Teraz jest 23 listopada 2024, o 07:21

Świąteczne smakołyki

Romansoholiczne inspiracje: prezenty, dekoracje, przepisy na Święta, przydatne linki | Boże Narodzenie – Nowy Rok – Walentynki – WIELKANOC – Halloween i wiele innych

Halloween — Zaduszki — Jesienne święta
Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 18 grudnia 2017, o 21:06

u mnie nie tylko chłop,córa też...Pierogi wolałam kleić sama,nawet jej nie wołałam na wszelki wypadek,ale i tak przylazła i wyżarła mi dość sporą ilość kapusty...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 20 grudnia 2017, o 14:08

Dorotka napisał(a):Mój ślubny pożarł mi całą krajankę piernikowo-marcepanową. Całą!!! Miałam ją zapuszkowaną i byłam pewna, że nic jej nie grozi, ale kiedy dziś zajrzałam do puszki, to na dnie leżał ostatni smętny kawałeczek. :facepalm: I jeszcze stwierdził, że nie wie kto ją zjadł, bo on tylko próbował. :mur: :mur: :mur:
Jutro będę piekła makowce, ale od razu je zamrożę, żeby ten podstępny głodomór się do nich nie dobrał. :krzyczy:

O rany! Jakbym widziała swojego :evillaugh: On też taki łakomczuch jest, a potem zgrywa niewiniątko, że on nie jadł albo tylko kawałek :evillaugh:

U mnie na święta w sumie z potraw jeszcze nic nie zrobione :zalamka:
Szynki zostały uwędzone, dziś idzie w ruch kiełbasa. I to będzie wszystko co na razie mamy. Dobra mam jeszcze pierniczki, ale nie ozdobione więc też muszę się jeszcze za to wziąć. :zalamka:
W piątek i sobotę pewnie będę dopiero więcej działać w kuchni. Jutro może jeszcze upiekę pasztet i zrobię jakieś pieczyste :mysli:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 20 grudnia 2017, o 16:32

U mnie też nic i jakoś niespecjalnie cokolwiek chce mi się robić. Nie lubię pod presją itp.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 20 grudnia 2017, o 17:21

U mnie są niestety święta na 13 osób. Więc mam nadzieję, że jakoś uda mi się ogarnąć ze wszystkim :P

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 20 grudnia 2017, o 21:43

Poprosiłam mojego F. o pierogi z serem na wigilię, to się zgodził, ale pod warunkiem, że będzie mu wolno zrobić je dzień wcześniej. Ponieważ jestem z natury dobra, miła i kochana, to mu na to pozwoliłam. Tak nawet jest lepiej, bo uwielbiam odsmażane.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 grudnia 2017, o 22:25

A dałoby się go wypożyczyć na trochę? :mrgreen: A jeśli umie robić dobre ruskie pierogi, to mogę go nawet wziąć w leasing. :hyhy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 20 grudnia 2017, o 22:26

Robi genialne.
Musimy porozmawiać o cenie i z góry mówię, że tanio go nie oddam.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 grudnia 2017, o 23:11

Jeśli jego ruskie pierogi są mocno pikantne i mają pokruszony ser, a nie zmielony na papkę, to biorę bez targowania się. I obiecuję, że za jakiś czas, kiedy już objem się pierogami [ruskimi] do woli, to go oddam. Gwarantuje też, że będzie nie bity i nie wyeksploatowany zanadto. To co, umowa stoi? W ramach rewanżu mogę ci pożyczyć mój model, który jest już niestety nieco przechodzony, o sporym przebiegu, ale jeszcze nie bity [ale to się wkrótce może zmienić :hyhy: ]. Niestety nie robi pierogów, ani faworków, ale genialnie udaje, że jest najmądrzejszy na świecie. I rewelacyjnie drapie po plecach. :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 20 grudnia 2017, o 23:19

Nie, nie są ani trochę pikantne. (Ale twaróg jest grubo mielony.)
To nie są ruskie pierogi takie, jakie są znane w większej części Polski, tylko takie, jakie się robi w regionie, z którego pochodzą. W drugiej wersji pierogów ziemniaki zastąpione są kaszą gryczaną, ale takich mój F. jeszcze nie robił.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 grudnia 2017, o 23:43

Oj, to szkoda, bo ja wprost wielbię typowe ruskie pierogi, ale mocno przyprawione pieprzem i z dużą ilością mocno przysmażonej cebulki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 21 grudnia 2017, o 00:02

Nigdy w życiu nie jadłam takich pierogów. Możliwe, że ich nawet nie widziałam na oczy.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 22 grudnia 2017, o 21:14

To w końcu się coś u mnie ruszyło. Zrobiłam pierogi i uszka do barszczu. Mam zrobiony bigos, śledzie w oleju i occie, popieczone mięsa i pasztet. Upiekłam też dwa keksy i dwa makowce :mrgreen:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 22 grudnia 2017, o 21:22

ja piekę dopiero jutro,jakbym upiekła dziś to do niedzieli niewiele by zostało...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 grudnia 2017, o 23:50

U mnie bigos już zrobiony, postna kapusta też, dziś popiekłam keksy i zrobiłam śledzie, a teraz gotuje się czerwony barszcz i rosół na galaretę. Pierogi już mam zamrożone, uszka z grzybami i uszka z mięsem również, mam też krokiety z jajkiem i pieczarkami.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 23 grudnia 2017, o 01:05

Ja na razie mam nic :heh:

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 23 grudnia 2017, o 02:07

Wszystko można zamówić / kupić na szczęście, jeśli czasu i siły brak ;)

Leczę kaca po robieniu bigosu i maku na słodko (zgodnie z klasyczną anegdotą "otwieram wino / trójniak, bo potrzebne przy robieniu...").
I miałam sytuację z Obcego: otwieram lodówkę, a tam drożdżowe ciasto w pełnym ataku.
Serio, dreszcz na plecach.

PS po tym całym słodkim wypiekaniu aż łzy mi stają w oczach z myślą o pierogach z serem białym i kaszą gryczaną :bigeyes:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 23 grudnia 2017, o 02:33

Najlepsze pierogi z kaszą robi moja ciocia, a ja popełniłam w tym roku największy błąd życia, bo jadłam kilka razy u niej obiady, a ani razu nie poprosiłam, żeby mi je zrobiła. Taka okazja może mi się nigdy więcej nie trafić.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 23 grudnia 2017, o 13:18

Very idzie na spontan :hyhy:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 23 grudnia 2017, o 15:39

Większość tego, co na dziś zaplanowałam, mam już zrobione, zostały tylko serniki, ale muszę odsapnąć chwilkę, bo padam na twarz.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 23 grudnia 2017, o 19:52

makówki śląskie mamy zrobione :yes:

Obrazek

śledziki również :dribble:

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 4786
Dołączył(a): 29 sierpnia 2017, o 08:25
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 23 grudnia 2017, o 20:07

Papaveryna napisał(a):Ja na razie mam nic :heh:


Witaj w klubie :hihi:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 23 grudnia 2017, o 21:06

My mamy już ćwikłę.
Jest też prawie gotowy bigos i nadpoczęta praca przy galarecie z nóżek.
Pierogi jednak będą robione jutro na świeżo.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 23 grudnia 2017, o 22:12

Skończyłam piec ciasta, miałam zrobić dziś tylko serniki a skończyło się na tym, że zrobiłam też seromak i ciasto czekoladowe, które jutro przełożę kremem. Mam jeszcze makowce i keksy oraz pierniczki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 24 grudnia 2017, o 00:14

U nas tez już koniec przygotowań. Jutro tylko ugotujemy barszcz.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 6 marca 2018, o 19:12

jak tam Dziewczynki?
Jakieś plany na świąteczne potrawy już się klują czy na razie jeszcze przygotowania nie w głowie?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Magia Świąt!

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości