Teraz jest 23 listopada 2024, o 04:58

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 3 grudnia 2017, o 20:20

Również lubię ptysie, lecz jakoś jeszcze za nie się brałam.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 3 grudnia 2017, o 23:03

ja robię ptysie z ciasta na karpatkę

1 szklanka mąki+1/2 kostki margaryny zagotować,dodać 1 szklankę mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia,zagotować cały czas mieszając,tak,żeby mąka się zaparzyła i nie zostały nieroztarte grudki surowej mąki.Wystudzić,dodać po jednym 5 jajek,cały czas miksując.
Wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia(nakładać łyżka lub szprycą),piec w temp.ok 160 stopni Celsjusza,aż ciasto zbrązowieje i mocno się wysuszy

Z tego ciasta można tez zrobić łabędzie-upiec tyle samo ptysi co i szyjek łabędzich-z ciasta uformować za pomocą szprycy literę s
każdy ptyś przekroić na pół,jak bułkę,a górną część dodatkowo przekroić wzdłuż-to będą skrzydła.Do spodu nałożyć bitą śmietanę,położyć pod kątem skrzydła i umocować szyję łabędzia.Roboty przy tym niewiele,a wyglada bardzo efektownie
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 4 grudnia 2017, o 01:35

Łabędzie... mam wrażenie, że tradycja się pojawiła w latach 90. (albo się pojawiły w cukiernaich razem z kapitalizmem ;), tak jak róże karnawałowe...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 9 grudnia 2017, o 12:36

Kurcze powinnam dziś zrobić pierniczki a jakoś takoś nie mogę się za nie zabrać :bezradny:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3879
Dołączył(a): 28 grudnia 2015, o 10:41
Lokalizacja: Tarnów
Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 9 grudnia 2017, o 13:43

Mam to samo. Nawet nie wspominam córce, bo gdy tylko usłyszy nie będzie odwrotu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 9 grudnia 2017, o 16:24

Też miałam robić dziś pierniczki, ale chyba ciasto jeszcze poczeka :bezradny:
Źle się czuję i za dużo innych rzeczy jest do zrobienia :bezradny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 9 grudnia 2017, o 22:10

Ja na razie kupiłam składniki na ciasto w planach mam jutro pieczenie zobaczymy jak wyjdzie :|
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 9 grudnia 2017, o 23:25

Moje pierniczki na szczęście dawno już upieczone i zapuszkowane, i tylko czekają teraz na polukrowanie. Tylko nie mam kiedy. :bezradny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 9 grudnia 2017, o 23:45

Oj Dorotko zazdroszczę ja o lukrowaniu i zdobieniu jeszcze nawet nie myślę :facepalm:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 9 grudnia 2017, o 23:57

No tak, najwięcej roboty z wykrawaniem i pieczeniem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 10 grudnia 2017, o 00:01

A ja mam plan, by zrobić moje pierwsze w życiu własne słodycze, ale nie do końca będą typowe, bo w planie nie mam pieczenia.
Chcę zrobić czekoladki.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 10 grudnia 2017, o 22:38

O Janko ambitnie :mrgreen:

No a z moich pierników d..a zrobiłam za to Blok czekoladowy z przepisu pani góralki z Gliczarowa :mrgreen:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 11 grudnia 2017, o 00:17

O, blok, chętnie bym go zjadła, chociaż niedawno miałam okazję.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 11 grudnia 2017, o 00:30

Blok czekoladowy wygląda bardzo apetycznie.
Kiara napisał(a):O Janko ambitnie :mrgreen:

Niestety, to nie będzie nic ambitnego.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3879
Dołączył(a): 28 grudnia 2015, o 10:41
Lokalizacja: Tarnów
Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 11 grudnia 2017, o 08:51

Zrobiłam wczoraj te pierniczki. Wykrawanie zostawiłam córce. Ja tylko nadzorowałam z książką w ręku.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 grudnia 2017, o 09:09

No to teraz pierniczki hop do puszki i niech nabierają mocy. :wink:
Kiaro - ten blok czekoladowy to na mleku w proszku?
Janko - jak już zrobisz czekoladki, to pochwal się, proszę, efektem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 11 grudnia 2017, o 12:54

Tak Dorotko na mleku w proszku
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 11 grudnia 2017, o 15:21

Dorotka napisał(a):Janko - jak już zrobisz czekoladki, to pochwal się, proszę, efektem.

Oczywiście, Dorotko, taki jest plan.
Z tym że to może się równie dobrze zdarzyć dopiero za kilka lat, bo zabieram się za to już trzeci rok z rzędu i jak na razie bez efektu.
Potrzbne składniki co jakiś czas tracą ważność, wymieniam je na nowe, one też tracą, więc znowu na nowe i tak się bawimy w kotka i myszkę.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 11 grudnia 2017, o 21:23

Janko to u mnie w tym roku chyba będzie tak z pierniczkami :zalamka: No nie mogę się zabrać :mur:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 grudnia 2017, o 14:15

Pysznie ten blok czekoladowy wygląda :D
Kiedyś robiłam też blok z mleka skondensowanego, ale chyba ten przepis z mlekiem w proszku jest najbardziej znany. :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 12 grudnia 2017, o 21:25

Ale on ma strasznie dużo kalorii Duzz :zalamka:

Zrobiłam pierniki :wesoły:

I się zastanawiam maziać je lukrem i pisakami teraz czy zaraz przed świetami?
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 12 grudnia 2017, o 23:37

Ponoć najlepiej lukrować na 5 dni przed świętami.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 13 grudnia 2017, o 01:11

Ponownie załapałam się na blok :-D
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 grudnia 2017, o 13:18

Kiara napisał(a):Ale on ma strasznie dużo kalorii Duzz :zalamka:

Kochana a co nie ma :evillaugh:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 2067
Dołączył(a): 12 stycznia 2013, o 18:17
Ulubiona autorka/autor: McNaught/Howard/Brown/Andrews/Robb

Post przez faris » 13 grudnia 2017, o 22:51

słyszałam pierniczki? jakiś przepis macie dla spóźnialskich, żeby je na szybko przed świętami jeszcze upiec i nie połamać sobie zębów ?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości