Teraz jest 22 listopada 2024, o 10:45

Literatura nieromansowa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 15 grudnia 2017, o 01:34

Kusicie dziewczyny tą serią :mysli:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 15 grudnia 2017, o 20:45

Ano kusimy :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 15 grudnia 2017, o 21:26

I myślę, że bardzo dobrze robimy :) Myślę, że jest ciekawa na tle innych serii z detektywem w roli głównej :)

Skończyłam wczoraj Diabelską grę Marsons. Nie byłam w stanie się oderwać. Gdybym tylo mogła przeczytałam książkę za jednym zamachem, a tak musiałam dzielić, ale i tak czytałam w każdym możliwym momencie. Przede wszystkim uwielbiam główną bohaterkę i jej codzienną walkę o życie. O pamięć, o siebie, o trzymanie się w sztywnych ramach, o niepobłażanie sobie. Okoliczności zachęcają do zrobienia fałszywego kroku, ale jej niezłomne zasady sprawiają, że wbrew wszystkiemu i wszystkim trzyma się swoich przekonań, ufa w swoje przeczucia i potrafi powiedzieć "nie" kiedy wszyscy oczekują od niej "tak". Tym razem bohaterka staje do "walki" z psychopatyczną Panią psycholog,
Spoiler:
Co z tego wyniknie z tego pojedynku trzeba koniecznie sprawdzić samemu. Ale jak już gdzieś wspomniałam, dawno tak nienawidziłam złego bohatera. Pod tym względem książka jest okropna, i świetna jednocześnie.

Post przez giovanna » 16 grudnia 2017, o 17:02

Muszę ją przeczytać w końcu

Post przez klarek » 16 grudnia 2017, o 19:32

Moim zadaniem jest lepsza niż jedynka :)

Post przez giovanna » 16 grudnia 2017, o 19:50

No to tym bardziej muszę :)

Post przez giovanna » 18 grudnia 2017, o 13:51

Czytam Diabelską grę , mam ochotę zrobić coś takiego Obrazek

Post przez klarek » 18 grudnia 2017, o 20:11

Giovanno, jak ja Cię dobrze rozumiem :)
Choć mam nadzieję, że nie mnie masz na mysli ;)

Post przez giovanna » 18 grudnia 2017, o 20:35

Nie, nie Ciebie tylko tą s*ukę. Skończyłam, dobra książka i ciekawa jestem czy będą następne, bo od sierpnia już trochę minęło. Najpierw myślałam, że ma tylko dwie książki, ale weszłam na stronę autorki i jest ich siedem, a u nas cisza, bardzo żałowałabym jakby nie wydali u nas więcej książek. klarku domyśliłaś się, że Kim weźmie pieska? Od razu pomyślałam, że go weźmie :)

Post przez klarek » 18 grudnia 2017, o 21:14

Zdecydowanie bardzo chciałam, aby go wzięła :D No bo jak nie. W sumie mam nadzieję, że kolejne części będą ją wzmacniały, aż stanie pewnie na nogach :) Z psem u boku, no i może tym Panem od motoru, bo wydawali się być lekko na "tak" ;)
Okropna była. Dla mnie nie ma chyba nic gorszego, jak ludzie z zawodów powszechnego zaufania, żerujący na swoich podopiecznych. Jak dla mnie za mało została ukarana.
Prawda, żer dobra była?

Giovanno, a czytałaś Slaughter Dobrą córkę?

Post przez giovanna » 18 grudnia 2017, o 21:35

Pan z motorem jak najbardziej, ale ona miała chyba kiedyś faceta jakiegoś prokuratora i go wywaliła, bo zaczął się u niej zadomawiać. Pooglądałam stronę wydawnictwa i jak na razie nic nie znalazłam, oby tylko wydali resztę. Mogła się cholera utopić, byłby spokój.

Dobrej córki jeszcze nie czytałam, mam spore zaległości w Slaughter: dwie części Willa Trenta, Moje śliczne, Dobra córka i Miasto glin, aż wstyd się przyznać

Post przez klarek » 18 grudnia 2017, o 22:36

A ona mie dosc ze sie nie utopila to jeszcze i zycie chlopakowi uratowala ;)
Ciekawa jestem co powiedziałabym o tej książce. Ja jestem zaskoczona. Poczekam aż przeczytasz ;)

Post przez giovanna » 18 grudnia 2017, o 23:17

Chodziło mi żeby Alex się utopiła.

Mówisz, że mam czytać? ;)

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 18 grudnia 2017, o 23:47

Muszę się w końcu zabrać za nią. :wink:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez klarek » 19 grudnia 2017, o 00:24

Lucy, wydaje mi się że nie będziesz żałować :)

Giovanno, ok. Dzisiaj chyba rozumiem wszystko na opak ;)
Ciekawa jestem wrażeń bo to troszeczkę inna Slaughter :) Nawet nie wiem czy nie bardziej dojrzała hmmm

Post przez giovanna » 19 grudnia 2017, o 01:54

No to ciekawe czy mi się spodoba jak jest inna.

