Księżycowa Kawa napisał(a):Dzięki. Chociaż zwykle mam wrażenie, że jestem niezauważalna
Czas żniw po Twojej rekomendacji też sobie zapisałam
a teraz dorzucam do listy jeszcze tę Pieśniarkę
Ostatnio trochę buszowałam w fantastyce wydanej u nas i pierwsze plony są takie:
Pocałunek Kier Lynn Raven Przy pomocy podstępu Mordan, pierwszy dowódca armii wojowniczych Kierów, dostaje w swe ręce młodą Lijanas z ludu Nivardów. Na polecenie swojego władcy Haffrena ma dostarczyć uzdrowicielkę na dwór królewski. Lijanas myśli jednak tylko o jednym - o ucieczce. Lecz gdy poznaje bliżej Mordana - słynnego "Krwawego Wilka" - ten zaczyna ją coraz bardziej pociągać. A on odczuwa to samo w stosunku do niej. Obydwoje czeka jednak śmiertelna niespodzianka..Nie ma w tej książce czegoś powalającego, o czym jeszcze nie czytałam, pewne rzeczy są przewidywalne, ale to co jest zostało zgrabnie wymieszane i efekt końcowy jest bardzo dobry, moim zdaniem. Ja czytałam z zainteresowaniem i często trudno było mi się oderwać.Nawet zajrzałam na A. z myślą o zakupie, niestety, to unikat i w tej chwili jej nie ma. Jeśli nie czytałyście to myślę, że warto zerknąć, może Wam też się spodoba ja w każdym razie polecam każdemu, kto lubi fantasy, przygodę i wolno rozwijający się romans.
Ta autorka ma jeszcze cykl
Pocałunek demona, ale niestety to wygląda mi na typową młodzieżówkę więc sobie darowałam, jeśli jednak ktoś przeczyta (lub już czytał) i napisze kilka słów, to chętnie się zapoznam z opinią.
Nieskończoność: Poza czasem – Holly-Jane RahlensJest rok 2264. Mroczna Zima już minęła. Średnia długość życia człowieka to sto pięćdziesiąt lat. Większość prac wykonują roboty. Prawie wszyscy ludzie posługują się mózgołączem, które pozwala im na zapisywanie wspomnień w globalnej bazie danych. Zaimek osobowy „ja” wyszedł z użycia. W tym stechnokratyzowanym społeczeństwie miłość jest czymś niepożądanym.
Finn Nordstrom, dwudziestosześcioletni historyk i tłumacz martwego języka niemieckiego, zostaje poproszony o zbadanie tajemniczego znaleziska - dziennika dziewczyny z XXI wieku.
Tymczasem w innej czasoprzestrzeni Eliana odwiedza ulubioną berlińską księgarnię. Spotka w niej przystojnego mężczyznę, który nie wie... do czego służy guma do żucia.
Co połączy tych dwoje?
Niezwykła opowieść o uczuciu rodzącym się wbrew rozumowi. Nie ma tu żadnego wielkiego ratowania świata naszego, czy wymyślonego, to prosta historia o miłości z motywem podróży w czasie. Mnie się podobała, więc jeśli ktoś ma ochotę na coś takiego, to polecam.
Wilczy miot S. A. SwannTrzynastowieczne Prusy. Krzyżacy bezwzględnie nawracają pogan. Mnichów wspomaga w tym zbożnym dziele oddział wilkołaków. Perfekcyjnie wyszkoleni, bezwarunkowo posłuszni i nadludzko skuteczni, stanowią doskonałe narzędzie w rękach zakonników. Kiedy więc jedna z tego potwornego oddziału, Lilia, postanawia zerwać z krwawą przeszłością, zakon zaczyna tropić ją jak dzikie zwierzę. – to mroczna i dość brutalna historia z odrobiną romansu bez lukru. Nie jest to nic wybitnego, ale ja czegoś takiego potrzebowałam . Jeśli komuś znudziły się ckliwe romanse i ma podobne ciągoty może sobie poczytać. Trochę zakończenie mi tutaj nie pasowało
Nie żebym za takimi zakończeniami przepadała, ale tutaj jakoś lepiej by to pasowało, moim zdaniem. Jest jeszcze druga część dziejąca się sto lat później i też planuję po nią sięgnąć.
Siła trucizny Maria V. SnyderKról Iksji ginie w krwawym przewrocie. Uprzywilejowana dotąd kasta magów jest skazana na zagładę, a za stosowanie magii grozi śmierć. Nieliczni, którzy przeżyli, muszą ukrywać swoją moc. Teraz krainą rządzi wojskowa dyktatura, na czele której stoi bezwzględny komendant…
Mrok zimnego lochu przeraża Yelenę, która czeka na egzekucję. Nieważne, że zabiła w samoobronie. Prawo Iksji jest surowe - śmierć za śmierć…
Niespodziewanie wyrok śmierci zostaje odroczony, tylko los zdecyduje, kiedy się wypełni. Yelena będzie w pałacu testować posiłki samego komendanta, by uchronić go przed otruciem. Szybko jednak odkrywa, że znalazła się w więzieniu bez krat…
Zawieszona między życiem a śmiercią, desperacko walczy o przetrwanie w brutalnym świecie pełnym intryg i zakulisowej walki o władzę. W dodatku ku swojemu przerażeniu dowiaduje się, że jest obdarzona potężną magiczną mocą. Tak potężną, że gdyby wymknęła się spod kontroli, naruszyłaby naturalny porządek świata. Yelena musi nad nią zapanować, bo w przeciwnym razie zginie. Ale jeśli jej się to uda, zdobędzie władzę, jakiej nie miał dotąd żaden mag…
Jest to pierwsza część trylogii. Moim zdaniem "young girl fantasy" i to jeszcze niskich lotów. Na początku dobrze się czytało, ale im dalej tym było gorzej. Po kolejne tomy nie sięgnę. Dla mnie to była strata czasu.