Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:54

Cinder i Ella - Kelly Oram (Papaveryna)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW WSPÓŁCZESNYCH

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Cinder i Ella - Kelly Oram (Papaveryna)

Post przez Papaveryna » 9 lutego 2018, o 18:40

Obrazek

Niespełna rok temu osiemnastoletnia Ella uległa tragicznemu wypadkowi, w którym zginęła jej mama, a ona sama odniosła bardzo poważne obrażenia. Powrót do zdrowia jest trudny, dlatego dziewczyna trafia pod opiekę dawno niewidzianego ojca i jego nowej rodziny… na drugim końcu kraju! [za którą szczerze nie przepada!] Teraz Ella musi musi przekonać innych, że potrafi żyć samodzielnie…. i po dłuższej przerwie ponownie nawiązuje kontakt z kimś, kto jako jedyny jest gotów jej pomóc… I bardzo wiele dla niej znaczy… Anonimowy przyjaciel poznany na blogu. Cinder.

Skończyłam w środę "Cinder i Ella" Katy Oram i chciałam troszkę podzielić się swoimi wrażeniami
"Cinder i Ella" to taka współczesna wariacja na temat bajki o Kopciuszku. Tytułowa bohaterka Ella przeżyła wypadek samochodowy, w wyniku którego zmarła jej mama, a ona sama ma poparzone 70% powierzchni ciała. Po wielu operacjach i żmudnej rekonwalescencji trafia do domu ojca, który odszedł, kiedy była dzieckiem i od tamtej pory się z nią nie kontaktował. Mężczyzna ma druga żonę, a jej dwie córki wychowywał jak swoje. Elli bardzo ciężko zaadaptować się w nowym miejscu. Zwłaszcza, że ojciec nie wie jak ma ją traktować, a ona z góry jest do niego wrogo nastawiona. Jennifer - nowa żona ojca sprawia wrażenie płytkiej i goniącej jedynie za pięknym wyglądem, a jej córki - Juliette i Anastacia otwarcie antagonizują Ellę z powodu jej rozległych blizn i utykania. Nowa szkoła także niczego nie ułatwia. Ludzie gapią się, wytykają palcami i potrafią być bardzo okrutni.

W pewnym momencie samotna i przez nikogo nierozumiana dziewczyna odnawia kontakt ze swoim internetowym przyjacielem sprzed czasów wypadku. Jest nim chłopak ukrywający się pod pseudonimem Cinder. Był on fanem prowadzonego ówcześnie przez Ellę bloga poświęconego recenzjom filmów i książek. Obydwoje są szczególnie wielkimi fanami książki zatytułowanej Książę Druid, której ekranizacja ma w niedługim czasie wejść do kin.

Rozdziały w książce prowadzone są naprzemiennie z perspektywy bohaterki oraz bohatera. Dlatego dość szybko dowiadujemy się, że Cinder, to tak naprawdę Brian Oliver - sławny aktor młodego pokolenia, który dodatkowo ma zagrać rolę tytułowego Księcia Druida. Ponadto jest zakochany w swojej internetowej przyjaciółce i mocno przeżył, kiedy przed 8 miesiącami ich kontakt nagle się urwał.

"Cinder i Ella" to bardzo urocza lektura, biorąc pod uwagę aspekt romansoholiczny. Sławni aktorzy kojarzą mi się raczej ze zblazowanymi osobnikami, goniącymi za spódniczkami. Natomiast Brian-Cinder, to prawdziwy dżentelmen :D Zabrakło mi zdecydowanie więcej relacji bohaterów 'face to face', ponieważ prawie do końca opiera się ona na mailach i rozmowach telefonicznych.
Pewnie sprawy wydawały mi się mocno przejaskrawione. Mam tutaj na myśli zachowanie 'sióstr' głównej bohaterki. Juliette dość szybko zmienia swoje nastawienie i choć nadal nie jest do końca przychylna, to stara się pomagać Elli i pomóc się jej zaadaptować. Anastacia natomiast do samego końca jest paskudna, wredna i złośliwa. Buntuje ludzi w szkole przeciwko bohaterce, a oni sami zachowują się totalnie wstrętnie. Dlatego ich podejście do kalekiej dziewczyny wydało mi się trochę wyolbrzymione. Jakoś ciężko jest mi wyobrazić sobie, że niepełnosprawność wywołałby aż taką falę hejtu. Bardziej wyglądało mi to na próbę wyeksponowania motywu kopciuszkowego przez autorkę.