Post przez klarek » 10 stycznia 2018, o 18:53

Miałam już jakiś czas temu podzielić się dobrym nazwiskiem. Co dla mnie dziwne - Polskim. Zresztą podejrzewam, że dla wielu z Was to autor znany, więc to żadne odkrycie nie będzie. Jakiś czas temu basik podsunęła mi serię Wojciecha Chmielarza. Przeczytałam Podpalacza, przeczytałam, a może raczej pochłonęłam. Fantastycznie napisany polski kryminał. Rzeczywiście bardzo mocno osadzony w polskich realiach, z polskim sposobem myślenia, naszymi przywarami i plusami i minusami. Jak dla mnie napisany, bardzo bliskim mi językiem. Nie nadmuchany, nie przesadzony. Wydaje się właściwy dla środowiska. Historia całkiem dobrze skonstruowana i przedstawiona. Teraz czytam część drugą Farmę lalek i jest podobnie. Wciąga i krzyczy o więcej.
Polecam uwadze miłośnikom gatunku :D

basiku, dziękuję bardzo :)

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 10 stycznia 2018, o 19:00

W sumie więcej o Chmielarzu słyszałam niż znam. Do tej pory czytałam jedną jego książkę.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez klarek » 10 stycznia 2018, o 19:01

I jak Kawo? Jaką?
Znalazłam u niego tak poszukiwaną przeze mnie normalność, oczywiście lekko przesuniętą samą tematyką, ale jednak normalność :)
A ja w sumie nic nie słyszałam hmmm

Post przez Księżycowa Kawa » 10 stycznia 2018, o 19:03

„Wampir” – zainteresował mnie tytuł, poszłam w ciemno, czyli nie wiedziałam, co mnie czeka.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez klarek » 10 stycznia 2018, o 19:16

O tym to ja nawet nie słyszałam intelektualnie, bo pewnie mignęło mi to pewnie pobocznie ;)
Czekało źle czy dobrze?

Post przez Księżycowa Kawa » 10 stycznia 2018, o 20:20

Wydawało mi się, że coś o tym wspominałam. Niewątpliwie Chmielarz pisze dobrze, tyle że raczej o nieciekawych rzeczach, ale jak już zacznie się, to ciężko się oderwać.
Denis Diderot

*
*

Post przez giovanna » 10 stycznia 2018, o 21:56

Moim skromnym zdaniem seria o Kubusiu Mortce jest sto razy lepsza, Kubę da się lubić i dlatego obawiam się Cieni, bo to ma być zamknięcie wątków ciągnących się od Podpalacza
Spoiler:

Post przez klarek » 10 stycznia 2018, o 22:06

Kawo, tak mi się wydawało, dlatego stwierdziłam, że mignęło mi pobocznie. I nawet kojarzyłam z tobą ;) I masz rację z tą niemożnością oderwania się :)

giovanno, może lepiej było mi nie wiedzieć :( Najwyżej skończę przed Cieniami, pośrednie to rozwiązanie, ale zawsze jakieś ;)

I tak w ogóle to chwyciła mnie za serce opowieść Chmielarza o nietoperzach i dziewczynie za którą pojechał je oglądać ;)

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 10 stycznia 2018, o 23:15

Aralku ten drugi cykl gliwicki też jest dla Ciebie, chociaż "Wampir" nie jest taki bardzo dobry , natomiast "Zombie" to dla mnie rewelacja

"Zombie" Wojciech Chmielarz
Mocna. Bardzo mocna. Okrutna. Pełna przemocy i makabrycznych scen. Fałsz, obłuda, zakłamanie i świetnie przemyślana i skonstruowana fabuła, która wciska w fotel a jednocześnie wodzi czytelnika za nos. Tu teraźniejszość jest ściśle powiązana z przeszłością.....a pamięć jak się okazuje często bywa zawodna.
I znani nam już bohaterowie prywatny detektyw Wolski i prokurator Górski, których można nazwać antybohaterami, bo mają same negatywne cechy. Tym razem mają za zadanie odkryć, kto podaje się za człowieka, który od lat nie żyje a dalej prześladuje prokuratora. A zaczyna się od znalezienia zwłok małej, brutalnie zamordowanej i zgwałconej dziewczynki w grobie,gdzie przed laty został pochowany ktoś inny.
Pierwsza część cyklu "Wampir" jakoś mnie nie zachwycił, natomiast "Zombie" po prostu mnie zaskoczył, bo jest właśnie taki, jaki powinien być. Mroczny, wciągający, trzymający w napięciu. Autor zwodzi czytelnika, myli tropy żeby na końcu totalnie nas zaskoczyć.
Kapitalna powieść i wielkie brawa dla autora, którego forma jest w najwyższym stylu i pozostaje tylko pozazdrościć pomysłów i prosić o dalsze równie udane i wciągające powieści.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...