyszne były.
Wyglądały dokładnie tak samo jak na zdjęciu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tompoes
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 19 marca 2018, o 19:56

klarek napisał(a):ewo, wielkie dzięki :)
Przepis wydaje się nie zwalić mnie z nóg, choć ja do ciast to mam raczej dwie lewe ręce :)

to bardzo prosty przepis,ale ciasto fajnie smakuje
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 19 marca 2018, o 20:12

Nie wiem czy nadaje się na Wielkanoc, ale chciałabym coś lekkiego, wiosennego ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 19 marca 2018, o 20:29

ja go akurat na Wielkanoc robię,zresztą u mnie lubią babki
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 21 marca 2018, o 17:28

Robiłam babkę z przepisu od Ewy, rzeczywiście pyszna jest :D Na forum i chyba na insta są nawet zdjęcia :)

Lilia napisał(a):Nie, bo jest post i mama ciast nie piecze ;)

U mnie tylko w piątki post :D
I nie na słodkości ;)
A maliny ostatnio mi się trafiły bardzo rozwalone :| Te Hortexowe są znacznie ładniejsze :P a najlepsze pewnie byłyby świeże :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 28667
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 22 marca 2018, o 00:28

Lilia napisał(a):Nie, bo jest post i mama ciast nie piecze ;)

Nie wyobrażam sobie, że w Waszym systemie nie ma furtek :hyhy:

Janka napisał(a):Byłam w sobotę w Holandii i przywiozłam sobie 4 tompouce. Przepyszne były.
Wyglądały dokładnie tak samo jak na zdjęciu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tompoes

Napoleonka :lol:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 22 marca 2018, o 16:11

Był Dzień Kobiet :shades:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 6 maja 2018, o 18:28

Zielony sernik

To taka szybka odmiana ciasta mech

Na spód
15 dag herbatników kakaowych lub herbatników z czekoladąi 5 dag margaryny
Ciastka zbledować,dodać do nich stopiona margarynę,wymieszać,wyłożyć do tortownicy(średnica 21 cm) i wstawić na 30 minut do lodówki

Masa serowa:
250 g serka mascarpone
10 dag cukru pudru
100 ml śmietanki 30%
450 g szpinaku
3 łyżki żelatyny+ 5 łyżek gorącej wody

Szpinak zblendować,jeśli mamy mrożony rozmrozić go i odcisnąć nadmiar wody.
Serek ubić z cukrem,szpinakiem i śmietanką na gładką masę.
We wrzątku rozpuścić żelatynę dodać do masy serowej i ubijać jeszcze około 1-2 minut.Wyłożyć do tortownicy na masę herbatnikową.Po 2 godzinach sernik jest gotowy.Można go ozdobić pestkami z granatu.

Ja bym proponowała zrobić podwójną masę serową,bo tak,to sernik jest dość niski.Ja w ramach ozdoby wylałam na niego zieloną galaretkę o smaku kiwi,choć myślę,że każda galaretka się tutaj sprawdzi(moje dzieci nie przepadają za smakiem granatu)
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 6 maja 2018, o 20:10

A to jest dobre? Ze szpinakiem ? :mysli:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości