Teraz jest 22 listopada 2024, o 17:18

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 27 listopada 2017, o 10:53

Wiesz co, jeszcze bym przeżyła
Spoiler:
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 27 listopada 2017, o 11:10

Spoiler:

Post przez Ancymonek » 27 listopada 2017, o 16:14

Spoiler:

Post przez Papaveryna » 28 listopada 2017, o 08:48

Spoiler:

Którą książkę Kasie West polecasz najbardziej? :) Czytałam tylko "PS.I like you".

Post przez Ancymonek » 28 listopada 2017, o 09:04

Spoiler:

Bardzo Ci polecam "Blisko ciebie" K. West. Oprócz "P.S I like You" najbardziej mi się podobało. Jeszcze "Chłopak z sąsiedztwa" był bardzo przyjemny. Ta najnowsza - "Szczęście w miłości" trochę jej się nie udała jak dla mnie. Jest fajnie, miło, ale trochę się nudziłam :bezradny:

Post przez Papaveryna » 28 listopada 2017, o 09:20

Spoiler:

Okej, bardzo dziękuję :padam: "PS. I like you" było naprawdę fajne. Przy końcu coś mi się tam już nie kleiło, ale bardzo podobała mi się bohaterka ze swoją paplaniną. W sumie bohater też sroce spod ogona nie wyleciał ^_^
I ten wielki królik, który obsikał skarpetkę jakiegoś typka :-D

Post przez Ancymonek » 28 listopada 2017, o 09:36

Kurcze, ja już nie pamiętam tak dobrze fabuły "PS. I Like.." ale pamiętam, że chyba faktycznie troszkę pod koniec oklapło. Ale mimo tego bardzo mi się podobało. Ja lubię takie wątki, jak oni
Spoiler:

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 29 listopada 2017, o 00:34

„Chłopak z sąsiedztwa” był niezły.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Ancymonek » 3 grudnia 2017, o 15:03

Obrazek
Znalazła chłopaka swoich marzeń. Jedyny problem? Jeszcze nigdy się nie spotkali…

Bailey Rydell woli stare filmy od plotkowania z koleżankami. I czatowanie na forum dla takich jak ona kinomaniaków. Zwłaszcza że tu spotyka się z „Alexem”. Nie wie o nim dużo. Zna tylko jego internetowe przezwisko. Wie, że jest mądry i dowcipny. I że chyba się w nim zakochała… Powinna się więc cieszyć, że przeprowadza się do Kalifornii, do leżącego wśród słonecznych plaż miasteczka surferów, gdzie mieszka jej tata i… Alex. Ale Bailey ma mnóstwo wątpliwości (a co jeśli on jest paskudny?) i nie przyznaje się Alexowi, że tu jest. Ani że dostała pracę w tutejszym muzeum. Ani że codziennie czepia się jej mega wkurzający i mega atrakcyjny chłopak, Porter Roth. Lecz życie jest o wiele bardziej pogmatwane niż filmy i wkrótce Bailey odkrywa tę zwodniczą cienką linię pomiędzy nienawiścią, miłością i czymkolwiek jeszcze, co zaczyna czuć do Portera.

Czy pozostanie przy idealnej fantazji – Alexie? Czy zaryzykuje nieidealny real z Porterem? Wybór jest trudniejszy, niż jej się wydaje…

Skłamałabym, gdybym napisała, że nie podobała mi się ta książka. Była dobra. Nie czuję, żebym zmarnowała czas. Tyle i aż tyle. Ta opowieść miała momenty, ciekawe i fajne momenty. Reszta niczym się nie wyróżnia, jednak myślę, że to jest dobra młodzieżówka. Doceniam ironiczne poczucie humoru, które jak najbardziej do mnie przemawia. Cytaty z filmów i cała ta otoczka klasyki, oraz nawiązania do takich aktorskich mistrzów jak Cary Grant, czy Audrey Hepburn bardzo mi się podobało.

Bohaterzy byli fajni, nie wyróżnili się ani na wielki plus, ani na wielki minus. Nie denerwowali, dali się lubić, byli charakterni i chociaż nie odznaczali się niczym, za co mogłabym ich pokochać, to Bailey i Porter byli bardzo dobrze do siebie dopasowani. Bohaterka była lekko zakręcona, bohater był pewny siebie, przystojny (a jakże), na początku lekko chamowaty, ale szybko spuścił z tonu. Razem pracują i po początkowych niesnaskach (które szybko przemieniły się w wzajemne zainteresowane - dla mnie zbyt szybko, bo lubię bohaterów kłócących się ze sobą ciutkę dłużej ;) ) zaczynają się spotykać. Oboje mają swoje tajemnice i walczą z traumą, którą każde z nich przeżyło w przeszłości (ale spokojnie, obyło się na szczęście bez zbędnego patowania dramatozą). Jest jednak ktoś, kto sprawi im trochę kłopotów, ale tego “czarnego charakteru” nie było zbyt dużo - jak dla mnie w sam raz.