Książka mi się podobała. Nie była może jakimś wielkim odkryciem, które zapamiętam na wieki wieków, ale wciągnęła mnie i była tak napisana, że tekst nie kuł mnie w oczy. Wiecie, co mam na myśli - narracja pierwszoosobowa brzmi czasem, jakby prowadził ją mało rozgarnięty gimnazjalista.
Jeśli liczycie na jakieś seksy w tej książce, to się zawiedziecie. Nie ma seks on the beach, ani sex on the nigdzie. Niedaleko końca pojawiają się pierwsze pocałunki.
To tyle ode mnie. Myślę, że osobom, które lubię motyw Kopciuszka oraz słodkie historie z wątkami zaczerpniętymi z 'Trudnych Spraw' ta książka powinna przypaść do gustu :D

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 9 lutego 2018, o 19:15

Cieszę się, że książka przypadła Ci do gustu Very :)

Ta historia jest trochę przejaskrawiona, trochę może zbyt słodka, ale jest bardzo urocza i też bardzo żałuję, że nie było więcej bezpośrednich relacji między bohaterami.

Taka lekka i przyjemna była ta lektura, a rodzinkę Elli wysłałabym w kosmos bez możliwości powrotu ;)

Najbardziej mi się podobał moment
Spoiler:
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Post przez Papaveryna » 10 lutego 2018, o 14:17

Mnie też się to ze spoilera podobało i chciałabym tego więcej w realu. Ale wydaje mi się, że to pierwsza część cyklu. Ciekawe, co będzie w kolejnej :mysli:

Post przez Ancymonek » 10 lutego 2018, o 14:27

Też chciałabym więcej. Mówisz? Kurcze, fajnie by było jakby autorka ich wątek pociągnęła :mysli:

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 lutego 2018, o 15:44

Później jest króciutka połówka POV Briana, z ich poznania twarzą w twarz.
Druga część jest o ich związku w świetle flashy paparazzich, jego zobowiązaniach zawodowych, jak ona sobie radzi "na widoku".
https://www.goodreads.com/series/190255-cinder-ella
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Ancymonek » 10 lutego 2018, o 16:24

Oj, jak cudnie by było, gdyby to wydali :bigeyes:

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 lutego 2018, o 16:59

Papaveryna napisał(a):Myślę, że osobom, które lubię motyw Kopciuszka oraz słodkie historie z wątkami zaczerpniętymi z 'Trudnych Spraw' ta książka powinna przypaść do gustu :D

To nie ja :P
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 11 lutego 2018, o 20:39

Lilia napisał(a):Później jest króciutka połówka POV Briana, z ich poznania twarzą w twarz.
Druga część jest o ich związku w świetle flashy paparazzich, jego zobowiązaniach zawodowych, jak ona sobie radzi "na widoku".
https://www.goodreads.com/series/190255-cinder-ella

:shock: nie wiedziałam, że jest druga część. ;P

eh... zrobiłam sobie powtórkę no i nadal :bigeyes: uwielbiam. ;P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Papaveryna » 12 lutego 2018, o 01:58

Ja drugich części zazwyczaj się boję, ale pewnie przeczytam, jeśli się u nas pojawi :)

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 12 lutego 2018, o 08:42

Pewnie się pojawi, na okładce jest napisane, że drugi tom w przygotowaniu.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 marca 2018, o 17:16

Dodałam sobie na listę do przeczytania :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Dorotka » 17 marca 2018, o 22:54

Właśnie skończyłam czytać i muszę przyznać, że ta książka jest rewelacyjna. Bardzo mi się podobała, naprawdę bardzo. I ciągle beczałam - no jak ta głupia ryczałam i ryczałam.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Ancymonek » 18 marca 2018, o 11:28

Prawda że fajny romans i dobra książka? Stoi u mnie na półce i czeka sobie i chociaż już czytałam to na pewno sięgnę raz jeszcze. Urocza i wzruszająca jest ta historia po prostu :bigeyes:

Ciekawe kiedy wydadzą część drugą ;)

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 18 marca 2018, o 12:53

Chyba ją sobie muszę wciągnąć na listę do przeczytania :mysli:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 18 marca 2018, o 13:50

ja już nawet mam na liście, nie wiem tylko czemu ją odkładam na później ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Dorotka » 18 marca 2018, o 18:25

