Teraz jest 23 listopada 2024, o 06:43

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 11 stycznia 2018, o 22:41

Obrazek

Cudze jabłka - Agnieszka Krakowiak-Kondracka

Bardzo polubiłam tą autorkę bo pisze takie piękne powieści z życia wzięte. Nie o chorobach, śmierci i umieraniu co stało się ostatnio bardzo modne, ale o normalnym życiu i jego problemach.
Bardzo trafnie opisuje perypetie bohaterów, którzy nagle stanęli na zakręcie życiowym. Bankructwo firmy, mieszkanie zajęte przez komornika, puste konto i co dalej. Jak żyć w nowych warunkach gdy trzeba liczyć się z każdym groszem i ukrywać przed dzieckiem, że jest źle a nawet bardzo źle.
Ta książka uczy pokory na przykładzie Ewy w której zachodzi ogromna przemiana, chowa dumę do kieszeni i przyjmuję pracę której się wstydzi i o której nie mówi mężowi, pracę sprzątaczki w hotelu dawnej przyjaciółki.
Bardzo dobrze i ciekawie napisana powieść, która opisuje nową sytuację życiową bohaterów, pełną emocji i uczuć które im towarzyszą. Od zniechęcenia i braku wiary, przez kłótnie i "ciche dni" aż po miłość, wybaczenie i zaufanie.
Ta powieść pokazuje jak ważne jest optymistyczne podejście do życia, jak ważni są prawdziwi przyjaciele a przede wszystkim wiara w lepsze jutro, miłość i rodzina.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 stycznia 2018, o 03:12

Właśnie przyszła do mnie ''Zostań do rana'' tej autorki. Mam nadzieję,że nie będę żałować wymiany.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez basik » 12 stycznia 2018, o 12:25

Na pewno nie, bo dla mnie jest jeszcze lepsza :)

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 stycznia 2018, o 13:41

To super :smile:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 12 stycznia 2018, o 21:02

Też mi się podobała

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 12 stycznia 2018, o 21:36

Okładka mi się kojarzy z "Dante na tropie" Agnieszki Olejnik. Ciekawe, czy ma to jakieś znaczenie, czy wszystkie książki tego wydawnictwa wyglądają podobnie.
Obrazek

Post przez basik » 12 stycznia 2018, o 22:27

Janko to jest Seria z fasonem Wydawnictwa Literackiego więc chyba dlatego maja podobną szatę graficzną

Post przez Janka » 12 stycznia 2018, o 22:32

Dziękuję bardzo, Basiku, właśnie tak się zastanawiałam, czy to nie będzie jakaś seria.
W domu nie mam żadnej książki z taką okładką, więc nie mogłam sprawdzić.
Obrazek

Post przez Janka » 15 stycznia 2018, o 16:58

Powtórzyłam właśnie "Precz z brunetami" Marty Obuch.
Odczucia miałam te same, jak za pierwszym razem, dla mnie to perełka.
Zalet nie będę wymieniać, bo wszystko tam jest dla mnie zaletą.
Natomiast co do wad, to widzę jedną, ale bez żadnego problemu przymykam na nią oko, bo bardzo dużo książek ją ma: pani autorce nie udało się wbudować wszystkich potrzebnych informacji w trakcie akcji i książkę zakończyła spotkaniem towarzyskim głównych bohaterów, na którym wszystko jest tłumaczone po kolei jak krowie na miedzy. Takie zebranie całej intrygi do kupy dla głupszego czytelnika, poprzetykane wiadomościami, o których ktoś z bohaterów wiedział już wcześniej i tylko czytelnik dotąd nie. Najwyżej się domyślał. Normalnie jest to wadą, gdyż oznacza stratę czasu na czytanie tego, co już się wie oraz spowolnienie akcji książki.
Ale nie zamierzam na to narzekać, bo w porównaniu do książek napisanych stylem grafomańskim lub książek, w których wypisywane są straszliwe głupoty, taka wada to malutki drobiazg.

Powtarzałam tę książkę dlatego, że przy poprzednim czytaniu nieuważnie przeczytałam koniec. To było w nocy przed czekającą mnie podróżą i zamiast iść spać, to szybko czytałam do końca. To było takie czytanie z przerwami, bo co chwila łapałam się na tym, że znowu przysnęłam. W związku z tym obawiałam się, że niektórych szczegółów mogłam wcale nie doczytać. No i właśnie się okazało, że jest przeciwnie, bo nie tylko zapamiętałam to, co wydarzyło się na końcu w tej książce, ale nawet dużo więcej, bo np. wybuchającą bombę, którą pamiętałam, że wtedy tam była, musiałam jednak tylko przyśnić.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 17 stycznia 2018, o 15:32

dyskusja o Obsesji Katarzyny Bereniki Miszczuk została przeniesiona do autorskiego ;)
viewtopic.php?p=1152890#p1152890
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 17 stycznia 2018, o 18:48

Lucy napisał(a):Właśnie przyszła do mnie ''Zostań do rana'' tej autorki. Mam nadzieję,że nie będę żałować wymiany.

A ja odebrałam z biblio. Po recenzji Basik się skusiłam. :)

To kto przeczytał Prokuratora i Komisarza? Jak wasze wrażenia?
Ancymonku, jesteś już po?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 17 stycznia 2018, o 19:11

Nie, jeszcze jestem przed. Miałam nawet zacząć przedwczoraj, ale stchórzyłam :evillaugh:

Kuszą mnie te śfinie, ale boje się, że to są jakieś
Spoiler:
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Post przez Duzzz » 17 stycznia 2018, o 19:14

Powiem Ci, że na to ja już chyba nie zwracałam uwagi, bo on był taka śfinią, że nawet to puściłam gdzieś między wiersze :hihi:
A w Komisarzu chyba tych scen jest mniej, a przynajmniej mam takie wrażenie. :mysli:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Ancymonek » 17 stycznia 2018, o 19:20

hmmm to ja chyba jednak zobaczę sobie te śfinie. Najwyżej przekartuję jak zrobi się za "gorąco" :P

Ale rozumiem, że i w "Prokuratorze" i w "Komisarzu" są okazy śfiń? :evillaugh:

Post przez Duzzz » 17 stycznia 2018, o 20:25

Oj stanowczo tak ;)

Prokurator ma chyba więcej scen, bo i zaczyna się od podrywu na jedną noc ;)

Post przez Ancymonek » 17 stycznia 2018, o 21:09

Chociaż boję się tych książek ciutkę nadal, to pewnie po nie sięgnę. Wszak miłość do śfiń do czegoś zobowiązuje :evillaugh:

Post przez basik » 17 stycznia 2018, o 22:06

Obrazek
Wiedzmy Himmlera

Tytuł bardzo zwodniczy, bo jeżeli ktoś ma ochotę na powieść o wojnie co sugeruje tytuł, to bardzo się rozczaruje.
Jest to bardzo dobry kryminał z wątkiem obyczajowym i romansem, a o historii też jest, ale stanowi ona tylko tło związane z rozwiązaniem zagadkowej śmierci znanej poznańskiej pani proofer zajmującej się historią masonerii. Akta gromadzone były przez Himmlera, a obecnie znajdują się w Poznaniu.Jej zmasakrowane zwłoki oraz wyryte na jej ciele tajemnicze znaki wskazywały właśnie na morderstwo popełnione przez masonów.
Śledztwo prowadzi Robert Kalita, który niedawno stracił żonę i samotnie wychowuje 5-letniego synka, przy udziale pięknej pani prokurator Emilii Zalewskiej, która nie ukrywa, że chętnie chce z nim nawiązać kontakty nie tylko służbowe.
Śledztwo jest bardzo skomplikowane, bo pani profesor miała trudny charakter a przez to o dużo wrogów. Początkowo Roger wytypował czterech podejrzanych ale w miarę prowadzonego śledztwa, ta liczba powoli się zmniejszała. A gdy główna podejrzana siostra zamordowanej popełniła samobójstwo i w pozostawionym liście przyznała się do morderstwa pani prokurator zamknęła dochodzenie i umorzyła śledztwo. Ale Roger miał swoje podejrzenia i kontynuował prywatnie śledztwo.
Świetna , zawiła, nieprzewidywalna intryga która miesza tropy, podsuwa kolejnych podejrzanych, żeby za chwilę ich oczyścić.
Samo zakończenie zaskakujące i mnie nawet do głowy nie przyszło podejrzewać właśnie tą osobę.
Bardzo wyraziści bohaterowie nie tylko pierwszoplanowi i ich problemy życiowe.
Sam Roger to policjant pracoholik, który bardzo zaniedbuje swojego synka i ma tego świadomość. Do tego wiąże się początkowo w namiętny romans z panią prokurator, chociaż bardziej odpowiada mu towarzystwo poznanej na siłowni Julii.
Wciągnęła mnie ta książka napisana w sposób przystępny i lekki z odrobiną humoru i ironii. Bardzo udany debiut i mam nadzieję, że autorka napisze kolejną powieść z Rogerem Kalita w roli głównej.

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 17 stycznia 2018, o 22:10

no,właśnie miałam się dopytac,czy to aby nie środek jakiejs serii,ale skoro to debiut,to taka opcja odpada.Dzięki,zapisze sobie do przeczytania
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez giovanna » 17 stycznia 2018, o 22:39

Zaznaczyłam sobie te Wiedźmy.
Przeczytałam Komisarza, rzeczywiście gorących scen jakby mniej, ale jakaś taka nijaka ta książka

Post przez Duzzz » 17 stycznia 2018, o 23:00

Czemu? Wątek kryminalny spalony?
Nie to, żebym broniła, ale dla mnie chyba było po prostu lepiej niż w Prokuratorze ;)

Na te Wiedźmy się skuszę, bo samotny rodzic. ;)

Post przez giovanna » 18 stycznia 2018, o 12:57

Wiesz, że sama nie wiem :bezradny: , jakoś nie zaskoczyło, wiedziałam, że będzie wątek gangsterski więc to nie to. Nie poczułam sympatii do Zuzanny, jakaś taka mimozowata była, już chyba wolałam Radka chociaż świnia z niego, ale mniejsza od Zimnego

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 18 stycznia 2018, o 22:26

myślałam że te Wiedźmy to jakieś historyczne opracowanie o kobietach Himmlera :P
a w takim układzie chyba i ja zapiszę sobie jak mnie najdzie na coś polskiego ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 19 stycznia 2018, o 00:47

Ten tytuł i we mnie wzbudził podobne skojarzenia, jest w nim coś wprowadzającego w błąd.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 19 stycznia 2018, o 09:32

Kobiety zakupione :smile:

Post przez giovanna » 19 stycznia 2018, o 14:40

Ja czekam na ebooka może będzie.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...