Teraz jest 23 listopada 2024, o 06:58

Świąteczne smakołyki

Romansoholiczne inspiracje: prezenty, dekoracje, przepisy na Święta, przydatne linki | Boże Narodzenie – Nowy Rok – Walentynki – WIELKANOC – Halloween i wiele innych

Halloween — Zaduszki — Jesienne święta

Post przez Dorotka » 6 marca 2018, o 22:15

Już się zastanawiałam co zrobić w tym roku na Wielkanoc i wiem, że tym razem odpuszczę sobie paschę, za to zrobię kilka mazurków. I sernik z pewnością też. Jakaś babka by się przydała, ale może nie taka tradycyjna, tylko coś oryginalnego.... Moja mama przebąkuje też o napoleonce, ale sama nie wiem... Makowiec mam jeszcze zamrożony od Bożego Narodzenia, więc czas już go pożreć. Może keks bym upiekła, bo lubię. :mysli:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 6 marca 2018, o 22:38

Na moich wypiekach jest świetna babka ucierana ;)
i jak sernik to z białą czekoladą i słonym karmelem tez z MW ;)
Serio!
U mnie mazurek na bank i babka. Ale pewnie bbędziemy jechać do Bydgoszczy do rodziny i tam dwa jakieś ciasta będziemy wiezc. Ale nie wiem jeszcze jakie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 6 marca 2018, o 23:23

A jaka to babka, można prosić o link?

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 7 marca 2018, o 00:00

Wielkanoc to nie Boże Narodzenie. :hyhy: Nie ma tej magii przygotowania 12 potraw.
Jak zawsze u nas będzie dużo faszerowanych jajek, sałatek śledziowych (kupnych :hyhy: ),wędlin. Pasztet chyba zrobię sama i zastanawiam się nad pieczonym boczkiem na obiad. http://kotlet.tv/pieczony-boczek/ Już kiedyś taki zrobiłam i jest pyszny ,a jak zostanie ,to można go wcinać na zimno. Ze słodkich rzeczy to będzie mazurek i jakaś babka.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 7 marca 2018, o 08:55

Ja Wielki Tydzień spędzę w delegacji, więc nie będę miała czasu nic szykować. Na szczęście śniadanie wielkanocne jest u teściów, więc najwyżej machniemy z dziewczynkami jakiś mazurek. Pewnie ten, bo jest na tyle łatwy, że moja starsza córka właściwie sama go robi :)
https://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-czekoladowy-noc-i-dzien
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez •Sol• » 7 marca 2018, o 11:40

Lucy, racja, też wolę BN z racji klimatu i przygotowań, ale skoro już mamy temat i dział to omówmy te święta również :P
Jakjka faszerowane i u nas będą - smażone :mrgreen:

Karino, to mój ukochany mazurek ;) robię go chyba od trzech lat już ;)

Post przez Karina32 » 7 marca 2018, o 13:17

Nasz też :hihi: Żaden tak nie znika na śniadaniu, jak ten :-D

Post przez •Sol• » 7 marca 2018, o 13:25

oj tak :P
dlatego robię go w sobotę wieczorem. Raz zrobiłam w piątek jakoś z rana i niestety ale musiałam robić drugiego :evillaugh:

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 marca 2018, o 15:24

Hmm... A ja w sumie jeszcze nad niczym nie myślałam. Nawet nie wiem kiedy się ten miesiąc zaczął. A już za chwilę święta. :zalamka:
Na pewno zrobimy swoje wędliny, bo jemy je potem całym rokiem. :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Dorotka » 7 marca 2018, o 16:59

Zastanawiam się czy w tym roku będzie mi się wreszcie chciało upiec baranki ze słonawego ciasta, które stawia się w talerzach przeznaczonych do żurku wielkanocnego. Jest to świetna dekoracja, a schrupać też się je potem da. Kiedyś je robiłam i nawet gdzieś miałam fotki, ale nie wiem gdzie je wtryniłam. :facepalm:

Post przez Dorotka » 27 marca 2018, o 16:54

No, to makowce mam już upieczone i zamrożone. Zrobię też serniki, ale tym razem chyba z bezą na wierzchu. Korci mnie jeszcze drożdżowe z dużą ilością rodzynek i ciasto chałwowe z orzechami włoskimi. No i oczywiście zrobię mazurki z kajmakiem, bo je uwielbiam.
Aaaa i bigos już u mnie pyrkocze na gazie. A jak tam u was?

Post przez •Sol• » 27 marca 2018, o 17:59

u mnie w sumie na razie zero przygotowań ;)

Święta w tym roku jak się okazało w rozjazdach. Więc będzie:
Biała kiełbasa, dwie sałatki, jedno jakieś mięso, jeszcze nie wiem jakie, jajka faszerowane i pasztet. Z ciast mazurek i babka piaskowa i mini mini keks, ale póki co nie mogę znaleźć przepisu na dobrą miniaturę, koniec ;)
na niedzielny wyjazd dodatkowo robię drugą babkę, jeszcze nie wiem jaką i drugi mazurek w kształcie pisanki.

Ale oczywiście zakupy jeszcze nawet nie zrobione ;)

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 27 marca 2018, o 18:26

W sobotę z mamą zrobiłyśmy bigos i na razie tyle.

Ciasta tym razem będą kupne, bo mama ma łokieć tenisisty, za wiele ręką robić nie może.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 27 marca 2018, o 20:50

Moje dotychczasowe przygotowania do Świąt to kupienie czekoladowych zajączków oraz wafelków w kształcie jajek, z nadzieniem z kremu.
Natomiast z potraw, które będziemy jeść w tym czasie, ustaliliśmy na razie biały barszcz (możliwe, że mam na myśli żurek, bo ich nie odróżniam) i sałatkę jarzynową. Reszta menu jest jeszcze na etapie pertraktacji.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 27 marca 2018, o 21:19

Naszło mnie, aby zrobić babkę. Poza tym przy dobrych wiatrach może załapię się na Mech :lol:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Duzzz » 28 marca 2018, o 15:44

U mnie bigosu na te święta nie będzie. W ubiegłym tygodniu wyjęłam ostatnią paczkę jeszcze z BN :hihi: Plus flaki, które jakoś na Nowy Rok robiłam :P I w tamtym tygodniu zbytnio nie gotowałam, bo wyciągałam mrożonki :hihi: Zrobiłam porządek w lodówce i zamrażarkach. Mam teraz obraz na to co nam szybciej idzie. Zrobię więc pewnie tylko pieczyste jakieś, może jeszcze pasztet(bo mam akurat jeszcze mięsko na niego zamrożone i do wykorzystania), pasztet z jajek, jakieś nadziewane jajka, sałatkę jarzynową i jeszcze jedną jakąś(na razie pomysłu brak, ale może z awokado i kurczakiem ;) ), koperty ze szpinakiem i serem pleśniowym, żurek(mam swój zakwas, więc będę kombinować) i chyba tyle. ;)
Z ciast zrobię cytrynową albo majonezową babkę(jeszcze się nie zdecydowałam), karmelowca i szarlotkę.

A i standardowo mamy swoje wędliny wędzone. Kiełbasa zwykła, kiełbasa żywiecka/krakowska i kiełbasa biała są już zrobione, podzielone, zamrożone, suszone. Jutro mój pewnie będzie wędził szynki, balerony, boczki, schaby. Znowu to po porcjuje i zamrożę. Będziemy mieć znowu na troszkę swoich wyrobów. :wink:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Karina32 » 31 marca 2018, o 18:20

Chwalę się :hihi: pół dnia roboty, już nóg nie czuję, ale dzięki moim małym pomocnikom udało nam się upiec 3 placki :wesoły: - serniczek (będzie na nim jeszcze mus truskawkowy żeby zakryć te paluchy odbite przez dziewczyny), babka i mazurek/

I to by było na tyle naszej roboty na Święta. Resztę robi teściowa :evillaugh:

20180331_160817[1].jpg
20180331_160821[1].jpg
20180331_163336[1].jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 31 marca 2018, o 18:31

Jak patrzę na te słodkości ,to zaczyna mi burkać w brzuchu. :bigeyes:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez •Sol• » 31 marca 2018, o 19:32

Karino smakowite wypieki ;)
U mnie dwa mazurki i dwie babki. Bo dwa zestawy jeden do domu jeden na wynos ;) zrobione juz są też faszerowane jaka i dwie sałatki. Żurek dostaliśmy od cioci pasztet upieczony. Rano tylko biała kiełbasa będzie pieczona a na dziś wolne :D

Post przez Dorotka » 31 marca 2018, o 22:01

U mnie też już koniec, ale przez ostatnie dwa dni narobiłam się jak głupia. Z ciast mam makowce, sernik, ciasto drożdżowe, mazurki i babkę z nadzieniem chałwowo-orzechowym. A do tego bigos, białą kiełbasę, sałatkę jarzynową, sałatkę warstwową, galaretę z kurczaka i śledzie, bo tak mi wszyscy marudzili, że w końcu je zrobiłam [choć się zarzekałam, że ich nie zrobię]. No i jajka w różnej postaci. Oczywiście jak zwykle wszystko razy trzy, bo dla mamy i brata również.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 31 marca 2018, o 22:30

U nas zdarzył się ten sam wypadek, co przed Bożym Narodzeniem: mamy ćwikłę do baleronu, tylko nie mamy baleronu.
Obrazek

Post przez Duzzz » 4 kwietnia 2018, o 15:05

A u mnie przygotowania do świąt zaczęły się od kraksy. W piątek wieczorem piekłam ciasta i zdecydowałam, że jednak zrobię sernik złota rosa. I powinnam była jednak się z tym wstrzymać, robiłam wieczorem, zmęczona i w ostatniej już fazie kiedy nałożyłam pianę z białka i miałam włożyć do piekarnika jeszcze na dosłownie 5 minut wywaliłam blachę. Sernik przekoziołkował i wszystko wylądowało na podłodze.... i po serniku....

Post przez Dorotka » 4 kwietnia 2018, o 15:10

To mi z kolei średnio wyszło ciasto drożdżowe. Chyba za krótko je wyrabiałam. Ale za to makowce zrobiłam naprawdę rewelacyjne. Natomiast ciasto chałwowe z orzechami włoskimi dało się zjeść, ale szału nie było.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 4 kwietnia 2018, o 15:21

Ja zdążyłam zrobić pasztet groszkowy i gryczany, po czym radośnie wybiłam sobie palce prawej dłoni.
Świąt z tej okazji za bardzo nie pamiętam. Tzn. wiem, że objadłam się cudzymi ciastami (świetnymi swoją drogą) bo czuję się mocno nadwyrężona jedzeniowo.

A miałam dopytać o to chałwowe ciasto (nawet risercz zaczęłam robić).

PS
duzzza22 napisał(a):Sernik przekoziołkował i wszystko wylądowało na podłodze.... i po serniku....

jak z najgorszego koszmaru...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Duzzz » 4 kwietnia 2018, o 16:01

Oj współczuję :przytul:

W niedzielę zrobiłam powtórkę :lol: Goście wyjedli mi prawie wszystkie ciasto i jeszcze wieczorem zdecydowałam się na kolejne podejście do sernika. I upiekłam, tym razem był cały i wyszedł idealnie :D Chodź mój chrześniak i tak wolał ciasto z krem z ajerkoniakiem :evillaugh: A przełożyłam nim biszkopt, nic specjalnego, ale było pyszne i ładnie wyglądało :-D

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Magia Świąt!