Jest jeszcze Alex. Internetowa “miłość” Bailey. Dziewczyna na własną rękę próbuje go odnaleźć, nie dając mu znać, że przeprowadziła się do swojego taty i jest teraz w tym samym miejscu na ziemi co on i mogą spotkać się w “realu”. Oczywiście łatwo się domyślić tożsamości Alexa ;)

Jak dla mnie za mało było mi tej internetowej wymieniany wiadomości. Alex i Mink (przezwisko Bailey) są przedstawieni jako dobrzy przyjaciele (z szansą na coś więcej). Ja jakoś nie czułam tego czytając tych kilka rozmów na czacie, które wymienili. Tutaj ogromny minus, bo bardzo lubię taki motyw w książkach, więc czuję niedosyt.

Na początku kiepsko szło mi czytanie. Pewnie była to kwestia stylu autorki oraz narracji pierwszoosobowej w czasie teraźniejszym. Nie tyle, co mi to przeszkadzało, co po prostu musiałam się przyzwyczaić. Potem uświadomiłam sobie, że źle mi się czyta głównie dlatego, że ktoś, kto to tłumaczył miał naprawdę zły dzień (żeby nie powiedzieć wprost - tłumaczenie jest po prostu okropne, niechlujne i niedokładne). Rozumiem, że jesteśmy tylko ludźmi, że może zdarzyć się literówka itp. Ale kiedy widziałam po raz dwudziesty brak kropki, za dużo lub za mało liter/słów, składnię do kitu i inne “kwiatki” to miałam ochotę komuś zrobić krzywdę. Kurcze, jestem prawie pewna, że nawet jeden cytat z filmu jest źle przetłumaczony!
Dla mnie to brak szacunku dla czytelnika. To sobie ponarzekałam.

Nie wiem czy polecam. Może ta książka się podobać, może dla kogoś innego być nudna. Myślę, że warto dać jej szansę i samemu wyrobić sobie zdanie na jej temat.

Dla mnie taka 6+/10.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 4 grudnia 2017, o 21:52

„Kiedy pozostaje żal” Lisa de Jong – chyba najbardziej udana pozycja tej autorki. Trochę podobny wątek, jaki występuje w „Kiedy pada deszcz”, lecz tutaj to zostało zgrabniej ujęte, bardziej proporcjonalne.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 6 grudnia 2017, o 19:01

Poproszę opinię do działu z recenzjami :prosi: Z góry dziękuję :thankyou:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Ancymonek » 6 grudnia 2017, o 19:25

Alexa? Już daję Duzz :D

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 12 grudnia 2017, o 14:54

Przeczytałam sobie najnowszą Dessen "Raz na zawsze" - fajne to było. Choć momentami przesłodzone. Ale napisane bardzo w stylu autorki. Ja lubię jej styl.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 12 grudnia 2017, o 18:55

I ja takoż :) Ale ta ostatnia jeszcze mi nie minęła przed oczami. Szczypto, a co najbardziej jej lubisz?

Post przez Szczypta_Kasi » 12 grudnia 2017, o 21:00

"Teraz albo nigdy" no i ta ostatnia wskoczyła na równi z nią.

Post przez klarek » 12 grudnia 2017, o 21:08

Kupiłam to Małej z jakiejś okazji, ale sama jeszcze nie czytałam ;)
Dla mnie chyba jak na razie Zamek i klucz :)

Post przez Szczypta_Kasi » 13 grudnia 2017, o 07:50

Tego akurat nie czytałam. Muszę nadrobić.

Post przez klarek » 13 grudnia 2017, o 09:08

Moim zdaniem powinnaś :)

Post przez Szczypta_Kasi » 13 grudnia 2017, o 09:25

Niestety nie ma e-booka dostępnego. Jak gdzieś i wpadnie w oczy papierek to kupię.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 grudnia 2017, o 13:34

U mnie znowu młodzieżówki. Czytam sobie Elizę i jej potwory i na razie mi się podoba. :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez klarek » 13 grudnia 2017, o 18:19

A ja od czasu do czasu lubię przeczytać młodzieżówkę. Niektóre są bardzo dobrze napisane i niejednego mogłyby nauczyć wielu rzeczy ;)
Elizy... nie znam, chyba nawet nie słyszałam hmmm

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 grudnia 2017, o 18:49

mnie sie ckni do młodzieżowych Meg Cabot ;)

Elizy też nie znam ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Papaveryna » 13 grudnia 2017, o 19:33

duzzza22 napisał(a):U mnie znowu młodzieżówki. Czytam sobie Elizę i jej potwory i na razie mi się podoba. :-D

Dasz potem znać co i jak? Mnie te opinie na LC troszkę zniechęciły, ale wiadomo jak to z tym jest :) Wolę kogoś zaufanego podpytać :-D

Post przez klarek » 13 grudnia 2017, o 21:53

•Sol• napisał(a):mnie sie ckni do młodzieżowych Meg Cabot ;)

Tego nie znam. Ale być może nie polubilabym. Nabór dla mnie jedynie w historykach ;)

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 14 grudnia 2017, o 12:23

Aralku, nie znasz Pamiętników księżniczki? Pośredniczki?
O kurczę. Ale to dość mocno dziecinne więc fakt, mogłoby być różnie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...