Sol - nie odkładaj jej na później, bo ta historia jest przecudna. Oderwać się od niej nie mogłam i czytałam w każdej wolnej chwili. Nawet skoro świt wstałam, bo nie mogłam się doczekać, co będzie dalej. I nawet nie potrafię zliczyć ile razy ryczałam jak głupia. To jest piękne, PIĘKNE, po prostu PRZECUDNE!!!
Autorka fajnie przerobiła bajkę o Kopciuszku - jest zła macocha [która w tym przypadku wcale nie jest taka zła, ale widać, że to jednak macocha], są dwie przyrodnie siostry [z początku obie są wredne, ale potem jedna bardziej], jest dobra wróżka, a właściwie dwóch dobrych wróżów, którzy wyczarowali Kopciuszkowi nie jedną, ale aż dwie piękne kreacje, jest też "bal", na którym Kopciuszek poznaje swojego księcia, jest też taki moment, w którym Kopciuszek musi zniknąć, bo wybija "północ".
Dawno już żadna historia mnie tak nie wzruszyła i nie poruszyła.

Post przez •Sol• » 18 marca 2018, o 18:38

Aleś mi teraz zabiła cwieka. Czytam Ward w którą się nie mogę wciągnąć a tu takie smaczki czekają.
Chyba będzie przerywik.

Post przez Dorotka » 18 marca 2018, o 18:58

Jak najbardziej, zrób sobie przerywnik, bo warto. Tą książka na pewno bdziesz zachwycona.

Post przez Papaveryna » 19 marca 2018, o 02:27

Dorotka napisał(a):Sol - nie odkładaj jej na później, bo ta historia jest przecudna. Oderwać się od niej nie mogłam i czytałam w każdej wolnej chwili. Nawet skoro świt wstałam, bo nie mogłam się doczekać, co będzie dalej. I nawet nie potrafię zliczyć ile razy ryczałam jak głupia. To jest piękne, PIĘKNE, po prostu PRZECUDNE!!!
Autorka fajnie przerobiła bajkę o Kopciuszku - jest zła macocha [która w tym przypadku wcale nie jest taka zła, ale widać, że to jednak macocha], są dwie przyrodnie siostry [z początku obie są wredne, ale potem jedna bardziej], jest dobra wróżka, a właściwie dwóch dobrych wróżów, którzy wyczarowali Kopciuszkowi nie jedną, ale aż dwie piękne kreacje, jest też "bal", na którym Kopciuszek poznaje swojego księcia, jest też taki moment, w którym Kopciuszek musi zniknąć, bo wybija "północ".
Dawno już żadna historia mnie tak nie wzruszyła i nie poruszyła.

U mnie aż takich zachwytów nie było, ale dobrze się to czytało. I mimo że motyw bajkowy, to autorce udało się tak zrobić, że ma to sens, nie jest przelukrowane, ani płytkie ;)

Post przez Dorotka » 19 marca 2018, o 10:13

To ja jestem tą historią zachwycona. Dawno już żadna książka tak mnie nie poruszyła.

Post przez •Sol• » 19 marca 2018, o 12:43

fakt jest mocno poruszająca ;) ale nie ryczę przy niej, jedynie ciężko się oderwać :P
chociaż mam żal do autorki że tak mocno poraniła tę Ellę, że dziewczyna nie ma szans na chociażby to żeby normalnie chodzić...
Ale i tak czyta się super ;)

Post przez Dorotka » 19 marca 2018, o 16:18

A do którego momentu już doszłaś?

Post przez •Sol• » 19 marca 2018, o 18:35

do 'I żyli długo i szczęśliwie' :mrgreen:

cudna książka, chciałabym więcej :P
ale nadal uważam że autorka przegła z obrażeniami Elli... Niby miało to sens w takiej skali ale tak mi jej szkoda...

Post przez Dorotka » 19 marca 2018, o 18:41

Tak, to prawda, mogła ją nieco oszczędzić,
Spoiler:

Post przez •Sol• » 19 marca 2018, o 18:57

na końcówce owszem trochę tak.
Spoiler:

I właśnie, za dużo... Blizny ok, tak jak miała blizny Fallon z November 9 - było to logicznie, zmieniły jej życie ale nie zrobiły z niej kaleki.
Spoiler:

Następna strona

Powrót do Recenzje romansów współczesnych